top of page
סמל.jpg
הורד.png

משרד החינוך

2030.jpg

תחושת שייכות

שם היכולת: תחושת שייכות 

·   סוג היכולת: גישה

 

·   הגדרת ותיאור היכולת: דחף מתפשט ליצור ולתחזק לפחות כמות מינימלית של יחסים בינאישיים

מתמשכים, חיוביים ומשמעותיים. הצורך להשתייך הוא צורך אנושי אוניברסלי, כמו הצורך ליצור יחסים יציבים ואוהבים.

·    השפעת פיתוח היכולת על הישגי הלומד במרחבי החיים השונים: על התלמידים להיות בעלי תחושת שייכות לחברה הגדולה יותר השוזרת בהם מחויבות לתרום לרווחה של החברה.

 

·   עקרונות פמ"ע הגוזרים את הצורך ביכולת: תכלול, גלוקליות

 

·    יכולות אחרות עמן מתבצע בדרך כלל הפיתוח של היכולת: חמלה (ניתן לטפח אופי והצלחה אקדמית כאשר התלמידים מקבלים הזדמנויות לחוש תחושת שייכות לקבוצה ומבינים את יכולותיהם הטבעיות לטיפול וחמלה,) פתרון סכסוכים (תלמידים המרגישים מחויבים לכיתה שלהם מציגים מיומנויות טובות יותר לפתרון סכסוכים ופחות תוקפנות,) אמפתיה (תחושת השייכות יכולה לעזור לקדם טיפוח אמפתיה של ילדים ולטפח את התנהגויותיהם האכפתיות והלא אלימות,) מוטיבציה (תחושת השייכות בבית הספר קשורה באופן משמעותי למוטיבציה, כולל ציפיות של הצלחה והמוטיבציה הכללית בבית הספר,) יעילות  עצמית (תלמידים הרואים את סביבות בית הספר שלהם כתומכת ואכפתית, מדווחים גם על יעילות עצמית אקדמית) וחוסן (תחושת שייכות וחיבור לאחרים היא יסוד לבניית חוסן אישי.)

 

· קטגוריות פרקטיקות למידה והוראה המפתחות את היכולת: תחושת שייכות יכולה להיות מקודמת על ידי יצירת אכפתיות בכיתה ובקהילת בית הספר. המורים והתלמידים זקוקים לזמן זה כדי להכיר אחד את השני, לבנות אמון והללו מספקים את הבסיס לחינוך האקדמי והמוסרי כאחד. באחריות קהילת בית הספר לעודד את פיתוח תחושת ההשתייכות לקהילה באמצעות תכנון של פעילויות קהילתיות שלהן תורם כל חבר. שיתופי פעולה בין מורים תורמים לתחושת השייכות של המורים, שימוש בשיטות הוראה משתפות כגון קבוצות למידה שיתופיות ופעילויות חווייתיות המקדמות למידה רלוונטית ואינטראקטיבית בכיתה. שיעורי מפגש בכיתה לקידום דיאלוג בין תלמידים, תוכנית "חברים" על פני כיתות רוחביות לבניית מערכות יחסים ואמון, פעילויות בבית המעודדות מעורבות משפחתית ומודעות להורים על פעילויות בית הספר, תוך מתן הזדמנויות להשתתפות ופעילות בית ספרית קהילתית הכוללת את בית הספר, הבית והקהילה.

 

·    קטגוריות פרקטיקות הערכה וכלי ההערכה המודדים את היכולת: כלי הערכה: דוח אישי-  סקאלת תחושת כיתה ובי"ס כקהילה לכיתות ג' עד ו' 1995( Schaps, & Watson, Solomon, )Battistich, ודוח אישי- סקאלת מחוייבות, תחושת בי"ס (פסיכולוגי) לכיתות ו' עד ט' 1993( .)Goodenow,

קידום תלמידים על פי תכנית למידה אישית  להצלחה מיטבית

מקיף חמ"ד לאומנויות "ריגלר"- נתניה

התחדשות פדגוגית- למידה ברוח המח"ר

אולפנת אמי"ת באר שבע

"לכל תלמיד ניגון משלו"

בית החינוך חמ"ד "אהל שילה בנים"

bottom of page