הרבנית רחל
נריה ז"ל
שני רבי חובלים/ אבי רט
הרב והרבנית נריה התבוננו במציאות המשתנה ובנו מפעל חינוכי כביר. מעל הכול, הם הראו מהו בית יהודי.
ח"י השנים מאז הסתלקותו של הרב משה צבי נריה, והשנה שחלפה מפטירתה של נוות ביתו, הרבנית רחל נריה, מהוות פרק זמן ראוי להתבונן בבית הזה ובמורשתו, ובמה שהותירו והורישו לנו בחייהם ובמותם שניהם ביחד וכל אחד לחוד.
הדבר הראשון הוא עצם המושג בית. תלמידים ומורים, אנשי ציבור ואורחים, שהגיעו לכפר הרואה לבית נריה במשך עשרות שנים, ראו קודם כול דגם של בית יהודי. בית שהשלם שבו גדול יותר מסך חלקיו. הרב נריה, על כל עיסוקיו החינוכיים והרוחניים, והרבנית רחל, על כל עשייתה החינוכית והציבורית וניהול הבית, היו קודם כול יחד. הבית שלהם הראה שיש בסיס לחיים. יש נקודת יציאה אל החיים ויש לאן לחזור לאחר יום עמל. ביתם היה מקור אנרגיה וחום.
ערים לגודל השעה
הרב נריה – כבעל שם טוב בשעתו, וכר' מאיר שפירא, וכעוד גדולי ישראל שחוללו מהפכות והובילו דרך – זיהה את המציאות המשתנה, קרא את הכתובת על הקיר, הבין שצריך לייצר דגם חדש הנשען ויונק מן הישן ולממש אותו בחיי המעשה. מפעל ישיבות ואולפנות בני עקיבא הציל דורות שלמים מיציאה לשדות זרים, ונתן לדור שלם יסודות לבניית האישיות ולבניית הבית הפרטי והלאומי. הרב זיהה את התהליכים שעוברים על הבנים בדור שאחרי השואה, בדור שהקים את המדינה. הרב הבין וזיהה את מוקדי הרעש והטלטלות הרוחניות והחינוכיות, ויצר דגם חינוכי חדש.
במבט לאחור, ובמלאת שנה להסתלקותה, נראה מקומה של הרבנית נריה באור בוהק ומשמעותי. הרבנית הייתה לא רק עטרת בעלה, אלא אישיות עצמאית. בצניעותה ובדרכה השקטה והאופיינית זיהתה את הצרכים של הבנות בדור הזה ופעלה למענן.
גם העולם הנשי עבר במשך עשרות השנים האחרונות טלטלות לא פשוטות. השינויים בעולם, הצרכים המשתנים, החשיפה לתרבויות זרות ולהשפעות תקשורתיות – כל אלו חייבו אמירה חדשה ורלוונטית לגבי תפקידן והשתלבותן של הבת והאישה בכל התהליכים המטלטלים הללו. היה ברור לרבנית נריה שמי שימשיך להפטיר כדאשתקד יהיה לא רלוונטי לדור הצעיר. מצד שני היא חשה אחריות לחינוך היהודי הקלאסי של בת ישראל כשרה – בענייני צניעות וזוגיות, בענייני בניית הבית, ובשאר דברים ונושאים הנגזרים מכך.
מאור פנים, צניעות, חום ופשטות.
הרבנית הבינה בפיקחותה וחכמתה כי בעוד הרב סולל דרך לבנים, הבנות עלולות חלילה להישאר מאחור, ולכן, במובנים רבים היא הקדימה את זמנה, ובדרך שמרנית מצד אחד ונועזת מצד שני לא היססה להיכנס למתחם המורכב של עיסוק בענייני צניעות ובנות, לדבר ולכתוב עליו בשפה נקייה ובהירה, אחראית ונוגעת. הרבנית הבינה שמחנכות ומדריכות רבות במוסדות חינוך ובתנועות נוער זקוקות לקו ולדרך, להשקפה והסברה בנושאים הללו, כדי שתוכלנה לחנך ולהעביר את המסר המורכב הלאה.
הדבר השני שהקרין מכל קיר וקיר שבבית היה מאור הפנים, הצניעות, החום והפשטות. כמה נעים – דווקא במציאות חיים של חומרנות ורדיפה אחר מותגים, אופנה ושאר סממני מעמד – לבוא לבית שכולו אומר כבוד וכולו אומר פשטות. בית שמחזיר אותך לפרופורציות. בית שמלמד שאין שום סתירה בין פשטות וצניעות לבין עוצמה. ההיפך, העוצמה נובעת מתוך הפשטות והצניעות. רק בית שכולו תודעה של ענווה ואהבת אדם, שליחות ותורה יכול להוציא מתוכו במשך שנים רבות כל כך עוצמות חינוכיות שכאלה.
המסר שעלה מן הבית היה שאין פסול ברצון למימוש עצמי, ובתנאי שהמימוש הזה יחבור לצרכים של כלל ישראל. המסר שיצא מן הבית הזה, באותן פעמים שהגעתי אליו כדי להתייעץ בענייני חינוך, לימודים, תקשורת או צורכי ציבור, היה של בחינה אחראית – מה צריך לעשות, מה נכון לעשות, מה חשוב לעשות, ומתוך כך מי הוא זה שצריך לעשות. למי יש היכולות והכישרונות לעשות ולפעול.
הרב נריה זצ"ל לא נחפז בתשובותיו. בסוגיות שהנחתי לפניו הוא נהג בזהירות. הוא נהג לשאול, רצה להבין את כל צדדי הנושא. מה תהיינה ההשלכות של כל דרך שבה נבחר, כיצד לעשות את הדברים באופן הנכון ביותר. ישבתי מולו וראיתי מהי אחריות ומהי זהירות, מהו שיקול דעת מתון ומאוזן הרואה את התמונה כולה, וגם את כל פרטיה. קירות ביתו של הרב שידרו חכמת חיים וחכמה של תורה, כשקירות פניו שידרו מאור פנים ואהבת אדם ותלמיד.
פשטות מעשית
כשעברתי מחדרו של הרב למטבח לשוחח עם הרבנית רחל, הבנתי איך אפשר להיות בו זמנית עזר כנגד, המבינה את גדולתו של הרב ומפנה אותו לעשייה החינוכית והציבורית, ובמקביל לנווט את הספינה כרב חובל, בפיקחות, בטוב לב, תוך תרגום רעיונות גדולים לחיי מעשה. חכמת החיים של הרבנית, כמו גם מאור פניה ונועם הליכותיה, הקרינו גם בלי להרבות במילים. הרבנית ידעה בדיוק את מקומה ואת כוחה. היא ידעה לחנך תלמידות רבות, ידעה לנהל מפעלי חסד וצדקה, ידעה לשקם את ביתה לאחר האסון של פטירת בנה, ידעה להביע את דעתה ולעמוד על שלה, וידעה במקביל לשבת בשיעורים ובשיחות של בעלה הרב זצ"ל, ולסכם את דבריו כתלמיד לפני רבו ולא כאישה בפני בעלה. ידעה מתי להתערב ומתי לשתוק, מתי לדבר ברמיזה ומתי להרחיב בדיבור.
הרב והרבנית היו אנשים גדולים, וגדלותם באה לידי ביטוי דווקא בדברים הקטנים. ייטיב לבטא זאת סיפור קטן, שמבחינתי הוא סיפור גדול, שיש בו כדי לבטא את הבית הזה בכלל ואת הרבנית שבתוכו בפרט.
הגעתי באחד הימים לשיחה עם הרב נריה זצ"ל בחדרו, במטרה להתייעץ איתו במספר נושאים. עם סיום השיחה עם הרב, בדרכי החוצה, עברתי דרך המטבח שבו שהתה הרבנית. שוחחנו כמה דקות על מה נשמע בבית, מה עושים ומה חדש, ואז צלצל הטלפון הסלולרי שלי. ראיתי שזו אשתי, ביקשתי מהרבנית סליחה ועניתי לטלפון. אשתי ביקשה לתאם איתי שאאסוף אותה בדרכי חזרה מצומת מסוים שבו היא תמתין. סיימתי את השיחה ואמרתי לרבנית נריה – זו הייתה אשתי, היא תחכה לי עוד עשרים דקות בצומת ואני צריך לצאת.
תגובתה של הרבנית הדהימה אותי. היא אמרה "היא מחכה לך בצומת? בטח היא תהיה צמאה, והיא בטח יצאה מהבית כבר בבוקר ועוד לא אכלה… חכה רגע… אני אכין לה משהו מהר…". לא חלפו דקתיים והרבנית הביאה לי שקית עם שתייה, פירות צוננים רחוצים, פרוסת עוגה ואולי עוד כמה דברים, ואמרה לי בנועם ובטוב לב – "קח לה, ותמסור דרישת שלום חמה".
הרגע הזה מבחינתי הוא הסיפור כולו. של הבית, ושל הרבנית. היכולת לעסוק בדברים רוחניים, ציבוריים וחינוכיים שברומו של עולם, ותוך כדי להיות כל כך רגישים וקשובים ומעשיים. התבונה והרגישות של הרבנית להבין את המצב ולתרגם אותו לעשייה מיידית בחן ובחסד – זה כל הסיפור.
כשבני הגיע ליום הראשון ללימודים בכפר הרואה, הוא היה כתלמידים צעירים רבים אחרים קצת לחוץ, אולי חרד מפני הבאות. בכל זאת - לצאת מהבית, לעבור לפנימייה, להתרגל למקום חדש וכל מה שכרוך בכך. לפני שנכנסנו לישיבה (היה זה שנים לאחר פטירת הרב נריה זצ"ל) אמרתי לו – בוא ניכנס אל הרבנית רחל, שתברך אותך בדרכך החדשה.
נכנסנו לבית. ביקשתי מהרבנית שתברך את הילד. הרבנית לא דיברה ארוכות ולא גבוהה גבוהה. היא אמרה משפט אחד או שניים שעיקרו היה – ברוך הבא. אתה רצוי בישיבה ובביתנו. יהיה לך קצת קשה בהתחלה, אבל תאמין בקב"ה, ותאמין בעצמך ובכוחות שיש לך, ואתה ב"ה תצליח ותפרח. היא אמרה את זה פשוט, ישיר ובהיר – כפי שהיא הייתה כל חייה. וזה עבד.
חיים עד העולם
הרב והרבנית ידעו היטב את שירת העשבים. הם ידעו שלכל עשב ועשב ולכל תלמיד ותלמיד יש ניגון מיוחד משלו. הם ידעו שמצד אחד יש בישיבה מאות תלמידים, אבל כל אחד מהם הוא עולם ומלואו, ולכל אחד הצרכים והכישרונות שלו, ומתוך כך יסלול את דרכו בחיים.
בעיניי היו נראים תמיד הרב והרבנית נריה כשני רבי חובלים הניצבים על סיפון אונייה גדולה העושה דרכה אל היעד. בדרכה תדע האונייה גלים גבוהים וימים סוערים, וגם ימי שגרה ושקט. פעמים תיטה האונייה לצד אחד ופעמים לצד השני. יהיו כאלה שינסו להסיט אותה מדרכה לעבר יעדים אחרים ולעגון בנמלים זרים, יהיו כאלה שהמרחק אל החוף ייאש אותם והם ירצו לשוב לנמל המוצא, ויהיו כאלו שיסתנוורו ממגדלורים אחרים שאינם בנמל היעד.
אל מול כל זה ניצבים הרב והרבנית על גשר הפיקוד של הספינה – הפרטית, החינוכית והלאומית – אוחזים בידיים בטוחות ונאמנות בהגה, לא מתבלבלים, לא נחלשים, לא מתייאשים, מזהים את נקודות התורפה ומחזקים אותן, ממוקדי מטרה ודרך, מבינים את הזמן והנסיבות המשתנות, יודעים להבחין בין סוגי הנוסעים השונים שעל האונייה ולתת לכל אחד כצרכיו וכיכולותיו. הם ניצבים על גשר הפיקוד מלאי ענווה ותודעת שליחות, מלאי צניעות ועוצמה, מלאי תורה וחסד.
ספינתם שלהם הגיעה אל החוף. הרב משה צבי נריה זצ"ל הגיע לחוף המבטחים שלו לפני ח"י שנים, בי"ט בכסלו. סמוך מאוד לפטירתו הוא אמר לי: "אני הולך עכשיו לביתי, לקיים בי – כי שם ציווה ה' את הברכה חיים עד העולם". הוא ידע ששעותיו ספורות ודיבר איתי על "חיים עד העולם". יש חיי שעה ויש חיי נצח, חיים עד העולם.
כעבור טו"ב שנים הגיעה גם הרבנית רחל אל סיום מצעד החיים שלה. ניצבת כרחל ומתפללת על בניה, תלמידיה ותלמידותיה – שישובו בנים ובנות לגבולם, ויקימו בית ודור לתפארת.
בית הרב והרבנית, כמו גם מפעל חייהם, ראוי להילמד כדגם וסמל לאנשי מופת, לבית יהודי ולאהבת אדם ותלמיד. רבבות תלמידיהם והבתים שהוקמו מכוחם הם נר זיכרון חי, תוסס ופועל לדמותם ולפועלם.
(מוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ט כסלו תשע"ד, 21.11.2013)
אות הנשיא למתנדב- המלצת גאולה כהן
כ"ט טבת תשס"ו
29.1.06
לכבוד
"המועצה הלאומית להתנדבות בישראל"
הנושא: המלצה להענקת "אות הנשיא למתנדב" תשס"ו-2006 לגב' רחל נרי'ה
מועצה נכבדה,
אני מודה לאלוהי על הזכות שזכיתי בה להמליץ לפניכם על מתן "אות הנשיא למתנדב" לגב' רחל נרי'ה, שייסדה ועמדה בראשה של "המועצה לתרבות המשפחה היהודית" – תמי"ד; כמו אחרים – הגב' רחל בת ינאית בן צבי, פרופ' יוסף בן שלמה, ההיסטוריון והמחנך ד"ר יואל רפל, ועוד – הצטרפתי גם אני אל תמי"ד בהתלהבות והרגשת שליחות, לעורר בצבור מודעות לחיוניות התא המשפחתי, לא רק לבני המשפחה אלא גם לקיום האומה. לא במקרה העם שלנו נקרא בתורתנו "בית יעקב" ו "משפחת ישראל" – בלי הרגשת השייכות הזו, הערבות ההדדית זה לזה – קורסת האחריות, מתפרקת המשפחה ועמה החברה כולה. הגב' נרי'ה הייתה הרוח החיה שהניעה את גלגלי המועצה.
כמי שרגילה בענייני צבור לא הפסקתי להתפעל מיכולתה של רחל נרי'ה להלהיב לא רק אנשי מעשה אלא גם אנשי רוח – כמו המשורר אבא קובנר, שרתם עצמו לפעילות המועצה וקיים בביתי ישיבות רבות עם הגב' רחל נרי'ה לקידום מטרותיה.
אין מה שזועק היום במקומותינו לעזרה ראשונה כמו שיקום המשפחה הישראלית, ואין מי כרחל נרי'ה – אשה ואם בישראל – שראויה לזכות בתואר "אות הנשיא למתנדב".
בברכה
גאולה כהן
יו"ר בית מורשת אצ"ג
אות הנשיא למתנדב- המלצת ד"ר אילנה צור
ט"ו טבת תשס"ז
16.01.06
לכבוד
המועצה הלאומית להתנדבות – למתן אות הנשיא למתנדב
שלום רב, נכבדי!
גונב לאוזני, שנשות "אמונה" רוצות להציע את הרבנית רחל נרי'ה למועמדת לפרס חשוב ומכובד זה – אות הנשיא למתנדבת.
אי לכך ברצוני לצרף מילים טובות, כמה מילים מהרבה המילים הטובות שבליבי, לכבודה ולטובת המועמדת הזו, הרבנית רחל נרי'ה.
