top of page

שירים

הוי עם בוטח

הוֹי עַם בּוֹטֵחַ

חַי-קַיָים עַל אַף הַכֹּל,

עַל מוֹקֵד-מִזְבֵּחַ

יָצָא בְמָחוֹל

 

דַּם עָשָׁן וָאֵשׁ

יַם-צָרוֹת גּוֹעֵשׁ

עַל צִיּוֹן מָתַי אוֹר חָדָשׁ תָּאִיר?

 

שְׁמַע קוֹלֵנוּ,

הַשְׁמִיעֵנוּ,

מָתַי יִבָּנֶה, יִבָּנֶה הַמִּקְדָשׁ?!

המנון- היובל

הרב משה צבי נרי'ה

 

לְתַקֵּן עוֹלָם בְּאוֹמֶץ                                                     לֵאָהָלֵי יָמִּית יָבוֹאוּ

בְּרֵאשִׁיתּ הָיוּ הַמַּחְשָׁבוֹת                                            בְנֵי שְׁפֵלָה, בְּנֵי דָרוֹם,

וְהִנֵה גָדַל הַקּוֹמֶץ                                                        לַגוֹלָן – שָׁם הַר יִקְרָאוּ,

עָלָה – הִגִיעַ לִרְבָבוֹת.                                                  בּאוֹר-ד' יָעֲלוּ לָרוֹם!

 

בֵּין סְלָעִים וּבֵין טְרָשִׁים                                             דְרוּכֵי עוֹז, אַנְשֵׁי חַיִּל

צָמְחָה עָלְתָה יְשִׁיבָתֵנוּ,                                               הֲדָרָם – מַרְהִיב עֵינַיִם!

וְעַתָּה – בַּת חֲמִישִׁים,                                                 מִשְׁמָר הַם יוֹמָם וָלַיִל

הִיא אִמֵּנוּ – הוֹרָתֵנוּ.                                                  עַל חוֹמוֹתַיִךְ, יְרוּשָׁלַיִם.

 

בּ"יָד אֲחִים" "עַל רוֹכְסֵי הָר"                                     בּלִבְלוּב עוֹלִים בָּנֵינוּ

הֶעֱפָּלְנוּ בְּלִי פַחַד,                                                        כִּפְרָחִים בָּעָרוּגוּת

וּמֵאָז – בְּקַו יָשָׁר                                                         - מַרְנִינוֹת אֶת לבָבֵנוּ.

צוֹעֲדִים כּוּלָנוּ יַחַד.                                                     כִּיפּוֹתֵיהֶם הַסְּרוּגוּת.

 

מַחֲנֶה-יֶשָׁע קָם וַיְּהִי,                                                  בָּרוּך לַנוּ עַמַלֵנוּ

לֹא יִירָא וְלֹא יִיחַת,                                                    - הַיְּשִׁיבוֹת, הַאוּלְפָּנוֹת!

תָּגֵל נַפְשׁוֹ לְלֹא-נֶהִי,                                                     זֶה אוֹר חַיְינוּ – דוֹרֹתֵינוּ,

- רְצוּפָה הִיא אֵשׁ וָדָת.                                               הַבָּנִים וְהַבָּנוֹת.

 

מֶאִירָה רוֹחַב-מוֹלֶדֶת                                                  בָּרוּךְ הוּא מחוֹלְלַנוּ

זֹאת הַתּוֹרָה מוֹרָשָׁה,                                                 שֶׁהִגִיעָנוּ לְיּוֹבֵל,

שַׁלְהֶבְתָה עוֹלָה יוֹקֶדֶת                                                            בָּרוּךְ צוּר-יְשׁוּעָתֵנוּ

- אֵיתָנָה וּנְחוּשָׁה.                                                       - לְצִיּוֹן יָבִיא גוֹאֵל.

 

פְּדוּת תָּחִישׁ לְתוֹעֵי-דֶרֶךְ

תָּרִים מִכְשׁוֹל, תְּיַישֵׁר נָתִיב,

בְּעוֹז-רוּחַ, בְּלִי מוֹרֵך,

תֶּחֶזַק, תִּגְדַל וּגְבוּל תַּרְחִיב.

בליל זה...

מנחם-אב תש"ז

בליל זה...

הרב משה צבי נריה זצ"ל

בליל זה קודר, נשרף בית מקדשנו,

נישא קינה ונהי על קברות חללינו

על זקן ונער, טף וגם עולל,

אשר אויב אכזר טרף ולא חמל.

 

על אבות ואמהות, אלפים ורבבות,

בקרונות דחוסים הוצאו מגטאות.

ילדי טיפוחים יפים כשושנים,

כצאן הובלו כולם ישר לכבשנים.

 

על עוללים רכים אשר נורו בחיק האם

והאויב צחק ולא ידע רחם,

בלהב חרבו הראש הקט הותז

ואמו-הורתו חנק בתאי-גז.

 

ועל אשר פלטו אש הלהבות

ברעב גוועו אי-שם ביערות,

ואשר טבעו בים בסערות

ואשר על סף מולדת קידמום ביריות.

 

דומם נשב לארץ מדוכאי יגון

רק נר קטן יאיר חשכת העיצבון,

ירא א-ל ממרום, ירחם עם סגולה

ועל ציון יאיר באור שחר גאולה.

הרב יונה גודמן- רדיו קול חי- יט כסלו תשע"ח

הרב יונה גודמן – מנהל חינוכי מרכז ישיבות ואולפנות ב"ע

ראיון ברדיו קול-חי, י"ט כסלו תשע"ח

22 שנה להסתלקותו של הרב משה צבי נרי'ה זצ"ל   ·

גדלתי בבתי ספר אחרים בראשית ימי, כלומר, כמו העולם הישן – יש דרישות ויש חובות, יש קצת חוסר אמון, או הרבה חוסר אמון, "איפה היית", "תביא פתק", "תביא אישור מינוס על איחור בתפילה". כשהגעתי לאם הישיבות ולאבי דור הכיפות הסרוגות, שזה אגב שילוב מעניין "אבי דור הכיפות הסרוגות" הקים את "אם הישיבות" התיכוניות", יצאה נפשי במובן הזה שמישהו אוהב אותך, מאמין בך, אוהב כל אחד, וכל אחד משוכנע שאוהב רק אותו. העסק עבד על אמון. היו דרישות, אבל פחות כללי משמעת נוקשים, והרבה יותר הסברה אל הלב, ושירה, וכנות אדירה. אי אפשר שלא לזכור את הבכי האדיר שלו בתפילת יום הכיפורים על בוגריו שנפלו, שהיו כמו ילדיו. זה במישור האישי.

אח"כ, במשך שנים ארוכות, כשהייתי מזכ"ל בני עקיבא, כשהייתי במגוון תפקידים, הוא היה מתקשר, מתעניין, מדריך קצת, מציע, מעיר – בלי להתבייש. בצורה עדינה מעיר ומגיב. היה מאוד מעורה.

ואולי נקודה שלישית ואחרונה. הוא היה מכנס אותנו כמעט לפני כל שבת חופשית, ובוודאי לפני חופשה (קרא לזה "חופשה" ולא "חופש"), והיה אומר: "תראו, בבית - לא כל הילדים בשכונה זכו ללמוד בישיבה. קחו אחריות - תלכו לסניף, תהיו מדריכים, תעבירו פעולות. אתם בבית, וההורים לא למדו בחינוך תורני  - תעבירו דבר תורה. הוא איתגר אותנו לקחת מנהיגות, ואני חושב שהוא חינך אותנו להיות "ראש גדול".

 

הרב יונה, בתור מנהל חינוכי מעורה עם הנוער שלנו היום – מה הם הכי מחפשים, איזו דמות הם מחפשים שקשה להם למצוא - שהיתה דווקא בדמות של הרב נריה?

