הרב משה צבי נריה זצ"ל
בית הספר העברי במילאנו, תשי"ד
יום רביעי, שבט, תשי"ד
נאום בבית-הספר העברי במילאנו, איטליה
אינני מכיר אתכם, אבל אתם נוער - ונוער הוא תמיד בכל מקום ישר, ולבו פתוח ליפה ולנעלה. מבחינה זאת אתם וודאי דומים לנוער הישראלי - ולא עוד, אלא שנדמה כי עכשיו, לאחר קום המדינה, למרות השוני הגדול בתנאים, עומדים גם אתם וגם הנוער בישראל בפני אותה בעיה-שאלה: למה אנחנו יהודים?
כל זמן שיהודים סבלו צרות - ואף אחד אינו רוצה לסבול חינם – הרי הם דחפום להתעמק בתוכן חייהם, למצוא הצדקה לרדיפות, ועל כורחם נהייתה היהדות לעמוקה יותר. לא כן בתקופת שוויון-הזכויות. אז התחילו יהודים שואלים את עצמם: מה טעם ליהדותם?
כדבר הזה קורה עכשיו בארץ. בימי ההגנה וההעפלה – היוו אלה תוכן חיים לנוער. ואילו עם קום המדינה, כשרפה המתח, הנוער שואל את עצמו: מה תוכן חיי? לשם מה בניין המדינה הקטנה על דאגותיה, שאם אמנם הן רבות - אין בהן גודל ואין בהן מתח גבוה.
מכל הבעייתיות הזאת משוחרר רק מרכיב אחד: הציבור הדתי. בשבילו לא נשתנה כלום גם בימי שוויון הזכויות, ולא נשתנה בשבילו דבר מבחינה זאת לאחר קום המדינה. יהדותו איננה צריכה לחפש לעצמה הצדקה. הוא יהודי במהותו, תמיד מרגיש במיוחד שבו, והוא אדוק בו, ויונק ממנו את תוכן חייו.
ביקרתי את עתיקות רומא, ושאלתי באיזו מידה קיים קשר בין העם האיטלקי בהווה עם תרבותו הרומאית העתיקה. התשובה הייתה: אין קשר. זו קיימת בידיעה היסטורית, אולם אין לה השפעה עם היום-יום.
לא כן ביהדות. אנו אומרים "בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים". זה לא רק ביחס ליציאת מצרים. זה גם ביחס למעמד הר סיני. הרמב"ם באגרת תימן אומר: ותחנכו את בניכם על המעמד הגדול ההוא וכו'. זה ביחס לחנוכת בית-המקדש, וביחס לחורבנו. חייב יהודי לחיות את ההיסטוריה שלו בכל גופו, רוחו ונשמתו, על שמחותיה וצרותיה. כשהוא חי כך, אינו שואל את עצמו מה אני ומי אני. הוא אינו מבין כלל את השאלה. הוא מציאות גדולה חיה וקיימת בעולמו הגדול של הקב"ה.
לידי הרגשות אלו מגיעים לא ע"י עיון פילוסופי, אלא ע"י קיום מצוות מעשיות. הניסיונות לקיים יהדות ערטילאית, מופשטת, לא הוכתרו בהצלחה. הללו שהלכו בדרך זאת נסתלקו מעל במת ההיסטוריה היהודית. ההתבוללות קצרה אצלם קציר רב. לעומת זאת נתאמתה ומתאמתת דרכה של היהדות שומרת התורה והמצווה. זו חוזרת ומתרעננת בכל דור ודור. פעמים היו לה ימי שפל, אולם היא התגברה וחזרה לגאות.
אני בא אליכם מישראל, מכפר הרואה, מגבעת ישיבת בני עקיבא. זהו אחד הגילויים של אותה התגברות על תקופת השפל. נוער רענן, בני ת"א וחיפה והמושבות, ועם כל רעננותו וצבריותו - מעלה דמות חדשה של צעיר ארץ ישראלי – עתיקה-חדשה גם יחד.
לא פחות מזה גדול הפלא אשר אני רואה על אדמת איטליה. לא הייתי יכול להעריך את מלוא ההישג במילאנו אלמלא עברתי דרך רומא. הייתי מדוכא למראה עיניי. מה עלתה לה ליהדות אשר נתנה לנו את רבי מנחם-עזריה מפאנו , את רמח"ל, את שד"ל, ולבסוף את קסוטו. מדבר שממה, "והיה כמלקט שבלים בעמק רפאים", "והנה כענבים במדבר מצאתי ישראל" בבואי לביה"ס במילאנו. הייתי מלא לא רק התפעלות אלא גם התרגשות.
הצעתי-הזמנתי: בואו אלינו לישיבה. בואו לחודשי החופש בקיץ. תלמדו, תכירו, תספגו – תביאו מ"זמרת הארץ" אליכם. בעז"ה תהיינה לכך תוצאות ברוכות ביותר. כב' המנהל יעזור לביצוע המעשי. עליכם להתחיל מעכשיו לשכנע את ההורים. אפשרויות גדולות גנוזות במוסד זה – בכוחות משותפים נגלה אותם בעז"ה.
שמחתי מאוד להיפגש אתכם. אני מודה למנהל שנתן לי אפשרות זו – וגם עזר להביא את הדברים לאוזניכם.
שלום, שלום,
אריבידֶרצ'י.
מדברי הרב נריה
שלימות הארץ ושלימות העם הם עניין אחד. מי שלא נאמן לאחד גם לא נאמן לשני. עובדה היא שאלו שאינם נאמנים לשלמות הארץ גם מוכנים למעשים כמו נישואים אזרחיים למשל – שיפגעו גם בשלמות העם...
הרי בחוק "מיהו יהודי" הם מוכנים לפרוץ את גבולות העם היהודי, הם מעודדים נישואי תערובת, מדברים על "ישראליות" במקום על יהדות ומחנכים את הנוער ללא כל ערכים יהודיים. לאנשים אלו אין זכות לדבר על שלמות העם. רק אלפיים שנות יהדות אמיתית הם ששמרו על שלמות העם. אלמלא יהדות של תורה ומצוות לא היינו מחזיקים מעמד בגלות אלפיים שנה. עובדה שכל קיבוץ יהודי שנותק מהדת בסופו של דבר התבולל והתנוון.
היום קם דור חדש שהוא מנותק מכל המסורת היהודית והוא מפתח אידיאולוגיות חדשות של נתק ושל התבוללות רוחנית בכל מה שנוצר בעולם המערבי על הטוב והרע שבו.
עיסוקם הוא בחיקוי העולם המערבי על ההתחרות המשיגנית, על ההפקרות המתירנית ועל ההתמכרות לסמים וכו'.
דור זה קבע את 'השילוש הקדוש' החדש: אני – כאן – עכשיו, כעבודה זרה מסוג חדש.
לאלו שניתקו עצמם מהמסורת היהודית אנו עומדים בדרכם. בנו הם רואים איום עליהם, כי אנחנו משחקים במגרש שלהם עם בתי הספר שלנו, עם אוניברסיטת בר-אילן, עם פנימייה צבאית דתית, עם מכללת "אורות" ועם "מכון לב". אותנו הם רואים כמתחרים בהם בכל התחומים: בחברה, בכלכלה, בביטחון ובמדע. אנחנו מציגים בפניהם דוקטורים ופרופסורים ואלופי-משנה חובשי כיפה סרוגה. העובדה הזו מפריעה להם ולכן הם מנסים לפגוע בנו.
בכל מקום שפועלים בני ובנות תורה בעלי רמה המצב הדתי מתחזק ומגיעים להישגים יותר גבוהים בבנין הרוחני של הנוער. ישנם כאלו שמתייחסים לתופעה זו בביקורת ויצרו את המושג "הקצנה דתית". אני שמח על כך ואומר: אשרינו שהגענו לכך. אשרינו שהגענו לכך שבמקום רדידות דתית שמביאה לא פעם לנשירה או לחוסר עמידה בהתמודדויות שונות, בא חוסן נפשי והכרה דתית יותר איתנה, הקפדה יותר על קיום מצוות, כושר יציבות מול עולם המתירנות וכל אותם מרעין-בישין שעושים שמות בנוער ואשר ב"ה הציבור שלנו מחוסן בפניהם. בודאי ישנם מקרים של בודדים שההתחזקות הדתית מביאה אותם ימינה מתחומי בני עקיבא, כדרך שהיו וישנם מקרים שאנו לא מצליחים בחינוכנו ויש כאלה שמגיעים להתפרקות דתית. אך אלו אין בהם כדי למעט ההצלחה החינוכית הגדולה שזכו לה בני-עקיבא בשנים האחרונות, בתגבורת הרוחנית שבה ובתוצאות החינוכיות הברוכות.
ארץ ישראל איננה נושא פוליטי. לא מטרות פוליטיות הביאו אותנו לארץ ישראל. לא יסודות פוליטיים שמרו על זיקתנו לארץ-ישראל אלפיים שנה. ארץ-ישראל מתחילתה היא עניין דתי ואמונתי.
אני רוצה לצטט כאן דברים שאמר רמטכ"ל מסויים לפני אלפי שנה ביריחו, והכוונה למלאך שר-צבא ד' (כלומר לרמטכ"ל) שראה יהושע בן נון וחרבו שלופה בידו. וכך אומר המלאך ליהושע: "של נעליך מעל רגליך כי המקום אשר אתה עומד עליו קודש הוא".
זו הייתה ההדרכה המוסרית שלו ליהושע.
אותו רמטכ"ל מקורי בא להודיע שארץ ישראל היא אדמת קודש, ואתה הולך לדרוש אדמת קודש עבור עם בעל שליחות מיוחדת מימי אברהם אבינו. זה עניין רוחני המקיף במצוות מיוחדות את כל הארץ ואת כל מה שעם ישראל התחייב לנהוג בארץ.
מכתב תנחומים הגב' ח.
מנחם-אב, תשנ"ו
לכבוד
הגב' ח. ובני המשפחה היקרים
ברכת תנחומים שלוחה!
מאוד נכבדה,
אין בפי ניחומים על אובדן עטרת ראשך ואב ילדייך, בעיקר שהיה אישיות בלתי רגילה, כפי ששמעתי מכולם.
ואם אני כותבת אלייך, אף על פי שאינני מכירה אותך אישית, הרי זה בזכות בתי – חברתך, שספרה לי בשמך, שהדברים שמסרה לך בשמי היו לך לעידוד רב, ואני מאוד שמחתי לשמוע זאת.
אין אנחנו יכולות לשנות את המציאות, ועלינו לקבל את הדין, לברך "ברוך דיין האמת", ולחשוב שאם הקב"ה נהג כך, הרי עם כל הקושי, כנראה, שהוא חשב זאת לטובה ועלינו להמשיך ולשרוד, ולהשתדל למלא את חובתנו בעולמנו.
הקב"ה העניק לך ב"ה ילדים, שיהיו בריאים ושיגדלו לתפארת, ועכשיו הדבר תלוי במידה מרובה בך, מה ואיך יהיה המשך חייהם.
שני הדברים שהילדים זקוקים להם זה הרגשת אהבה ובטחון. את זה רק את תוכלי להעניק להם, בשביל שיגדלו בריאים בנפשם ובגופם. אם, חלילה, תתרכזי בבעיות ובסבל של עצמך, לא יהיה לך כוח להקדיש להם את תשומת-הלב שהם זקוקים בשעות משבר אלה. הם צריכים אימא חזקה, שירגישו שאפשר לסמוך עליה, שהיא נשארה אותה אימא כשם שהייתה תחילה. מספיק שאיבדו את האבא זצ"ל, עכשיו האימא צריכה – על אף הקושי – להיות גם אבא וגם אמא. ובמידה מרובה זה תלוי בכך איך את תראי את עצמך.
עלייך להראות להם, שאת אינך עוסקת ברחמנות על עצמך, אלא ממשיכה לתפקד ולמלא את חובותייך כרגיל, ושהקב"ה נותן את הכוחות להמשיך. וזאת המתנה הטובה ביותר שאת יכולה להעניק להם. ממך ילמדו וכך גם הם ימשיכו. יהי רצון, שיגדלו ילדים בריאים בגופם וברוחם, ושמחים בחייהם. ולמעשה זה יהיה גם ה'משוב' שיחזור אלייך, ויוסיף גם לך כוח ועוז וגם שמחה.
הרשי לעצמך לחיות את חייך בשלמות, להתפלל על הבריאות ולהודות לאל על המתנות הטובות שנתן לך - בריאות וילדים נהדרים, והרשי לעצמך להמשיך ולומר "ברוך ד' יום יום".
לפעמים זה קשה, כי יש לך הרגשה שהאנשים מבחוץ מצפים לראותך תמיד עצובה ואומללה (טוב להם שהם מרגישים טובים ונחמדים, כי הם כאילו משתתפים בצערך ומרחמים עלייך, וזה עושה להם טוב. אל תיתני להם להרוס את חייך).
תרשי לעצמך להיות חזקה. היה לך בעל נהדר שהשאיר לך ולמשפחתך מורשת נהדרת, רוחנית ונפשית, ותמשיכי לשתף את הילדים ב'מה אמר אבא ז"ל' ו'מה הוא הדריך אותנו'. תזכירי אותו כל פעם. (ולא כמו שאנשים חושבים לפעמים, שלא כדאי להזכיר את הנפטר, כי על ידי זה מעוררים זיכרונות עצובים. להיפך). הוא צריך להמשיך 'לחיות' אתכם בבית, ואז הבית ממשיך להיות שלם יותר ומחזק יותר, וכל אחד ממשיך להיות נורמלי יותר.
עד כאן. הרבה בריאות ונחת.
בברכה נאמנה
רחל נריה
הוזמנתי (צלה בר-אלי) לשוחח על דמותו ומורשתו של אבא זצ"ל בבית הספר אותו ניהלה הגב' ח'. לא הכרתי אותה, אף שהייתה חברה של אחותי. אחרי ימים אחדים שלחה לי צילום של המכתב המצ"ב, והוסיפה את השורות הבאות:
...כפי שסיפרתי לך, המכתב היה אחד מאותם (מעט) דברים ש"העמידו אותי על הרגליים" בתקופה הקשה. כשהראיתי אותו בזמנו לאמי שתחי', היא זאת שאמרה לי שהוא ראוי ללימוד שוב ושוב על ידי, ו/או על ידי אנשים אחרים שנמצאים במצב דומה. לאחר מכן כשעמדתי מול אנשים אחרים שקרה להם אסון, היה לי מה לומר להם. חלק מהדברים שאמרתי היו שאובים מאותן המילים שכתבה לי אמך. הרגשתי שגם אחרים נעזרו על ידי.
הרמב"ם בחדר הספרים של אבא
(הרב) משה צבי (נרי'ה ) *
יפים היו הימים ההם, מלאים שירה והוד עליון נסוך עליהם. מוכתרים בחלומות טהורים ונראים כאגדות-פלא מופלגות, כעולים מארצות שמש רוויות-אור.
חדר הספרים של רב בעיירה קטנה איננו גדול ביותר, ואף על פי כן כשאני נזכר בו עכשיו דומה עלי כאילו כל העולם כולו נתקפל בתוכו, וכאילו הכול היה כלול באותו חדר צנוע שהיה מלא מדפים גדושי-ספרים עד תקרתו.
עולם-קטן זה שלי, חדר הספרים של אבא, שני חלונות היו קבועים בו. האחד בדרום והשני במערב, ומדפי הספרים נמשכו לאורך הכותל המערבי. אור השמש וקרניה שהיו מתגנבים דרך הוילאות הצחורים, שפכו חן על כל אלה הדמויות השחורות שעמדו צפופות על המדפים, ושמותיהן היו חקוקות להן על גביהם באותיות של כסף. יש מהם שזכו להיפקד תכופות, היה אבא מוציאם, מעיין בהם, רושם לו מה בתוך מחברותיו, ומחזירם למקומם. ויש מהם שלא נפקדו הרבה זמן, ועמדו אלה קודרים, דוממים כמתוך רוגז, וכאילו שרויים בקפידה על רב זה שהוא מרבה לעיין בספרים ועדיין לא הגיע אליהם.
רבים היו הספרים, רבים מאוד, אולם ארבעת אלה הוו חטיבה מיוחדת, עניין לעצמם. ארבעה המה עבי-גב והמה חכמים מחוכמים... היו אלה מושכים את לבי, שהיו משונים מחבריהם, משונים ומיוחדים בעוביים, ושלא כדרך חבריהם הייתה כריכתם הדורה ומהודרת ביותר. לא שחורה, אלא מגוונת – פסים רחבים עוברים לרוחב עובי הגב, שחרחרים, אדמדמים, ובתוך הפס אשר לפני העליון, אותיות כסף חקוקות: ר מ ב "ם. חוט של חן היה משוך עליהם, ולא עוד אלא שהאצילו מהודם גם על שכניהם. ה"ילקוט שמעוני" העבה, שטינה הייתה בלבי עליו על שנראה כיוהרה, שנתכנס וישב לו בתיק של קרטון, שלא כמנהג חבריו שעמדו להם ערטילאים, אף הוא נתרכך כעסי עליו ונתרציתי לו, שכן זכה להיות שכנם של אלה הארבעה, של הרמב"םים...
היה זה עונג כשאבא ביקש להביא את אחד הכרכים. הייתי שם אותו על ראשי דרך-חיבה, וכך היה מגיע אל אבא. אף אבא, דומה חיבה יתירה נודעת להם ממנו. תדיר היו מצויים על שולחנו, פעמים אחד ופעמים שניים. וכאילו שמשו אלה פתח לספרים אחרים. לכשהיה מעיין בהם, מיד היה מעלה על השולחן הרבה מיני ספרים גדולים, מקמט במצחו וטורח בהם הרבה, ושוב חוזר אל אותם הכרכים, רושם משהו במחברותיו, ולבסוף מחזיר את כולם למקומותיהם.
עסק מרובה זה שנתעסקו בהם, אעפ"י שמתוך חיבה היה, בכל זאת גרם להם קצת הפסד. מתוך רוב-שימוש נתמעך קצה גבו של הרביעי ונראה כבעל-מום בפני חבריו. דומה היה שכאילו הם מתגאים עליו, ולא כן, הוא היה מתגאה עליהם. הם מתגאים עליו שהם שלמים והוא פגום, והוא מתגאה עליהם שכן לא נפגם הוא אלא מתוך שמשתמשין בו הרבה, ולא עוד אלא שהיה מחשיב עצמו ביותר. בדומה לכרך רביעי זה, היה סידורו של אבא, שאעפ"י שהיה רובו ככולו קרוע ודפיו היו מפורדים ומעוכים בקציהם, לא נגרע מחינו כלום, שכן היה מונח בתיק טליתו של אבא, ואבא מתפלל בו כל יום.