הכרתיה בתוקף פעילותי ותפקידי ב"מחלקה לחינוך מיני וחינוך למשפחה" של משרד החינוך.
בשעתו, בשנות השבעים המאוחרות, המדיניות של המחלקה הייתה לתת חינוך מיני בבית הספר. עם כל חשיבות הנושא, נראה היה לי שבעם ישראל יש חשיבות רבה לצירוף של חינוך מיני וחינוך למשפחה, שהם חד ללא הפרדה.
שמחתי מאוד להכיר את הרבנית נרי'ה כחלוצה עצמאית ומקורית בחשיבה ובעשייה, שיש לשלב בחינוך את טיפוח הנושא של משפחה יהודית וערכית דווקא לגילאי בית הספר.
ככל הזכור לי, הרבנית הוציאה חוברות הדרכה עשירות ומעשירות בנושא, עוד בטרם קמה מחלקה נפרדת במשרד החינוך האגף הדתי, למטרה זו. בשקט, בענווה, מתוך אמונה גדולה הן בחינוך והן בחשיבות טיפוח המשפחה היהודית וערכיה וחנה.
לאור המצב העגום של הנוער החילוני בתחום המיניות, חרף ולמרות השנים הרבות של "חינוך מיני", יש לדרכה של הגב' הרבנית רחל נרי'ה משנה ערך וחשיבות וראית הנולד. ככל הידוע לי עשתה זאת, את כתיבת החוברות, את המפגש עם מחנכים וגם עם מתחנכים בהתנדבות, מתוך ראיית החשיבות של טיפוח גישה יהודית למיניות ולמשפחה, שהם אחד כי הא בהא תליא.
הלוואי ובין המועמדים הרבים והרואיים תמצאו אותה מתאימה ביותר לקבל את "אות הנשיא למתנדב".ויהיה זה מעט מהתודה שכולנו, דור ודורות כאן בארצנו, חייבים לה.
בכל הכבוד ובברכה
ד"ר אילנה צור
יועצת בריאות ומרצה על "הכרת האדם והבנתו בגישה הוליסטית".
קיבוץ שובל – ד.נ. הנגב 85320 טל' 08-9918697
אות הנשיא למתנדב- המלצת חנה הראל
י"ח בטבת תשס"ו – 18.1.06
הגב' רחל נרי'ה
בשנת 1973 הקמנו במשרד החינוך והתרבות בירושלים את היחידה לחינוך לחיי משפחה וחינוך מיני בבתי-הספר הממלכתיים, שעסקה בהכנת תוכניות לימודים בנושאים אלה לכל כיתות ביה"ס, מא'-י"ב, והכשירה מורים להעברת נושאים אלה לתלמידים, כשאחת המטרות של תכנית חינוכית זאת הייתה טיפוח המשפחה כמערכת משפחתית בריאה ויציבה. תוכניתנו לא יכלה להיות שלמה ומושלמת בלי ידיעת והבנת הערכים והיסודות המציינים את המשפחה היהודית, והטמעתם בתוכניות שלנו.
עוד בטרם ידענו איך ליישם מטרה זאת, נחלצה הגב' רחל נרי'ה מרצונה הטוב ומיוזמתה הבלתי נדלית לתרום לנו מיכולתה להעשירנו ולהדריכנו בעיון והעמקה ביסודות המשפחה היהודית, שכל כך היינו זקוקים לה.
בהתנדבותה כי רבה במשך למעלה מ-10 שנים, בהן התייצבה פעם אחר פעם בהתמדה מלאה ללא לאות בכל סדנה או השתלמות מורים, מדריכים ומחנכים שערכנו – הובילה אותנו להעמקה ביסודות חייה של המשפחה היהודית עם גילוי גנזיה כבעלת רמה מוסרית-ערכית גבוהה, החל מחינוך הנוער ליחסים שבינו לבינה.
היא ראתה בהתנדבותה זאת שליחות ערכת-חינוכית על מנת לחשוף בפני מחנכינו את יסודות הבית היהודי למען יכירו את הליכותיו ובעיותיו, וידעו יבינו ויכבדו את עיקריו וערכיו. לכן עשתה ימים כלילות לפתח דרכים כיצד להגיע לתפיסותינו השונות ולהתמודד איתן, להכיר את הציבור שלנו, לשמוע אותנו וללמוד מי אנחנו, כדי שדבריה יפלו על קרקע מבינה ומקבלת. וכך היינו לקהילה צמאה לדבריה – היינו לתלמידיה, ואף לא מעטים מאנשינו יצרו עמה בקלות קשר אישי.
שליחות זו שהיא לקחה על עצמה להופיע בפני ציבור חילוני – לא היתה קלה, אך היא לא חסכה מזמנה ומכוחותיה והגיעה למקומות ההשתלמות של מורים בכל רחבי הארץ והרימה על נס את קדושת המשפחה היהודית על מערכת יחסי האנוש שבתוכה, ובין היתר על גישת היהדות לתכנון המשפחה או על מעמד האשה בה, כן ביקרה את השפעת העולם המערבי עלינו המביא לחיקוי התנהגות ומתירנות, ולא אחת נאלצה גם להביא גישות מוטעות על תפיסת היהדות. וכל זה אל מול פני המציאות של ארץ של מיזוג גלויות, ערכים שונים, והתנגשויות של תרבויות, בכל התמודדה באומץ להסביר את דרכי היהדות לשמירה על יציבותה של המשפחה וההכרה בקיומה.
לסיכום: תרומתה – שכולה בהתנדבות – למערכת כולה ובמיוחד לאותם מחנכים היא בהגשת מיטב המקורות להגות ומחשבה על הצורך בחינוך והדרכה של בני הנוער, עם דבקותה במשימה שנטלה על עצמה בהדרכת מחנכים בידע והבנה של ערכים יהודיים, היא שימשה אות ומופת גם לאחרים, ולאור פעולתה הנרחבת והברוכה והשפעתה על ציבור מחנכים גדול להתעמק ביסודותיה של המשפחה היהודית – ראוייה הגב' רחל נרי'ה לקבל את אות הנשיא למתנדב.
חנה הראל (גימלאית) מפקחת שהקימה וניהלה את היחידה לחינוך לחיי משפחה וחינוך מיני במשרד החינוך משנת 1973 ועד 1986
דברי הרבנית נריה ביובל החמישים
מסיבת יובל החמישים לנישואין
הרבנית רחל נריה
במסיבת ה- 40 הבטחתי לבנות הנכדות, שבעז"ה במסיבת ה- 50 נזמין גם אותן וב"ה שאנחנו זכינו לכך, והננו יכולים לקיים את הבטחתנו מאז.
שאלה אותי אתמול חברה אחת אם אני מתרגשת לקראת המסיבה. לומר את האמת – כמובן לראות את כולכם כאן זו חויה מרגשת ממש. אבל לעצם הענין, להתרגש במיוחד לקראת שנת היובל, לקראת שנת החמישים, נדמה לי שבאותה מידה צריך להתרגש לקראת יום השנה ה- 49, גם לקראת שנת ה- 38 וגם ה- 37 וכן יום יום. יום יום אנחנו צריכים להודות ולברך את הקב"ה שאנו זוכים לחיות עוד יום ועוד יום, ואם הקב"ה עוזר בבריאות וברוב נחת על אחת כמה וכמה. כשמרגישים ככה כל יום, אז כשמגיעים לשנת החמישים אין זה כאילו משנה. שהרי יום יום אנחנו חייבים לברך, אם כי זאת כמובן תודה מצטברת, וכן צריך יום יום להוסיף ולהתפלל שכן נזכה גם בהמשך בע"ה.
בחתונה שלנו שרו שני שלאגרים: רקדו הורה המון המון זמן, כמעט כל הזמן שרו "שנזכה לראות בנים, בנים ובני בנים עוסקים בתורה ובמצוות, וב"ה שדבר זה נתקיים. ודבר שני ששרו אז – וצבי קפלן הוא זה ששר את השיר וכולנו חזרנו על הפזמון: "אכציג ער אונד זיבציג זי " – בן שמונים הוא ובת שבעים היא. וב"ה אנחנו מתקרבים לגיל הזה, יהי רצון שבע"ה נוכל להפגש כולנו יחד ביובלות הבאים עלינו לטובה בלב שמח.
בגלל צמצום הזמן אשתדל לנגוע בנקודות העיקריות, שבמשך שנות החיים למדתי, ואנחנו זוכים לראות עכשיו ב"ה שלושה דורות, ואת תחילתו של הדור הרביעי, ובאיזו מידה הנסיון עזר לי להתמודד בהמשך הימים.
אינני סופרמן ואין לי כוחות בלתי רגילים.
לפעמים שמעתי בשם הכלות שלי שכאילו אמרו לבנים שלי: "תדע לך שאני לא כמו אמא שלך, לי אין כוחות כאלה, ואני אינני מסוגלת לכך וכך".
לא צריך לשכוח שכל כלה מכירה אותי לפחות אחרי עשרים וכמה שנות נישואין, היא איננה רואה אותי כאשה צעירה בת עשרים, אלא לפחות כאשה בת ארבעים, ארבעים וחמש, בעלת נסיון בחיים, שכבר גמרה לגדל את ילדיה הקטנים, ואישיותה כבר נשתנתה ונתגבשה למדי במשך שנים אלו.
אני חושבת שאם אדם נתקל במהלך חייו בחויות ואירועים מסוימים, אף כשהם קשים, אם הוא חוזר על כך מדי פעם, הרי החדות של האירועים נשחקת קצת, ובפעם הרביעית, חמישית וכו' מקבלים את זה ביתר קלות. בהתחלה כשילד חלה הייתי מתרגשת כמו כל אמא. אולם כשהמחלות חזרו ונשנו, וב"ה התגברו עליהם, למדתי לקבל אותם בפשטות יותר, וכך להתחיל לשמוח בכל יום שהמיטות ב"ה מסודרות. התחלתי להבין שאם המיטות מסודרות – זה כבר טוב. אין צורך בהרבה דרישות בעיקר ב"ה שכולם בריאים.
אחרי המלחמה העולמית השניה, אחרי השואה, הביאו אלינו לכפר ילדים מטרנסדניסטריה. היתה אצלנו ילדה כבת 14 ששטפה את החדר, ואת אברהם יצחק ז"ל שהיה אז בן שנתיים היא הושיבה על המזנון, כדי שהיא תוכל לשטוף בלי שהוא יפריע לה. במזנון הזה היו כל המתנות שקבלנו בחתונה – ובתקופה ההיא כלי קריסטל היו באופנה – והנה בשעת שטיפת הרצפה, הסמרטוט פגע ברגל המזנון, שבר אותה וכל המזנון התמוטט ונפל, כל הקריסטלים נשברו, לא נשאר מזה שום דבר, ואברהם יצחק נפל על הרצפה על הרסיסים. אבל אף על פי כן, ההרגשה שלי היתה הרגשה של שמחה: כפרה, העיקר ב"ה שאברהם יצחק יצא בריא ושלם ולא נפגע כלל. הוא בריא. ממקרה זה למדתי שהרכוש איננו חושב. זה לא כלום, ולא שוה כלום, אפשר לחיות בלעדיו. הוא בא ועובר. העיקר זה הנפש. העיקר זה הבריאות. ואם כולם בריאים אז ב"ה הכל טוב ויש לשמוח.
לילדה זו היו אחים ואחיות, ואף אלה הועברו לישובים אחרים. היא היתה כרגיל ילדה קשה. לא קל היה לה להסתגל לחברה חדשה, היא ישנה הרבה מאוד (הפסיכולוגים מסבירים שזאת בריחה כזאת מן המציאות). בדרך כלל ילדות אלו היו צריכות קצת לעזור בבית, כמו אחות גדולה, אולם בו בזמן ששלושת הילדים מגיל שלוש וחצי עד חצי שנה היו קמים כבר בשעה שש בבוקר ועוד לפני כן, היא היתה מתעוררת בשעה תשע, וגם אחרי זה לא גילתה יזמה ויחס בטיפול בילדים, וזה לא היה כלכ ך נעים. אך אני ידעתי, שקשה גם לה, והשתדלתי להתיחס אליה בסבלנות וסלחנות, ורק התפללתי לבורא: רבש"ע, תן לי כוח שגם ביחס לילדים שלי אוכל להתנהג בסבלנות כמו אליה…
* * *
אחרי שלושה ילדים הגעתי למסקנה, שעד שיש לך שלושה ילדים, את עדיין בכלל לא אמא 'נורמלית'. את חרדה כל הזמן, את דואגת ומפחדת, מכל דבר קטן, מכל "אפצ'י" שהילד עושה. רק אחרי שלושה ילדים, את מתחילה ללמוד את הפרופורציות הנכונות, ולומדת להתייחס לכל אירוע בהתאם לחשיבות האמיתית שלו.
אני נזכרת בגידולו של נחום, הבכור: בשלושת החודשים הראשונים הוא בכה ללא הפסק, גם ביום וגם בלילה. אבל אח"כ הגיעו ב"ה לילות רגועים. עברו כמה חודשים והוא ישן בשקט. והנה פתאום באחד הלילות בחודש השביעי הוא התעורר וצייץ קצת. בדיוק למחרת היום הגיע לכפר רופא הילדים, ואני באתי אליו ושאלתי בדאגה: "מה יש לתינוק שלי שהוא בכה הלילה?" הוא צחק על ההתרגשות שלי, ואני, כמובן, נפגעתי…
במשך הזמן למדתי שתינוקות מצייצים ובוכים בלילה ושלא מוכרחים להתרגש כל כך. בהתחלה מנסים לטפל בילד במקרה כזה, לתת לו לשתות, לנדנד אותו, ולא מסוגלים לישון כשהתינוק בוכה, ואילו אצל הילד השלישי או הרביעי האמא העייפה כבר מבינה שגם היא זקוקה למנוחה בלילה, ושלמען הילדים עצמם היא צריכה להחליף כוח, וזה לא נורא אם התינוק יבכה קצת, אולי בינתים ירגע מעצמו והיא תזכה לשינה ותחליף כוח.
היום כל כך חגיגי ב"ה, כל כך יפה, וכ"כ מעודד להפגש עם כולם יחד. אך אני מוכרחה לציין, שלא תמיד בחיי היום יום הכל כל כך ורוד, ונעים וקל. לא תמיד אפשר לחייך, יש קשיים בגידול משפחה, וחיה ציינה את זה יפה בשיר שלה לפני חצי שנה:
"אינך שואלת: את אלה - מי ילד?
זוכרת את לידותינו, אחד אחד…
ואינך שוכחת את הסבל, הצער
עד גדלו עלמה ונער:
שעות עייפות רבות ללא סוף,
שניזונו משפע חזון, מעוף,
אמונה, בטחון ונפש בריאה
ותקוה כי אכן כדאית ההשקעה."
האמת שבחיים יש גם תהליכים קשים של סבל, של עייפות. לא תמיד הכל כל כך פשוט, אבל את הסך הכל צריכים לראות מתוך ראיה של פרופורציה מתאימה, ואם זוכים ליהנות בהכרה לא רק מן הסבל אלא, גם מן הרגעים הטובים שבחיים, וכפי שאמרנו, עצם חיים יום יום פשוטים, אם רק בריאים בע"ה, גם אלה ימים טובים. וכשגדלים ילדים, יש הרבה רגעים של שמחה של נחת, של הנאה למראה התינוק, הילד, הנער, שהולך גדל ומתפתח יפה. כל זה מחזק את כוחות הנפש להתגבר ביתר קלות גם על הרגעים הקשים. ואם נזכר בדברים שאמרתי לפני כן שכל דבר קשה, כשהוא חוזר, כבר אפשר להתיחס אליו ביתר בטחון ואמונה, שבע"ה נתגבר גם על הקושי הזה, כי הרי זאת עובדה, כבר היה דבר כזה ו… נשארתי בחיים.