  • השאלות שלך קשות. אני לא חושב שאפשר לומר משהו אחד שמאפיין את כל הנוער. המאפיין העיקרי לדעתי - שאין דבר אחד שמאפיין את כל הנוער. יש שונות כל כך גדולה, קבוצות מגוונות (בדיוק כמו בין המבוגרים - אבל זה כבר נושא לשיחה אחרת). אם בכל זאת אחטא בהכללה - מחפשים יותר משמעות ולא משמעת, יותר קשר אישי, הכלה, הבנה - לטעמי קצת יותר מידי. אם מותר להיות בין המבוגרים בדיון הזה – יש בהחלט מקום לדרישות, לציפיות, לקרוא לסדר, לצפות לנוכחות בשיעורים. אני מרגיש שבישיבות ואולפנות בני עקיבא (ולא רק אצלם כי משנתו של הרב הועתקה, במובן החיובי של המילה, לכל מיני מקומות בארץ. אשרינו שזכינו) מצליחים ללכת על חבל דק, מתוך אמון מאוד גדול, מתוך שדר של 'קחו אחריות על עם ישראל', על כלל ישראל, על מדינת ישראל. אגב, לפני זה היה דור של חלוצים, אז לנו הוא היה אומר: אתם תהיו חלוצים, אבל אל חלוצים רגילים, אלא תהיו "חלות"ר- חלוצים תורניים" - יצר ראשי תיבות.

אני חושב שהקריאה לאידיאליסטיות עדיין נשמעת. אנו רואים את זה בתרומה של החבר'ה בצבא - רק השבוע פרסמו נתוני הגיוס המשמעותי והשירות הקרבי והקצונה.

אני חושב שמשנתו אקטואלית יותר ויותר מאי פעם. תפקידנו לשמור שהם לא יהפכו את זה למשהו שהוא נעדר גבולות. בודאי הרב נריה לא התכוון לזה וגם אנו לא.

  • הרב יונה, לפעמים אנחנו פוגשים בדור שלנו אנשים עצומים, אנשים גדולים, ואנו אומרים לעצמנו – עוד דור או שניים, קשה להאמין שלא יכירו את אותו אדם ואת אותה מורשת שלו. אתה סבור שהדור שלנו, אנשים שלא זכו להכיר אותו או להתחנך תחת ידו, מקבלים ומבינים מי היה האיש הזה?

  • לא מספיק. דרך אגב אני נזכר תוך כדי דיבור, כי התחלת לדבר על אנשים גדולים, שהוא היה איש 'ענק' למרות שהיה נמוך-קומה. אני זוכר שבארוחות בוקר היה מתיישב לידנו, בין התלמידים - מבחינתו לא היה שולחן ר"מים, אוכל דייסה יחד אתנו, ומדבר אתנו על החדשות של אותו בוקר. אז היה עיתון "הצופה" שהגיע לכל שולחן.

אני חושב שלא מספיק מכירים אותו ואחרים שכמותו. בקושי את השם מכירים, ואני חושב שזה תלוי בנו. אנחנו היום עושים יום עיון על דרכנו הציונית דתית. זה לא יום עיון רק לדמותו -אבל זה לאורו, ובכוונה ביום הסתלקותו. יום העיון הוא לא רק ללמוד על מה היה, אלא לאן הולכים –מה דרכנו הציונית דתית, שזה מה שקיבלתי ממנו. לא רק לעסוק בדמויות.

חוסר ההכרות הוא כול כך קיצוני. זה דור שלא כל כך מתעניין, במחילה, ברבנים שאינם - את מי זה מעניין?! מעניין מה היה עכשיו בחדשות, מה היה בספורט. אני חושב שזה תלוי בנו המבוגרים. אני פונה לכל אחד מהמאזינים שדמותו ודמויות שכמותו יקרות להם, שיספרו קצת בשולחן השבת, שידברו קצת עם הילדים, שיפתחו ספר. כמו שאמר מישהו על הרב נריה. "אני לא למדתי אצלו, אבל הייתי תלמידו" - אחד שפגש אותו באיזו עצרת, אחד שראה אותו שר באיזו הפגנה מעל הבמה.

אני חושב שראוי לחנך את ילדינו - "הביטו אל צור מחצבתכם", מאיפה אנחנו באים. במקרה הזה, הרב נריה הוא באמת האדריכל של החינוך הציוני דתי כמו שאנחנו מכירים אותו היום. הוא טיפח שילוב מדהים של ישיבה, על כל מה שיש בה, ותיכון. למדנו גמרא, אבל היו צילצולים. אמון, אבל היו גם מבחנים. איזשהו תמהיל מיוחד.

הוא היה גם חבר-כנסת וגם חתן פרס ישראל. זה 'לא הולך ברגל'. לא פחות ממה שבאמת לא מוכר זה ילדותו. ללמוד תורה בסתר ברוסיה הקומוניסטית, במשך שנה וחצי לברוח ממקום למקום, לעזוב את המשפחה, לעלות ארצה בגיל 17 לבד כי אתה רוצה ללמוד תורה. יש תכתובתבינו לבין הרב צבי-יהודה קוק כשהוא מבקש מהרב קוק שיסדר לו סרטיפיקט להיכנס ארצה - בגיל של הנוער. העוצמה, הצימאון ללמוד תורה, לפעול למען המדינה – מה שעשה בתש"ח ועוד ועוד. ככל שנחשוף את הנוער לדמותו, גם בגיל או בגילאים שמקביל לגיל שלהם, אני חושב שהם מאוד יזדהו עם הגבורה העצומה שגילה, וגם בזה הניח לנו אדני יסוד לאימוץ, לחיקוי ולהמשכיות.

  • יש לא מעט דברים שמנית עכשיו על דמותו של הרב משה צבי נריה שאני סבור ומשוכנע שאנשים לא ידעו, וזה אולי החלק העצוב בנושא הזה. אנשים גדולים כמוהו שאנחנו לא ממש מכירים את כל המורשת שלהם. אולי צריכים קצת באמת יותר לחנך ולהאיר.

  • "להאיר" זה יפה, כי הוא אימץ את השם "נריה". השם המקורי שלו היה "מנקין". "נריה" הוא היה אומר זה כפל משמעות: גם אנחנו הנר של הקב"ה, כל נשמה, וגם תפקידנו להאיר את דרכו של הקב"ה. אני מצטרף לדבריך. ככל שנדע יותר את מורשתו - נדע יותר לסלול את העתיד הקרב ובא.

 

 

 

· הגהה ע"י צלה בראלי

דברי פרידה לשבט הצבי

ב"ה, אייר תשנ"ב

 

מתוך דברים במסיבת הסיום של שבט "הצבי" ·

לקראת העולם הקר והיבש שאתם "נזרקים" לתוכו, עולם שתצטרכו להתמודד אתו בעתיד, וזה לא קל - הרי שנים אלה שהייתם בישיבה נתנו לכם קנה מידה,  העניקו לכם קריטריונים. בימינו, ימים של טשטוש ערכים, מאוד חשוב שיש לכם קנה-מידה. לאור מה שקיבלתם מהישיבה תקבעו עמדות לגבי אנשים, מעשים –  "אל מול פני המנורה יאירו שבעת הנרות".

משאלתנו היא: המשיכו נא בדרך של ישרות, פשטות, דרך של תורה ומצווה לאורך ימים ושנים. קביעת עתים לתורה ורצף של מעשים טובים בין אדם לחברו  – זו תהיה חותמת הישיבה הטבועה באורח חייכם.

אנו מכירים את המתרחש בחברה הישראלית. לא פעם אנו קוראים ספרות חדשה שדוגלת בתיאוריה של "מימוש עצמי" אגוצנטרי, של "כאן ועכשיו" שאין בה ערכים וגורמת הרס רב לחברה.