יש והייתי תמה על צלצולן הכבד של שתי ההברות ר מ – ב ם, שהיו נראות לי קשות ביותר לגבי מה שהרגשתי ורחשתי להם, אלא שהתרגלתי להן והשלמתי עמהן.
אבא סיפר לי שרמב"ם זה שם אדם הוא, אדם גדול שחיבר את ארבעת הספרים, ועוד הרבה ספרים. מאז תיארתי לי במחשבתי דמות מקסימה של איש גדול ביותר, שהוא יודע הרבה-הרבה, אלא שפניו תמימים וצנועים, והוא שקט ונחבא אל הכלים. מחברם של ארבעת הכרכים הגדולים לא נתמזג בהם, אלא נראה כעומד מן הצד להם, אינו מתייהר בהם, אלא אם אפשר לומר כך: הוא לחוד, וספריו לחוד. הרבה דברים מופלגים סח לי אבא על אותו אדם גדול. מהם שנתיישבו בדעתי, ומהם שנתקשיתי בהם, ולא היו נוחים להתקבל על לבי. עניין זה, למשל, שהרמב"ם הוא רופא - לא נסתבר לי כלל וכלל. הרופא נראה לי תמיד בדמותו הגאה של אותו רופא שבא פעם מן העיר, שהיה חבוש בכובע של קש, שלא כדרך הבריות, ומשקפי-זהב רכובים היו אצלו על אפו הגבנוני, זקנו מחודד ובידו מקל עבה. לא יכולתי להשלים עם הרעיון שאותו אדם גדול וצנוע אף הוא היה רופא. ואף גם זאת: בדף הראשון, בשער ארבעת הספרים, מצאתי כתוב "הנשר הגדול". תואר זה נראה כבר משונה לגמרי. עדיין נתגלגלו בבית רובלים מימי הקיסר ניקולאי וסמל הקיסרות הרוסית - הנשר בעל שני הראשים היה טבוע בהם. בשום אופן לא יכולתי להבין מה קשר יש לרמב"ם עם בריה משונה זו?!
הרבה ימים עברו מאז. דברים מרובים נתחוורו לי בחיי, ויותר מהם נתקשו לי ולא נתבררו עד היום. הרבה תלאות עברו עלי עד שעליתי ארצה ישראל, ושלוש שנים לאחר זה עלה גם אבי עם ספריו וארבעת כרכי הרמב"ם בתוכם. זיכרונות הרבה יש לי מזמנים שונים ומפרקים שונים, אלא שכל אימת שאני נזכר באותם הימים, דומים הם עלי כיפים ביותר בחיי, וכשאני מסתכל בילדי ישראל אני שוקע בחלומות ההם וחושב: אשרי מי שחדרי ספרים מקשטים את עולם ילדותו, ואשרי מי שספרי רמב"ם מבהיקים מתוכם בטהרתם.
* "זרעים" , לכ' טבת תרצ"ו
התפרסם שוב בגליון אייר תש"ז עמ' 4 ובו בהקדמה נכתב: "רשימה זו נכתבה לפני הרבה שנים ע"י חברנו מ.צ. נריה. עתה, עם מותו של אביו הרב פתחיה מנקין זצ"ל, אנו מדפיסים אותה מחדש. והייתה לזיכרון לנו ולמשפחה.
נערכה הגהה ע"י צלה בראלי
לכל הצוות הלימודי- חינוכי- אלול תשנ"ג
ישיבת בני עקיבא
כפר הרואה
ב' דר"ח אלול תשנ"ג ·
לכל הצוות הלימודי-החינוכי הי"ו
שלום וברכה וכל טוב סלה
א.ג.נ.
עומדים אנו בפני פתיחת שנת לימוד, שנת חינוך, שנת עבודה מסודרת ואחראית. אנו חייבים לחנך תלמידינו ללימוד שקוד, לזריזות ולסדר, לניצול טוב של הזמן, לעזרה הדדית-חברית וליחס של כבוד למורים ולעובדים (מכל הסוגים).
לא טכנוקרטים אנו באים ללמד, לא רק עתיד חומרי אנו באים להבטיח, אלא ראשית-כל-מגמתנו חינוך האדם היהודי על כל מעלותיו ומידותיו, ביסוד אופיו ובדרכי הנהגתו.
במשבר החינוך שבו נמצא הנוער, שהוא נלהב אחרי אלילי הפופ והרוק, אחרי גילויי הפקרות ונגעי הסמים, הנוער המנוער מכל אידיאל, מכל שאיפה נעלה, מכל זיקה לשורשי האומה, למאבקי דורותיה ולחזון עתידותיה, חייבים אנו לגייס מיטב כוחותינו ליצור בעולמנו-בפינתנו אווירה בונה-יוצרת, אווירה בריאה, איתנה, יציבה של נוער יהודי שורשי, אווירה של דור צעיר הנושא נפשו לחיים שיש בהם כל הטוב והיפה הגנוז בעולם היהודי, בעולם היהדות, נוער ממשיך דרך חלוצי הבניין של העם ושל הארץ, דרך התורה והעבודה על כל גילוייהן במילוי כל משימותיהן לשעה ולדורות.
את כל אלה עלינו להחדיר בלב תלמידינו בכל הדרכים: בשיחה פרונטלית, בשיחה אישית, תוך כדי תגובות או הערות ביחיד ובציבור (לפעמים להזמין לכיתה אישיות חינוכית שתרצה על בעיה מסוימת ותציג את עמדתנו). אני אמונה כי בעז"ה נגיע להישגים יפים כמיטב המסורת של הישיבה, ותלמידינו-בוגרינו יהיו לתפארת ולתהילה.
חזקו ואמצו בעבודת הקודש של החינוך הנאמן,
ויהי נועם ה' עלינו ומעשינו יכונו.
שלום רב וכתיבה וחתימה טובה
לשנת חיים וברכה,
בריות גופא ונהורא מעלייא,
כאיחולי המוקירכם מאוד
משה צבי נֵרִי'ה
· הגהה ע"י צלה בראלי
הרב יונה גודמן- רדיו קול חי- יט כסלו תשע"ח
הרב יונה גודמן – מנהל חינוכי מרכז ישיבות ואולפנות ב"ע
ראיון ברדיו קול-חי, י"ט כסלו תשע"ח
22 שנה להסתלקותו של הרב משה צבי נרי'ה זצ"ל ·
גדלתי בבתי ספר אחרים בראשית ימי, כלומר, כמו העולם הישן – יש דרישות ויש חובות, יש קצת חוסר אמון, או הרבה חוסר אמון, "איפה היית", "תביא פתק", "תביא אישור מינוס על איחור בתפילה". כשהגעתי לאם הישיבות ולאבי דור הכיפות הסרוגות, שזה אגב שילוב מעניין "אבי דור הכיפות הסרוגות" הקים את "אם הישיבות" התיכוניות", יצאה נפשי במובן הזה שמישהו אוהב אותך, מאמין בך, אוהב כל אחד, וכל אחד משוכנע שאוהב רק אותו. העסק עבד על אמון. היו דרישות, אבל פחות כללי משמעת נוקשים, והרבה יותר הסברה אל הלב, ושירה, וכנות אדירה. אי אפשר שלא לזכור את הבכי האדיר שלו בתפילת יום הכיפורים על בוגריו שנפלו, שהיו כמו ילדיו. זה במישור האישי.
אח"כ, במשך שנים ארוכות, כשהייתי מזכ"ל בני עקיבא, כשהייתי במגוון תפקידים, הוא היה מתקשר, מתעניין, מדריך קצת, מציע, מעיר – בלי להתבייש. בצורה עדינה מעיר ומגיב. היה מאוד מעורה.
ואולי נקודה שלישית ואחרונה. הוא היה מכנס אותנו כמעט לפני כל שבת חופשית, ובוודאי לפני חופשה (קרא לזה "חופשה" ולא "חופש"), והיה אומר: "תראו, בבית - לא כל הילדים בשכונה זכו ללמוד בישיבה. קחו אחריות - תלכו לסניף, תהיו מדריכים, תעבירו פעולות. אתם בבית, וההורים לא למדו בחינוך תורני - תעבירו דבר תורה. הוא איתגר אותנו לקחת מנהיגות, ואני חושב שהוא חינך אותנו להיות "ראש גדול".
הרב יונה, בתור מנהל חינוכי מעורה עם הנוער שלנו היום – מה הם הכי מחפשים, איזו דמות הם מחפשים שקשה להם למצוא - שהיתה דווקא בדמות של הרב נריה?
-
השאלות שלך קשות. אני לא חושב שאפשר לומר משהו אחד שמאפיין את כל הנוער. המאפיין העיקרי לדעתי - שאין דבר אחד שמאפיין את כל הנוער. יש שונות כל כך גדולה, קבוצות מגוונות (בדיוק כמו בין המבוגרים - אבל זה כבר נושא לשיחה אחרת). אם בכל זאת אחטא בהכללה - מחפשים יותר משמעות ולא משמעת, יותר קשר אישי, הכלה, הבנה - לטעמי קצת יותר מידי. אם מותר להיות בין המבוגרים בדיון הזה – יש בהחלט מקום לדרישות, לציפיות, לקרוא לסדר, לצפות לנוכחות בשיעורים. אני מרגיש שבישיבות ואולפנות בני עקיבא (ולא רק אצלם כי משנתו של הרב הועתקה, במובן החיובי של המילה, לכל מיני מקומות בארץ. אשרינו שזכינו) מצליחים ללכת על חבל דק, מתוך אמון מאוד גדול, מתוך שדר של 'קחו אחריות על עם ישראל', על כלל ישראל, על מדינת ישראל. אגב, לפני זה היה דור של חלוצים, אז לנו הוא היה אומר: אתם תהיו חלוצים, אבל אל חלוצים רגילים, אלא תהיו "חלות"ר- חלוצים תורניים" - יצר ראשי תיבות.
אני חושב שהקריאה לאידיאליסטיות עדיין נשמעת. אנו רואים את זה בתרומה של החבר'ה בצבא - רק השבוע פרסמו נתוני הגיוס המשמעותי והשירות הקרבי והקצונה.
אני חושב שמשנתו אקטואלית יותר ויותר מאי פעם. תפקידנו לשמור שהם לא יהפכו את זה למשהו שהוא נעדר גבולות. בודאי הרב נריה לא התכוון לזה וגם אנו לא.
-
הרב יונה, לפעמים אנחנו פוגשים בדור שלנו אנשים עצומים, אנשים גדולים, ואנו אומרים לעצמנו – עוד דור או שניים, קשה להאמין שלא יכירו את אותו אדם ואת אותה מורשת שלו. אתה סבור שהדור שלנו, אנשים שלא זכו להכיר אותו או להתחנך תחת ידו, מקבלים ומבינים מי היה האיש הזה?
-
לא מספיק. דרך אגב אני נזכר תוך כדי דיבור, כי התחלת לדבר על אנשים גדולים, שהוא היה איש 'ענק' למרות שהיה נמוך-קומה. אני זוכר שבארוחות בוקר היה מתיישב לידנו, בין התלמידים - מבחינתו לא היה שולחן ר"מים, אוכל דייסה יחד אתנו, ומדבר אתנו על החדשות של אותו בוקר. אז היה עיתון "הצופה" שהגיע לכל שולחן.
אני חושב שלא מספיק מכירים אותו ואחרים שכמותו. בקושי את השם מכירים, ואני חושב שזה תלוי בנו. אנחנו היום עושים יום עיון על דרכנו הציונית דתית. זה לא יום עיון רק לדמותו -אבל זה לאורו, ובכוונה ביום הסתלקותו. יום העיון הוא לא רק ללמוד על מה היה, אלא לאן הולכים –מה דרכנו הציונית דתית, שזה מה שקיבלתי ממנו. לא רק לעסוק בדמויות.
חוסר ההכרות הוא כול כך קיצוני. זה דור שלא כל כך מתעניין, במחילה, ברבנים שאינם - את מי זה מעניין?! מעניין מה היה עכשיו בחדשות, מה היה בספורט. אני חושב שזה תלוי בנו המבוגרים. אני פונה לכל אחד מהמאזינים שדמותו ודמויות שכמותו יקרות להם, שיספרו קצת בשולחן השבת, שידברו קצת עם הילדים, שיפתחו ספר. כמו שאמר מישהו על הרב נריה. "אני לא למדתי אצלו, אבל הייתי תלמידו" - אחד שפגש אותו באיזו עצרת, אחד שראה אותו שר באיזו הפגנה מעל הבמה.
אני חושב שראוי לחנך את ילדינו - "הביטו אל צור מחצבתכם", מאיפה אנחנו באים. במקרה הזה, הרב נריה הוא באמת האדריכל של החינוך הציוני דתי כמו שאנחנו מכירים אותו היום. הוא טיפח שילוב מדהים של ישיבה, על כל מה שיש בה, ותיכון. למדנו גמרא, אבל היו צילצולים. אמון, אבל היו גם מבחנים. איזשהו תמהיל מיוחד.
הוא היה גם חבר-כנסת וגם חתן פרס ישראל. זה 'לא הולך ברגל'. לא פחות ממה שבאמת לא מוכר זה ילדותו. ללמוד תורה בסתר ברוסיה הקומוניסטית, במשך שנה וחצי לברוח ממקום למקום, לעזוב את המשפחה, לעלות ארצה בגיל 17 לבד כי אתה רוצה ללמוד תורה. יש תכתובתבינו לבין הרב צבי-יהודה קוק כשהוא מבקש מהרב קוק שיסדר לו סרטיפיקט להיכנס ארצה - בגיל של הנוער. העוצמה, הצימאון ללמוד תורה, לפעול למען המדינה – מה שעשה בתש"ח ועוד ועוד. ככל שנחשוף את הנוער לדמותו, גם בגיל או בגילאים שמקביל לגיל שלהם, אני חושב שהם מאוד יזדהו עם הגבורה העצומה שגילה, וגם בזה הניח לנו אדני יסוד לאימוץ, לחיקוי ולהמשכיות.
-
יש לא מעט דברים שמנית עכשיו על דמותו של הרב משה צבי נריה שאני סבור ומשוכנע שאנשים לא ידעו, וזה אולי החלק העצוב בנושא הזה. אנשים גדולים כמוהו שאנחנו לא ממש מכירים את כל המורשת שלהם. אולי צריכים קצת באמת יותר לחנך ולהאיר.
-
"להאיר" זה יפה, כי הוא אימץ את השם "נריה". השם המקורי שלו היה "מנקין". "נריה" הוא היה אומר זה כפל משמעות: גם אנחנו הנר של הקב"ה, כל נשמה, וגם תפקידנו להאיר את דרכו של הקב"ה. אני מצטרף לדבריך. ככל שנדע יותר את מורשתו - נדע יותר לסלול את העתיד הקרב ובא.
· הגהה ע"י צלה בראלי
דברי פרידה לשבט הצבי
ב"ה, אייר תשנ"ב
מתוך דברים במסיבת הסיום של שבט "הצבי" ·
לקראת העולם הקר והיבש שאתם "נזרקים" לתוכו, עולם שתצטרכו להתמודד אתו בעתיד, וזה לא קל - הרי שנים אלה שהייתם בישיבה נתנו לכם קנה מידה, העניקו לכם קריטריונים. בימינו, ימים של טשטוש ערכים, מאוד חשוב שיש לכם קנה-מידה. לאור מה שקיבלתם מהישיבה תקבעו עמדות לגבי אנשים, מעשים – "אל מול פני המנורה יאירו שבעת הנרות".
משאלתנו היא: המשיכו נא בדרך של ישרות, פשטות, דרך של תורה ומצווה לאורך ימים ושנים. קביעת עתים לתורה ורצף של מעשים טובים בין אדם לחברו – זו תהיה חותמת הישיבה הטבועה באורח חייכם.
אנו מכירים את המתרחש בחברה הישראלית. לא פעם אנו קוראים ספרות חדשה שדוגלת בתיאוריה של "מימוש עצמי" אגוצנטרי, של "כאן ועכשיו" שאין בה ערכים וגורמת הרס רב לחברה.
מרן הרב קוק זצ"ל אמר פעם שקרה לנו נס שלא נשתמרו הכתבים של נביאי השקר שהיו גורמים לנזק רב. עכשיו, שישנה טכניקת הדפוס, דברי נביאי השקר נדפסים ונפוצים, ויש להתמודד עם שטיפת המוח שלהם המגיעה גם דרך עיתונות וטלוויזיה.
בשובנו איש-איש לביתו, עלינו להעלות עוד נושא חשוב: בימינו ההורים מאוד עסוקים, ואין להם הרבה זמן להקדיש לבנים. גם הבנים טרודים מאוד, ואין להם זמן להקדיש להורים. דבר זה דורש תיקון!
מצוות כיבוד אב ואם מופיעה כבר בעשרת הדיברות, ומצוות "ושננתם לבניך" מופיעה בתחילת "ואהבת". בנים מתבקשים לשים לב יותר להורים – לעזור, להקל וכו'. מההורים נבקש למצוא זמן לשיחה עם הבנים, יותר תשומת לב לבעיותיהם ולעיסוקיהם, יותר קשר נפשי. הדבר יביא ברכה מרובה למשפחה בהווה ובעתיד.
בחורים יקרים! כל זמן שהייתם בישיבה קיימתם מצוות כיבוד אב ואם על ידי הלימוד. כשתהיו בבית, יש להקדיש זמן לליכוד המשפחה, לגיבושה, להקדיש תשומת לב להורים ולסבים. את ההנחיה הזאת אתם צריכים לקחת אתכם "צידה לדרך".