מה שכן תלוי בך, איך אתה רוצה להתנהג בפעם הרביעית. כשמשהו לא נוח קורה עוד פעם. האם אתה רוצה לרחם על עצמך, ואז אתה באמת מסכן, כי אין אתה מגייס כוחות נפש חיוביים בשביל להתמודד, או להיפך לראות את הדברים מבחינה אופטימית, לומר לעצמך, התגברתי פעם ואתגבר בע"ה גם הפעם, וראיה זאת היא שמזרימה בך כוחות חדשים להתמודד עם הבעיה.
ישנו שיר מפורסם - תפילה לקב"ה:
"עזור לנו לתקן
מה שניתן לתיקון,
ולא לבזבז כוחות
על מה שלא ניתן לתיקון
ותן לנו כוחות
להבחין בין זה לזה."
צריך לדעת שבחיים ישנם דברים שאינם מוצאים חן בעיני, הם בעיני לא בסדר. זה יכול להיות ביחס שלי לילדי, ביחס שלי לבעלי, וביחס שלי לחברה שעל ידי. השאלה היא האם אני אצא תמיד להלחם נגד כל דבר מרגיז מכיון שזה לא מוצא חן בעיני, ואז אני אאבק תמיד בטחנות רוח, שאין לזה שום תקוה להצליח כדון קישוט, או אני מחליט שיש דברים שאינם לרצוני, זה לא כ"כ נעים אבל צריך לחיות עם זה, כי הם אינם ניתנים לשינוי. אם אחרי פעם פעמיים ושלוש לא הצלחתי, יש להפסיק ללחום. כנראה שזה ענין של אופי, של מהות. והראיה, שזה לא הולך, או שאני אינני יודע לעשות את זה, ואם כך – יש להפסיק. ואם זה המצב, העצה היא להתעלם מזה, להתרכז רק באותם הדברים שיש סיכוי לתקן. לא נעסוק בכל הדברים שהם לא בדיוק לרוחי, אבל אעסוק רק בדברים העיקריים.
גישה זו מחייבת לא לנהוג בצורה אימפולסיבית, אלא לשקול מידי פעם: האם יש סיכוי, האם יש תקוה – אם יש – אז הבה ננסה לתקן ולשנות, אך אם אין סיכוי – אם "זה מה יש" כפי שאומרים בימינו, תועלת לא תצמח מזה, רק מתח נוסף, שיפריע למערכת היחסים ולסיכוי לשנות את אותם הדברים אשר למעשה יש בהם תקוה לשינוי ותיקון.
אם זה המצב אז אני צריכה להוריד את הראש ולותר.
ואם אני אזכור שיתכן שגם אני אינני "טלית שכולה תכלת" שהרי כולנו בני אדם עם חולשות מסוימות, הבה נתייחס קצת בסבלנות וסלחנות אף לחולשה של הזולת, ונעלים ממנה עין, במקרה זה ממילא הנקודות המתסכלות שאני צריכה להתמודד איתן הן הרבה יותר מועטות. יש סיכוי שהמערכת הכללית תהיה רגועה יותר, והמערכת של הבנה הדדית ושלוה יש סיכוי שבמשך הימים, אולי בעוד עשר שנים אולי פחות או יותר, יתכן שפתאום יתברר שבמשך הזמן האדם נשתנה להפתעתנו, ובסופו של דבר שניהם נהיו קרובים יותר…
נקודה נוספת. האדם חי בד"כ את הרגע, ונדמה לו שמה שהווה היום יהיה גם מחר ומחרתיים. ואם בתקופה מסוימת קצת קשה, מתאר לו האדם שכך יהיה כל החיים, והרגשה זו מאוד מכבידה, איך יהיה לי כוח כל החיים לסבול כל כך, לעבוד קשה כל כך? וממילא הקושי איננו רק בבעיות השעה אלא הן נהיות מוכפלות פי כמה בגלל העתיד לטווח רחוק שגם הוא מצטייר בצורה זאת. במקרה כזה כוח ההתמודדות קטן והולך, ואין כוח להתמודד.
עם קום המדינה, כשהגיעו המוני עולים מארצות המזרח, משפחות מטופלות בילדים קטנים, והמצב הכלכלי היה קשה, הציבור האשכנזי בארץ, שחי בד"כ במשפחות קטנות, ילד אחד או שניים, משפחה בת שלושה ילדים נחשבה משפחה מרובת ילדים, הסתכל הציבור האשכנזי מלמעלה למטה על הנשים ה"פרימטיביות" שיולדות הרבה ילדים. ואז התגייסתי להופיע בפני הנשים מעדות המזרח ועודדתי את רוחן. אמרתי להן שלכאורה חיי האשכנזיות קלים יותר, אולם הבעיות הקשות שיש להן בחינוך הילדים, אי-כיבוד אב ואם שקיים במשפחותיהן, שלום-הבית המעורער בהרבה משפחות בגלל העולם המודרני, ואפילו מחלות הפוקדות אותן במידה מרובה יותר מאשר להן, כל זה מוכיח שלא בחיים קלים יותר ונוחים יותר טמון האושר. גם נתתי דוגמאות ממלחמת השחרור, כשגדול היה מספר הנופלים באיזו מידה משפחות נהרסו לגמרי כשח"ו אחד הילדים נפל, וחייהם חשכו משחור. אז הגעתי למסקנה, שלא כל מה שקל זה טוב, ולא כל מה שקשה הוא רע.
נכון, עכשיו כשהילדים קטנים יש עומס וקשה להן, אולם אין למדוד דברים רק לפי הרגע. צריכים לקחת את הדברים בפרופורציה, הילדים יגדלו, יהיה לכן נחת, הבית יהיה מלא, יהיה לכן עזר לימי זקנה וכו', בנוסף על התרומה שאתן תורמות לעם ישראל. (ואלה מביניהן שהיתה להן הכרה עצמית היו אומרות אנחנו יולדות ילדים לצה"ל).
ואמנם עתה כשאני באה לאליכין, ששם גרות אותן המשפחות שפעם גרו במעבדה, כשאני רואה את הבתים היפים המטופחים, ורואה את אותם ילדי המעברות לאן הם הגיעו, רואה אותם בשמחות ושומעת על התפקידים שהם ממלאים, אני רווה המון נחת. (כמובן, לא כולם כך יש גם אחרים, אך בניגוד לסטיגמה, הרוב הצליח והוא בסדר גמור מבחינה אנושית ואזרחית בגלל בעיות שונות אולי לא מהבחינה הדתית).
יש לי ידידה טובה, קצת קרובת משפחה, שכל פעם שהיתה רואה אותי בהריון, היתה אומרת: רחל, שוב??? השתגעת! לה היו רק שני ילדים. במשך הזמן היא שנתה את הרגשותיה. היא תמיד מתענינת בשלום כל אחד, ונדמה לי שהיא כבר חזרה בה מזמן מדבריה.
* * *
רוצה אני לתת דוגמא נוספת. פרוזאית יותר. בערך כחמש עשרה שנה אחרי החתונה, כשהיו לי כבר ששה ילדים התחלתי ללמוד לכתוב במכונת כתיבה. הילדים היו עדיין קטנים מאוד, ואני אחרי שהתחלתי לכתוב, מצאתי לנכון להדפיס את הכתבים של אבא שהיו אצלו במגרה והקדשתי לכך הרבה זמן. הילדים גזלו ממני הרבה זמן, רק הטיפול הישיר נטו – להאכיל ולהשכיב לישון ארכו 8 שעות. ואחרי הכל זה היה בית שנכנסו הרבה אנשים ותלמידים וצריך היה להיות מסודר, ואז אף על פי שמצבנו הכלכלי היה קשה, לא הגזמתי בביגוד, בלשון המעטה, ולא השקעתי הרבה בבית, (לאוכל בריא דאגתי תמיד) העזתי לקחת עוזרת ליום שלם, וכשרבתה העבודה עם הכתבים של אבא, העזתי אפילו לקחת בנוסף על כך עוד עוזרת לחצי יום, שתעסוק בענינים הטכניים, ואילו אני טפלתי בילדים, באוכל, ובענינים של אבא, ואח"כ בתו"ם. ידעתי שישנן בכפר נשים שמגנות אותי על כך, אבל סדר העדיפויות שלי היה שונה. הן עבדו בשביל סלון, ואילו אני עבדתי בשביל הדברים שאני ראיתי אותם כחשובים. לכתוב משהו, והוא צריך לתקן את זה, הענינים בוערים בקרבו וזה נורא דחוף, וכך גם שעות העבודה שלי לא היו קונבנציונאליות. פעם בקרה אותי לאה, והופתעה מאוד לראות שבשעה אחת-עשרה וחצי בלילה אני יושבת על יד מכונת הכתיבה… וכנ"ל לפעמים אף באמצע יום השישי, ובערבי פסחים… ידעתי שאבא צריך את הדברים וגם בעיני הם היו חשובים, ורציתי להיות שותפת להם.
אבל לפעמים כשהייתי קצת עייפה מדי, הגדרתי לעצמי, והייתי מוכנה להעביר את ההגדרה הזאת גם לאחרות, שכל מה שהאשה לומדת יותר, זה בסופו של דבר רק מכביד על חייה. דברים אלה היו כאילו מבוססים על שנות הנסיון, נסיון של חיים. ואף על פי כן אני עכשיו יכולה לומר, שדברים אלה היו צודקים ונכונים באותה שעה, ואילו עכשיו אני מודה לאל, שכן למדתי לכתוב במכונת כתיבה, ובזכות זה הופיעו כל הספרים של אבא, ואני עכשיו כשהנני בפנסיה עוסקת בדברים מענינים, ששומרים על צלילות המחשבה, ונהנית מזה בשעת כתיבתם.
והנה גם בדוגמא זאת אין האדם יודע מה הוא הטוב האמיתי, רק הקב"ה יודע. האדם חי רק את הרגע, ואילו הקב"ה מסובב הכל לטובה. לכן גם כשקיימת תקופה קצת קשה יותר בחיים, לא צריך להעמיק בסבל ו"לרחם על עצמי", "אני מסכנה, קשה לי", אלא להאמין שהכל לטובה, להודות לאל שהוא נותן את הכוח לעמוד במעמסה, ב"ה, ובע"ה לקוות לטוב. צריך לזכור שאני חיה רק את ההוה, אבל ההוה של היום יהיה האתמול של מחר, והעתיד עוד לפנינו, ובראית הפרספקטיבה המקיפה, עניני הרגע מתגמדים והולכים. (בתוספת לכל הדברים, יש לזכור את העיקר להתפלל שהקב"ה ישלח את הבריאות ואת החיים, כדי לזכות להגיע לעתיד הטוב יותר).
שמעתי פעם את תמימה שאמרה, שבשעה שהיא התחתנה ונכנסה למשפחה, כמה וכמה דברים שאמרתי ונוהגים מסוימים שנהגתי נראו תמוהים בעיניה. אולם כעבור שנים, כשהיא הגיעה לאותו גיל שבו הייתי אז, מעל גיל ארבעים, פתאום היא מוצאת את עצמה חושבת כמוני אז. מה קרה? לא שהיא למדה ממני, היא פשוט למדה מן החיים. יש קשיים בחיים, יש ללמוד מן הקשיים שבחיים.
ולבסוף אני רוצה לדבר על שלוש מלים קטנות שטמון בהם סוד גדול והן – ב"ה, בע"ה, ואי"ה.
תודה על כל הטוב שהקב"ה חונן אותנו. ואם אני אומרת טוב אין כונתי לצפיות הגדולות הקשורות במושג "הטוב" המקובל. טוב על המינימום. על "לחם לאכול ובגד ללבוש".
ואצטט עוד ציטטה, שהגדירה את זה יפה חיה באותו שיר:
בתוך הבית, מושג האיכות
לא התקשר לעניני נוחות,
סברת, שאיכות אינה תלויה ברווחה
כי אם בהצמחת משפחה ברוכה.
לכן ביתנו אינו דירה גדולה ויפה
עם סלון ופאר בריהוט,
ביתנו זו הרוח בין קירות מרחפה,
המעניקה לו תוכן, מהות.
מביתו של סבא, איש המוסר,
למדת לעשות הטוב והישר.
לברך "שעשני כרצונו" בכונה רבה,
ולהגיד "אתה צדיק על כל הבא".
העיקר זה לא הדברים החיצוניים, הרושם כלפי חוץ, ואם אדם יודע מה באמת עיקר ומה טפל – אז הרבה יותר פשוט, והרבה יותר קל.
והמלה השניה – בע"ה. אם אדם יודע שכל דבר בעולם הוא לא בבחינת מגיע לי – אלא בבחינת מתנה, שאיננה מובטחת לעולמים, הרי הוא יודע לומר בעזרת ד' ואי"ה.
אם אדם מתכנן משהו, יש לזכור: אני מקוה שבעזרת ד' הענין יבוצע ויסתדר. בכל ענין שמצליח קיים שותף סמוי, שברצונו אותו ענין מתוכנן מצליח, או ח"ו אינו מצליח.
כל דבר שמצליח תלוי בדרך כלל בהרבה פרטים קטנטנים, שרק בביצוע המושלם של כל הפרטים יחד, זה מסתדר, ואם איזה פרט קטן משום מה איננו דופק כמו שצריך, אז כל הענין נכשל. בצירוף המוצלח של כל הפרטים, ואפילו בעצם התכנון המוצלח אנחנו תלויים בסייעתא דשמיא.
ואי"ה – לזכור תמיד לפני שיוצאים מהבית, שאני אחזור בשעה זאת וזאת הביתה אם ד' ירצה. כשחיים תמיד את המלים הללו, הרי אנחנו מרגישים שכל הווייתנו קשורה בקב"ה, שהכל תלוי בו, ואז אנחנו מגמדים את עצמנו, ואין מקום לגאוה המופרזת, ש"כוחי ועוצם ידי" עשה לי את החיל הזה. נדמה לי, אצל האדם המאמין אין מקום לגאוה כל שהיא, לא על הכוח, לא על החכמה, לא על היופי, לא על העושר וכו', יש רק להודות לבורא על שעשה אותי כלי לכל מה שהוא העניק לי.
הכנתי תיק משפחתי לכל אחד מבני המשפחה. החל מהסבים שלי ושל סבא, וכתבתי את תולדותיהם. עלי להודות שכל מה שכתבתי השפיעו ראשית כל עלי. בברית של ישראל גילת נודע לסבא שאני צאצא של ר' אברהם החסיד, אחיו של הגאון מוילנא. הוא חזר מהברית מרוגש מאוד, וספר לי על התגלית. אודה ולא אבוש, שבשעתו לא כל כך התרגשתי מזה. חשבתי מה זה חשוב היחוס? חשוב היחוס העצמי. אך עכשיו כשקראתי על הסבים ועל הסבתות, ועל מעשיהם הטובים, שיניתי את דעתי. (בעצם, הגעתי למסקנה זאת כבר לפני כן קצת).
התברר לי שאנחנו, שכל אחד מאתנו מושפע בלי שהוא מרגיש מהגנים של הדורות הקודמים, מהאוירה שהיתה קיימת בבית שלו, ממה שראה ושמע, ומה שהוא רואה כ"יחוס עצמי" קשור הרבה בדורות הקודמים. ולכן אני מבקשת מכל אחד לעיין בתיק, לקרוא על האבות, על המעשים הטובים שלהם, כדי שנדע להודות על שזכינו לגדול במשפחות כאלה, שעשו מעשים כאלה, שהיו צדיקים וגדולים וזה מחייב גם אותנו ואת בנינו הבאים אחרינו, להמשיך את השרשרת, את המסורת של משפחות יהודיות שורשיות לדורי דורות.
יהי רצון שהקב"ה יעזור לכולנו להפגש במסיבות משפחתיות בשנים הבאות עלינו לטובה, בבריאות בלב שמח, ושנזכה לסייעתא דשמייא.