מרן הרב קוק זצ"ל אמר פעם שקרה לנו נס שלא נשתמרו הכתבים של נביאי השקר שהיו גורמים לנזק רב. עכשיו, שישנה טכניקת הדפוס, דברי נביאי השקר נדפסים ונפוצים, ויש להתמודד עם שטיפת המוח שלהם המגיעה גם דרך עיתונות וטלוויזיה.

בשובנו איש-איש לביתו, עלינו להעלות עוד נושא חשוב: בימינו ההורים מאוד עסוקים, ואין להם הרבה זמן להקדיש לבנים. גם הבנים טרודים מאוד, ואין להם זמן להקדיש להורים. דבר זה דורש תיקון!

מצוות כיבוד אב ואם מופיעה כבר בעשרת הדיברות, ומצוות "ושננתם לבניך" מופיעה בתחילת "ואהבת". בנים מתבקשים לשים לב יותר להורים – לעזור, להקל וכו'. מההורים נבקש למצוא זמן לשיחה עם הבנים, יותר תשומת לב לבעיותיהם ולעיסוקיהם, יותר קשר נפשי. הדבר יביא ברכה מרובה למשפחה בהווה ובעתיד.

בחורים יקרים! כל זמן שהייתם בישיבה קיימתם מצוות כיבוד אב ואם על ידי הלימוד. כשתהיו בבית, יש להקדיש זמן לליכוד המשפחה, לגיבושה, להקדיש תשומת לב להורים ולסבים. את ההנחיה הזאת אתם צריכים לקחת אתכם "צידה לדרך".    

 

· הגהה ע"י צלה בראלי

בנתיב ההדרכה, תרצו חוברת ה

נריה

בנתיב ההדרכה

("זרעים" תרצ"ו חוברת ה) ·

 

--- עבודת ההדרכה מתרוצצת תמיד בין שני כיוונים: א) הדרך הקרובה אל המטרה ב) הדרך הקרובה אל הנוער. אם אתה מתקרב יותר מדי אל המטרה נמצאת מתרחק מהנוער, ושוב אין התקרבות אלא התרחקות ממנה, שהרי העלית חרס בידך. הנוער לא נמשך אחריך. מאידך גיסא, אם התקרבת יותר מן המידה אל הנוער, אל תעלוליו ומעשי נערותו, הרי שוב מה תועלת בדבר אם המטרה ממך והלאה. לפיכך צריך אתה למצוא את שביל הזהב, שכל כמה שהוא נמשך - שתי הדרכים הנ"ל הולכות ומתקרבות אליו, ונמצא שתיהן מתקיימות "והיו לאחדים בידיך" - הנוער והמטרה.

הדרך הקרובה אל המטרה כיצד? – דברים ברורים שמענום מפי הרמב"ם ז"ל: "לפיכך, אחינו כל ישראל הנפוצים בקצות הארץ, חייבים אתם לחזק קצתכם לקצתכם, ולאמץ ולזרז הגדולים לקטנים והיחידים להמון, ותחברו אומתכם על דבר אמת שלא ישתנה ולא יופר, ולהרים קולכם באמונה שלא תפול לעולם ולא תשחת, והוא: להודיע לרבים שהקב"ה הוא אחד ולא כשאר האחדים, ולהודיע שמשה הוא נביאו ומדבר עמו, והוא אדון כל הנביאים והוא שלם מכולם, והוא המשיג מהקב"ה מה שלא השיג אחד מכל הנביאים לא לפניו ולא אחריו ושספר תורה זה כולו מ"בראשית" עד 'לעיני כל ישראל' הוא דבור מאת הבורא יתברך שמו למשה רבנו שנאמר (במדבר י"ב ח) 'פה אל פה אדבר בו' ושאין להפר ולא לשנות ולא להוסיף ולא לגרוע לעולם, ושלא תבוא מאת ד' תורה זולתה ולא צווי ולא אזהרה. וכמו כן זכרו מעמד הר סיני שצוונו הקב"ה לזכר תמיד וגם הזהירנו מלשכוח אותו וצוונו ללמוד אותו לבנינו כדי שיגדלו על תלמודו, הוא שנאמר (דברים ד', ט) 'רק השמר לך ושמור נפשך מאוד פן תשכח את הדברים אשר ראו עיניך ופן יסורו מלבבך כל ימי חייך והודעתם לבניך ולבני בניך יום אשר עמדת לפני ד' אלוקיך בחורב'... וראוי לכם, אחינו, שתגדלו את בניהם על המעמד ההוא הגדול ותספרו בתוך קהל ועדה גדולתו והדורו שהוא עמוד שהאמונה סובבת עליו והטענה המביאה לידי אמת. וגדלו המעמד ההוא על כל גדולה כמו שגדלו הקב"ה שנאמר (דברים ד' לב) 'כי שאל נא לימים הראשונים אשר היו לפניך'" – (אגרת תימן).

נמצינו למדים: הרמב"ם מצווה ללמד לקטנים את יסודות האמונה ואת מעמד הר סיני הוא מעמיד במרכזו של חינוך הנוער. כלומר, אף הקטנים צריכים לדעת את היסודות אעפ"י שלא יבינו אותם, אף הם צריכים לחלום "על המעמד ההוא הגדול" עם הקולות והברקים, למרות שעדיין לא בגרו עד כדי חדירה לעומקם של דברים. כי זהו "עמוד שהאמונה סובבת עליו", יתר הדברים שבאים לשבר את האוזן הבנת הפרטים וכו' חשובים מאוד, רצויים מאוד, אולם במה דברים אמורים? כשהם מוסבים סביב העמוד הזה. כשהחדרת הבנה והרגשה בפרטי מצוות וחלקי מעשים דבר יום ביומו, באה בד בבד עם העמקת תוכן האמונה הכללי, המקיף. כשעמוד האמונה האדירה עומד במרכז - פרטי הדברים לא רק סובבים עליו, כי אם גם סומכים עליו. כל מצווה איננה נעשית אז מתוך "שעבודא דאורייתא" אלא מתוך חרות עליונה. "אין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתורה" מתוך חיבת הקודש ואהבת ד'. לא האדם מקיים את המצוות אלא המצוות מקיימות אותו. אף הנוער יודע להבחין בין יהדות מלאת-חרדה שממיתה ומשביתה את ששון החיים, לזו ברוכת החדווה, אשר עוז בה וביטחון אפילו בשעות-מצוקה.

--- ועדיין השאלה במקומה עומדת: האם קרובה דרך זו אל הנוער? האם יבין אותנו בבואנו אליו מן הצד הבהיר? שמא כדאי יותר להתחיל מצדדים אחרים יותר רחוקים מהמטרה, ולכשנחזקם ונבצרם ניגש אז לקביעת יסודות המטרה ועיקריה? על זה יש להשיב: ברי וודאי שקשה לבוא אל שער הנוער בלבוש-אמונה. הרבה יותר קל לבוא אליו בתלבושת צופית!... אלא שכל אותם הדברים האמורים למעלה למדריך נאמרו, להזהירו, ולחזור ולהזהירו ממארת השכחה, שיזכור תמיד שכל אותם השבילים הרחוקים מן המטרה, כל אותה הדרך הארוכה שהוא מתקרב אל הנוער, אינן צורך גופן, אלא באים הם כהוראת שעה, מפני שרק על ידן אפשר להשיג את המטרה.