· הגהה ע"י צלה בראלי
בנתיב ההדרכה, תרצו חוברת ה
נריה
בנתיב ההדרכה
("זרעים" תרצ"ו חוברת ה) ·
--- עבודת ההדרכה מתרוצצת תמיד בין שני כיוונים: א) הדרך הקרובה אל המטרה ב) הדרך הקרובה אל הנוער. אם אתה מתקרב יותר מדי אל המטרה נמצאת מתרחק מהנוער, ושוב אין התקרבות אלא התרחקות ממנה, שהרי העלית חרס בידך. הנוער לא נמשך אחריך. מאידך גיסא, אם התקרבת יותר מן המידה אל הנוער, אל תעלוליו ומעשי נערותו, הרי שוב מה תועלת בדבר אם המטרה ממך והלאה. לפיכך צריך אתה למצוא את שביל הזהב, שכל כמה שהוא נמשך - שתי הדרכים הנ"ל הולכות ומתקרבות אליו, ונמצא שתיהן מתקיימות "והיו לאחדים בידיך" - הנוער והמטרה.
הדרך הקרובה אל המטרה כיצד? – דברים ברורים שמענום מפי הרמב"ם ז"ל: "לפיכך, אחינו כל ישראל הנפוצים בקצות הארץ, חייבים אתם לחזק קצתכם לקצתכם, ולאמץ ולזרז הגדולים לקטנים והיחידים להמון, ותחברו אומתכם על דבר אמת שלא ישתנה ולא יופר, ולהרים קולכם באמונה שלא תפול לעולם ולא תשחת, והוא: להודיע לרבים שהקב"ה הוא אחד ולא כשאר האחדים, ולהודיע שמשה הוא נביאו ומדבר עמו, והוא אדון כל הנביאים והוא שלם מכולם, והוא המשיג מהקב"ה מה שלא השיג אחד מכל הנביאים לא לפניו ולא אחריו ושספר תורה זה כולו מ"בראשית" עד 'לעיני כל ישראל' הוא דבור מאת הבורא יתברך שמו למשה רבנו שנאמר (במדבר י"ב ח) 'פה אל פה אדבר בו' ושאין להפר ולא לשנות ולא להוסיף ולא לגרוע לעולם, ושלא תבוא מאת ד' תורה זולתה ולא צווי ולא אזהרה. וכמו כן זכרו מעמד הר סיני שצוונו הקב"ה לזכר תמיד וגם הזהירנו מלשכוח אותו וצוונו ללמוד אותו לבנינו כדי שיגדלו על תלמודו, הוא שנאמר (דברים ד', ט) 'רק השמר לך ושמור נפשך מאוד פן תשכח את הדברים אשר ראו עיניך ופן יסורו מלבבך כל ימי חייך והודעתם לבניך ולבני בניך יום אשר עמדת לפני ד' אלוקיך בחורב'... וראוי לכם, אחינו, שתגדלו את בניהם על המעמד ההוא הגדול ותספרו בתוך קהל ועדה גדולתו והדורו שהוא עמוד שהאמונה סובבת עליו והטענה המביאה לידי אמת. וגדלו המעמד ההוא על כל גדולה כמו שגדלו הקב"ה שנאמר (דברים ד' לב) 'כי שאל נא לימים הראשונים אשר היו לפניך'" – (אגרת תימן).
נמצינו למדים: הרמב"ם מצווה ללמד לקטנים את יסודות האמונה ואת מעמד הר סיני הוא מעמיד במרכזו של חינוך הנוער. כלומר, אף הקטנים צריכים לדעת את היסודות אעפ"י שלא יבינו אותם, אף הם צריכים לחלום "על המעמד ההוא הגדול" עם הקולות והברקים, למרות שעדיין לא בגרו עד כדי חדירה לעומקם של דברים. כי זהו "עמוד שהאמונה סובבת עליו", יתר הדברים שבאים לשבר את האוזן הבנת הפרטים וכו' חשובים מאוד, רצויים מאוד, אולם במה דברים אמורים? כשהם מוסבים סביב העמוד הזה. כשהחדרת הבנה והרגשה בפרטי מצוות וחלקי מעשים דבר יום ביומו, באה בד בבד עם העמקת תוכן האמונה הכללי, המקיף. כשעמוד האמונה האדירה עומד במרכז - פרטי הדברים לא רק סובבים עליו, כי אם גם סומכים עליו. כל מצווה איננה נעשית אז מתוך "שעבודא דאורייתא" אלא מתוך חרות עליונה. "אין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתורה" מתוך חיבת הקודש ואהבת ד'. לא האדם מקיים את המצוות אלא המצוות מקיימות אותו. אף הנוער יודע להבחין בין יהדות מלאת-חרדה שממיתה ומשביתה את ששון החיים, לזו ברוכת החדווה, אשר עוז בה וביטחון אפילו בשעות-מצוקה.
--- ועדיין השאלה במקומה עומדת: האם קרובה דרך זו אל הנוער? האם יבין אותנו בבואנו אליו מן הצד הבהיר? שמא כדאי יותר להתחיל מצדדים אחרים יותר רחוקים מהמטרה, ולכשנחזקם ונבצרם ניגש אז לקביעת יסודות המטרה ועיקריה? על זה יש להשיב: ברי וודאי שקשה לבוא אל שער הנוער בלבוש-אמונה. הרבה יותר קל לבוא אליו בתלבושת צופית!... אלא שכל אותם הדברים האמורים למעלה למדריך נאמרו, להזהירו, ולחזור ולהזהירו ממארת השכחה, שיזכור תמיד שכל אותם השבילים הרחוקים מן המטרה, כל אותה הדרך הארוכה שהוא מתקרב אל הנוער, אינן צורך גופן, אלא באים הם כהוראת שעה, מפני שרק על ידן אפשר להשיג את המטרה.
המדריך! עשה את אשר תמצא למתאים. פעל את אשר תראה לרצוי, רק השמר לך ושמור נפשך מאוד פן תשכח את מטרתך – את הדברים אשר ראו עיניך בחורב ... הזהר שלא תנתק מקו-המחשבה הישר, שלא תשקע במעשים והפכת את האמצעים למטרה, ונסחפת ללא-מטרה... הכול יהיו מותרים לך במשך זמן ידוע: לטשטש, לערפל, ללכת סחור-סחור - אבל אליהן תלווה מחשבתך הברורה, כוונתך "לשבר את האוזן", כי אז תתקרב קמעא-קמעא אל מטרתך הברורה. טשטוש שבבהירות ובהירות שבטשטוש – זוהי הדרך הנכונה. אבל אוי לו לזה שבא לטשטש ונמצא מטושטש...
· הגהה ע"י צלה בראלי
בנתיב ההדרכה, תרצו חוברת ו
בנתיב ההדרכה
(זרעים תרצ"ו חוברת ו') ·
איש-השורשים - אין עבודתו יכולה להיות מקרית. היא תכניתית לפי עצם מהותה. אין אדם מתכן דרך לעצמו אלא אם כן בירר לעצמו באופן יסודי את רצונו ושאיפתו מעומקי-שורשיו ועד מקום-עמידתו. "פלס מעגל רגלך וכל דרכיך יכונו" (משלי ד', כו).
--- הגיעה השעה שנתחיל לפעול באופן מתוכן מראש. "סוף מעשה במחשבה תחילה" - הן במובן הכללי בעבודה הארצית, והן במובן פרטי, בהנהלת סניף והדרכת עדה. כל מדריך צריך לעבד לעצמו תוכנית בשביל "עדתו", לאמור: עד כאן עלי להגיע במשך זמן זה. עד רמה ידועה עלי להביא את עדתי. יש לעבד את התוכנית לפי התנאים שבהם נתונים המדריך ועדתו.
ברם, לא רק על תוכנית זמנית במובנה המצומצם יש לייחד את הדיבור. כשברא הקב"ה את עולמו, הרי חוץ מתוכניתו המעשית של ששת ימי המעשה, היו לפניו כמה דברים מופלגים בזמן "שעלו במחשבה להבראות" - כגון ישראל, ובית המקדש, ושמו של משיח. (ב"ר פ' א'). בתוך החושך אשר על-פני תהום-בראשית - כבר ריחפה רוחו של מלך המשיח (שפ פ' ב').לפיכך, אף אנו, בבואנו לברוא את עולמנו, צריכים כבר עם צעדי-בראשית להבקיע דרך לכוכב הגאולה אשר בשמי-מחשבתנו.
---
עלינו - היורשים האמיתיים לנחלת אבות – הוטל להחזיר את עטרת ישראל ליושנה, ומידנו תידרש. עלינו לחנך יוצרים ובונים, אנשי-מעשה וגדולי רוח, כוחות מעולים בשדה החברה והחיים, התרבות והחינוך, אשר יכנסו ויחדרו לפינות השונות של תאי-החברה, של החיים המתרקמים והולכים, למען כבוש אותם מבפנים, למען הביא בהם את דברנו אנו, דבר ד' אשר שמוֹ בפינו ורוחו אשר עלינו.
ירחיב נא המדריך את אופק ראייתו. יבין דבר מתוך דבר – מתוכיותו של הדבר.
"איזהו חכם, המכיר את מקומו". חוכמה גדולה צפונה בהכרת המקום. כי לא רק את מקומו צריך חכם להכיר, אלא גם את מקום מקומו. מקום תנועתו בין תנועות, מקום עמו בין עמים, מקום דורו בין דורות, מקום תקופתו בין תקופות, ומוסיף והולך עד שהוא "פוגע במקום", עד שמגיע אל הקב"ה "שהוא מקומו של עולם", יוצר אדם ובורא זמן, קורא דורות וריבון עולמים.
"זכור לעולם בריתו – דבר צִווה לאלף דור" – לאלף דור ציווה, ואתה בן הדור האחד צא ולמד: מה הדבר אשר ציווה לדור, לדורך אתה. מה הברית אשר כרת אתך. צא וחשוב: מה הדבר אשר יידרש מן הדור לקידום האידיאלים הנשגבים, לקידוש שם שמים, לדעת אלוקים והעלאת האדם. מה הנדבך אשר ישים על בניין עם ואדם, להקמת מקדש חיים שיש בהם חיים, משכן לשכינת-יה בתבל ארצו.
מתוך תוכנית מקיפה, חובקת זרועות עולם, ניגש לעבודתנו הפשוטה, לחובת יומנו הרגיל והאפור. עין איה צופיה למרחוק תיקבע במצחנו, וכנף-נשר תישאנו מעל לקשי-יומנו.
· הגהה ע"י צלה בראלי
האמונה היא דבק האידיאולוגיה
הרב משה צבי נריה
האמונה היא דבק האידיאולוגיה ·
"לנו אין בעיה עם התלמידים. הבעיה שלנו כיום היא עם ההורים, שבחלקם הגדול דואגים יותר ללימודי המחשב – ופחות ללימודי המחשבה". כך אומר הרב משה צבי נריה, הרועה הרוחני של ישיבות בני-עקיבא.
לרב נריה אין בעיה בהגדרת האתגרים העומדים כיום בפני נוער המחנה התורני. "אנו נאמנים למסורת היהודית הישנה נושנה". הוא אומר, ומפרט: "תורת ישראל, ארץ ישראל ועם ישראל. שלושה אלו הם אחד. אלה הן האמונות שלנו".
על פי האידיאולוגיה של הרב נריה, יש לחנך את הדור הצעיר להיות יהודי, ציוני, חלוצי. "יש פתגם אנגלי", מצטט הרב נריה, "האומר: הידע – הוא הכוח. אנחנו אומרים: הידע – הוא האחריות. ככל שאדם לומד יותר ויודע יותר, הוא חייב להיות אחראי יותר, להעניק יותר לזולתו ולחברה".
כאשר הוא מביא ציטוטין וסימוכין, אין הרב נריה בוחל במקורות הזרים. אך מרבית דבריו נקשרים לחכמי התורה. גם הרב קוק – שהרב נריה שוקד עתה על כתיבת ספר אודותיו – ראה את ההבדל בין החינוך היהודי לחינוך האירופאי. "הוא קבע כי החינוך היהודי מכוון לעיצוב אישיותו המוסרית של הצעיר, בעוד החינוך האירופאי מכוון לעיצוב יכולתו של האיש הצעיר לעמוד במלחמת הקיום".
מדוע חיבב הקדוש-ברוך-הוא את אברהם, שואל הרב לעניין, ומשיב כהלכה: משום שהוא חינך את בניו, קודם כל, לעשות צדקה ומשפט. בשום מקום לא כתוב שהיה זה משום שחינך את בניו להיות מפריחי שממה, בונים או מיישבים.
ישיבות ההסדר הן תמצית הדרך והמטרה של חניכי תנועת בני-עקיבא: ספרא וסייפא. הספר והחרב. חזהו של הרב נריה מתמלא גאווה כאשר הוא אומר: "בוגרי הישיבות שלנו הם מפקדי טנקים, קצינים, מרצים באוניברסיטאות ותופסים תפקידים בכירים בכל תחומי החיים. בכל מקום בו הם נמצאים, הם מהווים סמל לכל הערכים שאנחנו מחנכים על פיהם: אחריות, מסירות, הגינות, צנע".
גם בתחום החברתי זוקף הרב נריה זכות ראשונים למחנה שבראשו הוא עומד. "אלה המטיפים לסגירת הפער החברתי, וטוענים שזה צריך להיות האתגר הגדול של הנוער כיום, שוכחים שאנחנו עושים זאת כבר שנים, מבלי להקים הרבה רעש. הישיבות באו מכל חלקי הארץ, מכל העדות, והתמזגו תחת קורת גג אחד".
הרב נריה איננו תלוש, כאמור, גם ממקורות חילוניים, וכדי לחזק את אמונתנו בדרכו החינוכית, הוא מגייס גם את המחנך החילוני הדגול, יאנוש קורצ'אק. קורצ'אק הטיף לאהבת המורה לתלמידיו, "אבל חכמינו הקדימו אותו כשאמרו: ושיננת לבניך. דהיינו – כל מחנך חייב לראות את תלמידיו כאילו הם בניו. זהו סוד החינוך".
"לכל מחנך צריך שיהיו שתי אהבות ושלוש אמונות: אהבה לחניכיו ואהבה למקצוע. אמונה בכוחותיו כמחנך, אמונה בערכים שהוא מבקש להקנות לחניכיו, אמונה בחניכים כי אכן יספגו את מה שהוא משקיע בהם. למחנכים הדתיים נוספת עוד אמונה, רביעית: האמונה בקדוש-ברוך-הוא".
לדבריו, אין לבוגרי מוסדות החינוך של בני עקיבא כל פקפוקים באשר לאתגרים הלאומיים העומדים בפניהם: ארץ-ישראל השלמה קוראת להם להתנחל בה. במקומות הכי קשים הולכים בוגרי הישיבות, כהגדרתו של הרב נריה – "כעמוד האש לפני המחנה. להם", אומר הרב, "גם קל יותר לשמור על הגיבוש החברתי. דבק האמונה מחזיק אותם יחד".
כאשר נשאל הרב נריה אם הוא מסכים לדימוי החיובי שיש בציבור ל"חובשי הכיפה הסרוגה". הוא חוכך בזקנו ומחייך קמעה לפני שמשיב בזהירות ובהומור: "לא הייתי עושה מהם מקשה אחת. יש כיפה סרוגה שמוחזקת על-ידי סיכה, ויש כיפה סרוגה שמוחזקת על ידי הראש. אם הסיכה מחזיקה את הכיפה, הרגליים יכולות ללכת לאן שהראש אומר להן. אבל אם הראש מחזיק את הכיפה, הוא לא ייתן לרגליים ללכת למקומות שאין ללכת אליהם..."
· הגהה ע"י צלה בראלי
סבתו, הרב חיים- על היכרותו עם הרב
בס"ד
על הכרותי עם הרב נריה זצ"ל
הרב חיים סבתו
(דברים בישיבת בני עקיבא כפר הרואה, שבת קרח תשע"א) ·
המקום פה ספוג מרוחו של הרב נריה. הרוח שלו שורה ומורגשת במקום הזה. היכרותי הראשונה עם הרב נריה הייתה כתלמיד שמינית בנתיב מאיר. באנו לשבות בישיבה בכפר הרואה. התקיים כאן "כנס שמיניות" עם מאות שמיניסטים מישיבות בני עקיבא. בזמנו, רוב רובם של הבוגרים לא המשיכו את לימודם בישיבות גבוהות. אם מישהו תכנן להמשיך בישיבה גבוהה, הוא היה חריג. אם היה מי שדיבר על רעיון שאולי יהיה כוללניק – הרימו עליו גבה... מטרת הכינוס הייתה לחזק את הכיוון של המשך הלימודים בישיבה גבוהה.
(כשלמדתי בישיבת הכותל, ניגשו לבחינות ברבנות הראשית לקבלת סמיכה, רק עוד שלשה-ארבעה בחורים. לפני שלש שנים היו בישיבתנו פונים רבים שלא התקבלו לבחינות. בררתי ברבנות מדוע דוחים עשרות בחורים שהתכוננו ומצפים כבר לבחינה. ענו לי שלא מצאו מקום מספיק גדול למאות הנבחנים, עד שנזקקו לקחת את בניני האומה! זו תופעה שעומדת לזכותו של הרב נריה. ראינו שם מאות חובשי כיפות סרוגות שנבחנים לרבנות).
באותו כנס - פתח ראש ישיבה גבוהה אחת בשיחה נפלאה, אך רוב הנוכחים הרכינו ראשיהם ונרדמו על הסטנדרים. קם לאחריו ראש ישיבה נוסף ולימד שיעור יפה מאוד, ושוב החבר'ה היו אדישים ופטפטו ביניהם. ההרגשה שלי הייתה, שאין טעם בכל העניין הזה אם החבר'ה לא מתעלים. ואז עלה לדבר הרב נריה. הוא לא פתח בדברים, אלא בשירת "ולירושלים עירך ברחמים תשוב" [הרב סבתו שר את "ולירושלים עירך" עם המשתתפים]. אט-אט התעוררו הבחורים והצטרפו לשירה...
הרב נריה היה אמן יוצר. היה לו כשרון אמנותי מיוחד, יצירתי, להשפיע על תלמידיו בדרכים ייחודיות שהוא עיצב אותן. הוא יצר את תלמידיו באמנות. על הצד הזה באישיותו של הרב כתבתי בנימוקי הענקת הפרס ע"ש הרב ריינס לרב נריה. הפרס ניתן לו על ספריו המתארים בצורה נפלאה את דמותו של מורו ורבו הרב קוק זצ"ל. יו"ר ועדת הפרס היה הרב ישראלי, ואני שימשתי כמזכיר הוועדה. הרב נריה סבר כי הכותב הוא היו"ר, אך האמת היא שאני יזמתי את הפרס לרב נריה, ניסחתי את הנימוקים והועדה סמכה ידיה על מה שכתבתי...