ב"ה
* אור זיכרון לרב משה צבי נריה זצ"ל
י"ט בכסלו
במלאות 15 שנים להסתלקותו של הרב משה-צבי נרי'ה זצ"ל נפגשו בני משפחתו עם הרב חנן פורת לשמוע דברים על דמותו של אביהם, ראש ישיבות בני עקיבא ואבי דור הכיפות הסרוגות.
לשאלה במה היה ייחודו של הרב נרי'ה השיב:
הכישרון המיוחד של הרב נרי'ה היה כישרונו החינוכי, ומבחינה זו אין דומה לו. הוא ידע לתרגם את המסרים החינוכיים לשפת המעשה, הן באמצעות לימוד תורה, הן באמצעות ניגון וסיפור, ואף בחוויה בשטח. תנועת בני עקיבא שהייתה יציר כפיו לא הייתה זוכה לחותמה הייחודי אלמלא אותה נשמה יתרה שנפח בה הרב נרי'ה בדרכו החינוכית המיוחדת.
במסגרת שיח זה התבקש הרב חנן פורת להמחיש באמצעות סיפור משנות לימודיו בישיבה בכפר הרואה את הדרך שבה הצליח הרב נרי'ה להטמיע את המסרים החינוכיים שבהם האמין. בתשובה לכך הוציא הרב חנן חוברת שכתב בסערת נפש ימים ספורים לאחר הסתלקותו של הרב נרי'ה. בחוברת זו ששמה "והיה כנגן המנגן" הוא עומד על סוד קסמו של הרב נרי'ה לפתוח לבבות של נערים צעירים. מתוכה בחר בסיפור שכותרתו "ישראל עם קדושים קומו למהפכה". דומה שבכוחו להאיר בדרך סיפור וניגון את מה שלא ניתן לבטא במילים רמות ומופשטות. קטעים ממנו מובאים בזה:
ישראל עם קדושים קומו… למהפכה!
בשנות לימודנו בישיבה זכינו פעמים רבות להערה מפיו של הרב נריה. לא בהערת ביקורת של מורה הזורק מרה בתלמידיו, אלא בהערה לתפילה עם בוקר, בלווי שיר ומנגינה: "ישראל עם קדושים קומו לעבודות הבורא".
בכל פעם תהיתי מחדש, כיצד זה ראש הישיבה, שהכול חייבים בכבודו, אינו בוש ומטריח עצמו לבוא לחדריהם של נערים צעירים לנער אותם משנתם, כאותו שמש בעיירה נשכחת שבגולה. ואולי לא שמש היה, אלא אבא טוב הקורא ב'מאמא לושן': "יידלך, יידלך, טיירה כושר יידלך … [יהודים, יהודים, יקרים, כשרים]" וקולו הספוג ערגה חודר אל מתחת לשמיכה.
בוקר אחד, לאחר לילה ארוך ללא שנת בו שקדנו בצוותא על עבודת גמר בהיסטוריה בנושא המהפכה הצרפתית, נכנס הרב נריה לחדרנו בניגון "ישראל עם קדושים" ועינו צדה את ספרי המהפכה המונחים פתוחים על השולחן. הרב נריה החל לדפדף באחד הספרים, וכשהגיע לתמונה המתארת את הפריצה לבסטיליה, הרים קולו בנעימה: "ישראל עם קדושים קומו למהפכה!" ואז נחה עליו הרוח, וכמהפכן הניצב בלב כיכר הומה אדם, החל קורא באוזננו בקול רם: "קומו חבריא! בואו נחולל בתפילתנו את המהפכה הצרפתית האמיתית. בואו נזקוף קומה בתפילה ונרים על נס את דגל "החופש", "השוויון" ו"האחווה"". ולא נתקררה דעתו עד שעמד דום בתנועה תיאטרלית קמעה והחל שר "ישראל עם קדושים" במנגינת ההמנון הצרפתי, המארסלייז, לקול המיות הצחוק של החבריא.
כשהחלפנו בינינו לאחר מכן רשמים, בעקבות המחזה המוזר, היו כאלה שלגלגו על הרב נריה וסברו שרוח שטות קפצה עליו. אבל אני ידעתי בעומק לבי שלא שטותיה דרב נריה סבא הייתה כאן אלא שיטתיה, שבשל מעמקיה לא יכולה הייתה להגלות אלא בלבוש מעשה שטות כביכול כ"שטותיה דרב המנינא סבא" (עיין "אורות ישראל ותחייתו" י"ד) (כתובות יז, א "אמר רבי זירא:"אהנייה ליה שוטיתיה לסבא!" ואמרי לה "שטותיה לסבא!" ואמרי לה "שיטתיה לסבא").
הרב נריה ביקש בראש וראשונה לקרוא לנו לקום לתפילה לא כאנוסים שתפילתם עליהם כמשא, אלא כבני חורין ההולכים בהתלהבות ובשמחה להגשמת משאת נפשם, ופניהם נשואות כלפי מעלה בחופש גמור ללא כל כפיה. כדברי השיר של ר' יהודה הלוי על עבד ה' החופשי:
"עבדי זמן עבדי עבדים הם
עבד ה' הוא לבדו חופשי
על כן מבקש כל אנוש חלקו
חלקי ה' אמרה נפשי".
אבל בכך לא נתמצה עדיין עיקרו של המסר. הרב נריה ביקש להדביק אותנו בדבר בו האמין בכל לבו ובו ראה את מוקד חייו: האמונה בכוחה של עבודת ה' בתורה ובתפילה לשנות מציאות ולחולל מהפכה. דברים אלה יסודם בהררי קודש בדברי הרב במוסר הקודש (עמ' מ"ט): "כשמתפללים מתפשט כוח הרצון, וכל כוחות הנפש מתגדלים מעל כל גבול. והרצון הטוב והמעולה בהתפשטו ביותר, פועל הוא את טיבו. התפילה היא פעולה ממש… ותפילתם של צדיקים עושה מהפכה גדולה לטובה בערכי העולם, כעתר זה המהפך את התבואה בגורן" (עיין יבמות פ"ד).
הרב נריה היה מטבעו מהפכן, ולבו פתוח לכל הזרמים החברתיים והסוציאליסטיים המהפכניים, ההומים בעולם מאז ימי המהפכה הצרפתית. אבל הרב נריה, המחנך הגדול, ידע כמורו ורבו הרב קוק זצ"ל, שהמהפכה מתחילה מבית, וכיבוש הבסטיליה מתחיל בכיבוש הלב העקוב מתוך גילוי כוחות הרצון הפנימיים המבקשים לעשות רצונו בלבב שלם. כי "הרצון הטוב הוא הכל וכל הכשרונות שבעולם אינם אלא מילואיו" (אורות התשובה ט', א').
הרב נריה ביקש לומר לנו באותה השכמת בוקר מעוררת תימהון, כי איננו צריכים לנדוד בעקבות המהפכה ולתור אחרי אורות פלא רחוקים, אלא עלינו להפנים את המהפכה הצרפתית ולגלות אותה בתוך התפילה, בסוד ישרים ועדה, ובמעמקי אורחות התורה והמצווה. אלא שכאן נתגלה כוחו המיוחד של הרב נריה כמחנך דגול לתרגם את המסרים הרוחניים לשפת החיים בסיפור, זמר ושיר. מכוחה של רוח זו, חולל את מהפכת 'דור הכיפות הסרוגות', ומכוחה עמד באותה שעת בוקר וקרא לנו "ישראל עם קדושים קומו... למהפכה".
לקראת נישואין/ הרבנית נריה
הרבנית רחל נרי'ה
לקראת נישואין
כל זוג בישראל הנכנס לחופה הוא חוליה נוספת בשרשרת-הדורות של עם ישראל. עד לנישואין כל אחד נושא באחריות רק לעצמו, ומעתה עם הקמת המשפחה הוא נושא בקרבו את האחריות לדור הבא ולהמשכיות הדורות.
הסגולה המיוחדת של עם ישראל, שהיא רוממותה של הנשמה היהודית, קשורה באורח חיים יהודי מיוחד הנקרא "טהרת המשפחה", וחמור הוא מבחינה דתית כ"חמץ" בפסח וכאכילה ביום הכיפורים.
היהדות תובעת מהאדם היהודי הרבה יותר מאשר אדם סתם. הוא חייב להיות אדם בעל דרגה גבוהה יותר מבחינה נפשית-רוחנית, נשמתו צריכה להיות טהורה יותר, ומסוגלת יותר לשאוף ליסודות רוחניים-אציליים. לכן עצם הורתו צריכה להיות בתנאים אידיאליים, וגידולו צריך להיות בתנאים כאלה, ב"חממה" כזאת, ששם תוכלנה להתפתח תכונות נפשיות חיוביות, מידות טובות, יחס של התחשבות בזולת, שאיפה להתקדמות והתעלות נפשית מתמדת, וזה יכול להיות רק בבית שבו שוררים יחסי חיבה, אהבה וכבוד-הדדי בין שני בני הזוג.
המרכיב המיוחד, המאפיין את חיי המשפחה הוא המרכיב המיני. יסוד זה של משיכה הדדית ואהבה הוא לא אחת המניע לנישואין. אולם הבעיה היא, שדווקא יסוד זה של יצר מיני יש בו שני צדדים. מצד אחד יכול הוא ומסוגל להעלות את האדם למדרגה הגבוהה ביותר של שותפות עם בת-הזוג, של יצירת הקשר הנפשי העמוק ביותר של איחוד ויחוד, "זכר ונקבה בראם ויברך אותם ויקרא שמם אדם" (בראשית ה, ב). מצידו האחר, יכולים להגיע לדרגה התחתונה של יצר גופני בלבד, של ניצול השני כאובייקט, כ"חפץ" לסיפוק עצמי של האדם, לפעמים גם בלי תיאום ובניגוד לרצונו של השני. זה, גם במסגרת המשפחה, בבחינת "אונס", המשאיר משקעים שליליים ועלול להרוס את הקשר שבינו לבנה. כמאמר רבותינו ז"ל: "זכו – שכינה ביניהם, לא זכו – אש אוכלתם" (סוטה יז). איש ואשה – טול את היוד מן ה"איש" ואת הה"א מן האישה, שתי האותיות המצטרפות לשם ד' – יה – והרי זו "אש". אם אין קדושה ביחסים, הרי זו בבחינת אש, שאינה מרוסנת, שמסוגלת לשרוף את הכול. לא כן כשהאש מרוסנת, אז היא מאירה ומחממת.
מכאן המסקנה הברורה: גם זוג נשוי צריך הדרכה שתוכל לשמור על חיוניות הקשר המתמיד ותעלה אותו לדרגה של רוממות ומתוך כך ליציבות.
"טהרת המשפחה" הוא אותו יסוד ביהדות, הקובע ומדריך איך הזוג היהודי צריך להתנהג כדי למצוא דרכו בבעיה סבוכה זו. הוא מווסת את הקשר שבינו לבינה לתקופה שבה יחסי-אישות מותרים, ואף נחשבים לעתים בגדר של מצווה, בתוקף פקודתו של בורא-עולם, זה נקרא אז "מצות עונה". לתקופה שבה יחסים אלה אסורים לגמרי עד כדי מניעת מגע כלשהו, ככל המפורש במסגרת של איסורי "נידה" - ראה חוברות העוסקות בדינים.
מצווה זו משפיעה ותורמת את תרומתה הברוכה בכמה תחומים:
א) התחום הגופני-בריאותי ב) התחום הנפשי-רוחני ג) התחום המשפחתי ד) תחום בריאות הגוף והנפש של הילדים ה) התחום הקוסמי – ריבוי קדושה בעולם.
א) התחום הגופני – עם הסימנים הראשונים של קבלת המחזור, כשחלים בקרב האישה שינויים פיסיולוגיים (מבחינת פעולות הלב, לחץ-הדם, כוח השרירים, חילוף החומרים וכו') אסורה היא בכל מגע עם בעלה, ונכנסת למצב של הרפיה מבחינה מינית. כך היא הופכת להיות מוגנת מזיהומים, כשהרירית החומצתית בנרתיק הופכת להיות בסיסית ונוחה לזיהומים.
"מדע הרפואה מכיר באפשרות שיחסי-אישות בתקופת-הוסת עלולים להזיק לאישה. התפקודים המחזוריים עלולים להשתנות באופן זמני, מה גם שבימי הוסת מתגברת הסכנה של זיהום איזור אגן-הירכיים" (מתוך "מחקר השוואתי על הפריה והרביה של האדם" מאת קלילן פווד, מכללת ייל 1964, התרגום העברי הופיע ע" המדור לחינוך ובריאות של מרכז קופת-חולים).
"המדע המודרני הכיר בסכנה אחרת הנשקפת לגברים הבאים במגע עם נשים נידות (נוסף על החשש להתפתחות דלקת השופכה). הפרשתן מכילה יסודות דמיים, חלקיקים הרוסים של קרום הרחם, רירית, וכן מינים שונים של חיידקים. כמקרה של פצע פתוח, עלולים חיידקים אלה לגרום זיהום" (שם).
"מקובל אצל המומחים למחלות-נשים, כי מחלת סרטן צוואר-הרחם, המצויה אצל עמים תרבותיים ולא-תרבותיים, נדירה אצל נשים יהודיות השומרות את דיני הטהרה" (ד"ר ברנרד שפירא, סקסולוג בביה"ח האוניברסיטאי "הדסה" ירושלים, "טהרת המשפחה בישראל" תשי"ט עמ' ל"ג).
ב) התחום הנפשי רוחני – אורח-חיים זה מאזן ומווסת בדיוק את מקומו של המין בחיי האדם הנשוי ואת ההתייחסות אליו.
בהשפעת הרחוב המודרני קיימת הדגשת יתר של המיניות מהבחינה ה"סקסית"-גופנית בלבד, ומצד שני נוצרת לפעמים גישה שלילית למין כעניין גס ומזולזל. הגישה האחת כשנייה עלולות לעוות את היכולת לתפקד כהלכה במסגרת חיי האישות, ועלולות ליצור בעיות של הסתגלות והתאמה הדדית.
לעומת הגישות הללו באה ההדרכה הדתית ביחסי-האישות המותרים והאסורים גם יחד (בעילת-מצווה , מצות-עונה, בדיקות יום-יום, טבילה ב"מקווה", הברכה בשעת הטבילה: "אשר קדשנו במצוותיו וצוונו") והופכת את המושגים הקשורים ליחסים ש"בינו לבינה" למרוממים יותר. היא מפתחת את השליטה העצמית והמעצורים, ומאפשרת אחר כך הסתגלות הדדית טובה יותר ומהירה יותר של שני בני הזוג במסגרת חיי המשפחה. כמו כן היא מכשירה את בני הזוג לתקופה מאוחרת בחייהם, כשהמניע המיני חלש יותר.
עצם השליטה העצמית ביצר, שהוא לפעמים תובעני, מחזקת את היסודות הנפשיים-רוחניים שבאדם, ומשום כך אומרים רבותינו: "כל מקום שאתה מוצא גדר ערווה (שליטה ביצר המיני) אתה מוצא קדושה" (וירא י"ט, ב).
ג) התחום המשפחתי – תקופה שבה האישה אסורה במגע עם בעלה (התואמת כאמור את מצבה הפיסיולוגי בימי המחזור ואחריו - בהם חוזרת הרחם לאיתנה), יוצרת את הפנמת ההרגשה של הבעל כלפי אשתו, ומעמיקה את הרגשת היחס אליה. באותה תקופה האישה נכספת, בלתי-מושגת, והרי זה מחזיר אותו להרגשות של תקופת החיזור, שבה שאף להשיג את אשתו ולרכוש את לבה".
"אמר רבי מאיר: משום מה נדה לשבעה? משום שרגיל בה וקץ בה. אמרה תורה, תהא טמאה שבעה ימים, כדי שתהא חביבה על בעלה כבשעת כניסתה לחופה" (נידה דף ל"א, ב).