המדריך! עשה את אשר תמצא למתאים. פעל את אשר תראה לרצוי, רק השמר לך ושמור נפשך מאוד פן תשכח את מטרתך – את הדברים אשר ראו עיניך בחורב ... הזהר שלא תנתק מקו-המחשבה הישר, שלא תשקע במעשים והפכת את האמצעים למטרה, ונסחפת ללא-מטרה... הכול יהיו מותרים לך במשך זמן ידוע: לטשטש, לערפל, ללכת סחור-סחור - אבל אליהן תלווה מחשבתך הברורה, כוונתך "לשבר את האוזן", כי אז תתקרב קמעא-קמעא אל מטרתך הברורה. טשטוש שבבהירות ובהירות שבטשטוש – זוהי הדרך הנכונה. אבל אוי לו לזה שבא לטשטש ונמצא מטושטש...

 

 

 

· הגהה ע"י צלה בראלי

בנתיב ההדרכה, תרצו חוברת ו

בנתיב ההדרכה

(זרעים תרצ"ו חוברת ו') ·

איש-השורשים - אין עבודתו יכולה להיות מקרית. היא תכניתית לפי עצם מהותה. אין אדם מתכן דרך לעצמו אלא אם כן בירר לעצמו באופן יסודי את רצונו ושאיפתו מעומקי-שורשיו ועד מקום-עמידתו. "פלס מעגל רגלך וכל דרכיך יכונו" (משלי ד', כו).

--- הגיעה השעה שנתחיל לפעול באופן מתוכן מראש. "סוף מעשה במחשבה תחילה" - הן במובן הכללי בעבודה הארצית, והן במובן פרטי, בהנהלת סניף והדרכת עדה. כל מדריך צריך לעבד לעצמו תוכנית בשביל "עדתו", לאמור: עד כאן עלי להגיע במשך זמן זה. עד רמה ידועה עלי להביא את עדתי. יש לעבד את התוכנית לפי התנאים שבהם נתונים המדריך ועדתו.

ברם, לא רק על תוכנית זמנית במובנה המצומצם יש לייחד את הדיבור. כשברא הקב"ה את עולמו, הרי חוץ מתוכניתו המעשית של ששת ימי המעשה, היו לפניו כמה דברים מופלגים בזמן "שעלו במחשבה להבראות" - כגון ישראל, ובית המקדש, ושמו של משיח. (ב"ר פ' א'). בתוך החושך אשר על-פני תהום-בראשית - כבר ריחפה רוחו של מלך המשיח (שפ פ' ב').לפיכך, אף אנו, בבואנו לברוא את עולמנו, צריכים כבר עם צעדי-בראשית להבקיע דרך לכוכב הגאולה אשר בשמי-מחשבתנו.

---

 עלינו - היורשים האמיתיים לנחלת אבות – הוטל להחזיר את עטרת ישראל ליושנה, ומידנו תידרש. עלינו לחנך יוצרים ובונים, אנשי-מעשה וגדולי רוח, כוחות מעולים בשדה החברה והחיים, התרבות והחינוך, אשר יכנסו ויחדרו לפינות השונות של תאי-החברה, של החיים המתרקמים והולכים, למען כבוש אותם מבפנים, למען הביא בהם את דברנו אנו, דבר ד' אשר שמוֹ בפינו ורוחו אשר עלינו.

ירחיב נא המדריך את אופק ראייתו. יבין דבר מתוך דבר – מתוכיותו של הדבר.

"איזהו חכם, המכיר את מקומו". חוכמה גדולה צפונה בהכרת המקום. כי לא רק את מקומו צריך חכם להכיר, אלא גם את מקום מקומו. מקום תנועתו בין תנועות, מקום עמו בין עמים, מקום דורו בין דורות, מקום תקופתו בין תקופות, ומוסיף והולך עד שהוא "פוגע במקום", עד שמגיע אל הקב"ה "שהוא מקומו של עולם", יוצר אדם ובורא זמן, קורא דורות וריבון עולמים.

"זכור לעולם בריתו – דבר צִווה לאלף דור" – לאלף דור ציווה, ואתה בן הדור האחד צא ולמד: מה הדבר אשר ציווה לדור, לדורך אתה. מה הברית אשר כרת אתך. צא וחשוב: מה הדבר אשר יידרש מן הדור לקידום האידיאלים הנשגבים, לקידוש שם שמים, לדעת אלוקים והעלאת האדם. מה הנדבך אשר ישים על בניין עם ואדם, להקמת מקדש חיים שיש בהם חיים, משכן לשכינת-יה בתבל ארצו.

מתוך תוכנית מקיפה, חובקת זרועות עולם, ניגש לעבודתנו הפשוטה, לחובת יומנו הרגיל והאפור. עין איה צופיה למרחוק תיקבע במצחנו, וכנף-נשר תישאנו מעל לקשי-יומנו.

 

 

 

· הגהה ע"י צלה בראלי

האמונה היא דבק האידיאולוגיה

הרב משה צבי נריה

האמונה היא דבק האידיאולוגיה ·

 

"לנו אין בעיה עם התלמידים. הבעיה שלנו כיום היא עם ההורים, שבחלקם הגדול דואגים יותר ללימודי המחשב – ופחות ללימודי המחשבה". כך אומר הרב משה צבי נריה, הרועה הרוחני של ישיבות בני-עקיבא.

לרב נריה אין בעיה בהגדרת האתגרים העומדים כיום בפני נוער המחנה התורני. "אנו נאמנים למסורת היהודית הישנה נושנה". הוא אומר, ומפרט: "תורת ישראל, ארץ ישראל ועם ישראל. שלושה אלו הם אחד. אלה הן האמונות שלנו".

על פי האידיאולוגיה של הרב נריה, יש לחנך את הדור הצעיר להיות יהודי, ציוני, חלוצי. "יש פתגם אנגלי", מצטט הרב נריה, "האומר: הידע – הוא הכוח. אנחנו אומרים: הידע – הוא האחריות. ככל שאדם לומד יותר ויודע יותר, הוא חייב להיות אחראי יותר, להעניק יותר לזולתו ולחברה".

כאשר הוא מביא ציטוטין וסימוכין, אין הרב נריה בוחל במקורות הזרים. אך מרבית דבריו נקשרים לחכמי התורה. גם הרב קוק – שהרב נריה שוקד עתה על כתיבת ספר אודותיו – ראה את ההבדל בין החינוך היהודי לחינוך האירופאי. "הוא קבע כי החינוך היהודי מכוון לעיצוב אישיותו המוסרית של הצעיר, בעוד החינוך האירופאי מכוון לעיצוב יכולתו של האיש הצעיר לעמוד במלחמת הקיום".

מדוע חיבב הקדוש-ברוך-הוא את אברהם, שואל הרב לעניין, ומשיב כהלכה: משום שהוא חינך את בניו, קודם כל, לעשות צדקה ומשפט. בשום מקום לא כתוב שהיה זה משום שחינך את בניו להיות מפריחי שממה, בונים או מיישבים.

ישיבות ההסדר הן תמצית הדרך והמטרה של חניכי תנועת בני-עקיבא: ספרא וסייפא. הספר והחרב. חזהו של הרב נריה מתמלא גאווה כאשר הוא אומר: "בוגרי הישיבות שלנו הם מפקדי טנקים, קצינים, מרצים באוניברסיטאות ותופסים תפקידים בכירים בכל תחומי החיים. בכל מקום בו הם נמצאים, הם מהווים סמל לכל הערכים שאנחנו מחנכים על פיהם: אחריות, מסירות, הגינות, צנע".

גם בתחום החברתי זוקף הרב נריה זכות ראשונים למחנה שבראשו הוא עומד. "אלה המטיפים לסגירת הפער החברתי, וטוענים שזה צריך להיות האתגר הגדול של הנוער כיום, שוכחים שאנחנו עושים זאת כבר שנים, מבלי להקים הרבה רעש. הישיבות באו מכל חלקי הארץ, מכל העדות, והתמזגו תחת קורת גג אחד".