שאלתי אותו פעם מדוע לא כתב את הספרים מוקדם יותר? והשיב לי: קודם הייתי צריך לבנות דור שידע לקרוא את הספרים.
כשהגעתי לישיבה התיכונית קשה הייתה לי התפילה (בבית הכנסת של אבי שיחיה, וסבי ע"ה התפילה הייתה הדבר היחיד שבו עסקו בשעת התפילה). התאכזבתי. והנה, בסוף התפילה, כבשה את ליבי שירת "אני מאמין באמונה שלימה בביאת המשיח..." ע"י מאות המתפללים בניגון ערגה שלא היכרתי.
לימים נתברר לי כי שירה זו התפשטה בישיבות בני עקיבא מהישיבה בכפר הרואה. כשהכרתי הכרות קרובה יותר את הרב נריה, הוא סיפר לי מהיכן לקח מנגינה זו. הרב בצעירותו היה ציר בקונגרס הציוני בשוויץ (סוף שנת תרע'ט). באמצע הועידה פרצה מלחמת העולם השנייה, וכל הצירים חיפשו דרכים לשוב לארצותיהם. הרב נריה הצליח למצוא ספינת סוחר יוונית שיצאה לארץ ישראל. שם הוא שמע ממלח יווני שיר ערגה וגעגועים. למנגינה זו הוא התאים את מילות "אני מאמין", והנהיג לשיר את שיר הצפייה והאמונה השלימה בביאת המשיח לאחר תפילת שחרית.
טסתי לארה"ב עוד בהיותי רווק כדי לסייע לישיבה במעלה אדומים. עליתי על אוטובוס לנסיעה ארוכה מוושינגטון לפילדלפיה. בדרך הרהרתי בלבי על מה עשה ד' לי את כל הנסיעה הזו – אין שיעורים, אין עם מי לדבר בלימוד, מסביב עשרות גויים, נוצרים. מי ייתן לי בחור ישיבה ואדבר עמו בלימוד. והנה פונה אלי נוסע ושואל אותי: "יהודי? איך פאר שטייט אידיש"? עניתי לו: "יהודי, נישט פאר שטייט אידיש..." השיח לי אותו יהודי שהוא היה עכשיו בשיעור של הרב סולובייציק זצ"ל. באמצע השיעור נכנס מישהו והרב סולובייציק קם לכבודו. אם הרב סולובייציק מכבד את הנכנס בקימה, קמים גם מאות המשתתפים. הרב סולובייציק הציג לנוכחים את הנכנס בתואר: "הרב נריה, מעמיד התורה בארץ ישראל"!
ע"פ בקשת הרב הדרי, ראש ישיבת הכותל, הייתי המלווה לרב נריה בביקוריו התכופים בימי ראשית ישיבת הכותל. הישיבה הייתה מפוזרת בין בתי שכונת "בתי מחסה" בעיר העתיקה. האכסניה של הבחורים הייתה באיזו דירה מוזנחת שחולקה לכוכים. היינו כשמונה בחורים באותה דירה. הרב נריה ישן איתנו ואני דאגתי לו לקערה ונטלה לנטילת ידיים על יד המיטה (הרב הקפיד לא ללכת ד' אמות בלא נטילת ידיים אחרי השינה). ליוויתי אותו בהליכה לתפילת שחרית בישיבה. ראינו ערבי נוהג בחמור. היו תלמידים צעירים שכשראו ערבי רוכב על חמור, הביעו את יחסם בזלזול ואמרו: "חמור רוכב על חמור". הרב נריה הקפיד, נזף בהם והעיר שאסור להתבטא בסגנון כזה על ערבי שהוא בכלל "חביב אדם שנברא בצלם". לזקן הערבי שכיוון את חמורו על ידי הכאה במקל, הרב נריה העיר: "למה אתה מכה אותו? דבר אליו. אפשר לכוון חמור גם בדיבור, לא צריך להכות..." והראה לו איך אפשר לכוון את החמור בשפת עגלונים...
יום אחד התפרסמה על לוח המודעות בישיבה מודעה עם מראי מקומות לשיעור של רב צעיר, אורח שהגיע מארצות הברית – הרב אהרון ליכטנשטיין. הרב נריה הציע לי להכין ביחד את מראי המקומות כדי להיות מוכנים כראוי לקראת השיעור. ישבנו כשעתיים בהפסקת הצהרים ולמדנו בחברותא. עם כל טרדותיו ועיסוקיו הרבים, התפנה להכין איתי את השיעור כמו בחור ישיבה, בריכוז מלא.
לפני שנים הגיע הרב'ה מוויז'ניץ לביקור בישיבה, והתרשם מאוד מהתלמידים בלימודם ותפילתם. לקראת סיום הביקור העיר לרב נריה על הבלורית הגדולה של תלמידיו, והזכיר את דברי חז"ל שירושלים חרבה על שהיו בה מגדלי בלורית. השיב לו הרב נריה: בילדותי היינו גרים ליד הנהר. אבא זצ"ל הדריך אותנו שאם מישהו טובע, הדרך הטובה ביותר להצילו היא לא לנסות לתפוס אותו, אלא למשוך אותו בשערות ולמשות אותו מהמים...
(הרב סבתו שר עם המשתתפים את השיר "וידעו")
(הרב סבתו כתב את הקטע הבא. מתוך "והיה כנגן המנגן", בהוצאת מדרשת עופרה)
פתק קטן נתלה על לוח המודעות בבית המדרש. הרב משה-צבי נרי'ה זקוק לרחמים. מיד החלטנו, נוסעים לכפר הרואה. הגענו בשעת צהרים. על הכפר הייתה שרויה שלווה. אילנות מנמנמים תנומת צהרים, בראש הגבעה נראתה הישיבה וכיפה על ראשה. מושבניק רכוב על טרקטור הצביע לנו על הבית. זיהיתי אותו מביקורים קודמים.
הבית הקטן והגינה שסביבו. החצר שבה ישבנו כמה פעמים והקשבנו לשיחות קולחות מפי הרב נרי'ה על הרב זצ"ל ועל תלמידיו, שיחות בלולות מתודות ומעשים. הטינו אז אוזן לקלוט כל שמועה וכל מאמר, והיו השעות שמחות ומאירות. זו החצר שמהרהורים שבה קם עולם של תורה. הפעם, ריקה הייתה החצר. שלושה כסאות עץ פשוטים עמדו שם ועליהם הודבקה הודעה: אנו מודים לכם על ביקורכם. אין אפשרות להיכנס לאבא. נא לקרוא פרקי תהילים להחלמתו, שתפילה על החולה אף היא ממצוות ביקור חולים. היו שם כמה ספרי תהילים. קראנו בלב עטוף מצער. כמה רצינו לראות את פניו.
השקט היה מופלא, שמענו את בני הבית מתהלכים על בהונותיהם ולוחשים. יצאה אלינו הרבנית, הודתה לנו, כיבדה אותנו בשתייה. ברכנו 'שהכול נהיה בדברו', ולמילים הייתה משמעות חדשה. ענתה 'אמן' ואמרה: הרבה דיו נשתיירה בקולמוסו, והשפילה עיניה.
נפטרנו לילך. יצא אלינו בנו, הרב נחום שליט"א. אבא מבקש להתפלל מנחה גדולה תיכף שאפשר, מבקש לזכות בחייו בעוד תפילה אחת, אולי תכנסו להשלים מניין. הגיעו עוד שבעה בחורים מהישיבה. נכנסנו לחדר, מוקף כולו בספרים, הלכה, אגדה, פלפול ומחקר, דרוש וספרות. ניסיתי לקלוט את החדר והרגשתי רגש של קדושה. הרב נרי'ה שוכב בחדר הפנימי, מחובר למכשירים, נכדה מקריאה לפניו משניות אבות, "בן שמונים לגבורות, בן תשעים לשוח... בן בג בג אומר הפוך בה והפוך בה" והרב מסמן בידו, עוד, עוד, לא להפסיק.
התפללנו מנחה. הרב נחום שליט"א אמר את תפילת הלחש בקול, כדי שאבא יוכל ללחוש איתו. "רפאנו ה' ונרפא, הושיענו ונושעה", והבחורים הצעירים מן הישיבה בפנים עדינים נרגשים, נאחזים בתפילה. קראנו פרק תהילים מעומק הלב, ממעמקים קראתיך ה'.
מעוצמת הייסורים היו לו רגעים של הכרה. רמזו לנו להיכנס. בצד אחד של המיטה עמדה הרבנית בשקט מופלא. בצד שני בנו ונכדתו. עמדנו לצידם. אור זיו היה בחדר וחוט של חסד נמשך על פניו. אמרתי לו, "אורך ימים ושנות חיים". נתאמץ והשיב: "נמשיך, נמשיך להפיץ תורה ויראה ונצליח בעזרת ה', אמן כן יהי רצון". אמן, כן יהי רצון.
אחד מן הבחורים בישיבה שואל אם להיכנס. הרב רומז בידו לשלילה. עמדנו ושתקנו. דומה היה כי אינו ער, ואז שאל בחור אחר מן הישיבה, "ניגון?" הרב נריה נתאמץ ורמז, כן. איזה ניגון? שאלו הבחורים, איזה ניגון? שאל הרב נחום הבן, איזה ניגון? שאלה הרבנית. הרב נריה מתעורר וחושב ומנסה לרמוז בלי הצלחה, ופתאום הוא מתחיל לפזם חרישית אבל בעוצמה פנימית נפלאה: "וידעו... וידעו..." מיד החלו הבחורים לשיר בקול נמוך, כמעט בלחש: "וידעו... כי אתה שמך ה' לבדך עליון על כל הארץ", והניגון רך ועמוק ומתחזק והולך, מלא אמונה. והנה הרב שר איתם "וידעו וידעו וידעו, כי אתה שמך ד' לבדך..." הרבנית אוחזת בידו בעדינות ולוחשת כשהיא מניעה ראשה, "עליון עליון על כל הארץ". בצידו השני עומד הרב נחום, עוצם עיניו ושר בדבקות "עליון עליון על כל הארץ". עמדתי שם נפעם.
החדר מוקף בספרים של קדושה, על שולחן העץ של הרב נרי'ה, שעליו כתב מחקריו ומאמריו וספריו, עדיין מפוזרים פתקים וספרים רבים, ביניהם צרכי רפואה. הרב נרי'ה בזיו פניו מתאמץ ומתחזק – "וידעו... עליון על כל הארץ..." זכרתי מאמר רבותינו: "שכינה למראשותיו של חולה".
לאט-לאט שקע הניגון והבחורים נשתתקו. והנה ראשו של הרב נרי'ה מתרומם קלות וקולו נשמע, "עליון..." והוא רומז לחזור ולנגן, והבחורים שרים שוב את הניגון והפעם הוא נשמע יותר אמיץ, יותר שמח ומלא תקווה. והרבנית, חיוך קל של עידוד על פניה, מתנועע ראשה. "עליון על כל הארץ".
נשכחו ממני כל הסערות שבחוץ ולנגד עיניי רק אור פניו של הרב נרי'ה כשהוא שר: "וידעו כי אתה הוא ה' שמך לבדך, עליון על כל הארץ".
----------------------------------------------------
הערות פתחיה נריה:
-
ר' צבי טלר ז"ל, מראשוני כפר הרואה, סיפר לי שעל תשובתו זו לרבי מוויז'ניץ הגיב הרבי בנשיקה לאבא זצ"ל!
-
בספר "נרו מאיר" [עמ' 145] כותב אייל פישלר:
".. ליל שבת קודש... התבשרתי כי הרב נריה מאושפז באיכילוב. בצהרי השבת הגענו שלושה חבר'ה לחדרו של הרב נריה... כשיצאנו, לא שכח הרב ולא שנה ממנהגו הקבוע, לשאול אותי מאז אני לומד במעלה אדומים: "מה שלום הרגל של הרב חיים סבתו שליט"א?"
· הגהה ע"י צלה בראלי
מכתב הרב נריה לבנו נחום
מכתב מהרב נריה לבנו הבכור (בן השמונה) ששהה במחנה קיץ של בני-עקיבא, שנת תש"י: ·
הבן יקיר לי באפרים (ירמי' ל"א, יט) מעוז ראשי (תהלים ס', ט), נחום בכורי –
יתר שאת לך, ויתר עוז עד העולם!
הנה באת במגילת-ספר כתובה אלי כי באת אל המנוחה ואל הנחלה, ונאחזת בארץ אשר נשבע ד' לאבותינו לתת לנו. ברוך ד' אשר נתן מנוחה לעמו ישראל. אכן לא נפל דבר מכל הדבר הטוב, הכול בא. ועתה אל תשכח, בני, כי ברכת ד' עליכם מאז שיכל אבינו הזקן את ידיו, וישם את אפרים לפני מנשה. ונשמרתם מאוד לנפשותיכם לאהבה את ד' אלוקיכם. ואם גדולים היערות בהריכם (יהושע י"ז, טו) – הישמר פן תרבה עליך חית השדה. אכן הצאן ירעו הרועים, אך שית לבך לעדרים וידעת כי שלום לעשתרות צאנך.
לא טובה השמועה אשר אנוכי שומע, מעבירים עם-ד', כי לא הורשתם את הכנעני היושב בגזר, והוא יושב בקרבכם ויהי למס עובד (יהושע ט"ז, י). שקר המס והבל העבודה! כי יהיה הכנעני לשיכים בעיניכם ולצנינים בצידיכם (במדבר ל"ג, נה). ועתה קומו האפרתים, אזרו חיל רבבות אפרים, עלו על גזר וכבשוה, ודגל השוהם יתנוסס בהדר בכור-שורו (במדבר רבה, פ"ב, ו) על גזר ועל בנותיה.
והנה עמכם שם משפחת הלויים מבני צוף (שמואל-א, א', א) לבית קהת (דברי-הימים-א, ו', ז-יא) – הביאו נא אליהם את מעשרותיכם, כי לווית-חן הם להרי אפרים, מורים משפט ליעקב ותורה בישראל – ברך ד' חילם!
והגלעדים היושבים בתוככם (שופטים י"ב, ד) אנשי חיל הם ולגדולות נועדו, אל תכלימום, ואנשי מנשה כאזרחים באפרים יהיו.
ומן האלמנה, אשת ימלה, תתרחק, כי אשה נדרנית היא, ולא באלה חפץ ד.' ובנה מיכה היושב בגרב בלבו יצפון ארבו, ואם דם פתו מצויה לעוברי-דרכים (סנהדרין ק"ג, ב) אל ביה"ד שילה לא יעלה. הוקר רגלך מביתו ואת נווהו לא תפקוד.
ואחר בני גש נא אל תמנת-סרח, העיר אשר בנה יהושע (י"ט, נ), הלא היא מצפון להר-געש (יהושע כ"ד, ל), ופקוד נא את קברו של משרת משה. ואל זקני העיר תאמר כי יקימו מצבה על קברו ודמות החמה יעמידו בראשה לזכר היום בו הדמים יהושע שמש בגבעון יום תמים (יהושע י', יג), ולא יהיה עוד שם העיר תמנת-סרח כי אם תמנת-חרס יהיה שמה (שופטים כ"ט) על שם החרסה אשר העמיד יהושע. ואף את קברות יוסף אבינו אשר בשכם (יהושע כ"ד, לב), והקבר לאלעזר הכהן אשר בגבעת פנחס (שם, שם לג) יפארו, והיו לזיכרון לדור יבוא. ואליהם תאמר כי לא ישכחו את גיבורי אפרים מני קדם, וזכרו את עזר ואת אלעד שרי החיילים אשר יצאו לכבוש את הארץ בסערה, והרגום אנשי-גת (דברי-הימים-א ז', כא). תפארת בנים אבותם ובשמם יתיימרו.
כהתימי את כל דברי האיגרת הזאת אודה לד' על דבריך כי נעמו, כי אם גם הייתה שכם לעיר מקלט (יהושע כ', ז) טרם ימצא בה כל רוצח, ובני קהת והלויים המה ישכנו בה (שם כ"א, כ-כא) ושיר ד' יתנשא מפיהם על יד אבן-העדה העומדת שם תחת האלה (שם כ"ד, כו). כה לחי!
ואתה שלום וביתך שלום,
שלו' לך ושלו' לעוזריך,
ושלום להר אפרים כולו, יערו וכרמלו.
כה דברי אביך אבי-נחום מכפר הרואה אשר בנחלת חפר בחצי שבט המנשי.
ישפות ד' שלום לנשיא השבט נשוא-הפנים קמואל בן שפטן, מודע לנו האיש מימי שבתנו בקדש-ברנע, ינוב בשיבה בקרב אחיו.
· הגהה ע"י צלה בראלי
הסיפור שמאחרי השיר "צהלי ורוני חטיבה 7"
נכתב ע"י פתחי'ה נריה
במלחמת השחרור נלחמה בגליל חטיבה 7 שהייתה חטיבה משוריינת. בחטיבה הייתה יחידה של חיילים דתיים (ביניהם מר מאיר חובב ויוסף הגלילי). לטנק המוביל את היחידה הם קראו "בר יוחאי", ע"ש התנא הקדוש ר' שמעון בר יוחאי (מחבר ספר הזוהר) הקבור במירון שבגליל העליון. כאורח לשבת שלאחר חג הסוכות, הם הזמינו אליהם את הרב נריה זצ"ל.
באותם ימים התפשטה ביחידה מנגינה נעימה שהייתה לחן לפיוט ספרדי המתחיל במילים "בחג הסוכות א-ל יצילנו ממצוקות" וכו. עוד בליל שבת קלט הרב נריה זצ"ל את המנגינה. בשבת בבוקר, הוא כבר לימד את השיר החדש שחיבר לכבוד היחידה, בהתאמה למנגינה המוכרת.
החיילים התאהבו בשיר החדש שהפך ללהיט והמנון היחידה. השיר נכתב על לוח עץ גדול שנתלה על הטנק הראשון, "בר יוחאי".
הסיפור ותמונת הטנק נמצאים ב"ספר מירון" שחובר על ידי לוחם היחידה יוסף הגלילי.
---
המילים צהלי ורוני" לקוחות מהפס' בישעיהו "צהלי ורני יושבת ציון כי גדול בקרבך קדשו ישראל".
