top of page
משרד החינוך
פרסונליות
עקרון הפרסונליות:
פרסונליות משמעה ייחודיות האדם על פי נתוניו האישיים: כישורים, רגשות, יכולות, שאיפות, חינוך ומושפעים מהמצב הסביבתי הכולל: מגמות, חברה, תרבות, רמה סוציו-אקונומית ועוד'.
"כי כל אדם צריך ללכת בדרכו הצריך לו כי אין מידות בני אדם שווים זה לזה" (ביאור הגר"א משלי, י"ד, ב') ומתוך כך חובה על כל אדם בעולם למצות את השליחות האישית ואת תפקידו פה בעולם: "את העובדה שמישהו חי בזמן מסוים, בתקופה מיוחדת ובמקום מוגדר, ולא נולד בתקופה אחרת ובנסיבות אחרות, נוכל להבין אך ורק אם נקבל את עצם הרעיון בדבר שליחותו של האדם. ההשגחה יודעת היכן וכיצד יכול הפרט היחיד על חסרונותיו וכוחות הנפש האצורים בו, לקיים את שליחות..." (עצם היצירה/ הרב סולובייצ'יק)
פרסונליזציה משמעותה התאמה אישית של תכנים, מוצרים ושרותים לצרכים הספציפיים של האדם כדי להגדיל את הערך המוסף שהוא מקבל (ויקיפדיה). הפרסונליזציה מציינת מגמה גלובלית המייצגת מעבר מייצור ושיווק סדרתי להמונים לייצור ושיווק ברמה האישית בהתאם לטכנולוגיה המתפתחת. במקביל, לשיווק התוצר אל ההמונים ישנה השקעה רבה במרבית ממוסדות ההכשרה ומקומות העבודה ביצירת התאמות בין צורכי המערכת לבין כישוריו ויכולותיו של ההמון. ההתפתחות הטכנולוגית מייצרת הזדמנויות מגוונות לכלים ודרכי התקשרות מותאמים לקידום המענים הפרסונליים.
פרסונליות בחינוך:
תפקיד המערכת החינוכית בפרסונליזציה מתחלקת לכמה תחומי אחריות:
א. יצירת תשתית מערכתית המאפשרת מגוון רחב של מענים המותאמים לצורכי התלמיד: פיזיים, רגשיים, טכנולוגיים ועוד'.
ב. יצירת תרבות ארגונית חינוכית המזהה את החוזקות ואת התחומים לחיזוק אצל התלמיד להתאמת המענים ההולמים את הצרכים של התלמיד.
ג. יצירת מערכת חינוכית המקנה לתלמיד מיומנויות לזיהוי עצמי של יכולות אישיות בכל רבדי החיים: לימודי, חינוכי, ערכי, חברתי.
ד. יצירת מערכת חינוכית המקנה לתלמיד מיומנויות חשיבה ותפיסות עולם על ייחודו, מהותו, תפקידו ומגמתו בעולם, ברמה האישית וברמת הכלל.
ה. יצירת מערכת חינוכית הן בצוותי ההוראה והן בקרב התלמידים של הכלה והערכה כלפי כל באי בית החינוך.
ו. יצירת מערכת חינוכית ארגונית בה כלל התלמידים יוכלו למצוא ולהציג את החוזקות שלהם ב"דווקא" ולחשוף אותם לכלל הגורמים בבית החינוך, בבחינת "מכל מלמדי השכלתי" ו"צאו התפרנסו זה מזה". יצירת מסגרת המאפשרת לכל תלמיד את הרגשת היכולת לתרום לאחרים.
ז. "חדר מורים כיתת המנהל"- פסונליות הבאה לידי ביטוי בחדר המורים, בזיהוי החוזקות של עו"ה ובהתאמת חומרי הלמידה ומקצועות הלימוד בהלימה לכישורי המורים. כמו כן, עו"ה יתאימו את דרכי ההוראה והלמידה והפיתוח המקצועי שלהם לייחודיות ולטכנולוגיות המתקדמות - כל אלה, יהוו מודל והשפעה על התלמידים.
לסיכום,
תלמידים המורגלים לראות את המערכת החינוכית כדינמית, הן לצרכים המשתנים בהתאם לתמורות והשינויים הסביבתיים, בהתאם לצורכי הדור, לתרבויות המשתנות, ליכולות ולכישורים של התלמידים השונים. משפיעים על החינוך כמוטה עתיד, שכן הוא מותאם לבני הדור הצעיר החווים בפועל את מגמות העתיד בשגרת חייהם. ומתרגלים את התמורות והשינויים בכל עת.
חומרים ללימוד ולהעמקה:
"יוצר האדם"- "לב לדעת"- מערך להעצמת נושא הייחודיות בבתי החינוך
ממש כמו בבית, כל ילד שונה מאחיו"/ הרב ד"ר אברהם לפשיץ- מנהיגי חינוך עמ' 281
"הסוד שמעבר למציאות"/ הרב ד"ר אברהם לפשיץ- מנהיגי חינוך עמ' 293
"אונטמיה ובחירה"- כלי מכוון בחירה/ אגף א', חינוך עי"ס, המינהל הפדגוגי, משה"ח
"בביאור חובת האדם בעולמו"/ רמח"ל- מסילת ישרים
"הנני שלחני" -תודעת השליחות כמחויבות ערכית-חינוכית-יישומית/ הרב נריה גוטל
bottom of page