הרב נריה איננו תלוש, כאמור, גם ממקורות חילוניים, וכדי לחזק את אמונתנו בדרכו החינוכית, הוא מגייס גם את המחנך החילוני הדגול, יאנוש קורצ'אק. קורצ'אק הטיף לאהבת המורה לתלמידיו, "אבל חכמינו הקדימו אותו כשאמרו: ושיננת לבניך. דהיינו – כל מחנך חייב לראות את תלמידיו כאילו הם בניו. זהו סוד החינוך".

"לכל מחנך צריך שיהיו שתי אהבות ושלוש אמונות: אהבה לחניכיו ואהבה למקצוע. אמונה בכוחותיו כמחנך, אמונה בערכים שהוא מבקש להקנות לחניכיו, אמונה בחניכים כי אכן יספגו את מה שהוא משקיע בהם. למחנכים הדתיים נוספת עוד אמונה, רביעית: האמונה בקדוש-ברוך-הוא".

לדבריו, אין לבוגרי מוסדות החינוך של בני עקיבא כל פקפוקים באשר לאתגרים הלאומיים העומדים בפניהם: ארץ-ישראל השלמה קוראת להם להתנחל בה. במקומות הכי קשים הולכים בוגרי הישיבות, כהגדרתו של הרב נריה – "כעמוד האש לפני המחנה. להם", אומר הרב, "גם קל יותר לשמור על הגיבוש החברתי. דבק האמונה מחזיק אותם יחד".

כאשר נשאל הרב נריה אם הוא מסכים לדימוי החיובי שיש בציבור ל"חובשי הכיפה הסרוגה". הוא חוכך בזקנו ומחייך קמעה לפני שמשיב בזהירות ובהומור: "לא הייתי עושה מהם מקשה אחת. יש כיפה סרוגה שמוחזקת על-ידי סיכה, ויש כיפה סרוגה שמוחזקת על ידי הראש. אם הסיכה מחזיקה את הכיפה, הרגליים יכולות ללכת לאן שהראש אומר להן. אבל אם הראש מחזיק את הכיפה, הוא לא ייתן לרגליים ללכת למקומות שאין ללכת אליהם..."

 

 

 

· הגהה ע"י צלה בראלי

סבתו, הרב חיים- על היכרותו עם הרב

בס"ד

על הכרותי עם הרב נריה זצ"ל

הרב חיים סבתו

(דברים בישיבת בני עקיבא כפר הרואה, שבת קרח תשע"א) ·

 

המקום פה ספוג מרוחו של הרב נריה. הרוח שלו שורה ומורגשת במקום הזה. היכרותי הראשונה עם הרב נריה הייתה כתלמיד שמינית בנתיב מאיר. באנו לשבות בישיבה בכפר הרואה. התקיים כאן "כנס שמיניות" עם מאות שמיניסטים מישיבות בני עקיבא. בזמנו, רוב רובם של הבוגרים לא המשיכו את לימודם בישיבות גבוהות. אם מישהו תכנן להמשיך בישיבה גבוהה, הוא היה חריג. אם היה מי שדיבר על רעיון שאולי יהיה כוללניק – הרימו עליו גבה... מטרת הכינוס הייתה לחזק את הכיוון של המשך הלימודים בישיבה גבוהה.

(כשלמדתי בישיבת הכותל, ניגשו לבחינות ברבנות הראשית לקבלת סמיכה, רק עוד שלשה-ארבעה בחורים. לפני שלש שנים היו בישיבתנו פונים רבים שלא התקבלו לבחינות. בררתי ברבנות מדוע דוחים עשרות בחורים שהתכוננו ומצפים כבר לבחינה. ענו לי שלא מצאו מקום מספיק גדול למאות הנבחנים, עד שנזקקו לקחת את בניני האומה!  זו תופעה שעומדת לזכותו של הרב נריה. ראינו שם מאות חובשי כיפות סרוגות שנבחנים לרבנות).

באותו כנס - פתח ראש ישיבה גבוהה אחת בשיחה נפלאה, אך רוב הנוכחים הרכינו ראשיהם ונרדמו על הסטנדרים. קם לאחריו ראש ישיבה נוסף ולימד שיעור יפה מאוד, ושוב החבר'ה היו אדישים ופטפטו ביניהם. ההרגשה שלי הייתה, שאין טעם בכל העניין הזה אם החבר'ה לא מתעלים. ואז עלה לדבר הרב נריה. הוא לא פתח בדברים, אלא בשירת "ולירושלים עירך ברחמים תשוב" [הרב סבתו שר את "ולירושלים עירך" עם המשתתפים]. אט-אט התעוררו הבחורים והצטרפו לשירה...

הרב נריה היה אמן יוצר. היה לו כשרון אמנותי מיוחד, יצירתי, להשפיע על תלמידיו בדרכים ייחודיות שהוא עיצב אותן. הוא יצר את תלמידיו באמנות. על הצד הזה באישיותו של הרב כתבתי בנימוקי הענקת הפרס ע"ש הרב ריינס לרב נריה. הפרס ניתן לו על ספריו המתארים בצורה נפלאה את דמותו של מורו ורבו הרב קוק זצ"ל.  יו"ר ועדת הפרס היה הרב ישראלי, ואני שימשתי כמזכיר הוועדה. הרב נריה סבר כי הכותב הוא היו"ר, אך האמת היא שאני יזמתי את הפרס לרב נריה, ניסחתי את הנימוקים והועדה סמכה ידיה על מה שכתבתי...

שאלתי אותו פעם מדוע לא כתב את הספרים מוקדם יותר? והשיב לי: קודם הייתי צריך לבנות דור שידע לקרוא את הספרים.

כשהגעתי לישיבה התיכונית קשה הייתה לי התפילה (בבית הכנסת של אבי שיחיה, וסבי ע"ה התפילה הייתה הדבר היחיד שבו עסקו בשעת התפילה). התאכזבתי. והנה, בסוף התפילה, כבשה את ליבי שירת "אני מאמין באמונה שלימה בביאת המשיח..." ע"י מאות המתפללים בניגון ערגה שלא היכרתי.

לימים נתברר לי כי שירה זו התפשטה בישיבות בני עקיבא מהישיבה בכפר הרואה. כשהכרתי הכרות קרובה יותר את הרב נריה, הוא סיפר לי מהיכן לקח מנגינה זו. הרב בצעירותו היה ציר בקונגרס הציוני בשוויץ (סוף שנת תרע'ט). באמצע הועידה פרצה מלחמת העולם השנייה, וכל הצירים חיפשו דרכים לשוב לארצותיהם. הרב נריה הצליח למצוא ספינת סוחר יוונית שיצאה  לארץ ישראל. שם הוא שמע ממלח יווני שיר ערגה וגעגועים. למנגינה זו הוא התאים את מילות "אני מאמין", והנהיג לשיר את שיר הצפייה והאמונה השלימה בביאת המשיח לאחר תפילת שחרית.

 

טסתי לארה"ב עוד בהיותי רווק כדי לסייע לישיבה במעלה אדומים. עליתי על אוטובוס לנסיעה ארוכה מוושינגטון לפילדלפיה. בדרך הרהרתי בלבי על מה עשה ד' לי את כל הנסיעה הזו – אין שיעורים, אין עם מי לדבר בלימוד, מסביב עשרות גויים, נוצרים. מי ייתן לי בחור ישיבה ואדבר עמו בלימוד. והנה פונה אלי נוסע ושואל אותי: "יהודי? איך פאר שטייט אידיש"? עניתי לו: "יהודי, נישט פאר שטייט אידיש..." השיח לי אותו יהודי שהוא היה עכשיו בשיעור של הרב סולובייציק זצ"ל. באמצע השיעור נכנס מישהו והרב סולובייציק קם לכבודו. אם הרב סולובייציק מכבד את הנכנס בקימה, קמים גם מאות המשתתפים. הרב סולובייציק הציג לנוכחים את הנכנס בתואר: "הרב נריה, מעמיד התורה בארץ ישראל"!