המילים "שיר למעלות, אל הגבעות, אל ההרים אשא עיני", נראות כמבוססות על הפס' בתהילים "שיר למעלות אשא עיני אל ההרים, מאין יבוא עזרי", ועל מדרש חז"ל על פסוק בפ' בלעם "כי מראש צורים אראנו ומגבעות אשורנו", צורים" – אלו האבות, "גבעות" – אלו האמהות.
למילים "צועד לפנייך בר יוחאי" שלוש משמעויות:
האחת, הטנק הראשון ביחידה נקרא ע"ש ר' שמעון בר יוחאי.
השנייה, דמותו של ר' שמעון בר יוחאי, תלמידו של ר' עקיבא, מגדולי מנהיגי הלוחמים בשלטון הרומאי, 'צועדת' כמנהיגה ומורת דרך ללוחמים.
השלישית, זכותו של ר' שמעון בר יוחאי היא המפלסת את הדרך ללוחמים.
(על דרכו ושיטתו המיוחדת של ר' שמעון בר יוחאי כתב הרב נריה בחוברת "על משכנות הרועים")
המילים "ואמרתם כה לחי , 'שמעון בר יוחאי' הן מילות הפזמון של שיר הלל לר' שמעון בר יוחאי שחובר ע"י ר' יוסף חיים, מגדולי חכמי עירק, המפורסם ע"ש ספרו "בן איש חי".
---
לאחר פטירת הרב נריה זצ"ל, פורסמה חוברת לזכרו בשם "והיה כנגן המנגן" (בהוצאת המדרשה ליהדות בעופרה).
בחוברת זו נכתב ע"י תלמידו חה"כ חנן פורת התיאור הבא (מן השנים תשט"ו-ז) :
"...זכיתי לעלות עמו למירון באחד מימי ז' אדר (יום הסתלקותו של משה רבינטו ע"ה) וחוויה זו לא אשכח.
הרב נריה עמד על כך שלא נגיע ברכב עד למקום הציון עצמו, אלא נעצור מעט קודם לכן ונעלה ברגל.
הבה נלך בעקבות חטיבה שבע" ששיחררה את הגליל בתש"ח - אמר הרב נריה, והחל לפזם את שיר החטיבה שחיבר ואנו מחרים, מחזיקים אחריו:
"צהלי ורוני חטיבה שבע
הנודעת מדן ועד באר שבע...
...ממירון רבי שמעון
צועד לפנייך בר יוחאי"
שריוני החטיבה לא צעדו לבד – הטעים הרב נריה, לפניהם צעדה, כעמוד אש, דמותו של ר' שמעון בר יוחאי להנחותם הדרך."
---
ב"הצופה" התפרסמו דבריו של מאיר חובב על השיר
(להוסיף דברים שסיפר בוקובסקי בז' אדר תשנ"ו במירון בישיבה.
הרב שלמה אבינר/ הספד על הרב נריה
הרב נרי'ה זצ"ל, כולנו חייבים לו. לולא הרב נרי'ה לא הייתה ישיבת כפר הרואה, ולא היו כל ישיבות בני עקיבא, ולא היה בני עקיבא, ולא היו אולפנות. ומתוך כך גם לא היו תלמידים מגיעים לישיבת "מרכז הרב" ולבנותיה כל הישיבות הגבוהות, ולא היו ישיבות הסדר, ולא היו כל ההתנחלויות. כלום. לא היה שום דבר.
במקום לשבת בשקט, ללמוד בישיבת מרכז-הרב ולהתגדל בתורה, כי גם כשהיה צעיר כבר היה מאוד חריף, מאוד, הלך לעבוד עבודה קשה - לחנך את הנוער שלנו . ומזה יצאו גידולים הרבה.
זהו. אם לא היה הרב נרי'ה, ריבונו של עולם היה מוצא שליח אחר, להוציא לפועל את כל הדברים האלו, אבל עובדה שלא היה שליח אחר. הוא היה השליח.
ובאמת באותה תקופה קשה היה למצוא אנשים. אנשים היו יקרים מפז. גם אחר כך, כשתלמידים מישיבות תיכוניות היו הולכים לישיבות חרדיות ולא היו מרגישים שם טוב. אמרו שרוצים להקים ישיבה גבוהה משלנו - ישיבת "כרם ביבנה". חיפשו בכל ארץ ישראל, ולא מצאו ר"מ אחד. בסוף הרב גולדוויכט, שהיה חרדי מישיבת פוניבז', הסכים למסור את הנפש וללמד כל מיני חבר'ה מוזרים, שמדי פעם הלכו עם מכנסיים קצרים, ובוודאי עם חולצות קצרות, ובלי מגבעות, ושאר דברים מוזרים. והוא נתן את הנפש ללמד אנשים מעולם אחר. לא מצאו. בכל ארץ ישראל לא היה.
גם אז, מי שהבינו מה שהרב קוק אומר, כל תורת ארץ ישראל, היו מעטים מאוד. אנשים כמו הרב נרי'ה, שבאו מישיבות ברוסיה, למדו תורת רוסיה, שמעו את הרב קוק ועשו "סווי'ץ" של 180 מעלות היו מעט מאוד. חמישה, עשרה. השאר לא הבינו מה שאומר הרב קוק. היו המון גאונים בישיבת "מרכז הרב" שלא הבינו מה זה תורת ארץ ישראל. כשנפטר הרב קוק זצ"ל, היה ראש הישיבה הרב חרל"פ, וגם אז היה אותו מצב. אחרי שנפטר הרב חרל"פ היה הרב צבי-יהודה, וגם היה אותו מצב , עד שהגיע המחזור הראשון מכפר הרואה. (אמנם זה היה עוד בזמן הרב חרל"פ, אבל הוא היה חולה מאוד, ולא טיפל בענייני הישיבה). זה היה המחזור הראשון שהבין מה זה תורת ארץ ישראל. מה שהם שמעו זה בדיוק מה שחיפשו.
באותה תקופה היו אנשים גדולים מכל וכל. היה הנזיר ז"ל , שגם למד בישיבות רוסיה ופולין, וחיפש. למד באוניברסיטה, וחיפש, עד שפגש את הרב קוק זצ"ל. זה מה שחיפש. גם הרב נתן-רענן עלה לארץ מישיבת סלבודקה והגיע ל"מרכז הרב" - ולא היה לו איפה לישון, אז ישן היה בבית כנסת על איזה ספסל מסכן. בסוף ראה אותו הנזיר, הזמין אותו הביתה לישון אצלו, וגם היה לומד אתו. הוא היחיד שהתקשר לנזיר. בשביל כל התלמידים מליטא ורוסיה הנזיר היה מישהו שהולך עם שיער ארוך, משונה. גם זה שלמד פילוסופיה זה בכלל משונה, זה מקצה לקצה... והרב נתן-רענן, איך אומרים בעברית? קלט אותו, היה לומד אצלו.
(יום אחד אמרה אשתו של הנזיר: לך אל הרב קוק, תגיד לו שיש פה איזה אברך בשביל בתו. הנזיר היה נחבא אל הכלים, אף פעם לא היה מעז לעשות דבר כזה, אבל אשתו אמרה לו – והוא לא מתווכח. בא לרב קוק ואמר שיש אברך מיוחד, אולי הוא מתאים... הרב קוק אמר: בסדר אני יודע... בסוף התחתן עם הבת של הרב קוק, הרבנית בתיה).
היו מעטים מאוד כאלה, אבל הרב נרי'ה היה יותר צעיר, והוא הבין את כל תורת ארץ ישראל וגם הלך ללמד אחרים. כמו שאנחנו אומרים, אם לא היה הרב נרי'ה, הקב"ה היה מוצא מישהו אחר, אבל אני באמת לא יודע מי היה המישהו האחר הזה. לא היו אנשים אחרים. זו מסירות נפש להקים בכפר הרואה את הישיבה, בצריף רעוע, ושם למדו. הרב נרי'ה קיבל 3 לירות מהרב מימון. תן לו מהכיס שלו 3 לירות. מזה התחיל את הישיבה. אחר כך זה גדל וגדל והגיע לאלפים.
וגם בני עקיבא. הנוער הדתי היה הולך או לתנועות-נוער ימניות חילוניות או לתנועות נוער שמאלניות חילוניות, ונהפכים לחילונים. הרי כל אחד רוצה להיות בתנועת נוער, לא רק לשבת בבית לקרוא ספרי "חצב". אז הקימו את בני עקיבא. זה הציל את כל הנוער הדתי. לאן היה הולך הנוער? לא מדבר על תלמידי ישיבות. הם לא צריכים את בני עקיבא, אבל רוב הנוער לא היו תלמידי ישיבות. גם את האולפנא הראשונה הוא הקים בכפר-פינס.
מהפכן! עשה מהפכה, מהפכות רבות. איש כזה נעים הליכות, עדין נפש, לא העליב אף פעם בן אדם בחיים, מלא אהבת ישראל לכולם. אני זוכר פעם, אחרי גילוי המחתרת המפורסמת, עשו אספת רבנים לדון מה נעשה. אז דיבר הרב חנן פורת [ז"ל], ואמר שבכל זאת הם חברינו. זה לא מצא חן בעיני אחד הרבנים שאמר: "רודף! רודף! יש להם דין רודף". הרב נרי'ה אמר: "לא! בנים, בנים חביבים... בנים חביבים|.
אדם שכולו רוך, נועם עדנים, שמתייחס לכולם כבנים חביבים. בחיים שלו לא העליב אדם, ולא אמר מילה קשה על אדם, לא אמר ביטוי קשה, אבל הוא היה מהפכן גדול, הפך את הכול! הקמת ישיבות תיכוניות זו מהפכה! בני עקיבא זה מהפכה! אולפנות זו מהפכה! גם ישיבות ההסדר, זה בעקיפין בא ממנו. גם המהפכה ב"מרכז-הרב".
(ישבו בישיבת "מרכז הרב" ירושלמים וותיקים שלא הבינו מילה אחת ממה שהרב קוק זצ"ל אומר, ואח"כ גם מה שהרב צבי-יהודה זצ"ל אומר. לא הבינו. למדו גמרא והיו גאונים. אח"כ בא ל"מרכז הרב" המחזור הראשון של בוגרי כפר-הרואה. הרב צבי-יהודה הפריד את הישיבה לשמיים, ואמר שאסור שידברו אלה עם אלה, כי זה עולמות אחרים. מזה צמחו כל האנשים שאנחנו מכירים כרבני הציונות הדתית(.
מהפכן לא חייב להיות אדם עם בלורית ברוח וחולצה פתוחה, זה סתם "דאווינים". יכול להיות אדם שקט ועדין-נפש.
בגיל 18 הוציא הרב נרי'ה לאור ספר של אביו , הרב מנקין. הרב קוק כתב לזה הסכמה, אפשר למצוא אותה בספר "הסכמות הראי"ה". שם הרב קוק אומר: "כן, רואים את מר משה-צבי שליט"א , תלמיד ישיבתנו, חריף ובקיא, וכבר ניכר במעלותיו, וודאי יהיה ד' עמו ויצא ממנו "ויהוי אילנא רברבא" וייעשה ממנו עץ גדול". באמת נעשה ממנו עץ גדול, עם הרבה פירות מתוקים. אילן, אילן. פירותיך מתוקים, צלך נאה, אמת המים עוברת תחתך. יהי רצון שכל הנטיעות שיצאו ממך יהיו כמותך.
אביהם של בני עקיבא/ אורי אליצור
בני הנוער הציוני-דתי קוראים לעצמם בני-עקיבא. לא פחות נכון לקרוא להם בני משה צבי נריה. יש לו, לרב נריה, עשרות אלפים של בנים ובנות בכל רחבי הארץ. מהפכת הרב נריה לא רק שינתה את פני המדינה ואת מפת הארץ. היא הניחה את היסוד האנושי והנפשי לתורת ארץ-ישראל, שבדור הזה רק ניצניה נראים, אבל מעלותיה העיקריות יהיו ניכרות בדורות הבאים. רק אחרי שגמרתי לכתוב את המשפט הזה, שמתי לב שעשיתי שימוש במילים שלו: "ניצניה" ו"מעלותיה". בעצם, את שלב המפעל הענק שעשה הרב נריה, מאז אסף סביבו את קבוצת הילדים הראשונה ועד היום, אפשר לתאר בארבע מילים משלו: נבטים, ניצנים, מעלות, מעפילים. מוכרות כל כך, עד שלא התפנינו להקשיב לדיוק המשוררי שלהן. או למשל: ראשנו בעמקי תורתה, כפינו ברגבי אדמתה. הנה כל התורה כולה על רגל אחת.
בני-עקיבא. לרבי עקיבא היו, לפי האגדה, עשרים וארבעה אלף תלמידים. תמיד חשבתי שזו מן הפלגה של אגדות. גוזמה שבאה, כדרך האגדות, לומר רעיון ולא לספק נתון סטטיסטי. שהרי אין אדם יכול בשנות חייו בעולם הזה, להעמיד באמת רבבות תלמידים, פשוטו כמשמעו. והנה איתנו ובימינו איש שיש לו, ממש כפשוטו, רבבות תלמידים. חיים וקיימים ונוהגים כבוד זה בזה.
את המהפכה בנוף הארץ עשה הרב נריה בלי שום אמצעים. לא עוזרים ולא יועצים, לא כלי תקשורת ולא כלים ארגוניים, לא קשרים פוליטיים ולא כסף. הכלי היחיד שעמד לרשותו היה הנשמה שנתן לו ריבונו של עולם. מתוך הנשמה הזאת הוא דיבר ושר, ומשך אחריו שלושה דורות של תלמידים ותלמידי תלמידים, שהקימו ישיבות ובתי מדרש בכל העולם, בנו יישובים, השתלבו בצבא, בכלכלה, במדע ובייצור, והביאו לכל מקום את המנגינה ואת הרוח של כפר הרואה. ולא במקרה אני אומר מנגינה: הרב נריה לא לימד את התלמידים שלו, הוא למד איתם ושר איתם. תמיד היה שר. אני לא מספיק חסיד כדי להבין את סוד השיר, אבל בעיניים הריאליות והמתנגדיות שלי, אני יכול לראות, כמעט יכול למדוד, את העוצמה וההשפעה של השיר והניגון שעלו והתפשטו מבית הרב נריה.
איבדנו את הרב נריה בימים שבהם אנחנו מאבדים את שכם ואת בית-לחם, ורואים בטלוויזיה את צה"ל בורח בלילה, וישמעאל מצחק, מזנב בו ומיידה אבנים. ודווקא עכשיו, מתוך המחשבות על מה שחולל איש אחד קטן-גוף וגדול-נשמה, בכלים של אמונה ושירה ועיניים מאירות, אני מתחיל לחשוב שאולי לא איבדנו ולא עזבנו. כלי הפלדה שלנו נמלטים משכם ומבית-לחם, אבל מסביב הרי הן מוקפות בקהילות-קהילות של תלמידים שצוידו במשך 50 שנה בכלי המנגינה והאמונה מנשמתו של הרב משה צבי נריה.
("נקודה", כסלו תשנ"ו)
אור זיכרון הרב משה צבי נריה/ חנן פורת
ב"ה
* אור זיכרון לרב משה צבי נריה זצ"ל
י"ט בכסלו
במלאות 15 שנים להסתלקותו של הרב משה-צבי נרי'ה זצ"ל נפגשו בני משפחתו עם הרב חנן פורת לשמוע דברים על דמותו של אביהם, ראש ישיבות בני עקיבא ואבי דור הכיפות הסרוגות.
לשאלה במה היה ייחודו של הרב נרי'ה השיב:
הכישרון המיוחד של הרב נרי'ה היה כישרונו החינוכי, ומבחינה זו אין דומה לו. הוא ידע לתרגם את המסרים החינוכיים לשפת המעשה, הן באמצעות לימוד תורה, הן באמצעות ניגון וסיפור, ואף בחוויה בשטח. תנועת בני עקיבא שהייתה יציר כפיו לא הייתה זוכה לחותמה הייחודי אלמלא אותה נשמה יתרה שנפח בה הרב נרי'ה בדרכו החינוכית המיוחדת.
במסגרת שיח זה התבקש הרב חנן פורת להמחיש באמצעות סיפור משנות לימודיו בישיבה בכפר הרואה את הדרך שבה הצליח הרב נרי'ה להטמיע את המסרים החינוכיים שבהם האמין. בתשובה לכך הוציא הרב חנן חוברת שכתב בסערת נפש ימים ספורים לאחר הסתלקותו של הרב נרי'ה. בחוברת זו ששמה "והיה כנגן המנגן" הוא עומד על סוד קסמו של הרב נרי'ה לפתוח לבבות של נערים צעירים. מתוכה בחר בסיפור שכותרתו "ישראל עם קדושים קומו למהפכה". דומה שבכוחו להאיר בדרך סיפור וניגון את מה שלא ניתן לבטא במילים רמות ומופשטות. קטעים ממנו מובאים בזה:
ישראל עם קדושים קומו… למהפכה!
בשנות לימודנו בישיבה זכינו פעמים רבות להערה מפיו של הרב נריה. לא בהערת ביקורת של מורה הזורק מרה בתלמידיו, אלא בהערה לתפילה עם בוקר, בלווי שיר ומנגינה: "ישראל עם קדושים קומו לעבודות הבורא".
בכל פעם תהיתי מחדש, כיצד זה ראש הישיבה, שהכול חייבים בכבודו, אינו בוש ומטריח עצמו לבוא לחדריהם של נערים צעירים לנער אותם משנתם, כאותו שמש בעיירה נשכחת שבגולה. ואולי לא שמש היה, אלא אבא טוב הקורא ב'מאמא לושן': "יידלך, יידלך, טיירה כושר יידלך … [יהודים, יהודים, יקרים, כשרים]" וקולו הספוג ערגה חודר אל מתחת לשמיכה.
בוקר אחד, לאחר לילה ארוך ללא שנת בו שקדנו בצוותא על עבודת גמר בהיסטוריה בנושא המהפכה הצרפתית, נכנס הרב נריה לחדרנו בניגון "ישראל עם קדושים" ועינו צדה את ספרי המהפכה המונחים פתוחים על השולחן. הרב נריה החל לדפדף באחד הספרים, וכשהגיע לתמונה המתארת את הפריצה לבסטיליה, הרים קולו בנעימה: "ישראל עם קדושים קומו למהפכה!" ואז נחה עליו הרוח, וכמהפכן הניצב בלב כיכר הומה אדם, החל קורא באוזננו בקול רם: "קומו חבריא! בואו נחולל בתפילתנו את המהפכה הצרפתית האמיתית. בואו נזקוף קומה בתפילה ונרים על נס את דגל "החופש", "השוויון" ו"האחווה"". ולא נתקררה דעתו עד שעמד דום בתנועה תיאטרלית קמעה והחל שר "ישראל עם קדושים" במנגינת ההמנון הצרפתי, המארסלייז, לקול המיות הצחוק של החבריא.
