משרד החינוך
אחריות
שם היכולת: אחריות ·
· סוג היכולת: גישה
· הגדרת ותיאור היכולת: האחריות היא מעמד של מוסר ראוי לשבחים, אשמה, תגמול או לעונש על מעשה או מחדל, בהתאם לחובות המוסריות של האדם. האדם האחראי הוא אדם שמראה נכונות לקבל את ההשלכות של התנהגותו, אמינותו ותחושה של מחויבות כלפי הקבוצה.
· השפעת פיתוח היכולת על הישגי הלומד במרחבי החיים השונים: בעולם גלובלי, סביר להניח שללומדים יהיו אינטראקציות תכופות יותר עם אנשים מתרבויות שונות ועם פרספקטיבות שונות. לכן הם צריכים להבין כיצד פעולותיהם ישפיעו על אחרים בקהילה גלובלית כדי להתנהג בצורה אתית ולקחת
אחריות.
· עקרונות פמ"ע הגוזרים את הצורך ביכולת: גלוקליות, תכלול
· יכולות אחרות עמן מתבצע בדרך כלל הפיתוח של היכולת: שיתוף פעולה, זהות (הקבוצה החברתית שעבורה אנו חשים אחריות היא חלק מהזהות שלנו,) חשיבה ביקורתית (כדי להגדיר את אחריותו של האדם ולזהות דרכים שבהן ניתן לקחת אחריות נדרש להעריך באופן ביקורתי מצב ולחשוב על התפקיד שלו,) חשיבה רפלקטיבית (היא חלק מהתנהגות אחראית,) מוטיבציה (כדי לקחת אחריות, אדם צריך מוטיבציה להשיג מטרה ולנקוט פעולה,) פרספקטיבה וגמישות קוגניטיבית (היא לעתים קרובות תנאי מוקדם לרגשות ולהתנהגות אחראית), שימת לב ( היא חלק מהתנהגות אחראית,) אמפתיה (חשובה לקיחת אחריות באופן צודק ובר-קיימא,) תודעה גלובלית (כוללת אחריות על נושאים גלובליים,) צדק (כדי לפעול למען הצדק, חשוב לקחת אחריות) ואמון.
· קטגוריות פרקטיקות למידה והוראה המפתחות את היכולת: שיטות משמעת חיוביות, דפוסי פעולה דמוקרטיים ואוטוקרטיים, השתתפות מודרכת בפעילויות רווחה לטובת אחרים וחוויות למידה שיתופיות לעומת תחרותיות.
· קטגוריות פרקטיקות הערכה וכלי ההערכה המודדים את היכולת: כלי הערכה: דוח אישי- סולם אחריות אחריות חברתית בבגרות למבוגרים
חברתית אישי למבוגרים al( et .Gough ,)1952( דוח אישי-
.)1974( Schaie and Parham(