 

ע"פ בקשת הרב הדרי, ראש ישיבת הכותל, הייתי המלווה לרב נריה בביקוריו התכופים בימי ראשית ישיבת הכותל. הישיבה הייתה מפוזרת בין בתי שכונת "בתי מחסה" בעיר העתיקה. האכסניה של הבחורים הייתה באיזו דירה מוזנחת שחולקה לכוכים. היינו כשמונה בחורים באותה דירה. הרב נריה ישן איתנו ואני דאגתי לו לקערה ונטלה לנטילת ידיים על יד המיטה (הרב הקפיד לא ללכת ד' אמות בלא נטילת ידיים אחרי השינה). ליוויתי אותו בהליכה לתפילת שחרית בישיבה. ראינו ערבי נוהג בחמור. היו תלמידים צעירים שכשראו ערבי רוכב על חמור, הביעו את יחסם בזלזול ואמרו: "חמור רוכב על חמור". הרב נריה הקפיד, נזף בהם והעיר שאסור להתבטא בסגנון כזה על ערבי שהוא בכלל "חביב אדם שנברא בצלם". לזקן הערבי שכיוון את חמורו על ידי הכאה במקל, הרב נריה העיר: "למה אתה מכה אותו? דבר אליו. אפשר לכוון חמור גם בדיבור, לא צריך להכות..." והראה לו איך אפשר לכוון את החמור בשפת עגלונים...

 

יום אחד התפרסמה על לוח המודעות בישיבה מודעה עם מראי מקומות לשיעור של רב צעיר, אורח שהגיע מארצות הברית – הרב אהרון ליכטנשטיין. הרב נריה הציע לי להכין ביחד את מראי המקומות כדי להיות מוכנים כראוי לקראת השיעור. ישבנו כשעתיים בהפסקת הצהרים ולמדנו בחברותא. עם כל טרדותיו ועיסוקיו הרבים, התפנה להכין איתי את השיעור כמו בחור ישיבה, בריכוז מלא.

 

לפני שנים הגיע הרב'ה מוויז'ניץ לביקור בישיבה, והתרשם מאוד מהתלמידים בלימודם ותפילתם. לקראת סיום הביקור העיר לרב נריה על הבלורית הגדולה של תלמידיו, והזכיר את דברי חז"ל שירושלים חרבה על שהיו בה מגדלי בלורית. השיב לו הרב נריה: בילדותי היינו גרים ליד הנהר. אבא זצ"ל הדריך אותנו שאם מישהו טובע, הדרך הטובה ביותר להצילו היא לא לנסות לתפוס אותו, אלא למשוך אותו בשערות ולמשות אותו מהמים...

(הרב סבתו שר עם המשתתפים את השיר "וידעו")

 

 

(הרב סבתו כתב את הקטע הבא. מתוך "והיה כנגן המנגן", בהוצאת מדרשת עופרה)

פתק קטן נתלה על לוח המודעות בבית המדרש. הרב משה-צבי נרי'ה זקוק לרחמים. מיד החלטנו, נוסעים לכפר הרואה. הגענו בשעת צהרים. על הכפר הייתה שרויה שלווה. אילנות מנמנמים תנומת צהרים, בראש הגבעה נראתה הישיבה וכיפה על ראשה. מושבניק רכוב על טרקטור הצביע לנו על הבית. זיהיתי אותו מביקורים קודמים.

הבית הקטן והגינה שסביבו. החצר שבה ישבנו כמה פעמים והקשבנו לשיחות קולחות מפי הרב נרי'ה על הרב זצ"ל ועל תלמידיו, שיחות בלולות מתודות ומעשים. הטינו אז אוזן לקלוט כל שמועה וכל מאמר, והיו השעות שמחות ומאירות. זו החצר שמהרהורים שבה קם עולם של תורה. הפעם, ריקה הייתה החצר. שלושה כסאות עץ פשוטים עמדו שם ועליהם הודבקה הודעה: אנו מודים לכם על ביקורכם. אין אפשרות להיכנס לאבא. נא לקרוא פרקי תהילים להחלמתו, שתפילה על החולה אף היא ממצוות ביקור חולים. היו שם כמה ספרי תהילים. קראנו בלב עטוף מצער. כמה רצינו לראות את פניו.

השקט היה מופלא, שמענו את בני הבית מתהלכים על בהונותיהם ולוחשים. יצאה אלינו הרבנית, הודתה לנו, כיבדה אותנו בשתייה. ברכנו 'שהכול נהיה בדברו', ולמילים הייתה משמעות חדשה. ענתה 'אמן' ואמרה: הרבה דיו נשתיירה בקולמוסו, והשפילה עיניה.

נפטרנו לילך. יצא אלינו בנו, הרב נחום שליט"א. אבא מבקש להתפלל מנחה גדולה תיכף שאפשר, מבקש לזכות בחייו בעוד תפילה אחת, אולי תכנסו להשלים מניין. הגיעו עוד שבעה בחורים מהישיבה. נכנסנו לחדר, מוקף כולו בספרים, הלכה, אגדה, פלפול ומחקר, דרוש וספרות. ניסיתי לקלוט את החדר והרגשתי רגש של קדושה.                                                   הרב נרי'ה שוכב בחדר הפנימי, מחובר למכשירים, נכדה מקריאה לפניו משניות אבות, "בן שמונים לגבורות, בן תשעים לשוח... בן בג בג אומר הפוך בה והפוך בה" והרב מסמן בידו, עוד, עוד, לא להפסיק.

התפללנו מנחה. הרב נחום שליט"א אמר את תפילת הלחש בקול, כדי שאבא יוכל ללחוש איתו. "רפאנו ה' ונרפא, הושיענו ונושעה", והבחורים הצעירים מן הישיבה בפנים עדינים נרגשים, נאחזים בתפילה. קראנו פרק תהילים מעומק הלב, ממעמקים קראתיך ה'.

מעוצמת הייסורים היו לו רגעים של הכרה. רמזו לנו להיכנס. בצד אחד של המיטה עמדה הרבנית בשקט מופלא. בצד שני בנו ונכדתו. עמדנו לצידם. אור זיו היה בחדר וחוט של חסד נמשך על פניו. אמרתי לו, "אורך ימים ושנות חיים". נתאמץ והשיב: "נמשיך, נמשיך להפיץ תורה ויראה ונצליח בעזרת ה', אמן כן יהי רצון". אמן, כן יהי רצון.

אחד מן הבחורים בישיבה שואל אם להיכנס. הרב רומז בידו לשלילה. עמדנו ושתקנו. דומה היה כי אינו ער, ואז שאל בחור אחר מן הישיבה, "ניגון?" הרב נריה נתאמץ ורמז, כן. איזה ניגון? שאלו הבחורים, איזה ניגון? שאל הרב נחום הבן, איזה ניגון? שאלה הרבנית. הרב נריה מתעורר וחושב ומנסה לרמוז בלי הצלחה, ופתאום הוא מתחיל לפזם חרישית אבל בעוצמה פנימית נפלאה: "וידעו... וידעו..." מיד החלו הבחורים לשיר בקול נמוך, כמעט בלחש: "וידעו... כי אתה שמך ה' לבדך עליון על כל הארץ", והניגון רך ועמוק ומתחזק והולך, מלא אמונה. והנה הרב שר איתם "וידעו וידעו וידעו, כי אתה שמך ד' לבדך..." הרבנית אוחזת בידו בעדינות ולוחשת כשהיא מניעה ראשה, "עליון עליון על כל הארץ". בצידו השני עומד הרב נחום, עוצם עיניו ושר בדבקות "עליון עליון על כל הארץ". עמדתי שם נפעם.