כשהחלפנו בינינו לאחר מכן רשמים, בעקבות המחזה המוזר, היו כאלה שלגלגו על הרב נריה וסברו שרוח שטות קפצה עליו. אבל אני ידעתי בעומק לבי שלא שטותיה דרב נריה סבא הייתה כאן אלא שיטתיה, שבשל מעמקיה לא יכולה הייתה להגלות אלא בלבוש מעשה שטות כביכול כ"שטותיה דרב המנינא סבא" (עיין "אורות ישראל ותחייתו" י"ד) (כתובות יז, א "אמר רבי זירא:"אהנייה ליה שוטיתיה לסבא!" ואמרי לה "שטותיה לסבא!" ואמרי לה "שיטתיה לסבא").
הרב נריה ביקש בראש וראשונה לקרוא לנו לקום לתפילה לא כאנוסים שתפילתם עליהם כמשא, אלא כבני חורין ההולכים בהתלהבות ובשמחה להגשמת משאת נפשם, ופניהם נשואות כלפי מעלה בחופש גמור ללא כל כפיה. כדברי השיר של ר' יהודה הלוי על עבד ה' החופשי:
"עבדי זמן עבדי עבדים הם
עבד ה' הוא לבדו חופשי
על כן מבקש כל אנוש חלקו
חלקי ה' אמרה נפשי".
אבל בכך לא נתמצה עדיין עיקרו של המסר. הרב נריה ביקש להדביק אותנו בדבר בו האמין בכל לבו ובו ראה את מוקד חייו: האמונה בכוחה של עבודת ה' בתורה ובתפילה לשנות מציאות ולחולל מהפכה. דברים אלה יסודם בהררי קודש בדברי הרב במוסר הקודש (עמ' מ"ט): "כשמתפללים מתפשט כוח הרצון, וכל כוחות הנפש מתגדלים מעל כל גבול. והרצון הטוב והמעולה בהתפשטו ביותר, פועל הוא את טיבו. התפילה היא פעולה ממש… ותפילתם של צדיקים עושה מהפכה גדולה לטובה בערכי העולם, כעתר זה המהפך את התבואה בגורן" (עיין יבמות פ"ד).
הרב נריה היה מטבעו מהפכן, ולבו פתוח לכל הזרמים החברתיים והסוציאליסטיים המהפכניים, ההומים בעולם מאז ימי המהפכה הצרפתית. אבל הרב נריה, המחנך הגדול, ידע כמורו ורבו הרב קוק זצ"ל, שהמהפכה מתחילה מבית, וכיבוש הבסטיליה מתחיל בכיבוש הלב העקוב מתוך גילוי כוחות הרצון הפנימיים המבקשים לעשות רצונו בלבב שלם. כי "הרצון הטוב הוא הכל וכל הכשרונות שבעולם אינם אלא מילואיו" (אורות התשובה ט', א').
הרב נריה ביקש לומר לנו באותה השכמת בוקר מעוררת תימהון, כי איננו צריכים לנדוד בעקבות המהפכה ולתור אחרי אורות פלא רחוקים, אלא עלינו להפנים את המהפכה הצרפתית ולגלות אותה בתוך התפילה, בסוד ישרים ועדה, ובמעמקי אורחות התורה והמצווה. אלא שכאן נתגלה כוחו המיוחד של הרב נריה כמחנך דגול לתרגם את המסרים הרוחניים לשפת החיים בסיפור, זמר ושיר. מכוחה של רוח זו, חולל את מהפכת 'דור הכיפות הסרוגות', ומכוחה עמד באותה שעת בוקר וקרא לנו "ישראל עם קדושים קומו... למהפכה".
קטעי מקורות וסיפורים/ מדרשת נריה
בס"ד, סיון תשס"ג
קטעי מקורות, הערות וסיפורים לא ממויינים
= הומלץ לא לעסוק יותר מדי בהסברים רעיוניים בודאי לא בחלקו הראשון של הסיור.
= ר' צבי לב סיפר לי: היה רק לחם לאכול. נתנו להם מהכפר חלקת אדמה קטנה ליד מנדלסון ובה הם גידלו עגבניות ומלפפונים.
= שיחה עם ר' יהודה ריינס ממחולה וזאב לביא מאלקנה ביום הלויה של דוד יוסף:
== זוכרים בערגה את שיעורי הכוזרי של הרב נריה על הדשא - ע"י הדקל או בסוכת שלמה. באוירה של פעולה חברתית ולא שיעור יבש בכיתה.
במחזור שלהם למד דוד חג'אשי מכפר שלם. הוא אמר שרק הוא נותר דתי יחיד מהכיתה בת"א. הייתה בישיבה אינטגרציה אמיתית – שנים לפני שהעלו את הרעיון במדינה.
סיפורו של זאב לביא על כך שמאחר והוא וחבר שלו החליפו הרבה ספרים בספריית השואה, הם קיבלו מהרב נריה את מפתח חדרו והיו יכולים להכנס גם בלילות להחליף ספרים. זאב זוכר את עצמו מתפרקד ושוכב להנאתו על מיטתו של ראש הישיבה וקורא ספר.
זאב לביא:
זוכר שאבא העמיד אותו ואת יעקב שיינין לידו בתפילה כדי לחנכם להתפלל כראוי. אח"כ אמר להם כשהוא פונה ראשית כל לזאב – אצלך הרגשתי שיפור בתפילה אבל אצל יעקב...
היום אני קובע עיתים לתורה יום יום ללימוד הדף היומי. הערך של קביעת עיתים לתורה הוחדר בנו ע"י אמירתו של הרב: "זה שתלמדו ג"מ בשבת, זה פשוט לי לגמרי. אבל הייתי שמח אם נזכה שתקבעו עיתים לתורה יום, יום.
כינסו אותם לצלם דברים על הישיבה לכבוד שנת החמישים. זוכר שאמר אז הרב יעקב אריאל [היום – רבה הראשי של רמת גן]: מהכיתה שלי בבית הספר הדתי בירושלים, רק אני ניצלתי ונשארתי דתי – בזכות הרב נריה. ביקרתי בישיבה בשבת והחלטתי ללמוד כאן.
זוכר שהגיע הבייתה ומצא שם להפתעתו את הר"מ שלו – הרב הרלינג. הרב התנצל שבא לבקר את הוריו ולשוחח אתם על מידת החשיבות שבנם ילך ללמוד בישיבה גבוהה.
יהודה ריינס:
זוכר איך היה הרב נריה לוקח עמו בחורים שילוו אותו בדרכו מהישיבה הבייתה בבוקר ובערב. היה ממליץ על כך את הפסוק "את הכבש האחד תעשה בבוקר ואת הכבש השני תעשה בין הערביים".
אני עמדתי בשלושת התנאים של הרב בנציון רוזנפלד לראויים להיות חתניו: שיהיו יוצאי חטיבת הצנחנים, שיהיו ימניים בהשקפת עולמם ושיהיו בוגרי כפר הרואה...
== [פתחיה] תלמידים רבים באו לנחם אותנו בשבעה וכממתיקים סוד שאחרים לא ישמעו, אמרו לי שהם מרגישים שלרב נריה היה אמנם קשר ויחס אישי לכולם, אבל אליהם היה לו יחס קרוב ומיוחד במינו.
אחד הרגיש זאת מתוך ששוחח עמו על מעשיו והתענין במיוחד על פעולותיו בסניף. אחר הרגיש זאת מתוך ההתענינות הרבה במצבו הלימודי והחברתי. אחר הרגיש זאת מתוך ההתענינות במשפחתו וקרוביו...
== רבים ניסו לעמוד על השאלה מה היה ה"סוד" שלו.
ראה דיברי ר' חנן פורת בדבריו על הרב כמהפכן "ישראל עם קדושים – קומו למהפכה" ובדבריו על שבועות – על לימוד התורה החיה.
הרב יעקב פישר על הרמת עלה האורן – המעשים הקטנים והמתמידים היוצרים את המפעל הגדול.
דברי אבא על מרים שהצליחה בחינוך הנשים יותר מאחיה משה ואהרון [שכן הנשים לא חטאו בחטא העגל ולא בחטא המרגלים] – כי היא רקדה אתם.
== לתלמיד שהיה נראה שאינו מוציא תפילתו בפה והיה פיו חתום וסתום בשעת התפילה, היה קורא לו אחרי שיצאו כולם מבית הכנסת וביקש ממנו להוציא מפיו את האות מ"מ בלי לפתוח את הפה. התלמיד כמובן לא הצליח ואז היה מעלה את השאלה א"כ איך יכול להתפלל בלי לפתוח את פיו?
== היה מתפלל כמונה מעות. כל מילה שווה הון. בברכת כהנים בישיבה היה נוהג לעמוד ממש לפניהם כפוף כשהטלית מונחת על ראשו ונופלת על פניו ומכסה מחצית גופו. ולא היה נע ולא היה זע עד תום הברכה.
=================================================
– הרב אברהם פוזיילוב, ר"מ בישיבה מספר:
בלידת בני אורי בשנת תשל"ב חזרתי הביתה בבוקר, אחרי לילה שלם ללא שינה בבית היולדות.
ראיתי את הרב נריה בדרכו לישיבה לתפילת שחרית. עצרתי לידו וסיפרתי לו שעכשיו אני שב מלילה ארוך על יד אישתי שבשעה טובה ילדה בן. ברכתו זכורה לי עד היום [תשס"ג]. הוא ברך אותי "יהי רצון שיהיו אלה היסורים האחרונים ומכאן ולהבא שיהיה רק נחת כל החיים".
השבתי לו - יהי רצון שתתקבל הברכה.
= זכורים לי שני דברים אליהם היה הרב נריה מפנה את תשומת לב התלמידים בחדר האוכל [בהקשר לזהירותו המפורסמת מהשחתת אוכלין].
-
לשמור על כך שפרוסות הלחם תהיינה מונחות בסלסילות ולא על השולחן.
הוא הסביר שפרוסת לחם שמונחת סתם על השולחן יכולה להרטב או להתלכלך משאר אוכלין ומשקין המתפזרים על המפה ועל ידי כך להמאס מאכילה. פרוסה הנמצאת בתוך הסלסלה, סביר יותר שתישמר נקיה.
-
לא להכין מראש כמות גדולה של סנדביצי'ם בתכנון לאוכלם בעתיד.
כשבחור רעב הוא חושב שירצה לאכול כמות גדולה של אוכל מעבר למה שהוא באמת צריך. אחרי שאוכלים קצת, נרגע הרעב הגדול ולא מרגישים עוד בצורך לאכול הרבה ואז נותרים סנדוויצי'ם שלא נאכלים ונגרמת השחתת אוכלין.
קטעים להצגות מס' 6
בס"ד, אלול ס"ג
המחנך / לגעת בלבבות / מדריך לחיים/
נר לנתיבתי
הצגה + מולטי מדיה על דמותו ודרכו החינוכית של הרב נריה
פתחיה נריה ©
המטרה:
יצירת מפגש חוייתי עם ארועים מחיי הרב נריה זצ"ל כמחנך.
העלאת ארועים חינוכיים המאירים את ייחודו כמחנך מסור בלב ונפש לתלמידיו, המדריכם באורחות חיי אמונה, מצוות ומידות טובות, קשור אליהם באופן אישי בחום ואהבה.
האמצעים:
הצגה ל 3 שחקנים חובבניים מתלמידי הישיבה. בהצגה ישולבו קטעי שירה, הקראה ואמצעים אור קוליים: מוזיקה, תאורה, סרטים, תפאורה ותלבושות מיוחדות שיצרו אוירה מיוחדת.
האוירה:
מכובדת אך נעימה, קלילה וזורמת , משולבת בהווי בני עקיבא.
קטעי סרטים: תנאי האוכל הקשים בראשית ימי הישיבה // קשר עם התלמידים // שיחה // שירה
שירים מתאימים:
שירה עם התלמידים // בראשית היתה מחשבה // תה מר לחם עם ריבה // מנגינה לפני השיחה // יד אחים // שירי ב"ע // קדושה
כלים:
אולם / חדר מתאים שבו יהיה הציוד קבוע.
מחשב + מקרן וידאו + מסך.
הגברה. טייפ + קופקדיסק .
אמצעי תאורה,
סטנדרים ישנים + ספסל ישן. רקויזיטים - מגבעת, פאת זקן, חליפה שחורה
- מחיצות על גלגלים .
תמונות גדולות על הכניסה ועל הקירות.
אולי התערוכה הקבועה צריכה להיות על קירות האולם?
הארועים
-
כדי להקים ישיבה צריך להיות משוגע...
מספר בן דימונה, הרב דוד תורג'מן, בוגר ישיבת כפר מימון והכותל וכיום רבה של דימונה:
באחד מימי כ"ח אייר, כשלמדתי בישיבת הכותל, פגשתי לאחר תפילת ותיקין בכותל את ראש הישיבה התיכונית שלי, הרב יעקב אריאל שליט"א (רבה של רמת גן).
אמרתי לו שברצוני לפעול להקמת ישיבה בדימונה. זהו צורך גדול וחשוב לקידום הרמה הדתית בעיר.
הוא אמר לי: נמצא כאן הרב נרי'ה, בא איתי ותאמר לו את הדברים .
הרב נרי'ה עמד וקיפל את תפיליו באיטיות, באהבה.
הרב אריאל הציג אותי לפני הרב נרי'ה, כבן דימונה המבקש להקים ישיבה.
כששמע הרב נרי'ה את הרעיון שלי להקים ישיבה בדימונה, הרים את ראשו אלי (הרב תורג'מן הוא גבוה והרב נרי'ה היה נמוך קומה) ושאלני: אתה משוגע?
-
הייתי די המום משאלתו ולא עניתי.
עמדתי ושתקתי שתיקה של הלם משאלתו.
ואז הוא שאל אותי פעם נוספת: אתה משוגע?
התעשתי ואמרתי לו: אני חושב שלא...
אמר לי: אם כך, אתה לא יכול להקים ישיבה.....
כעבור שנים, באתי אליו לכפר הרואה עם ראש הישיבה בדימונה, הרב קוסטינר לגייס תלמידים לישיבה.
הזכרתי לו את הפגישה לפני שנים רבות ע"י הכותל והוספתי: כנראה שאני קצת משוגע...
====================================
הקראה?
קשיי בראשית:
אחרי שבועיים אזלו מעט המזומנים שעמדו לרשותם ונדרש סיוע כספי מידי. ההורים התבקשו להשתתף באחזקת הבנים בסכום של לירה וחצי לחודש, בכפר הרואה ערכו מגבית של ביצים וירקות, צילי נסעה לתל אביב לבקש עזרה מנשים צדקניות שהכירה ובעלי מפעלים ידידי התנועה נתבקשו לגייס תרומות או מוצרי מזון. קבוצת טירת צבי שלחה זיתים וחיים – דוד פייקש מחדרה העביר מידי יום כיכרות לחם שנותרו במאפייה שלו. החברים נאלצו להסתפק בתפריט צנוע: לחם, ריבה ותפוזים שהורשו לקטוף מפרדס סמוך. את סעודתם הדלה תיבלו בשירה :
"תה מר לחם וריבה,
דיסה דייסה אוכל בישיבה,
חלבונים אם אין
כוח אז מניין
תה מר לחם וריבה".
-
הטיפול החינוכי בארוע גניבת עוגות שבת מחדר האוכל
הקלטה על סיפורו של...... איך היו גונבים את העוגות....
"מעשה ופרצו שני חבר'ה למטבח ולקחו מצרכי מזון.
הרב נרי'ה הזמין אותם הביתה, דיבר מתוך דאגה: "מה קרה? אין מספיק אוכל?
אתם רעבים – הבעיה בישיבה, צריך לטפל במטבח".
לא מתוך כעס נאמרו הדברים, אלא בדאגה כנה." (מבעיית הפריצה למטבח, התעלם לגמרי...)
המציגים אוכלים עוגה בהנאה, מחלקים לחבריהם ומספרים איך הגיעו אליה.
פתאום נכנס מישהו ומזמין אותם לחדרו של ראש הישיבה.
מחוץ לחדרו הם יושבים ודנים מה יהיה אתם – הם הוזמנו לרב נרי'ה והם יודעים על מה ולמה.
מה יגידו לו? שהיו רעבים.
משערים מה יקרה להם:
יסלקו אותם לגמרי? ירחיקו לחודש? - מנהלים ויכוח על הצפוי להם.
מה קורה בפנים:
ואח"כ כשיוצאים – המומים ממה ששמעו ומביעים את מה שעשה להם הטיפול הייחודי. בהתחלה, איזה כיף, יצאנו בלא כלום ואח"כ מתפתחים יסורי המצפון - התיקון הפנימי המשמעותי.
כעבור שנים טל' לראש הישיבה
איך אני יכול לכפר על סחיבת העוגות...
-
הפגנה עם התלמידים על כך שאין מים חמים בפנימיה ועל הסויה כל יום
הפגנה על מים חמים – באים החבר'ה אל הרב ושוטחים טענותיהם ומודיעים שהיום לא יכנסו ללימודים!
- דיברתם עם המדריך? מנהל הפנימייה? מנהל הישיבה?
שומע על התוכנית לא להכנס לשיעורי התיכון אחר הצהרים ולעשות הפגנה על פתח הפנימיה. אומר שישתדל לטפל בענין.
נראה מרים טל' לכל מיני אנשים ומתרשם שלא לחוצים לטפל בבעיה.
בשעת הצהרים עם תחילת ההפגנה, לוקח סטנדר לומד במקום ההפגנה ומצטרף למפגינים נגד הנהלת הישיבה ...
...................................................................................
שנה אחת יצאה לשוק הסויה, מוסדות חינוך קפצו על המציאה:
מזון מזין וזול – שתי מעלות טובות.
בישיבה הרבו לתת סויה (וטעמו אז לא היה כטעמו היום). החבר'ה מאוד לא אהבו – בלשון המעטה – את המוצר. לקראת פורים החליטו לקחת את הנושא לטיפול. חדר האוכל הוכתר בתואר "היכל הסויה" וכל הפרסומות היו התקפה מרוכזת על הסויה.