תקופת הפרישה מבליטה את מעמדה של האישה כאישיות עצמאית. באותה תקופה היא מבצעת תפקידים שונים במסגרת המשפחה, בלי להיות קשורה ישירות עם בעלה. היא אז עקרת-הבית, אם, רעיה, שותפת לבעיות השוטפות היומיומיות, ואילו היסוד המיני הופך באותה תקופה לשולי בלבד, בהשוואה לשאר התפקידים שלה בחיי הבית. כל זה מבסס את יסוד הכבוד לאישה כאישיות עצמאית.
תקופה זו מחזקת את "שלום הבית", וה"אהבה אחווה שלום ורעות" שברכו אותם בהם תחת החופה, הופכים להיות לאבני-הפינה בביתם, ומשרים את השמחה במעונם.
ד) תחום בריאות הגוף והנפש של הילדים – חידוש קיום יחסי-האישות אחרי הפרישה, בתקופה שבה חזרה האישה לגמרי לאיתנה מבחינה גופנית, וגם בתקופה שבה היא נמצאת בשיא-תשוקתה מבחינה נפשית בגלל עונת-הביוץ, המתאימה ביותר להפריה ("יש בזה משום ויסות ההתנזרות החודשית, לקראת היום בו רבים סיכויי הפריות ביותר" – ד"ר רובן). בזכות זה מתקיים הזיווג בתנאים אידיאליים, מבחינה גופנית ונפשית כאחת.
ילדי ישראל שהורתם בקדושה וטהרה, בשעת קיום מצות-עונה, בריאים הם יותר מבחינה גופנית, וטהורים יותר מבחינה נפשית, ומסוגלים לקלוט את כל הטוב והיפה שהבית היהודי מחנך אליו.
אין פלא, אפוא, שכל זמן שהבית היהודי היה שלם, ונהגו בו במצוות - כשגדלו והתבגרו ראו הילדים לפניהם דוגמא של בית שלם, של יחסי כבוד-אהבה-ורעות, ולכן, למרות הקשיים והמצוקות מבחוץ, לא היו בהם מהיסודות השליליים של התדרדרות מוסרית, כפי שקיימים ברחוב היהודי בתקופה האחרונה.
ה) התחום הקוסמי – והתחום האחרון והעיקרי של השפעת מצווה זו, הוא ריבוי הקדושה בעולם, ומילוי ציוויו של הבורא: "ואתם תהיו לי ממלכת-כהנים וגוי קדוש".
"ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם" – מפרשים רבותינו: בתוכם – בתוך הבית היהודי. היהודי הוא ה"מקדש מעט" ששם השכינה שורה. "איש ואשה, זכו – שכינה ביניהם". רק בבית שהיחסים בין הבעל והאישה מבוססים על יסודות מרוממים של קדושה, שיסודותיה שליטה עצמית – איסורים מגבילים מצד אחד, ומצוות המחייבות יחסי-אישות טהורים מצד שני, יכולים להגיע לדרגה של "אוהבה כגופו ומכבדה יותר מגופו", ואז גם השכינה מוצאת לה מקומה ביניהם.
בבית כזה מסוגלים ילדים, שהורתם ולידתם בטהרה, ללמוד מהוריהם יחסי-אנוש ברוכים מה הם. מה פירושן של מצוות "שבין אדם לחברו" ושל "בין אדם למקום". כאן מסוגלות נשמות טהורות לגדול ולהתפתח, ולמלא את התפקיד העליון של עם ישראל כ"עם סגולה". להיות "אור לגויים" ו"לתקן עולם במלכות שדי".
בדרך זאת כל משפחה חדשה היא חוליה בריאה נוספת בשרשרת הדורות של עם ישראל. עם קיום מצוות הטהרה, הרי היא הופכת להיות חוליה קדושה, המקשרת בין העבר ובין העתיד, ומעבירה ומנחילה את הקדושה מדור לדור.
עתה, עם כניסתכם לחופה, פונים אליכם בניכם העתידים להיוולד בקריאה נרגשת: הורים יקרים! חיו נא את חייכם בטהרה. טהרו נא את עצמכם במותר לכם! אנא, גלו נא אחריות כלפינו! תנו גם לנו העתידים להיוולד להשתלב בשרשרת הדורות של עם ישראל!
ותקויים בכם ובנו ברכתו של הקב"ה לאברהם אבינו: "והיה ברכה"!
שעשני כרצונו/ הרבנית נריה נשלח לרב שינובר
בס"ד, טבת תשס"ט
שעשני כרצונו
מאת הרבנית רחל נריה
בדור האחרון התערערו מושגי יסוד חשובים בתפיסת התא המשפחתי, ובמעמדה של האישה בתוכו ומחוצה לו. מציאות זו חודרת גם אל הציבור הדתי, כשאנחנו וילדינו חיים בעולם של שניות. מצד אחד אנו חיים במציאות של העולם הדתי, ומצד שני חיים בעולם חילוני-מודרני-מתירני שסובב אותנו, ומקרין עלינו מסרים שונים ומנוגדים להשקפת עולמנו הדתי. עולם זה מעמיד אותנו – ועוד יותר את בני הנוער – בסבך של שאלות עקרוניות.
תפיסת התא המשפחתי כמקום בטוח שקיימת בו אחריות הדדית, מחוייבות, אהבה והבנה, ומתקיימים בו תנאים מתאימים לגידולם ולהתפתחותם של הדורות הבאים - הינה משותפת לעולם כולו ולציבור החילוני והדתי כאחד. מעל לזה, תפיסת המשפחה ביהדות מושתתת על ראיית המשפחה כחלק מתכנון אלוקי כללי לקיומו של העולם ולבניינו.
במאמר זה אני רוצה להתייחס למקומה של המשפחה בישראל, ולמעמדה וייעודה של האישה.
אדם, אישה:
העולם לא היה שלם לפני יצירת האדם, ואף אחרי יצירתו קבע הקב"ה שמציאות האדם לבדו איננה טובה: "לא טוב היות האדם לבדו". מאחר שהאדם נוצר "מן העליונים" ו "מן התחתונים", יש בו "צלם אלוקים" מחד גיסא וגוף בשר-ודם מאידך גיסא. האדם בעל הנפש זקוק לשותף בחייו הנפשיים-הרוחניים. תחושת הבדידות של האדם היא התמודדות מרכזית לכל אורך ימיו מגיל הינקות ועד זקנה ושיבה. הצורך בנפש קרובה שאפשר לחלוק אתה את החוויות הנפשיות, מוצא את השלמתו במפגש עם בת הזוג, כשהשניים ממלאים את צורכי הגוף והנפש בחייהם המשותפים. מפגש זה מבשר את הקמת המשפחה ויצירת ההמשכיות, וכך מתמלאת כוונת הבורא "לא תהו בראה, לשבת יצרה".
התורה מנמקת את הצורך ביצירת האישה לא רק למען פריה ורביה, אלא גם ב"לא טוב היות האדם לבדו, אעשה לו עזר כנגדו" – עזר שיוציא אותו מ"לבדיותו", מבדידותו הנפשית-הרוחנית, שיספק את הצורך הנפשי בידיד ורע בשעת שמחה או ח"ו בשעת מצוקה. זהו היסוד של שיתוף-אמת בין שני בני הזוג המהווה קשר גופני ורוחני כאחד.
הצורך הנפשי לנפש קרובה הוא יסוד ראשוני אצל האדם. יפה הגדיר את הדבר פרופ' רמון ארון בספרו הדן בבעיות החברה המודרנית, בקדמה ובאכזבותיה:
"מעולם לא בלט לעין כל באכזריותו הניגוד בין סגנון החיים המקצועיים לבין סגנון החיים בחיק המשפחה, בין האנונימיות המאפיינת את הראשון – כלומר החיים המקצועיים – לבין האינטימיות השוררת במשפחה.
בעולם התעשייתי-המקצועי", קובע רמון ארון, "כל אחד חש שלמעשה בר-חילוף הוא במקצועו. הוא רק בורג קטן (שאם לא הוא - יבוא מישהו אחר במקומו), ואילו רק בעיני הקרובים לו הריהו לעולם חסר תחליף. אין זה כי אם רק בחיק המשפחה מוצא לו היחיד מפלט מהרציונאליזציה של עבודתו, ואת החמימות המשחררת אותו מהרגשת הבדידות, הפוקדת אותו בתוך המון של יצורים בודדים".
בעם ישראל, מקום המשפחה אינו רק מפלט מבדידות. המשפחה היהודית היא תא יסוד בבנין עם ישראל. אברהם אבינו נבחר כאב האומה " כי ידעתיו למען אשר יצווה את בניו ואת ביתו אחריו ושמרו דרך ד' לעשות צדקה ומשפט". עם ישראל צריך להיות "ממלכת כהנים וגוי קדוש", ולכן שלמות המשפחה חייבת להיות בדרגה גבוהה כדי לממש את היעוד הנשגב.
הבית צריך להיות שלם יותר ומערכת היחסים מרוממת ומקודשת. הילדים, שהורתם בקדושה, צריכים לראות בבית את הדוגמא ליחסי-אנוש של חיבה, אחווה, שלום ורעות. הערכים החיוביים שהילדים רואים בביתם נספגים בנפשם, והיחס שלהם כלפי בני ביתם מתרחב אחר כך גם אל זולתם והם הופכים להיות אזרחים נאמנים של החברה הסובבת אותם.
המשפחה היא היסוד ותשתית החברה. רק כשהתא המשפחתי בריא - שיש בו איזון נכון של גוף ונפש - אז גם החברה בריאה. תפיסה זו של משפחה בריאה כיסוד של חיי הפרט, יוצרת את ההערכה למשפחה אשר בה תלויים אושרו ונוחותו של הפרט, והיא גם היסוד לחיי החברה כולה. בה במידה שהתאים הבודדים בריאים תהיה כל החברה בריאה.
ייעוד ומעמד
אחד הנושאים השנויים במחלוקת הוא הגישה אל יעודה ומעמדה של האישה. לפי היהדות, יעודה של האישה הוא בניין המשפחה שהוא תא היסוד של החברה. מעמד האישה מכובד ביהדות בהתאם לחשיבות שהיהדות רואה בבניין הבית והמשפחה, שהם המנחילים את ערכי עם ישראל לדורות הבאים. בנין בית כזה תלוי בעיקר באשה, שהיא הנה עקרת-הבית - עיקרו של בית. אכן, יעודה של האישה קשור במושג המשפחה, ובהתאם להערכת נושא המשפחה בחברה, גדל או קטן ערך מעמדה באותה חברה.
לאישה שני שמות: חוה – אם כל חי, שותפת ליצירה הנעלה של הולדתו, גידולו וחינוכו של הדור הבא. כאן מתבטא ייחודה של האישה. השם אישה – "כי מאיש לקחה" - טמון בו יסוד השוויון בתכונות, במהות ובכישורים של שני המינים.
הדיבור על מעמד האישה מתייחס רק ליסוד ה"אישה" שיש בו שוויון בינה לבין האיש, ואינו נותן משקל רב לייעוד הנשי כ'חוה', אם כל חי, שקשור בנושא הקמת המשפחה כחלק מתכנון אלוקי של הקב"ה לקיומו של העולם.
הלוחמות למען שוויון האישה - דומה שהן מייצגות את 'הקול הנשי'. מן הראוי שנבליט את גישתנו היהודית שבה האישה הינה שווה אך גם שונה - הן מבחינה ביולוגית והן מבחינה פסיכולוגית, ואין מקום ל"שוויון" סתם. נשים השואפות לשוויון רואות אתגר לעצמן להגיע לכל העמדות והמקצועות שעוסקים בהם הגברים. האידיאל שלהן הוא לחלוק בשווה כל מקצוע וכל עמדה ציבורית ביחס ישר למספרן של נשים באוכלוסייה הכללית. אם במקצועות שונים הגברים הם הרוב, הרי פירוש הדבר שבחברה זו האישה מקופחת, מעמדה ירוד, ועליה לחתור ולהגיע למקצועות יוקרתיים אלה.
על פי גישה זו, המקצועות שנשים עוסקות בהן בדרך כלל, כגון מורות, עובדות-סוציאליות, אחיות וכו', נתפסים כמקצועות נחותים יותר. על אחת כמה וכמה נחשבת כנחותה עבודת האישה בבית. יחס הזלזול מתבטא באמירה כגון זו שאישה הנמצאת בבית עוסקת בטיטולים, בשטיפת ריצפה ובסירים, וממילא, כל אישה שזוכה לצאת ולעבוד עבודת חוץ – כבודה גדול יותר.
הגישה המשווה איש ואישה מעמדת תצפית של מעמד מקצועי מתעלמת מן העובדה שבשביל להגיע למעמד בכל שטח שהוא, צריך שלושה תנאים יסודיים: (א) כישרון (ב) להיות "בעל מלאכה אחת" (ג) מוטיבציה חזקה. לדוגמא: גבר ואישה צעירים, בוגרי אוניברסיטה, גם אם שניהם בעלי-כישרון במידה שווה, אין הם שווים בשני התנאים הנוספים: הגבר רואה לעצמו – עם גמר לימודיו – את העיקר בקידום המקצועי, והאישה, גם מעוניינת לבנות לעצמה בית ולהקים משפחה. כשאינה מצליחה להתחתן בזמן שציפתה, היא מוטרדת מעצם מצבה, וזה כבר עשוי להפריע לה להגיע למקסימום הישגים. כשהיא מצליחה להתחתן - היא חדלה להיות "בעלת מלאכה אחת". הריכוז והזמן שלה מפוצלים בין שני מוקדים: המקצוע והבית (בעיקר כשהיא זוכה להיות גם אם) - וממילא אין היא והגבר השווה לה בכישרון, יכולים לצעוד לקראת קריירה באותו קצב.
תחום היצירה של הגבר הוא מחוץ לבית. שם עליו להוכיח את יכולותיו הייחודיות, ולהתמודד עם הדומים לו בשטח המדעי, המקצועי או הציבורי-פוליטי. העולם שמחוץ לבית הוא עולם תחרותי מובהק, וזה יוצר מניע חזק אצל הגברים להתאמץ, להשתדל ולהתקדם עוד ועוד. (ראוי להדגיש שאם גברים זוכים להיות "בעלי מלאכה אחת", הרי זה לא-מעט בזכות נשותיהם המשחררות אותם מדאגות היום-יום, ומספקות להם את צורכיהם הנפשיים והחומריים, כמו בית מסודר, ארוחה מוכנה, אישה מסורה ואוהבת, ילדים מטופחים וכד'. בתנאים אלה הם יכולים לרכז את כל המרץ לשם קידומם המקצועי שהופך להיות למרכז פעילותם).
האישה הזוכה להרות, ללדת ולגדל ילדים, מרגישה בקרבה את סיפוק היצירה. היא איננה חייבת להוכיח למישהו שאמנם היא "שווה", כי הנשיות והיצירתיות שלה מוכחות וקיימות. היא מרגישה את שמחת היצירה בהולדת התינוק, בהתקדמותו ובהתפתחותו. מכל יצירה אמנותית (פיסול, ציור, שירה) היא עוסקת ביצירת יצור אנושי חי, נושם, גדל וחושב. היא זאת שילדה אותו, שמגדלת אותו, ושבזכותה הוא הופך להיות יצור אנושי שלם.
אישה העובדת בתחום מדעי או ציבורי אינה חייבת לראות בעבודתה את מרכז חייה ואת המוקד לפעילותה, ומשום כך אינה מקדישה לכך את כל מרצה ויכולתה.
אותן נשים הלוחמות לשוויון והרואות בעבודות מחוץ לבית את העיקר –נראה כי הן חוות את הנשיות שלהן כנחותה. אולי בתקופת החינוך האחיד למדו להעריך דווקא את המקצועות הגבריים, ומשום כך הן נטולות הערכה לבית ואינן רואות אתגר בבניינו.