החדר מוקף בספרים של קדושה, על שולחן העץ של הרב נרי'ה, שעליו כתב מחקריו ומאמריו וספריו, עדיין מפוזרים פתקים וספרים רבים, ביניהם צרכי רפואה. הרב נרי'ה בזיו פניו מתאמץ ומתחזק – "וידעו... עליון על כל הארץ..." זכרתי מאמר רבותינו: "שכינה למראשותיו של חולה".

לאט-לאט שקע הניגון והבחורים נשתתקו. והנה ראשו של הרב נרי'ה מתרומם קלות וקולו נשמע, "עליון..." והוא רומז לחזור ולנגן, והבחורים שרים שוב את הניגון והפעם הוא נשמע יותר אמיץ, יותר שמח ומלא תקווה. והרבנית, חיוך קל של עידוד על פניה, מתנועע ראשה. "עליון על כל הארץ".

נשכחו ממני כל הסערות שבחוץ ולנגד עיניי רק אור פניו של הרב נרי'ה כשהוא שר: "וידעו כי אתה הוא ה' שמך לבדך, עליון על כל הארץ".

 

 

 

                     ----------------------------------------------------

הערות פתחיה נריה:

  1. ר' צבי טלר ז"ל, מראשוני כפר הרואה, סיפר לי שעל תשובתו זו לרבי מוויז'ניץ הגיב הרבי בנשיקה לאבא זצ"ל!

  2. בספר "נרו מאיר" [עמ' 145] כותב אייל פישלר:

".. ליל שבת קודש... התבשרתי כי הרב נריה מאושפז באיכילוב. בצהרי השבת הגענו שלושה חבר'ה לחדרו של הרב נריה... כשיצאנו, לא שכח הרב ולא שנה ממנהגו הקבוע, לשאול אותי מאז אני לומד במעלה אדומים: "מה שלום הרגל של הרב חיים סבתו שליט"א?"

 

· הגהה ע"י צלה בראלי

מכתב הרב נריה לבנו נחום

מכתב מהרב נריה לבנו הבכור (בן השמונה) ששהה במחנה קיץ של בני-עקיבא, שנת תש"י: ·

הבן יקיר לי באפרים (ירמי' ל"א, יט) מעוז ראשי (תהלים ס', ט), נחום בכורי –

יתר שאת לך, ויתר עוז עד העולם!

הנה באת במגילת-ספר כתובה אלי כי באת אל המנוחה ואל הנחלה, ונאחזת בארץ אשר נשבע ד' לאבותינו לתת לנו. ברוך ד' אשר נתן מנוחה לעמו ישראל. אכן לא נפל דבר מכל הדבר הטוב, הכול בא. ועתה אל תשכח, בני, כי ברכת ד' עליכם מאז שיכל אבינו הזקן את ידיו, וישם את אפרים לפני מנשה. ונשמרתם מאוד לנפשותיכם לאהבה את ד' אלוקיכם. ואם גדולים היערות בהריכם (יהושע י"ז, טו) – הישמר פן תרבה עליך חית השדה. אכן הצאן ירעו הרועים, אך שית לבך לעדרים וידעת כי שלום לעשתרות צאנך.

לא טובה השמועה אשר אנוכי שומע, מעבירים עם-ד', כי לא הורשתם את הכנעני היושב בגזר, והוא יושב בקרבכם ויהי למס עובד (יהושע ט"ז, י). שקר המס והבל העבודה! כי יהיה הכנעני לשיכים בעיניכם ולצנינים בצידיכם (במדבר ל"ג, נה). ועתה קומו האפרתים, אזרו חיל רבבות אפרים, עלו על גזר וכבשוה, ודגל השוהם יתנוסס בהדר בכור-שורו (במדבר רבה, פ"ב, ו) על גזר ועל בנותיה.

והנה עמכם שם משפחת הלויים מבני צוף (שמואל-א, א', א) לבית קהת (דברי-הימים-א, ו', ז-יא) – הביאו נא אליהם את מעשרותיכם, כי לווית-חן הם להרי אפרים, מורים משפט ליעקב ותורה בישראל – ברך ד' חילם!

והגלעדים היושבים בתוככם (שופטים י"ב, ד) אנשי חיל הם ולגדולות נועדו, אל תכלימום, ואנשי מנשה כאזרחים באפרים יהיו.

ומן האלמנה, אשת ימלה, תתרחק, כי אשה נדרנית היא, ולא באלה חפץ ד.' ובנה מיכה היושב בגרב בלבו יצפון ארבו, ואם דם פתו מצויה לעוברי-דרכים (סנהדרין ק"ג, ב) אל ביה"ד שילה לא יעלה. הוקר רגלך מביתו ואת נווהו לא תפקוד.

ואחר בני גש נא אל תמנת-סרח, העיר אשר בנה יהושע (י"ט, נ), הלא היא מצפון להר-געש (יהושע כ"ד, ל), ופקוד נא את קברו של משרת משה. ואל זקני העיר תאמר כי יקימו מצבה על קברו ודמות החמה יעמידו בראשה לזכר היום בו הדמים יהושע שמש בגבעון יום תמים (יהושע י', יג), ולא יהיה עוד שם העיר תמנת-סרח כי אם תמנת-חרס יהיה שמה (שופטים כ"ט) על שם החרסה אשר העמיד יהושע. ואף את קברות יוסף אבינו אשר בשכם (יהושע כ"ד, לב), והקבר לאלעזר הכהן אשר בגבעת פנחס (שם, שם לג) יפארו, והיו לזיכרון לדור יבוא. ואליהם תאמר כי לא ישכחו את גיבורי אפרים מני קדם, וזכרו את עזר ואת אלעד שרי החיילים אשר יצאו לכבוש את הארץ בסערה, והרגום אנשי-גת (דברי-הימים-א ז', כא). תפארת בנים אבותם ובשמם יתיימרו.

כהתימי את כל דברי האיגרת הזאת אודה לד' על דבריך כי נעמו, כי אם גם הייתה שכם לעיר מקלט (יהושע כ', ז) טרם ימצא בה כל רוצח, ובני קהת והלויים המה ישכנו בה (שם כ"א, כ-כא) ושיר ד' יתנשא מפיהם על יד אבן-העדה העומדת שם תחת האלה (שם כ"ד, כו). כה לחי!

ואתה שלום וביתך שלום,

שלו' לך ושלו' לעוזריך,

ושלום להר אפרים כולו, יערו וכרמלו.

כה דברי אביך אבי-נחום מכפר הרואה אשר בנחלת חפר בחצי שבט המנשי.

ישפות ד' שלום לנשיא השבט נשוא-הפנים קמואל בן שפטן, מודע לנו האיש מימי שבתנו בקדש-ברנע, ינוב בשיבה בקרב אחיו.

 

· הגהה ע"י צלה בראלי

הסיפור שמאחרי השיר "צהלי ורוני חטיבה 7"

נכתב ע"י פתחי'ה נריה

 

במלחמת השחרור נלחמה בגליל חטיבה 7 שהייתה חטיבה משוריינת. בחטיבה הייתה יחידה של חיילים דתיים (ביניהם מר מאיר חובב ויוסף הגלילי). לטנק המוביל את היחידה הם קראו "בר יוחאי", ע"ש התנא הקדוש ר' שמעון בר יוחאי (מחבר ספר הזוהר) הקבור במירון שבגליל העליון. כאורח לשבת שלאחר חג הסוכות, הם הזמינו אליהם את הרב נריה זצ"ל.

באותם ימים התפשטה ביחידה מנגינה נעימה שהייתה לחן לפיוט ספרדי המתחיל במילים "בחג הסוכות א-ל יצילנו ממצוקות" וכו. עוד בליל שבת קלט הרב נריה זצ"ל את המנגינה. בשבת בבוקר, הוא כבר  לימד את השיר החדש שחיבר לכבוד היחידה, בהתאמה למנגינה המוכרת.