הרב נרי'ה ניגש לשולחן של החבורה המארגנת:
- זה באמת לא טעים לכם?
-
כן, באמת!
אז למה אין המנון? אם יוצאים למאבק, צריך המנון...
תוך רגעים ספורים נעמד, והחל לשיר את ההמנון:
הויה הויה
היכל הסויה
כי כולם רעבים
הבה נשבות
ונאכל פחות
עד שהמחדל
יחדל!
- המנון על מחדל הסויה - רפי קפלן.
4. תלישת הפלקט על כשלון בבגרויות.
- דברים של זאב לביא ויהודה ריינס משבט שח"ל.
אופן ההצגה: מגיעים 2 בחורים ומתבוננים בלוח מודעות פורים ונסערים למצוא פלקט קרוע – מי קרע, למה קרע פלקט כ"כ יפה, הלוא יש הרבה יותר קשים ממנו.
נכנס השלישי – חבר'ה אני ראיתי מרחוק את הרב נרי'ה קורע את הפלקט.
מה? הרב נרי'ה? לא מאמינים, הלוא ראה כאן שלטים הרבה יותר קיצוניים על מי לא צחקו על מה לא כתבו ודווקא את הפלקט הזה הוא קרע?
אמרו לנו שכאן נותנים לחבר'ה לבטא את עצמם גם בצורה קיצונית, בואו נלך אליו, הוא חייב לנו הסבר, לכל התלמידים.
פלקטים על הקירות [מתוך עלוני פורים בישיבה].
מנהל התיכון מר מבורך הוא המלך,
מנהל הפנימיה מר גרשוני הוא המולך,
מי שלהם משתחווה הוא הלמך.
האוכל בישיבה מנה עיקרית – תפריט יומי
יום א' - שמן בצורת תפוחי אדמה
יום ב' - שמן בצורת שניצל
יום ג' - שמן בצורת חביתה
יום ד' - שמן בצורת פסטה
יום ה' - שמן בצורת בורקס
שבת - שמן בצורת עוף // שמן בצורת צ'ולנט
5. נושאי שיחה כללית לפני יציאה הביתה:
איך אתה נכנס הביתה?
איך אתה באוטובוס?
איך אתה בסניף?
איך אתה עם חברים צעירים?
יחס לתפילין, לעובדות הניקיון
מפעם לפעם לפני שבת חופשית היה מכנס אותנו ומדגיש לנו: כשאתם עולים לאוטובוס תזכרו תמיד שאתם מייצגים את הציבור הדתי-לאומי ועליכם להתנהג כבני-תורה. אין אתם סתם נערים פרחחים, אלא בני ישיבה, ועליכם להתנהג בהתאם. וכשאתם יורדים אל תרדו מהדלת האחורית. הרגילו עצמכם לעבור דרך הנהג, והגידו לו: "תודה שהבאת אותנו לאמא" בועז שרמן
להשיג הקלטות של שיחות מאורן לש ובחור מאלקנה.
6. שיחה אישית:
יד על הכתף, מה שלומך? מזמין לשבת לידו על הספסל ע"י הבריכה.
מתענין מה שלום הדוד.
על השאלה מאיפה הרב מכיר אותו?
הוא היה חניך סניף חיפה לפני 36 שנים ואח"כ הוא היה אחד המדריכים הטובים ביותר, השפיע על החברה – חיזק אותם והפך את הסניף לגדול פי 3 ממה שהיה לפניו
גם אתה מדריך? על מה העברת פעולה בשבת האחרונה?
זכורות שיחות הנפש בארבע עיניים בחדר הצנוע בישיבה. הפגישות היו כאילו לא מתוכננות. לעיתים מצאתי את עצמי באמצע פעילות או לקראת פעילות, כאשר לפתע הרב היה מבקשני להכנס לחדרו. ללא רשמיות. ללא מחיצות . השיחה קולחת. דברים מעניני דיומא, התענינות על הנעשה ב"שבט" מה קורה בסניף שבעיר, איזו סוגיה נלמדת בשיעור...
לעיתים מזומנות זכית בלווי צמוד לרב, מהגבעה ועד ביתו שבכפר. מהלכים בשבילי הכפר נער צעיר ואיש מבוגר והשיחה ביניהם קולחת.
כעבור 30 שנה המשיכו השיחות עם הבנים באותה חיוניות. היטיב לבטא את התחושה בני נ"י, שסיפר לי כי הטיולים האלה התאפיינו ב"בריחת זמן" "פשוט, לא הרגשתי איך הזמן חלף – היה מרתק". נער בן 16 שלוב ידיים ומרותק לרב שחצה את גיל ה-80. זר לא יבין זאת .
שמואל רוזנבלום, "הצופה", כ' טבת תשנ"ו
הקשר האישי נמשך גם לאחר סיום הלימודים בישיבה:
.... על הקשר האישי עם כל בוגר. תמיד, במשך עשרות שנים טרח להחזיר אגרת "שנה טובה עם תוספת ברכה אישית בכתב יד. כל בוגר קיבל ספר מספריו כתשובה עם הקדשה אישית בכתב ידו. לכל שמחה במשפחתי (נישואי ילדים, "בר מצוה") היה נוהג לשלוח כתשובה אישית את אחד מספריו החשובים.
הרב יוסף הרטמן, "הצופה" כ' טבת תשנ"ו
בשנים האחרונות הייתה התארגנות במחזור לנו ובכל שנתיים –שלוש יש לנו שבת מחזור. בכל פעם שבאנו מצא זמן מיוחד להיפגש עם המחזור, לשמוע מכל אחד על עיסוקיו, על משפחתו, וכן לספר לנו קצת על הנעשה בישיבה ועוד ענייני דיומא שונים.
בכל פעם התפעלתי מחדש כיצד יש לו כח ופנאי להתעניין בכל אחד ולהקדיש לנו מחדש זמן.
הרב זאב נחושתן
מאורות נריה 122 (הרב אסף ירחי)
סיפור דומה קיבלנו גם מבוגר נוסף (ההפרש ביניהם הוא כשנות דור...)
כולנו הרגשנו שהרב נרי'ה הוא לא "ראש ישיבה" מורם מעם אלא הוא ממש חבר-יועץ. הוא התעניין בכל תלמיד ותלמיד – גם בהקשר הלימודי ובכלל. שיבח את מי שצריך, עודד את מי שצריך והפגין התעניינות רבה.
בשבת בוגרים הוא התעניין בכל אחד בדיוק מה הוא עושה, במה רעייתו עוסקת וכן הלאה, לפרטי פרטים, ולכל אחד הוסיף עצות, הפגין מעורבות וכו'. היה זה מדהים לראות עד כמה הוא לא הסתפק בדרשות הרגילות והחשובות, אלא ממש ירד לפרטי הפרטים ובהתייחסות אישית לכל אחד ואחד, ואף אם עברו שנים מאז שעזב את הישיבה עדיין המעורבות נמשכה.
הזמנתי את הרב לחתונתי. הוא הקפיד לשלוח לכל חתונה ספר שלו או של בנו הרב א"י זצ"ל. אך התפעלתי מאוד שהוא לא הסתפק במשלוח מתנה בדואר, אלא טרח והוסיף מכתב התנצלות ארוכה ופירוט מדוע לא יכול היה להגיע לחתונה, והוסיף שהוא בכל זאת ישתדל להגיע.
מדובר ממש בשנותיו האחרונות, כשלכל הדעות גילו היה כבר סיבה מספיקה בשביל לא לבוא. אך לא כך סבר הרב.
(מאיר אלבז)
"כולם היו בניו" – וכשמנאם בתפילות יזכור ביו"כ ובחג השבועות, יכולת לראות על פניו של מו"ר, שעל בניו הוא מבכה, ולעילוי נשמתו של כל אחד ואחד הוא מתפלל – כאילו היה השם היחיד ברשימת ה"יזכור" הארוכה.
הזמנתי את הרב לחתונתי. הוא הקפיד לשלוח לכל חתונה ספר שלו או של בנו הרב א"י זצ"ל. אך התפעלתי מאוד שהוא לא הסתפק במשלוח מתנה בדואר, אלא טרח והוסיף מכתב התנצלות ארוכה ופירוט מדוע לא יכול היה להגיע לחתונה, והוסיף שהוא בכל זאת ישתדל להגיע.
מדובר ממש בשנותיו האחרונות, כשלכל הדעות גילו היה כבר סיבה מספיקה בשביל לא לבוא. אך לא כך סבר הרב.
(מאיר אלבז)
"כולם היו בניו" – וכשמנאם בתפילות יזכור ביו"כ ובחג השבועות, יכולת לראות על פניו של מו"ר, שעל בניו הוא מבכה, ולעילוי נשמתו של כל אחד ואחד הוא מתפלל – כאילו היה השם היחיד ברשימת ה"יזכור" הארוכה.
קטעים להצגות מס 6
בס"ד, אלול ס"ג
המחנך / לגעת בלבבות / מדריך לחיים/
נר לנתיבתי
הצגה + מולטי מדיה על דמותו ודרכו החינוכית של הרב נריה
פתחיה נריה ©
המטרה:
יצירת מפגש חוייתי עם ארועים מחיי הרב נריה זצ"ל כמחנך.
העלאת ארועים חינוכיים המאירים את ייחודו כמחנך מסור בלב ונפש לתלמידיו, המדריכם באורחות חיי אמונה, מצוות ומידות טובות, קשור אליהם באופן אישי בחום ואהבה.
האמצעים:
הצגה ל 3 שחקנים חובבניים מתלמידי הישיבה. בהצגה ישולבו קטעי שירה, הקראה ואמצעים אור קוליים: מוזיקה, תאורה, סרטים, תפאורה ותלבושות מיוחדות שיצרו אוירה מיוחדת.
האוירה:
מכובדת אך נעימה, קלילה וזורמת , משולבת בהווי בני עקיבא.
קטעי סרטים: תנאי האוכל הקשים בראשית ימי הישיבה // קשר עם התלמידים // שיחה // שירה
שירים מתאימים:
שירה עם התלמידים // בראשית היתה מחשבה // תה מר לחם עם ריבה // מנגינה לפני השיחה // יד אחים // שירי ב"ע // קדושה
כלים:
אולם / חדר מתאים שבו יהיה הציוד קבוע.
מחשב + מקרן וידאו + מסך.
הגברה. טייפ + קופקדיסק .
אמצעי תאורה,
סטנדרים ישנים + ספסל ישן. רקויזיטים - מגבעת, פאת זקן, חליפה שחורה
- מחיצות על גלגלים .
תמונות גדולות על הכניסה ועל הקירות.
אולי התערוכה הקבועה צריכה להיות על קירות האולם?
הארועים
-
די להקים ישיבה צריך להיות משוגע...
מספר בן דימונה, הרב דוד תורג'מן, בוגר ישיבת כפר מימון והכותל וכיום רבה של דימונה:
באחד מימי כ"ח אייר, כשלמדתי בישיבת הכותל, פגשתי לאחר תפילת ותיקין בכותל את ראש הישיבה התיכונית שלי, הרב יעקב אריאל שליט"א (רבה של רמת גן).
אמרתי לו שברצוני לפעול להקמת ישיבה בדימונה. זהו צורך גדול וחשוב לקידום הרמה הדתית בעיר.
הוא אמר לי: נמצא כאן הרב נרי'ה, בא איתי ותאמר לו את הדברים .
הרב נרי'ה עמד וקיפל את תפיליו באיטיות, באהבה.
הרב אריאל הציג אותי לפני הרב נרי'ה, כבן דימונה המבקש להקים ישיבה.
כששמע הרב נרי'ה את הרעיון שלי להקים ישיבה בדימונה, הרים את ראשו אלי (הרב תורג'מן הוא גבוה והרב נרי'ה היה נמוך קומה) ושאלני: אתה משוגע?
-
הייתי די המום משאלתו ולא עניתי.
עמדתי ושתקתי שתיקה של הלם משאלתו.
ואז הוא שאל אותי פעם נוספת: אתה משוגע?
התעשתי ואמרתי לו: אני חושב שלא...
אמר לי: אם כך, אתה לא יכול להקים ישיבה.....
כעבור שנים, באתי אליו לכפר הרואה עם ראש הישיבה בדימונה, הרב קוסטינר לגייס תלמידים לישיבה.
הזכרתי לו את הפגישה לפני שנים רבות ע"י הכותל והוספתי: כנראה שאני קצת משוגע...
====================================
הקראה?
קשיי בראשית:
אחרי שבועיים אזלו מעט המזומנים שעמדו לרשותם ונדרש סיוע כספי מידי. ההורים התבקשו להשתתף באחזקת הבנים בסכום של לירה וחצי לחודש, בכפר הרואה ערכו מגבית של ביצים וירקות, צילי נסעה לתל אביב לבקש עזרה מנשים צדקניות שהכירה ובעלי מפעלים ידידי התנועה נתבקשו לגייס תרומות או מוצרי מזון. קבוצת טירת צבי שלחה זיתים וחיים – דוד פייקש מחדרה העביר מידי יום כיכרות לחם שנותרו במאפייה שלו. החברים נאלצו להסתפק בתפריט צנוע: לחם, ריבה ותפוזים שהורשו לקטוף מפרדס סמוך. את סעודתם הדלה תיבלו בשירה :
"תה מר לחם וריבה,
דיסה דייסה אוכל בישיבה,
חלבונים אם אין
כוח אז מניין
תה מר לחם וריבה".
-
הטיפול החינוכי בארוע גניבת עוגות שבת מחדר האוכל
הקלטה על סיפורו של...... איך היו גונבים את העוגות....
"מעשה ופרצו שני חבר'ה למטבח ולקחו מצרכי מזון.
הרב נרי'ה הזמין אותם הביתה, דיבר מתוך דאגה: "מה קרה? אין מספיק אוכל?
אתם רעבים – הבעיה בישיבה, צריך לטפל במטבח".
לא מתוך כעס נאמרו הדברים, אלא בדאגה כנה." (מבעיית הפריצה למטבח, התעלם לגמרי...)
המציגים אוכלים עוגה בהנאה, מחלקים לחבריהם ומספרים איך הגיעו אליה.
פתאום נכנס מישהו ומזמין אותם לחדרו של ראש הישיבה.
מחוץ לחדרו הם יושבים ודנים מה יהיה אתם – הם הוזמנו לרב נרי'ה והם יודעים על מה ולמה.
מה יגידו לו? שהיו רעבים.
משערים מה יקרה להם:
יסלקו אותם לגמרי? ירחיקו לחודש? - מנהלים ויכוח על הצפוי להם.
מה קורה בפנים:
ואח"כ כשיוצאים – המומים ממה ששמעו ומביעים את מה שעשה להם הטיפול הייחודי. בהתחלה, איזה כיף, יצאנו בלא כלום ואח"כ מתפתחים יסורי המצפון - התיקון הפנימי המשמעותי.
כעבור שנים טל' לראש הישיבה
איך אני יכול לכפר על סחיבת העוגות...
-
הפגנה עם התלמידים על כך שאין מים חמים בפנימיה ועל הסויה כל יום
הפגנה על מים חמים – באים החבר'ה אל הרב ושוטחים טענותיהם ומודיעים שהיום לא יכנסו ללימודים!
- דיברתם עם המדריך? מנהל הפנימייה? מנהל הישיבה?
שומע על התוכנית לא להכנס לשיעורי התיכון אחר הצהרים ולעשות הפגנה על פתח הפנימיה. אומר שישתדל לטפל בענין.
נראה מרים טל' לכל מיני אנשים ומתרשם שלא לחוצים לטפל בבעיה.
בשעת הצהרים עם תחילת ההפגנה, לוקח סטנדר לומד במקום ההפגנה ומצטרף למפגינים נגד הנהלת הישיבה ...
...................................................................................
שנה אחת יצאה לשוק הסויה, מוסדות חינוך קפצו על המציאה:
מזון מזין וזול – שתי מעלות טובות.
בישיבה הרבו לתת סויה (וטעמו אז לא היה כטעמו היום). החבר'ה מאוד לא אהבו – בלשון המעטה – את המוצר. לקראת פורים החליטו לקחת את הנושא לטיפול. חדר האוכל הוכתר בתואר "היכל הסויה" וכל הפרסומות היו התקפה מרוכזת על הסויה.
הרב נרי'ה ניגש לשולחן של החבורה המארגנת:
- זה באמת לא טעים לכם?
-
כן, באמת!
אז למה אין המנון? אם יוצאים למאבק, צריך המנון...
תוך רגעים ספורים נעמד, והחל לשיר את ההמנון:
הויה הויה
היכל הסויה
כי כולם רעבים
הבה נשבות
ונאכל פחות
עד שהמחדל
יחדל!
- המנון על מחדל הסויה - רפי קפלן.
4. תלישת הפלקט על כשלון בבגרויות.
- דברים של זאב לביא ויהודה ריינס משבט שח"ל.
אופן ההצגה: מגיעים 2 בחורים ומתבוננים בלוח מודעות פורים ונסערים למצוא פלקט קרוע – מי קרע, למה קרע פלקט כ"כ יפה, הלוא יש הרבה יותר קשים ממנו.
נכנס השלישי – חבר'ה אני ראיתי מרחוק את הרב נרי'ה קורע את הפלקט.
מה? הרב נרי'ה? לא מאמינים, הלוא ראה כאן שלטים הרבה יותר קיצוניים על מי לא צחקו על מה לא כתבו ודווקא את הפלקט הזה הוא קרע?
אמרו לנו שכאן נותנים לחבר'ה לבטא את עצמם גם בצורה קיצונית, בואו נלך אליו, הוא חייב לנו הסבר, לכל התלמידים.
פלקטים על הקירות [מתוך עלוני פורים בישיבה].
מנהל התיכון מר מבורך הוא המלך,
מנהל הפנימיה מר גרשוני הוא המולך,
מי שלהם משתחווה הוא הלמך.
האוכל בישיבה מנה עיקרית – תפריט יומי
יום א' - שמן בצורת תפוחי אדמה
יום ב' - שמן בצורת שניצל
יום ג' - שמן בצורת חביתה
יום ד' - שמן בצורת פסטה
יום ה' - שמן בצורת בורקס
שבת - שמן בצורת עוף // שמן בצורת צ'ולנט
5. נושאי שיחה כללית לפני יציאה הביתה:
איך אתה נכנס הביתה?
איך אתה באוטובוס?