לעומת השיח המודרני המתייחס בדרך כלל ל"מעמדה" של האישה - אנו מדברים גם על יעודה. ביהדות - ראש לכל על האישה להיות "עיקרו של בית" – שעליו הבית בנוי, וכל קיומו תלוי בו. אנו מברכות כל בוקר בהכרה ברורה "שעשני כרצונו". אין אנו מצטערות שלא נולדנו גברים, ואין אנו רוצות להיות גברים. אנו מברכות את הבורא על שנוצרנו נשים, על שזיכה אותנו בהריון ובלידה, בצער גידול-בנים ובחינוך ילדים. תפקיד זה אינו-קל, ואולי אף קשה יותר מזה של הגברים. נשים מתמודדות עם בעיית גידול הילדים ועומדות בזה יום-יום, שעה-שעה - לעיתים קרובות גם בלילה - במשך שנים, ומבטאות בזה עוצמה גדולה. אם מעמדו של אדם נבחן לפי הקשיים והמאמצים אתם הוא מתמודד בהצלחה, הרי שמעמדנו ב"ה כלל וכלל אינו נחות. לא פלא, אפוא, שהגישה היהודית מעריכה את מאמציה של האישה, ובכל ליל-שבת עומד הבעל משתאה מול הכוחות הנפשיים החזקים שמגלה אשתו ושר לה "אשת חיל".
מתוך ראייה כזאת של הכרה עצמית והערכה לתפקידנו כפי שהיהדות חינכה אותנו במשך הדורות , אין אנו רואות את עצמנו חייבות להתמודד עם הגברים דווקא במקצועות הייצוגיים שקיימת בהם תחרות גדולה. לאמתו של דבר, קל יותר להתמודד עם מקצועות גבריים מלעמוד באתגר של היות אישה. אנו, השמחות בנשיותנו, מודות לבורא שהעמיד לפנינו אתגרים קשים, ואף נותן לנו את הכוח לעמוד בהם.
כפל תפקידים
העולם המודרני מכביד על חיי האישה, כי הוא מטיל עליה תפקיד כפול: מצד אחד יש ציפייה שהאישה תממש את יכולותיה בתחומי התעסוקה/ הקריירה מחוץ לבית, ומצד שני האישה איננה פטורה מן התפקידים הנשיים הרגילים שלה במסגרת הבית והמשפחה. אחרי שעות-עבודה מעייפות מחוץ לבית – מחכה לה עדיין עבודתה בבית. גם אם מבחינה טכנית היא יכולה להרשות לעצמה לקחת עזרה בעבודות הבית, עדיין עומס העבודה יוצר מתח נפשי ועצבנות, בעיקר כשיש לה ילדים קטנים. העול הכפול הזה מתיש את כוחותיה של האישה הצעירה, ומעמיד אותה במבחנים גופניים ונפשיים. נוסף על אלה, סובלת האישה העובדת לא-פעם גם מרגשות תסכול: היא מרגישה את עצמה כ"חוטאת" כלפי ה"בית", מאחר שאינה מצליחה למלא את כל תפקידיה באותה מידה של שלימות כפי שהייתה רוצה. אם הבית איננו די מבריק היא אינה מרוצה. אם עליה להשאיר בבית ילד חולה, היא נקרעת לגזרים. אם מרוב מאמץ ועבודה מרובה אינה שלווה ושקטה כלפי ילדיה ובעלה, שוב היא מאשימה את עצמה.
אישה מודרנית חניכת-אוניברסיטה או בעלת-המקצוע, שבגלל הנימוקים שהוזכרו ויתרה על עיסוקיה והחליטה להתמסר לבית – גם היא איננה שלימה עם עצמה. נדמה לה שאין היא מוצלחת כחברותיה המסוגלות לעמוד בשני האתגרים כאחד. היא מרגישה את עצמה נחותה בכך שהיא "רק" עקרת בית. הרגשה זאת של ספק ואי-סיפוק היא יצירת העולם המודרני.
עבודת האישה בבניין ביתה מורכבת מכל מיני פרטים - ביניהם טכניים, וביניהם יסודות רוחניים-ערכיים. התייחסות לעבודת האישה כאל עיסוק בטיטולים, בסירים ובשטיפת רצפות בלבד - מתמקדת בעבודה הטכנית. בעולם המודרני ישנה התייחסות לצורכי הבית כאל עניינים טכניים בלבד, שגם עוזרת יכולה לספק. ממילא אישה שנשארת בבית נתפסת כמי שממלאת תפקיד 'נחות'. הזלזול בהערכת תפקידה של האישה כעקרת-בית מקימת משפחה מוכיח באיזו מידה ניטלה ה"נשמה" מהבית המודרני. בית אשר כל אחד מההורים עסוק בקריירה והילדים הופכים לילדי מפתח, הם עשויים להרגיש בחסך של אהבה ותשומת לב גם אם כל צורכיהם הטכניים ניתנים להם. המשפחה הופכת לפעמים למושג של מסגרת בה בני הבית קשורים בחוזה של "תן וקח", בלי תוכן רגשי עמוק המלווה את חיי היום-יום.
חשוב שאישה המחליטה להישאר בבית תעשה זאת מתוך רצון והכרה שהיא עומדת להקדיש מספר שנים ליצירה העיקרית שלה – בניין הבית. שנים אלו הן קודש ליצירת ה"קן" הפרטי בו היא עתידה לגלות את עיקר ייחודה וכישוריה, לא מתוך הרגשת "חולשה" על חוסר-יכולת לעמוד במאמץ כפול, ולא בתחושה שהיא מביאה כ'קורבן' את הקריירה שלה למען הבית, הבעל והילדים.
אמנם, במידה שהאישה נהנית בעבודתה שמחוץ-לבית, וזה גורם לה להרבה סיפוק, עצם הסיפוק מעורר בה כוחות נוספים, המאפשרים לה לעמוד במאמץ הכפול של שתי ה"חזיתות" כאחת. אישה שניחנה גם בכוחות פיזיים וגם בכוחות נפשיים, ויכולה לעמוד במטלה הכפולה של בנין-בית ושל עבודה ומטלות נוספות מחוץ לבית - תבוא עליה ברכה, ותעסוק בכישוריה במקצוע המתאים לה.
מבחינת בן הזוג – בה במידה שהוא רואה את עבודת אשתו וקידומה כדבר שהוא מעוניין בו, או כצורת חיים של העולם המודרני שהוא משלים ומוכן לשתף פעולה ולסייע בבית - הפגיעה באישה או במשפחה תהא קטנה יותר. אך במקרה שהבעל חושש שעבודת אשתו מהווה איום על גבריותו כמפרנס, או סבור שזה פוגע בילדים ובבית ומשום כך אינו מוכן להטות שכם ולעזור – אז האישה כורעת תחת הנטל הכבד. לא אחת משמש נושא זה גם רקע למתיחויות, ופוגם בשלוות הבית ובשלמותו.
בימינו מקובל לראות את עבודת האישה ככורח של מציאות, כדי לאזן את התקציב המשפחתי. במקרים רבים חייבים שני בני זוג לעבוד אחרי החתונה כדי לשלם משכנתא עבור דירה או התארגנות ראשונית. כך חייבת אישה צעירה לצאת לעבודה בתקופת גידול הילדים, ועליה לעמוד בעול הכפול והמשולש של הקמת בית, של גידול ילדים ושל עבודת-חוץ.
האידיאל הוא ניגוד גמור לכך. דווקא בשנים הראשונות אחרי החתונה רצוי שהאישה תמצא בבית ותיצור אותו מבפנים. רק כשהבית מתבסס והילדים גדלים קצת, אחר שהונח היסוד הבריא לאישיותם, אז אפשר לצאת לעבודת-חוץ ולענות גם על הצורך הכלכלי, במידה וישנו.
יתכן שבתקופת היותה בבית הפסידה האישה שנות ניסיון וותק הפוגמים ב"קריירה" המקצועית שלה, אך הסיפוק שהבית מעניק לאישה עצמה, לבעלה ולילדיה, הוא פיצוי נאות במידה כזאת, שרעיון הקידום המקצועי כבר אינו תופס מקום נכבד כל כך.
בשביל להגיע לכך חייבת החברה שלנו לעבור שינוי תודעתי. לפי גישה זו, "בית" אינו נמדד בגודל הסלון והריהוט האלגנטי, אלא הוא הרוח המרחפת בין ארבע הקירות, גם אם הדירה מרוהטת בצניעות ובפשטות. אווירה וחום ביתי נוצרים בזכות אהבה, מסירות, דאגה הדדית ורצון להעניק איש לרעהו. יצירת אווירה כזאת היא אתגר לזוג הצעיר ומחייבת התמודדות ותשומת-לב. רק בודדים יכולים לעמוד בזה בתנאים של ריצה מתמדת בין מטלות שונות. כש"הבית" בנוי ומלא-תוכן, אפשר לנסות להעמיס על אותם היסודות מעמסה נוספת של עבודות-חוץ. ואכן, הרמת קרן הבית והמשפחה, והסתפקות-במועט לשם הפחתת הצורך בעבודת האישה כמפרנסת – זהו יעוד האישה במשפחה ובחברה בימינו.
אמהות
מידת הטיפול של האם בילדים משפיעה על התפתחותם הרגשית והאינטלקטואלית. עד לפני זמן מה חשבו שהתקופה הנוחה ביותר לאם הצעירה לצאת מן הבית לעבוד היא השנה הראשונה לחיי התינוק. אז, כביכול, התינוק עדיין אינו מבין כלום, ורק מאוחר יותר, בגיל שנה-שנתיים, האם מבינה את שפת-הסמלים של בנה, ואז אין למסור אותו לידי מטפלת. לאור המחקרים החדישים מתברר שדווקא חודשי התינוק הראשונים הם הקובעים מה תהיה דמותו הנפשית כשיגדל, מה תהיה מידת הסקרנות "המדעית" שלו להכרת העולם מסביב, ומה תהא מידת התפתחותו החושית והאמוציונאלית. במידה שהאם נמצאת בבית ומקדישה תשומת לב לתינוק, מגלה לו חיבה ואהבה, היא מפתחת בו גם רגשי בטחון ואופטימיות, וכך היא מניחה יסודות בריאים לאישיותו. אישה העובדת מחוץ לביתה מוסרת את חינוך התינוק בידי מטפלת, וכבר אמר מישהו: "אישה לומדת חמש עשרה שנה כדי למסור את חינוך ילדיה לעוזרת חסרת-השכלה". לפעמים היחס לילד תלוי לא במידת הזמן שהאם מקדישה לו, כי אם באיכות הטיפול ובמידת תשומת הלב. אם אישה העובדת עבודת-חוץ דואגת בבואה הביתה להקדיש זמן לילד יותר מאשר אישה הנמצאת בבית כל היום ומטפלת בילד רק דרך אגב - במקרה כזה הילד יוצא נשכר. חשוב מאוד שילדים ירגישו שברגעים מסוימים אימא היא רק "שלהם". הפסיכולוגים מדגישים שחשוב שכל ילד ידע ש"עכשיו אימא היא רק שלו", וזה יוסיף להרגשת ההשתייכות והביטחון שלו.
יצירת אווירה רגועה בבית, מסירות לבני-המשפחה וטיפול בהם מתוך גישה חינוכית – עמל זה הוא בגדר אמנות. אמנות זו שכל בניין הבית תלוי בה - תורה היא, ולימוד היא צריכה. עם ההערכה לבניין הבית, גדולה גם ההערכה לאישה בונת-הבית.
דע מה שתשיב
המתירנות ומחיריה:
בחברה הישראלית קיימים זרמים תת-קרקעיים מסוכנים מאוד. המשפחה החילונית-מודרנית עומדת בפני משבר גדול. ההורים שגדלו על מסורות העבר והיו בנים למשפחות יציבות, שאפו בעמקי נשמתם לחיות חיי משפחה. גם אם בתקופה מסוימת התירו לעצמם למרוד, חזרו בהם אחרי תקופת-הסער, והקימו משפחה נורמאלית.
עתה נשתנה משהו. אותם הורים שהנם דור ראשון למתירנות, שוב אינם מסוגלים לחנך את בניהם על נורמות אבסולוטיות. הם אינם מסוגלים להגיד לבניהם את ה"לא" המוחלט, כי זה מנוגד לאידיאולוגיה המתירנית שלהם. הדור הצעיר שלא התחנך על "לא" פסקני, לא הפנים מגיל צעיר את ה"אסור" ולא פיתח מעצורים – הוא כבר איננו יודע גבולות. הבעיות אינן מתחילות בגיל הנישואין, אלא כבר בתחילת גיל ההתבגרות. אין מי שעומד בפרץ - לא מחנכים, לא פסיכולוגים, ולא רופאים. ישנם אנשים שעוסקים בתחום חינוכי זה, אולם הם אינם מתנים את היחסים שבינו-לבינה בנישואין. האחד מתנה את זה בגיל 18 – גיל שאחראים מספיק בשביל לקבל רישיון נהיגה או להתגייס לצבא. שני מתנה את זה בבגרות נפשית מספקת, כששני הצדדים מוכנים לשאת בתוצאות במקרה של הריון, אך הם אינם מתייחסים ליחסים שמחוץ למסגרת הנישואין כאל איסור מוחלט. מה פלא אם נוער בגיל ההתבגרות המודרך על ידי יצרים בלתי-מרוסנים ועל ידי רצון להוכיח "בגרות", המגורה על ידי סרטים ואמצעי התקשורת - מתדרדר והולך. אם משאירים את השיקול ואת החלטה בידיו, הרי ברור שקל יותר להתגלגל לחיי הפקרות, מאשר לרסן ולהתעלות לאחריות מוסרית.
נכחתי בכנס שהשתתפו בו מדריכות של קבוצות נוער מעורב בגילאי 19-20. המדריכות הרגישו שהן אינן מסוגלות לכוון ולהדריך, ושאלו מה יש לומר לנוער כדי לעצור בו. הן הרגישו שבמקום שבעבר כל בת בישראל התחנכה ראשית כל ל"לא" ופיתחה מעצורים טבעיים, הנה עכשיו גדל דור חסר-מעצורים, שה"כן" הוא הנורמה שלו, ושה"לא" הוא אצלו בסימן-שאלה. הבנות לא הבינו ושאלו מדוע צריכים להימנע מיחס-אישות לפני הנישואין. הופיעו בפניהן סוציולוג ופסיכולוגית, והתברר שאף הם ייצגו את המתירנות. המתירנות לא נתפסה כהתפרקות יצרים, אלא נתמכה באידיאולוגיה מתירנית. המדען-הסוציולוג הסביר למדריכות שהמשפחה במתכונת שלנו, היא רק יצירת-תרבות שלנו. הוא הסביר שישנן תרבויות ששם צורת המשפחה היא אחרת, ויתכן שדור המהפכה המינית והמהפכה התעשייתית אינו זקוק יותר למסגרת המשפחתית, כשם שהיה בדורות הקודמים. הפסיכולוגית הביעה את דאגתה החמורה מהתופעה שהמתירנות של הבנות בימינו היא תוצאה של לחץ חברתי יותר מאשר ביטוי לצרכים העצמיים של הבת. "נוצרו בנוער נורמות חדשות של היתר, וכל בת שנוהגת בחברה הזאת בניגוד לנורמה המקובלת מרגישה את עצמה כ'לא מוצלחת', כמי שראויה לגנאי, ולכן אין היא מעיזה לחיות לפי הרגשתה". היא ציינה את הבעיות הפסיכולוגיות הנובעות מזה, אך לא אמרה "אסור!" ולא "מותר בתנאי של אחריות ונישואין - במסגרת של משפחה בלבד". הדאיגה אותה בעיקר העובדה שהבת לא תמיד הייתה שלמה עם מעשיה.
