משרד החינוך
מיומנות שימושית לטכנולוגיות
מידע ותקשורת
שם היכולת: מיומנויות שימושית לטכנולוגיות מידע ותקשורת
· סוג היכולת: מיומנות
· הגדרת ותיאור היכולת: היכולת להשתמש בטכנולוגיה לצריכה, ניהול, ארגון, ייצור, הצגת מידע ותקשורת.
· השפעת פיתוח היכולת על הישגי הלומד במרחבי החיים השונים: בינה מלאכותית ואוטומציה משנים את אופי העבודה. הצורך בכישורים טכנולוגיים צפוי לעלות ב 55%- ב .2030- לכן, על הלומדים להיות מוכנים להתמודד עם עליית ההתקדמות הטכנולוגית.
· עקרונות פמ"ע הגוזרים את הצורך ביכולת: פרסונליות, אי פורמליות, תמורתיות
· יכולות אחרות עמן מתבצע בדרך כלל הפיתוח של היכולת: חשיבה ביקורתית (כישורים שימושיים עבור ICT קשורים ליכולת להעריך באופן ביקורתי טענות וראיות ממקורות שונים במצבים מורכבים ולא מוכרים,) מיומנויות למידה ולמידת מיומנויות (מיומנות בכישורים שימושיים עבור ICT דורשת חשיבה מסודרת יותר, ופעלנות הלומד),חוסן (פיתוח תומך ומכוון של מיומנויות שימושיות עבור ICT מסייע לתלמידים לבנות אמון למקרה בו יעשו טעויות ויוכלו לבקש עזרה,) יצירתיות (יצירתיות דיגיטלית היא היבט חשוב של שילוב אפקטיבי של ICT בהוראה ובלמידה,) חשיבה רפלקטיבית, שיתוף פעולה וכבוד .
· קטגוריות פרקטיקות למידה והוראה המפתחות את היכולת: יש לשלב טכנולוגיות שונות בהיבטים שונים של הוראה ולמידה. יש לשלבם ולשלבם עם אלמנטים לא-טכנולוגיים, לתמוך בתהליך ההוראה (ולא להחליפו,) הם צריכים להיות ממוקדים מיומנויות ספציפיות והמורים צריכים להתאים את המהירות שלהם לקצב שבה התלמידים לומדים וכן התלמידים צריכים להיות פעילים בשימוש בטכנולוגיות. כיצד ההוראה והלמידה מאורגנות ומובחנות בין תלמידים הן גם בעלות חשיבות, למשל, אחד על אחד, שיעורים קבוצתיים או עמיתים, למידה שיתופית, משוב מיידי לתלמידים ולמורים על הלמידה של התלמידים.
· קטגוריות פרקטיקות הערכה וכלי ההערכה המודדים את היכולת: כלי הערכה: הערכה בקנה מידה גדול- ICILS לכיתה ח' 2014( al. et ,)Fraillon הערכה בקנה מידה גדול- PIAAC למבוגרים OECD( ,)2013 הערכה- ATC21s לתלמידי על יסודי 2012( Care & McGaw )Griffin, ובוחן, דוח אישי- יכולת דיגיטלית של סטודנטים נורווגית לכיתה ז' 2015( Throndsen & Ottestad .)Hatlevik,