החיילים התאהבו בשיר החדש שהפך ללהיט והמנון היחידה. השיר נכתב על לוח עץ גדול שנתלה על הטנק הראשון, "בר יוחאי".

הסיפור ותמונת הטנק נמצאים ב"ספר מירון" שחובר על ידי לוחם היחידה יוסף הגלילי.

---

המילים צהלי ורוני" לקוחות מהפס' בישעיהו "צהלי ורני יושבת ציון כי גדול בקרבך קדשו ישראל".

המילים "שיר למעלות, אל הגבעות, אל ההרים אשא עיני", נראות כמבוססות על הפס' בתהילים "שיר למעלות אשא עיני אל ההרים, מאין יבוא עזרי", ועל מדרש חז"ל על פסוק בפ' בלעם "כי מראש צורים אראנו ומגבעות אשורנו", צורים" – אלו האבות, "גבעות" – אלו האמהות.

למילים "צועד לפנייך בר יוחאי" שלוש משמעויות:

האחת, הטנק הראשון ביחידה נקרא ע"ש ר' שמעון בר יוחאי.

השנייה, דמותו של ר' שמעון בר יוחאי, תלמידו של ר' עקיבא, מגדולי מנהיגי הלוחמים בשלטון הרומאי, 'צועדת' כמנהיגה ומורת דרך ללוחמים.

השלישית, זכותו של ר' שמעון בר יוחאי היא המפלסת את הדרך ללוחמים.

(על דרכו ושיטתו המיוחדת של ר' שמעון בר יוחאי כתב הרב נריה בחוברת "על משכנות הרועים")

המילים "ואמרתם כה לחי , 'שמעון בר יוחאי' הן מילות הפזמון של שיר הלל לר' שמעון בר יוחאי שחובר ע"י ר' יוסף חיים, מגדולי חכמי עירק, המפורסם ע"ש ספרו "בן איש חי".

---

 

לאחר פטירת הרב נריה זצ"ל, פורסמה חוברת לזכרו בשם "והיה כנגן המנגן" (בהוצאת המדרשה ליהדות בעופרה).

בחוברת זו נכתב ע"י תלמידו חה"כ חנן פורת התיאור הבא (מן השנים תשט"ו-ז) :

"...זכיתי לעלות עמו למירון באחד מימי ז' אדר (יום הסתלקותו של משה רבינטו ע"ה) וחוויה זו לא אשכח.

הרב נריה עמד על כך שלא נגיע ברכב עד למקום הציון עצמו, אלא נעצור מעט קודם לכן ונעלה ברגל.

הבה נלך בעקבות חטיבה שבע" ששיחררה את הגליל בתש"ח - אמר הרב נריה, והחל לפזם את שיר החטיבה שחיבר ואנו מחרים, מחזיקים אחריו:

"צהלי ורוני חטיבה שבע

הנודעת מדן ועד באר שבע...

...ממירון רבי שמעון

צועד לפנייך בר יוחאי"

שריוני החטיבה לא צעדו לבד – הטעים הרב נריה, לפניהם צעדה, כעמוד אש, דמותו של ר' שמעון בר יוחאי להנחותם הדרך."

 

---

ב"הצופה" התפרסמו דבריו של מאיר חובב על השיר

(להוסיף דברים שסיפר בוקובסקי בז' אדר תשנ"ו במירון בישיבה.

הסיפור שמאחרי השיר "צהלי ורוני חטיבה 7"

נכתב ע"י פתחי'ה נריה

 

במלחמת השחרור נלחמה בגליל חטיבה 7 שהייתה חטיבה משוריינת. בחטיבה הייתה יחידה של חיילים דתיים (ביניהם מר מאיר חובב ויוסף הגלילי). לטנק המוביל את היחידה הם קראו "בר יוחאי", ע"ש התנא הקדוש ר' שמעון בר יוחאי (מחבר ספר הזוהר) הקבור במירון שבגליל העליון. כאורח לשבת שלאחר חג הסוכות, הם הזמינו אליהם את הרב נריה זצ"ל.

באותם ימים התפשטה ביחידה מנגינה נעימה שהייתה לחן לפיוט ספרדי המתחיל במילים "בחג הסוכות א-ל יצילנו ממצוקות" וכו. עוד בליל שבת קלט הרב נריה זצ"ל את המנגינה. בשבת בבוקר, הוא כבר  לימד את השיר החדש שחיבר לכבוד היחידה, בהתאמה למנגינה המוכרת.

החיילים התאהבו בשיר החדש שהפך ללהיט והמנון היחידה. השיר נכתב על לוח עץ גדול שנתלה על הטנק הראשון, "בר יוחאי".

הסיפור ותמונת הטנק נמצאים ב"ספר מירון" שחובר על ידי לוחם היחידה יוסף הגלילי.

---

המילים צהלי ורוני" לקוחות מהפס' בישעיהו "צהלי ורני יושבת ציון כי גדול בקרבך קדשו ישראל".

המילים "שיר למעלות, אל הגבעות, אל ההרים אשא עיני", נראות כמבוססות על הפס' בתהילים "שיר למעלות אשא עיני אל ההרים, מאין יבוא עזרי", ועל מדרש חז"ל על פסוק בפ' בלעם "כי מראש צורים אראנו ומגבעות אשורנו", צורים" – אלו האבות, "גבעות" – אלו האמהות.

למילים "צועד לפנייך בר יוחאי" שלוש משמעויות:

האחת, הטנק הראשון ביחידה נקרא ע"ש ר' שמעון בר יוחאי.

השנייה, דמותו של ר' שמעון בר יוחאי, תלמידו של ר' עקיבא, מגדולי מנהיגי הלוחמים בשלטון הרומאי, 'צועדת' כמנהיגה ומורת דרך ללוחמים.

השלישית, זכותו של ר' שמעון בר יוחאי היא המפלסת את הדרך ללוחמים.

(על דרכו ושיטתו המיוחדת של ר' שמעון בר יוחאי כתב הרב נריה בחוברת "על משכנות הרועים")

המילים "ואמרתם כה לחי , 'שמעון בר יוחאי' הן מילות הפזמון של שיר הלל לר' שמעון בר יוחאי שחובר ע"י ר' יוסף חיים, מגדולי חכמי עירק, המפורסם ע"ש ספרו "בן איש חי".

---

 

לאחר פטירת הרב נריה זצ"ל, פורסמה חוברת לזכרו בשם "והיה כנגן המנגן" (בהוצאת המדרשה ליהדות בעופרה).

בחוברת זו נכתב ע"י תלמידו חה"כ חנן פורת התיאור הבא (מן השנים תשט"ו-ז) :

"...זכיתי לעלות עמו למירון באחד מימי ז' אדר (יום הסתלקותו של משה רבינטו ע"ה) וחוויה זו לא אשכח.

הרב נריה עמד על כך שלא נגיע ברכב עד למקום הציון עצמו, אלא נעצור מעט קודם לכן ונעלה ברגל.

הבה נלך בעקבות חטיבה שבע" ששיחררה את הגליל בתש"ח - אמר הרב נריה, והחל לפזם את שיר החטיבה שחיבר ואנו מחרים, מחזיקים אחריו:

"צהלי ורוני חטיבה שבע

הנודעת מדן ועד באר שבע...

...ממירון רבי שמעון

צועד לפנייך בר יוחאי"

שריוני החטיבה לא צעדו לבד – הטעים הרב נריה, לפניהם צעדה, כעמוד אש, דמותו של ר' שמעון בר יוחאי להנחותם הדרך."

 

---

ב"הצופה" התפרסמו דבריו של מאיר חובב על השיר

(להוסיף דברים שסיפר בוקובסקי בז' אדר תשנ"ו במירון בישיבה.

bottom of page