משרד החינוך
פתיחות
שם היכולת: פתיחות ·
· סוג היכולת: גישה
· הגדרת ותיאור היכולת: פתיחות מתייחסת לנכונות לשקול רעיונות שונים, ביקורות, אתגרים ודעות, כמו גם לנסות חוויות חדשות ולהתעסק עם אחרים, בייחוד אלה שעשויים להיות מרקע שונה. פתיחות מכירה בחשיבות של הטעות ובחשיבות של יצירת ושמירה על אמונות המבוססות על ראיות וטענות. כמו כן, פתיחות מכירה בהשפעת גורמים רבים כגון הקשר, תרבות, היסטוריות אישיות וזהות על הדרך שבה הידע מתגלה כהבנה ואמונה.
· השפעת פיתוח היכולת על הישגי הלומד במרחבי החיים השונים: פתיחות חיונית עבור טרנספורמטיביות. ראש פתוח יכול להוביל דרכים חדשות של חשיבה, רעיונות חדשים, וחדשנות אשר בתורו משפיע על פעלנות התלמידים. ראש פתוח יכול גם לתרום ליצירת ערך חדש על ידי דחיפת גבולות ידועים.
· עקרונות פמ"ע הגוזרים את הצורך ביכולת: תכלול, תמורתיות
· יכולות אחרות עמן מתבצע בדרך כלל הפיתוח של היכולת: פרספקטיבה (נדרשת מחשבה פתוחה כדי לראות מנקודות מבט שונות,) גמישות (ראש פתוח היא בסיסית לגמישות קוגניטיבית,) כבוד (יש צורך בפתיחות מוחשית כדי להפגין הערכה של אחרים,) חשיבה ביקורתית (מחשבה פתוחה היא בסיסית לחשיבה ביקורתית), סקרנות (פתיחות היא יכולת בסיסית על מנת להיות בעלי סקרנות,) יצירתיות (פתיחות היא יכולת בסיסית ליצירתיות,) זמישות (פתיחות היא יכולת בסיסית לזמישות,) בנוסף פתיחות קשורה גם לשיתוף פעולה (יש צורך בפתיחות כדי לשתף פעולה עם גורמים שונים,) ופתרון סכסוכים (יש צורך בפתיחות כדי לפתור סכסוכים ביצירתיות.)
· קטגוריות פרקטיקות למידה והוראה המפתחות את היכולת: חשיפה לסוגים שונים של רעיונות ודעות, כולל קריאה, רמקולים, סרטים דוקומנטריים, דיאלוגים וכדומה. מקורות שונים אלה של רעיונות ודעות צריכים לאתגר הנחות וסטריאוטיפים, כמו גם ערכים ואמונות. אפילו סוג השבח הניתן לתלמידים מספיק
כדי לשנות את התודעה.
· קטגוריות פרקטיקות הערכה וכלי ההערכה המודדים את היכולת: פתיחות נחשבת לאחת מתכונות
האישיות של "ביג "5 וכתוצאה מכך יש כמה צעדים לפתיחות ולפתיחות, למרות שרובם פותחו עם מבוגרים. כמו כן, ניתן להעריך את מערכת המוח הפתוח באמצעות כלים תצפיתיים. כלי הערכה: דו"ח אישי- "סולם חשיבה גמיש" West.( & Stanovich .)1997(