לטענת המדריכות שלא קיבלו הנחיות מספיקות בשביל לעמוד בפרץ, הייתה התשובה המרגיעה שעצם המבוכה וניהול הדיון הלגיטימי עם הבנות - הם חלק גדול מן הפתרון. מצוידות בהדרכה "מבהירה" זאת הן חזרו לעבודתן.
הבעיה מסוכנת עוד יותר מאחר שישנם "הוגי-דעות" המעמידים את השאלה העקרונית האם אדם או חברה זכאים לחנך, או כלשונו של אחד הפרופסורים - "האם יש זכות למורים ולמחנכים לחנך לנורמות חברתיות". בכנס של מורים ועובדים סוציאליים ניתח אותו פרופסור את הבעיה הזאת והגיע למסקנה שבעצם "אין לנו זכות של חינוך לא לנורמות דתיות ולא לנורמות חברתיות". רק בתום הדיון חזר בו וציין שישנם שני נימוקים שמרככים במעט את האיסור:
-
במוחו של הילד הצעיר אין מקום לחלל ריק, ואם לא נטעין אותו עד גיל מסוים בערכים חיוניים, תשפיע עליו חברה רעה, ובמקום ערכים חיוביים ייווצרו אצל הילד גישות שליליות.
-
העובדה שישראל היא ארץ של מיזוג-גלויות וכל עדה באה עם ערכים שונים, יש התנגשויות של תרבויות ואף אחד אינו בטוח בערכים שלו. משום כך קיימת הסכנה של התדרדרות כללית, ולכן יש לנו זכות מוסרית מסוימת לחנך עד גיל מסוים, בערך 12-13 שנים.
חינוך מסוג זה ומציאות של בלבול-מוחות יכולים אולי להסביר את מה שנראה עכשיו ברחוב: מבוכה, אי-בטחון וחוסר נורמות חיוביות. לצערנו, מוצאים אנו נורמות שליליות שיוצרות לחץ חברתי המעודד התנהגות ההורסת את היחיד, את המשפחה ואת החברה בכלל.
מתברר ש היהדות הדתית היא היחידה המעזה בימינו להגיד בפירוש את ה"לא". אף אחד אחר אינו בא בשם נורמות קבועות שאינן ניתנות לשינוי בהתאם לנטייה אישית, ל"חשק" או ל"מצב רוח". אנחנו מסוגלים לבוא ולומר: יחסי-אישות מותרים רק במסגרת הנישואין. אז זה מותר וטהור, ואילו כל מסגרת אחרת היא בבחינת תועבה שעליה נצטווינו "יהרג ובל יעבור".
במידה שאין אומרים את ה"לא" בגיל העשרה – ובימינו יש צורך גם להסביר את ה"לא" במידת האפשר – נוצר מצב ההורס את יסודות הנפש, שהם בסיס להצלחת הנישואין וליחסי-אנוש במשפחה. נוער המתחיל ביחסי קירבה ב"גיל העשרה", כשעדיין לא קיים בו עומק נפשי ובגרות נפשית - חש רק את הצד הגופני-חושני. הוא מתחיל לחשוב שהוא יודע "מה זאת אהבה",שהרי כביכול הוא חי אותה. תפיסה מוטעית זו יוצרת ציניות ולעג כלפי אלה הרואים באהבה עניין נפשי-רוחני ואמצעי לקירוב-לבבות.
כשם שבגיל הילדות לומד הילד לשלוט בתאוות האכילה ויודע שאין הוא רשאי לחטוף ולקחת מכל הבא ליד, כך בגיל ההתבגרות חייב אדם ללמוד לשלוט ביצרו. לימוד זה יתפתח עד לגיל בו נוצרת היכולת הנפשית להתקשר לבן הזוג, והרגשת האחריות לצורך הקמת משפחה מסוגלת להשתלב בבגרות הפיזיולוגית.
כשתשוקות ויצרים של גיל ההתבגרות מופנמים והופכים לחלומות, לגעגועים, להרגשות, לציפייה לדמות אידיאלית שבעתיד יקשרו אתה את מהלך החיים - אז קיים היסוד הנפשי המתאים לחיי משפחה יציבים. חיים אלה אינם נוצרים מאליהם. הם מחייבים עומק נפשי, מסירות, נאמנות ואהבה הדדית.
קיים הבדל בהתקשרות הרגשית של שני המינים. הבחורה מתקשרת יותר אל הבחור, מצפה להמשכיות הקשר, ומקווה שברגע שיסולק הגורם המונע את הנישואין – (גמר לימודים או פתרון בעיית דירה וכד') – הם אכן יתחתנו. לעומת זאת הבחור לעתים קרובות ניגש אל העניין מתוך גישה של ארעיות. מחקר שעשה ד"ר ספוק באוניברסיטה באמריקה גילה כי בו בזמן ש- 50% מהבנות ציפו שהן תתחתנה עם חבריהן בגמר הלימודים, רק 12% מהבנים השיבו אותה תשובה. מכאן, שחלק גדול מן הבנות השלו את עצמן. ניתוק יוצר אצל הבחורה משבר נפשי, ואילו הבחור עובר עליו לסדר היום בשלוות-נפש. תובנה זו חשובה במיוחד לבחורות, אולם רצוי שגם הבחורים יהיו מודעים להבדל זה, כי הוא מחייב אותם להבין שהם נוטלים על עצמם אחריות כלפי הבחורה.
הפגיעה המתירנית
המתירנות פוגעת במהות המשפחה בשלושה תחומים:
-
העמדת הנושא שבינו לבינה כנושא הכמעט בלעדי לאושרו של האדם . משום כך רבו הגירויים במראה-עיניים ובמשמע-אוזניים, וקיימת התייחסות סלחנית ליחסי אישות לפני הנישואין ומחוץ למסגרת הנישואין.
-
הכנסת המושג "חבר/חברה לחיים" כמושג לגיטימי המקובל בשפת התקשורת הכתובה או האלקטרונית.
-
הכרה משפטית ב"ידועה בציבור" כבעלת זכויות יתר כמעט כמו האישה החוקית, אם ילדיו.
גם במקרה שהתוצאה של "חברות לחיים" היא נישואין, יש חשש שיהיה זה בית מתירני שבו אין האישה והבעל יכולים לבטוח זה בזה. ילדים הגדלים בבית שחסרים בו ביטחון ושלוות הנפש מסוגלים עוד פחות מההורים לחיות חיי משפחה יציבים, וכך מוסד המשפחה מתערער והחברה הכללית נהרסת.
עלינו להתמודד בהכרה ברוחות המנשבות, להסביר את הסכנה לחברה כולה, ולחזק את יסודות המשפחה היהודית על-ידי הבהרת גישתנו הדתית-יהודית. כל זוג בישראל הנכנס לחופה הוא חוליה נוספת בשרשרת-הדורות של עם ישראל. עד לנישואין כל אחד נושא באחריות רק לעצמו. מעתה, עם הקמת המשפחה, הוא נושא בקרבו את האחריות לדור הבא והשתלבותו בשלשלת הדורות. אם נחיה את חיי המשפחה כיהודים שלמים, אז חיי המשפחה שלנו יקרינו טהרה וקדושה, והאור שלה יבקיע לרשות-הרבים. יהי רצון שתקוים בנו ברכתו של הקב"ה לאברהם אבינו: "והיה ברכה"!
במסיבת יובל החמישים לנישואין
דברי הרבנית רחל נריה במסיבת יובל החמישים לנישואין·
--- שאלה אותי אתמול חברה אחת אם אני מתרגשת לקראת המסיבה. לומר את האמת – כמובן, לראות את כולכם כאן זו חוויה מרגשת ממש. אבל לעצם העניין, להתרגש במיוחד לקראת שנת היובל, שנת החמישים, נדמה לי שבאותה מידה צריך להתרגש לקראת יום השנה ה-49, גם לקראת שנת ה-38 וגם ה-37 - וכן יום-יום. כל יום אנחנו צריכים להודות ולברך את הקב"ה שאנו זוכים לחיות עוד יום ועוד יום, ואם הקב"ה עוזר בבריאות וברוב נחת על אחת כמה וכמה. כשמרגישים ככה כל יום, אז כשמגיעים לשנת החמישים אין זה כאילו משנה. שהרי יום-יום אנחנו חייבים לברך, אם כי זאת כמובן תודה מצטברת, וכן צריך יום-יום להוסיף ולהתפלל שכן נזכה גם בהמשך בע"ה.
בחתונה שלנו שרו שני "שלאגרים": רקדו הורה המון זמן, וכמעט כל הזמן שרו "שנזכה לראות בנים, בנים ובני בנים עוסקים בתורה ובמצוות", וב"ה שדבר זה נתקיים. דבר שני ששרו – וצבי קפלן שר את השיר וכולנו חזרנו על הפזמון: "אכציג ער אונד זיבציג זי " – הוא בן שמונים והיא בת שבעים. ב"ה אנחנו מתקרבים לגיל הזה. יהי רצון שבע"ה נוכל להיפגש כולנו יחד ביובלות הבאים עלינו לטובה בלב שמח.
בגלל צמצום הזמן אשתדל לנגוע בנקודות העיקריות שבמשך שנות החיים למדתי, ואנחנו זוכים לראות עכשיו ב"ה שלושה דורות, ואת תחילתו של דור רביעי, ובאיזו מידה הניסיון עזר לי להתמודד בהמשך הימים.
אינני סופרמן ואין לי כוחות בלתי רגילים. לפעמים שמעתי בשם הכלות שאמרו לבנים שלי: "תדע לך שאני לא כמו אימא שלך. לי אין כוחות כאלה, ואני אינני מסוגלת לכך וכך". לא צריך לשכוח שכל כלה מכירה אותי לפחות אחרי עשרים וכמה שנות נישואין. היא איננה רואה אותי כאישה צעירה בת עשרים, אלא לפחות כאישה בת ארבעים, ארבעים וחמש, בעלת ניסיון בחיים, שכבר גמרה לגדל את ילדיה הקטנים, ואישיותה כבר נשתנתה ונתגבשה למדי במשך שנים אלו. אני חושבת שאם אדם נתקל במהלך חייו בחוויות ואירועים מסוימים, אף כשהם קשים, אם הוא חוזר על כך מדי פעם, הרי חדות האירועים נשחקת קצת, ובפעם הרביעית, חמישית וכו' מקבלים את זה ביתר קלות. בהתחלה כשילד חלה הייתי מתרגשת כמו כל אימא. אולם כשהמחלות חזרו ונשנו, וב"ה התגברו עליהם, למדתי לקבל אותם בפשטות יותר, וכך להתחיל לשמוח בכל יום שהמיטות ב"ה מסודרות. התחלתי להבין שאם המיטות מסודרות – זה כבר טוב. אין צורך בהרבה דרישות, בעיקר ב"ה שכולם בריאים.
אחרי המלחמה העולמית השנייה, אחרי השואה, הביאו אלינו לכפר ילדים מטרנסדניסטריה. הייתה אצלנו ילדה כבת 14 ששטפה את החדר, ואת אברהם יצחק ז"ל, שהיה אז בן שנתיים, היא הושיבה על המזנון, כדי שתוכל לשטוף בלי שיפריע לה. במזנון הזה היו כל המתנות שקיבלנו בחתונה – ובתקופה ההיא כלי קריסטל היו באופנה – והנה בשעת שטיפת הרצפה, הסמרטוט פגע ברגל המזנון, שבר אותה וכל המזנון התמוטט ונפל. כל הקריסטלים נשברו, לא נשאר מהם שום דבר, ואברהם יצחק נפל על הרצפה, על הרסיסים. אף על פי כן, ההרגשה שלי הייתה הרגשה של שמחה: כפרה, העיקר ב"ה שאברהם יצחק יצא בריא ושלם ולא נפגע כלל. הוא בריא. ממקרה זה למדתי שהרכוש איננו חושב. זה לא כלום, ולא שווה כלום. אפשר לחיות בלעדיו. הוא בא ועובר. העיקר זה הנפש. העיקר זה הבריאות. ואם כולם בריאים, אז ב"ה הכול טוב ויש לשמוח.
ילדה זו הייתה ילדה קשה. לא קל היה לה להסתגל לחברה חדשה, והיא ישנה הרבה מאוד (פסיכולוגים מסבירים שזאת איזו בריחה מן המציאות). בדרך כלל ילדות אלו היו צריכות לעזור קצת בבית, כמו אחות גדולה, אולם בו בזמן ששלושת הילדים שלנו, מגיל שלוש וחצי עד חצי שנה, היו קמים כבר בשעה שש בבוקר ואפילו לפני כן, היא הייתה מתעוררת בשעה תשע, וגם אחרי זה לא גילתה יוזמה ויחס בטיפול בילדים, וזה לא היה כלכ ך נעים. אך ידעתי שקשה גם לה, והשתדלתי להתייחס אליה בסבלנות ובסלחנות, ורק התפללתי לבורא: רבש"ע, תן לי כוח שגם ביחס לילדים שלי אוכל להתנהג בסבלנות כמו אליה…
* * *
אחרי שלושה ילדים הגעתי למסקנה, שעד שיש לך שלושה ילדים, את עדיין בכלל לא אימא 'נורמלית'. את חרדה כל הזמן, את דואגת ומפחדת מכל דבר קטן, מכל "אפצ'י" שילד עושה. רק אחרי שלושה ילדים את מתחילה ללמוד את הפרופורציות הנכונות, ולומדת להתייחס לכל אירוע בהתאם לחשיבות האמיתית שלו.
אני נזכרת בגידולו של נחום הבכור: בשלושת החודשים הראשונים הוא בכה ללא הפסק, גם ביום וגם בלילה. אח"כ הגיעו ב"ה לילות רגועים. עברו כמה חודשים והוא ישן בשקט. והנה פתאום, באחד הלילות בחודש השביעי, הוא התעורר וצייץ קצת. למחרת היום הגיע לכפר רופא הילדים, ובאתי אליו בדאגה: "מה יש לתינוק שלי שהוא בכה הלילה?" הוא צחק על ההתרגשות שלי, ואני, כמובן, נפגעתי… במשך הזמן למדתי שתינוקות מצייצים ובוכים בלילה, ושלא מוכרחים להתרגש כל כך. בהתחלה מנסים לתת לילד לשתות, לנדנד אותו, ולא מסוגלים לישון כשהתינוק בוכה. ואילו אצל הילד השלישי או הרביעי האימא העייפה כבר מבינה שגם היא זקוקה למנוחה בלילה, ושלמען הילדים עצמם היא צריכה להחליף כוח, וזה לא נורא אם התינוק יבכה קצת, אולי בינתיים יירגע מעצמו, והיא תזכה לשינה ותחליף כוח.
היום כל כך חגיגי ב"ה, כל כך יפה, וכ"כ מעודד להיפגש עם כולם יחד. אך אני מוכרחה לציין, שלא תמיד בחיי היום-יום הכול כל כך ורוד, נעים וקל. לא תמיד אפשר לחייך. יש קשיים בגידול משפחה, וחיה ציינה את זה יפה בשיר שלה לפני חצי שנה:
"אינך שואלת: את אלה - מי ילד?
זוכרת את לידותינו, אחד-אחד…
ואינך שוכחת את הסבל, הצער
עד גדלו עלמה ונער.
שעות עייפות רבות ללא סוף,
שניזונו משפע חזון, מעוף,
אמונה, ביטחון ונפש בריאה,
ותקווה כי אכן כדאית ההשקעה".
בחיים יש גם תהליכים קשים של סבל, של עייפות. לא תמיד הכול כל כך פשוט, אבל את הסך הכול צריך לראות מתוך פרופורציה מתאימה. לזכות ליהנות בהכרה לא רק מן הסבל, אלא גם מהרגעים הטובים שבחיים. וכפי שאמרנו, עצם חיי יום-יום פשוטים, אם רק בריאים בע"ה, גם אלה ימים טובים. וכשגדלים ילדים, יש הרבה רגעים של שמחה ונחת, של הנאה למראה התינוק, הילד, הנער, שהולך, גדל ומתפתח יפה. כל זה מחזק את כוחות הנפש להתגבר ביתר קלות גם על רגעים קשים. נזכר בדברים שאמרתי לפני כן, שכל דבר קשה, כשהוא חוזר, אפשר להתייחס אליו ביתר בטחון ואמונה, שבע"ה נתגבר גם על הקושי הזה, כי הרי זאת עובדה, כבר היה דבר כזה ו… נשארתי בחיים.
מה שכן תלוי בך - איך אתה רוצה להתנהג בפעם הרביעית. כשמשהו לא נוח קורה עוד פעם. האם אתה רוצה לרחם על עצמך, ואז אתה באמת מסכן, כי אין אתה מגייס כוחות נפש חיוביים בשביל להתמודד, או להיפך, לראות את הדברים מבחינה אופטימית. לומר לעצמך - התגברתי פעם ואתגבר בע"ה גם הפעם, וראיה זאת היא שמזרימה כוחות חדשים להתמודד עם הבעיה. ישנו שיר מפורסם - תפילה לקב"ה:
"עזור לנו לתקן
מה שניתן לתיקון,
ולא לבזבז כוחות
על מה שלא ניתן לתיקון,
ותן לנו כוחות
להבחין בין אלה לאלה".
צריך לדעת שבחיים ישנם דברים שאינם מוצאים חן בעיני - בעיני הם לא בסדר. זה יכול להיות ביחס שלי לילדיי, לבעלי, ולחברה שעל ידי. השאלה היא האם אני אצא תמיד להלחם נגד כל דבר מרגיז מכיוון שזה לא מוצא חן בעיני, ואז אאבק בטחנות רוח, שאין לזה שום תקווה להצליח כדון קישוט, או אני מחליט שיש דברים שאינם לרצוני, זה לא כ"כ נעיםף אבל צריך לחיות עם זה, כי הם אינם ניתנים לשינוי. אם אחרי פעם, פעמיים ושלוש לא הצלחתי, יש להפסיק ללחום. כנראה שזה עניין של אופי, של מהות. הראיה - שזה לא הולך, או שאינני יודע לעשות את זה, ואם כך – יש להפסיק. אם זה המצב, העצה היא להתעלם, להתרכז רק באותם דברים שיש סיכוי לתקן. לא נעסוק בכל הדברים שלא בדיוק לרוחי, אבל רק בדברים עיקריים.
גישה זו מחייבת לא לנהוג בצורה אימפולסיבית, אלא לשקול מידי פעם: האם יש סיכוי, האם יש תקווה? אם יש, אז הבה ננסה לתקן ולשנות, אך אם אין סיכוי – אז "זה מה יש" כפי שאומרים בימינו. תועלת לא תצמח מזה. רק מתח נוסף שיפריע למערכת היחסים ולסיכוי לשנות את אותם דברים אשר יש בהם תקווה לשינוי ולתיקון. אם זה המצב - אז צריך להוריד את הראש ולוותר.
אם אזכור שיתכן שגם אני אינני "טלית שכולה תכלת", שהרי כולנו בני אדם עם חולשות מסוימות, הבה נתייחס קצת בסבלנות ובסלחנות אף לחולשה של הזולת, ונעלים ממנה עין. במקרה זה הנקודות המתסכלות שצריך להתמודד איתן הן יותר מועטות. יש סיכוי שהמערכת הכללית תהיה רגועה יותר, וכן המערכת של הבנה הדדית. יש סיכוי שבמשך הימים, פתאום יתברר שבמשך הזמן האדם נשתנה, להפתעתנו, ובסופו של דבר שניהם נהיו קרובים יותר…
נקודה נוספת. האדם חי בדרך כלל את הרגע, ונדמה לו שמה שהווה היום יהיה גם מחר ומחרתיים. אם בתקופה מסוימת קצת קשה, מתאר לו האדם שכך יהיה כל החיים, והרגשה זו מאוד מכבידה. איך יהיה לי כוח כל החיים לסבול כל כך, לעבוד קשה כל כך? הקושי איננו רק בבעיות השעה, אלא נהיות מוכפלות פי כמה בגלל העתיד לטווח רחוק, שגם הוא מצטייר בצורה זאת. במקרה כזה כוח ההתמודדות קטן והולך, ואין כוח להתמודד.
עם קום המדינה, כשהגיעו המוני עולים מארצות המזרח, משפחות מטופלות בילדים קטנים, והמצב הכלכלי היה קשה, הציבור האשכנזי בארץ (שחי בדרך כלל במשפחות קטנות, ילד אחד או שניים, משפחה בת שלושה ילדים נחשבה משפחה מרובת ילדים), הסתכל מלמעלה למטה על הנשים ה"פרימטיביות" שיולדות הרבה ילדים. ואז התגייסתי להופיע בפני הנשים מעדות המזרח ועודדתי את רוחן. אמרתי להן שלכאורה חיי האשכנזיות קלים יותר, אולם הבעיות הקשות שיש להן בחינוך הילדים, אי-כיבוד אב ואם שקיים במשפחותיהן, שלום-הבית המעורער בהרבה משפחות בגלל העולם המודרני, ואפילו מחלות הפוקדות אותן במידה מרובה יותר מאשר להן - כל זה מוכיח שלא בחיים קלים יותר ונוחים יותר טמון האושר. גם נתתי דוגמאות ממלחמת השחרור, כשגדול היה מספר הנופלים, באיזו מידה משפחות נהרסו לגמרי כשחס וחלילה אחד הילדים נפל, וחייהם חשכו משחור. אז הגעתי למסקנה שלא כל מה שקל זה טוב, ולא כל מה שקשה הוא רע.
נכון, עכשיו כשהילדים קטנים יש עומס וקשה להן, אולם אין למדוד דברים רק לפי הרגע. צריכים לקחת את הדברים בפרופורציה. הילדים יגדלו, יהיה לכן נחת, הבית יהיה מלא, יהיה לכן עזר לימי זקנה וכו', בנוסף על התרומה שאתן תורמות לעם ישראל. (אלה מביניהן שהייתה להן הכרה עצמית היו אומרות: אנחנו יולדות ילדים לצה"ל).
אמנם עתה, כשאני באה לאליכין ששם גרות אותן משפחות שפעם גרו במעברה, ואני רואה את הבתים היפים-המטופחים, ורואה את אותם ילדי המעברות - לאן הגיעו, רואה אותם בשמחות ושומעת על תפקידים שהם ממלאים, אני רווה המון נחת. (כמובן, לא כולם כך. יש גם אחרים, אך בניגוד לסטיגמה, הרוב הצליח והוא בסדר גמור מבחינה אנושית ואזרחית).
יש לי ידידה טובה, קצת קרובת משפחה, שכל פעם שהייתה רואה אותי בהריון, הייתה אומרת: רחל, שוב? השתגעת?! לה היו רק שני ילדים. במשך הזמן נדמה לי שהיא חזרה בה מדבריה ושינתה את הרגשותיה.
* * *
רוצה אני לתת דוגמא נוספת, פרוזאית יותר. כחמש עשרה שנה אחרי החתונה, כשהיו לי כבר שישה ילדים, התחלתי ללמוד לכתוב במכונת כתיבה. מצאתי לנכון להדפיס את הכתבים של אבא שהיו אצלו במגרה, והקדשתי לכך הרבה זמן. הילדים היו עדיין קטנים מאוד וזה גזל ממני הרבה זמן. הטיפול הישיר נטו – להאכיל ולהשכיב לישון - ארך 8 שעות. אחרי הכול זה היה בית שנכנסו הרבה אנשים ותלמידים, וצריך היה להיות מסודר. ואז, אף על פי שמצבנו הכלכלי היה קשה, לא הגזמתי בביגוד, בלשון המעטה, ולא השקעתי הרבה בבית (לאוכל בריא דאגתי תמיד), והעזתי לקחת עוזרת ליום שלם. כשרבתה העבודה עם הכתבים של אבא, העזתי אפילו לקחת בנוסף על כך עוד עוזרת לחצי יום, שתעסוק בעניינים הטכניים, ואילו אני טיפלתי בילדים, באוכל, ובעניינים של אבא, ואחר כך בתו"ם. ידעתי שישנן בכפר נשים שמגנות אותי על כך, אבל סדר העדיפויות שלי היה שונה. הן עבדו בשביל סלון, ואילו אני עבדתי בשביל דברים שראיתי אותם כחשובים. להדפיס משהו, ואבא צריך לתקן את זה, העניינים בוערים בקרבו וזה נורא דחוף, וכך גם שעות העבודה שלי לא היו קונבנציונאליות. פעם ביקרה אותי דודה לאה, והופתעה מאוד לראות שבשעה אחת-עשרה וחצי בלילה אני יושבת על יד מכונת הכתיבה… וכנ"ל לפעמים אף באמצע יום השישי, ובערבי פסחים… ידעתי שאבא צריך את הדברים וגם בעיני הם היו חשובים, ורציתי להיות שותפת להם.
לפעמים, כשהייתי קצת עייפה מדי, הגדרתי לעצמי, והייתי מוכנה להעביר את ההגדרה הזאת גם לאחרות, שכל מה שהאישה לומדת יותר, זה בסופו של דבר רק מכביד על חייה. דברים אלה היו כאילו מבוססים על שנות ניסיון של חיים. אף על פי כן אני עכשיו יכולה לומר, שדברים אלה היו צודקים ונכונים באותה שעה, ואילו עכשיו אני מודה לאל, שכן למדתי לכתוב במכונת כתיבה, ובזכות זה הופיעו כל הספרים של אבא, ועכשיו כשהנני בפנסיה אני עוסקת בדברים מעניינים, ששומרים על צלילות המחשבה, ונהנית מזה בשעת כתיבתם.
גם בדוגמא זאת אין האדם יודע מה הטוב האמיתי. רק הקב"ה יודע. האדם חי רק את הרגע, ואילו הקב"ה מסובב הכול לטובה. לכן גם כשקיימת תקופה קצת קשה יותר בחיים, לא צריך להעמיק בסבל ו"לרחם על עצמי", "אני מסכנה, קשה לי", אלא להאמין שהכול לטובה, להודות לאל שהוא נותן את הכוח לעמוד במעמסה ב"ה, ובע"ה לקוות לטוב. צריך לזכור שאני חיה רק את ההווה, אבל ההווה של היום יהיה האתמול של מחר, והעתיד עוד לפנינו, ובראיית הפרספקטיבה המקיפה, ענייני הרגע מתגמדים והולכים. (בתוספת לכל הדברים, יש לזכור את העיקר להתפלל שהקב"ה ישלח את הבריאות ואת החיים, כדי לזכות להגיע לעתיד הטוב יותר).
שמעתי פעם את תמימה שאמרה, שבשעה שהיא התחתנה ונכנסה למשפחה, כמה וכמה דברים שאמרתי. ונוהגים מסוימים שנהגתי, נראו תמוהים בעיניה. אולם כעבור שנים, כשהיא הגיעה לאותו גיל שבו הייתי אז, מעל גיל ארבעים, פתאום היא מוצאת את עצמה חושבת כמוני אז. מה קרה? לא שהיא למדה ממני, היא פשוט למדה מן החיים. יש קשיים בחיים, יש ללמוד מן הקשיים שבחיים.
לבסוף אני רוצה לדבר על שלוש מלים קטנות שטמון בהם סוד גדול והן – ב"ה, בע"ה, ואי"ה.
תודה על כל הטוב שהקב"ה חונן אותנו. ואם אני אומרת טוב אין כוונתי לציפיות הגדולות הקשורות במושג "הטוב" המקובל. טוב על המינימום. על "לחם לאכול ובגד ללבוש".
ואצטט עוד ציטטה, שהגדירה את זה יפה חיה באותו שיר:
בתוך הבית, מושג האיכות
לא התקשר לענייני נוחות,
סברת, שאיכות אינה תלויה ברווחה
כי אם בהצמחת משפחה ברוכה.
לכן ביתנו אינו דירה גדולה ויפה
עם סלון ופאר בריהוט,
ביתנו זו הרוח בין קירות מרחפה,
המעניקה לו תוכן, מהות.
מביתו של סבא, איש המוסר,
למדת לעשות הטוב והישר.
לברך "שעשני כרצונו" בכוונה רבה,
ולהגיד "אתה צדיק על כל הבא".
העיקר זה לא הדברים החיצוניים, הרושם כלפי חוץ. אם אדם יודע מה באמת עיקר ומה טפל – אז הרבה יותר פשוט, והרבה יותר קל.
והמילה השניה – בע"ה. אם אדם יודע שכל דבר בעולם הוא לא בבחינת מגיע לי – אלא בבחינת מתנה, שאיננה מובטחת לעולמים, הרי הוא יודע לומר בעזרת ד' ואי"ה.
אם אדם מתכנן משהו, יש לזכור: אני מקווה שבעזרת ד' העניין יבוצע ויסתדר. בכל עניין שמצליח קיים שותף סמוי, שברצונו אותו עניין מתוכנן מצליח, או חס וחלילה אינו מצליח. כל דבר שמצליח תלוי בדרך כלל בהרבה פרטים קטנטנים, שרק בביצוע המושלם של כל הפרטים יחד, זה מסתדר. אם איזה פרט קטן אינו דופק כמו שצריך, אז כל העניין נכשל. בצירוף המוצלח של כל הפרטים, ואפילו בעצם התכנון המוצלח - אנחנו תלויים בסייעתא דשמיא.
ואי"ה – לזכור תמיד לפני שיוצאים מהבית, שאני אחזור בשעה זאת וזאת הביתה אם ד' ירצה. כשחיים תמיד את המלים הללו, הרי מרגישים שכל הווייתנו קשורה בקב"ה, שהכול תלוי בו, ואז אנחנו מגמדים את עצמנו, ואין מקום לגאווה המופרזת, ש"כוחי ועוצם ידי" עשו לי את החיל הזה. אצל האדם המאמין אין מקום לגאווה כל שהיא - לא על הכוח, לא על החכמה, לא על היופי, לא על העושר וכו'. יש רק להודות לבורא על שעשה אותי כלי לכל מה שהעניק לי.
הכנתי תיק משפחתי לכל אחד מבני המשפחה. החל מהסבים שלי ושל סבא, וכתבתי את תולדותיהם. עלי להודות שכל מה שכתבתי השפיעו ראשית כל עלי. בברית של ישראל גילת נודע לסבא נריה שאני צאצא של ר' אברהם החסיד, אחיו של הגאון מוילנא. הוא חזר מהברית מרוגש מאוד, וספר לי על התגלית. אודה ולא אבוש שבשעתו לא כל כך התרגשתי מזה. חשבתי מה זה חשוב הייחוס? חשוב הייחוס העצמי. אך כשקראתי על הסבים והסבתות, ועל מעשיהם הטובים, שיניתי את דעתי. (בעצם, הגעתי למסקנה זאת כבר קצת לפני כן). התברר לי שכל אחד מאתנו מושפע בלי שמרגיש מהגנים של הדורות הקודמים, מהאווירה שהייתה קיימת בבית שלו, ממה שראה ושמע, ומה שרואה כ"יחוס עצמי" קשור הרבה בדורות הקודמים. לכן אני מבקשת מכל אחד לעיין בתיק, לקרוא על האבות, על המעשים הטובים שלהם, כדי שנדע להודות על שזכינו לגדול במשפחות כאלה, שעשו מעשים כאלה, שהיו צדיקים וגדולים, וזה מחייב גם אותנו ואת בנינו הבאים אחרינו, להמשיך את השרשרת, את המסורת של משפחות יהודיות שורשיות לדורי דורות.
יהי רצון שהקב"ה יעזור לכולנו להיפגש במסיבות משפחתיות בשנים הבאות עלינו לטובה, בבריאות בלב שמח, ושנזכה לסייעתא דשמייא.
· הגהה ע"י צלה בראלי