איך אתה בסניף?
איך אתה עם חברים צעירים?
יחס לתפילין, לעובדות הניקיון
מפעם לפעם לפני שבת חופשית היה מכנס אותנו ומדגיש לנו: כשאתם עולים לאוטובוס תזכרו תמיד שאתם מייצגים את הציבור הדתי-לאומי ועליכם להתנהג כבני-תורה. אין אתם סתם נערים פרחחים, אלא בני ישיבה, ועליכם להתנהג בהתאם. וכשאתם יורדים אל תרדו מהדלת האחורית. הרגילו עצמכם לעבור דרך הנהג, והגידו לו: "תודה שהבאת אותנו לאמא" בועז שרמן
להשיג הקלטות של שיחות מאורן לש ובחור מאלקנה.
6. שיחה אישית:
יד על הכתף, מה שלומך? מזמין לשבת לידו על הספסל ע"י הבריכה.
מתענין מה שלום הדוד.
על השאלה מאיפה הרב מכיר אותו?
הוא היה חניך סניף חיפה לפני 36 שנים ואח"כ הוא היה אחד המדריכים הטובים ביותר, השפיע על החברה – חיזק אותם והפך את הסניף לגדול פי 3 ממה שהיה לפניו
גם אתה מדריך? על מה העברת פעולה בשבת האחרונה?
זכורות שיחות הנפש בארבע עיניים בחדר הצנוע בישיבה. הפגישות היו כאילו לא מתוכננות. לעיתים מצאתי את עצמי באמצע פעילות או לקראת פעילות, כאשר לפתע הרב היה מבקשני להכנס לחדרו. ללא רשמיות. ללא מחיצות . השיחה קולחת. דברים מעניני דיומא, התענינות על הנעשה ב"שבט" מה קורה בסניף שבעיר, איזו סוגיה נלמדת בשיעור...
לעיתים מזומנות זכית בלווי צמוד לרב, מהגבעה ועד ביתו שבכפר. מהלכים בשבילי הכפר נער צעיר ואיש מבוגר והשיחה ביניהם קולחת.
כעבור 30 שנה המשיכו השיחות עם הבנים באותה חיוניות. היטיב לבטא את התחושה בני נ"י, שסיפר לי כי הטיולים האלה התאפיינו ב"בריחת זמן" "פשוט, לא הרגשתי איך הזמן חלף – היה מרתק". נער בן 16 שלוב ידיים ומרותק לרב שחצה את גיל ה-80. זר לא יבין זאת .
שמואל רוזנבלום, "הצופה", כ' טבת תשנ"ו
הקשר האישי נמשך גם לאחר סיום הלימודים בישיבה:
.... על הקשר האישי עם כל בוגר. תמיד, במשך עשרות שנים טרח להחזיר אגרת "שנה טובה עם תוספת ברכה אישית בכתב יד. כל בוגר קיבל ספר מספריו כתשובה עם הקדשה אישית בכתב ידו. לכל שמחה במשפחתי (נישואי ילדים, "בר מצוה") היה נוהג לשלוח כתשובה אישית את אחד מספריו החשובים.
הרב יוסף הרטמן, "הצופה" כ' טבת תשנ"ו
בשנים האחרונות הייתה התארגנות במחזור לנו ובכל שנתיים –שלוש יש לנו שבת מחזור. בכל פעם שבאנו מצא זמן מיוחד להיפגש עם המחזור, לשמוע מכל אחד על עיסוקיו, על משפחתו, וכן לספר לנו קצת על הנעשה בישיבה ועוד ענייני דיומא שונים.
בכל פעם התפעלתי מחדש כיצד יש לו כח ופנאי להתעניין בכל אחד ולהקדיש לנו מחדש זמן.
הרב זאב נחושתן
מאורות נריה 122 (הרב אסף ירחי)
סיפור דומה קיבלנו גם מבוגר נוסף (ההפרש ביניהם הוא כשנות דור...)
כולנו הרגשנו שהרב נרי'ה הוא לא "ראש ישיבה" מורם מעם אלא הוא ממש חבר-יועץ. הוא התעניין בכל תלמיד ותלמיד – גם בהקשר הלימודי ובכלל. שיבח את מי שצריך, עודד את מי שצריך והפגין התעניינות רבה.
בשבת בוגרים הוא התעניין בכל אחד בדיוק מה הוא עושה, במה רעייתו עוסקת וכן הלאה, לפרטי פרטים, ולכל אחד הוסיף עצות, הפגין מעורבות וכו'. היה זה מדהים לראות עד כמה הוא לא הסתפק בדרשות הרגילות והחשובות, אלא ממש ירד לפרטי הפרטים ובהתייחסות אישית לכל אחד ואחד, ואף אם עברו שנים מאז שעזב את הישיבה עדיין המעורבות נמשכה.
הזמנתי את הרב לחתונתי. הוא הקפיד לשלוח לכל חתונה ספר שלו או של בנו הרב א"י זצ"ל. אך התפעלתי מאוד שהוא לא הסתפק במשלוח מתנה בדואר, אלא טרח והוסיף מכתב התנצלות ארוכה ופירוט מדוע לא יכול היה להגיע לחתונה, והוסיף שהוא בכל זאת ישתדל להגיע.
מדובר ממש בשנותיו האחרונות, כשלכל הדעות גילו היה כבר סיבה מספיקה בשביל לא לבוא. אך לא כך סבר הרב.
(מאיר אלבז)
"כולם היו בניו" – וכשמנאם בתפילות יזכור ביו"כ ובחג השבועות, יכולת לראות על פניו של מו"ר, שעל בניו הוא מבכה, ולעילוי נשמתו של כל אחד ואחד הוא מתפלל – כאילו היה השם היחיד ברשימת ה"יזכור" הארוכה.
הבלגה בשואה/ בשולי הבעיות ב"ארשת"
בשולי הבעיות ב"ארשת"
---
הקובץ נפתח במאמרו של ד"ר ישעיהו וולפסברג על "היהדות הנאמנה במלחמה". בין השאר הוא אומר ש"הטוב והרע לובשים צורה ממשית בהיסטוריה ונהיו ישראל ועמלק", וממשיך אחר כך ואומר כי "אין בין הטוב והרע, בשאיפת ההשמדה ההדדית, אלא תוקפנות יתר של הרע בלבד, שכן קשה למגמה הטובה לתקוף ולהרוס עד שאמרו יתמו חטאים מן הארץ – חטאים ולא חוטאים" (עמ' י"א).
דומה, דבריו אינם צודקים. דרשה זו לא נאמרה מעולם על הרע המוחלט. אדרבה, מחיית עמלק – מצוות עשה היא, ויש מי שסובר שאפילו גיור אינו עולה לו (רבי אליעזר במכילתא, ס"פ בשלח). הטוב שאין לו אומץ להשמיד את הרע – אין טובתו שלימה. וזו הייתה רחמנותו של שאול המלך שעליה אמרו: "כל המרחם על האכזרים, סופו שהוא מתאכזר על הרחמנים". השמדתו הגמורה של הרע, יש בה משום גמילות-חסד עם הרע עצמו. ב"אורות הקודש" למרן הגראי"ה קוק זצ"ל כתוב לאמור: "שהרע בעומק היש שלו עורג לגאולה מההוויה של הרע" ו"בא הוא לאשרו לשמוח בכיליונו, ובאבוד רשעים רנה – גם לרשעים עצמם"(עמ' תק"ג).
בהמשך דבריו במאמר, נתפס גם ד"ר וולפסברג לשיגרה של ההערצה מיוחדת של מלחמת הגטאות (עמ' י"ג). כביכול, עד פרוץ המלחמה בגטאות הייתה זו תקופה של מורך-לב ורפיון-רוח (ופלמוני העסקן, שבדרך כלל אינו רגיל להתבייש, העיז להכריז שהוא מתבייש ביהדות-פולין שלא עמדה על נפשה), ומאז - התחילה התקופה ההרואית.
סלף-רעיון זה הונח ביסודו של ספר שהופיע לפני זמן לא רב – "ספר הגבורה" (הוצ' עם עובד), שטרח ויגע להעלות מנבכי תולדותינו פרקי-מאורעות של התגוננות אקטיבית. וכן בוטאו הדברים בצורה נמרצת ב"הדרשה" של הסופר הזז (לוח "הארץ" תש"ג). ברם, כל הטורח הרב הזה, אינו אלא "עיקום הכתובים" ועלבון צורב לאבותינו ולדורותינו. מפליא שדווקא אלה שגילו הבנה מלאה למשמעותה של "ההבלגה" בשנות הדמים בארץ - אף הם נתפסים לראייה המסולפת של הבלגת-הדורות.
נימוק אחד יסודי מנע את קדושינו מבוא בדמים: לא לגרות את יצרי הרוצחים ולא לגרום לקרבנות נוספים. הבלגתם הנפלאה של דורותינו על סף המוות עולה בהרבה על גבורת "תמות נפשי עם פלשתים". האחרונה היא גבורה, ואילו הראשונה היא גבורה שבגבורה. אין כל ספק שאצל אחינו הקדושים בפולין פעל בעיקר הנימוק היסודי הזה. כל זמן שהיה קיים סדק-תקווה, אסרו על עצמם תכלית-אסור לתת עילה כלשהי להריגת יהודים. נוח היה להם ליהרג ובלבד שלא לגרום לרצח אחיהם. אכן, כלבי-הדמים - להם הייתה כנראה הערכה יותר חיובית על הגבורה היהודית. הם עשו במחשך מעשיהם, הם הוליכו שולל ב"מלחמת היהודים" עומדים כמוגי-לב.
והרי ראינו: משנתגלו "סודות האויב", משנתברר כי המתים לא יצילו את החיים, פרצה המלחמה באומץ, בגאון, בקוממיות. כמתאים לעם של קידוש השם.
דומה, מלחמת ההבלגה שקדמה למאמץ החיים העילאי תוך מצוקי-מוות, דווקא היא-היא המופלאה ביותר. דווקא היא ראויה להערכה עמוקה, שכן נתגלו בה כוחות חיים הגנוזים באומה, ונחשף רצון-קיומה בעומק-רוממותו.
הד"ר וולפסברג קובע כי "היהדות נחלה את ניצחונה הגדול בהיסטוריה" (עמ' י"ז), הנחה פרדוכסלית שטעונה הסבר, וחבל שאין הוא מאריך בדבר. הרי היה בידו לציין כי עצם העובדה של ריכוז כוחות הרע להשמדתה של אומה מיוחדת זו, מוכיחה כי אמנם חטיבה מיוחדת היא בעולם בתורתה ובמוסרה, דבר שהוא עצמו עומד עליו בראשית מאמרו (עמ' י"א). היה בידו להוסיף כי גם שתיקתם ואדישותם של אומות-העולם נעשית מובנת לאור הניגוד הפנימי בין ישראל לעמים. עמידתם על הדם – ביטוי אמיתי הוא לרצונם הכמוס להעלמה של אומה זו מעל במת ההיסטוריה. עובדה נוספת זו משלימה את ניצחוננו הגדול בהיסטוריה, אם גם אוי לנו מאותו 'ניצחון', ועל כגון דא נאמר "עוד ניצחון כזה..."
---
מר חיים רמבני דן על "המלחמה כנקודת מפנה בתרבות האנושית". מה נאמר ומה נדבר, ועדיין אין נקודת-המפנה נראית אפילו באופק. הוא כבר דן על תיקונה של גרמניה, ואילו אנו היינו רוצים לראות לכל הפחות בתקנתן של "בנות הברית"... והרי לא נעשתה אצלן אתחלתא של תיקון, ולא רק ביחסי עמים - ועם ישראל בפרט, אלא גם ביחסי-מעמדות. צא ועיין במאמריו האחרונים של הרולד לסקי וראית כמה גדולה האכזבה.
מר רמבני מביא אתו הצעה לתקנתה של גרמניה: "להפעיל את הכוח הדתי", להשליט עליה את "הכנסייה הקתולית" (עמ' כ"ה). אולם מה נעשה והתנהגותה של זו איננה מעודדת אותנו ביותר. "האב היושב על הטיבר" לא עמד במבחן ביום-עברה. הוא רק הואיל בטובו להכיר ב"תעודת-המרה" ולהשמיע כמה מליצות קלושות. ואשר לחדירתה של הקתוליות לדם האלילי של אוכלי-האדם הגרמניים. ראוי לו לכותב לקרוא את הדיאלוג בין יועץ המיניסטריום הקתולי ובנו, בספרו של אנטוני קשבינה "למחר בגרמניה" (עמ' 52, עברית הוצ' מס) ושם (בעמ' 49) אודות הספר "כריסטוס בעל מסכת הגז".
הרב נריה לאתר הישיבה
בס"ד
הרב משה צבי נריה זצ"ל
תולדות חיים
כ"א שבט תרע"ד (1913) נולד בלודז', פולין.
תרפ"ו (1926) עוזב את הבית ונוסע ללמוד בישיבת מחתרת במינסק ואח"כ
בשקלוב.
כ' תמוז תר"צ (1930) מקבל סרטיפיקאט (אשרת עליה) מישיבתו של הרב קוק זצ"ל
ועולה לארץ.
תרצ"א (1931) לומד בישיבת מרכז - הרב עד אחרי פטירת הרב קוק זצ"ל.
באותה תקופה מצטרף לשורות בני- עקיבא כמרצה ואח"כ כמרכז של סניף ירושלים.
חוהמ"ס תרצ"ב (1932) מחבר את המנון בני עקיבא "יד אחים".
תרצ"ד (1934) עורך את חוקת התנועה.
ערה"ש תרצ"ו (1935) מייסד ועורך את בטאון בני- עקיבא "זרעים".
פסח תרצ"ט (1939) בסמינריון בני- עקיבא נשמעת הקריאה "בני-עקיבא לישיבה".
י' מרחשון ת"ש (1940) יוצא עם 13 נערים לכפר הרואה לייסד ישיבה שנהפכה להיות אם ישיבות בני עקיבא. מייסד עשרות ישיבות ואולפנות בני עקיבא, ישיבות הסדר ומכללות לבנות.
תשכ"ט-תשל"ב (1969-72) חבר הכנסת השביעית מטעם המפד"ל.
יום העצמאות תשל"ח (1978) ביום העצמאות השלושים למדינה, מקבל את פרס ישראל על "תרומה מיוחדת לקידומה ופיתוחה של החברה והמדינה".
תשמ"ב (1982) ממנהיגי המאבק הציבורי נגד הנסיגה מסיני. עובר להתגורר בעיר ימית.
תש"ן (1990) ישיבת בנ"ע כפר הרא"ה חוגגת 50 שנה להיווסדה.
תשנ"ג (1993) זוכה לגיל גבורות. לאות הוקרה נכתב ע"י אלפי תלמידים
ומוקירים ספר תורה "אות לגבורות".
י"ט כסלו תשנ"ו (1995) הרב נריה זצ"ל משיב נשמתו לבוראו.
דברים לזכרו:
גאון ארצי-ישראלי בהלכה ואגדה
הרב משה צבי נריה זצ"ל זכה לכינויים רבים "אבי דור הכיפות הסרוגות", "מהפכן בשדה החינוך", חתן פרס ישראל לחינוך יהודי, "מנהיג הציונות הדתית", "סופר פורה ומלא רגש", אבל הוא היה בראש ובראשונה גדול בתורה, תלמיד חכם מופלג, גאון ארצי-ישראלי בהלכה ובאגדה. זוהי נקודת המוצא. מתוך גדלותו בתורה, פנה הרב נריה זצ"ל אל מרחבי העשייה, להשפיע מתורתו על נערי ישראל, להעניק להם מהיקף ידיעותיו ולהדביק אותם בחוויותיו הרוחניות.
דברי הרב בהלכה ובאגדה היו מפוזרים בביטאונים ("תורה שבעל-פה"), בשנתונים (סדרת "תחומין")ובספרי זיכרון, עד שנתכנסו בשני ספריו: "צניף מלוכה" ו"ענבי פתחיה". גם ספריו הביוגראפיים על מרן הראי"ה קוק זצ"ל מלאים הם בהערות הלכתיות נפלאות.
לפעמים הערה אחת קטנה בכמות, מקפלת בתוכה חידושים רבים שהיו ראויים להיקבע במאמר שלם. זו הייתה דרכו של הרמ"צ נריה זצ"ל – ענוה וצניעות.
זמן קצר לפני פטירתו ערך הרב נריה את הספר "ארחות פתחיה", חידושי אביו, הרב פתחיה מנקין זצ"ל על אורח-חיים ועטר אותם בהערות רבות הקובעות ברכה לעצמן." (הרב אלישע אבינר)
על ספרי ההלכה:
צניף מלוכה – בירורי הלכות ועיוני הליכות עם תקומת מדינת ישראל בארץ ישראל.
ענבי פתחיה – עיונים ובירורים בגופי הלכות.
הספרים "צניף מלוכה" ו"ענבי פתחיה" הם אסופת מאמרים, קונטרסים וקבצים, פרי עמל השנים, מלאים מזן אל זן דברי תורה מאירים, הגות ומחשבה ופיוט – בבקיאות מופלאה, הלך מחשבה בריא ורענן, ומהם כתובים ברגש ובלהט שבקדושה.
חשים בהם את דופק החיים, כאילו יד מונחת על דופק חיי המדינה והחברה, ומלוים אותם באהבה באמונה ובהדרכה נכונה, ויש להם ערך לשעה ולדורות.
(הרב שאול ישראלי זצ"ל, חבר מועצת הרבנות הראשית לישראל)
"כשהייתי אברך ועסקתי בסוגיית כפיה ורצון בקיום מצוות, ראיתי את החוברת "כפיה ורצון בקיום מצוות" של הרב נריה זצ"ל. אמרתי לחברותא שלי: ידעתי שהוא גדול בבני-עקיבא, לא ידעתי שהוא גדול בתורה. מאז ידעתי להעריך את כוחו לא רק כמנהיג ומחולל אלא, ראשית כל, תלמיד חכם שלן בעומקה של הלכה, יושב בספריות כאברך מברר." (הראשל"צ הרב בקשי-דורון)
תלמידים מספרים על רבם
אכן מנהיג אמיתי
מאיר הר-נוי: לא הייתי חניך שלו בבנ"ע - אך הוא היה המדריך שלי
לא הייתי תלמידו - אך הוא היה המורה שלי
לא ישבתי בבית מדרשו - אך הוא היה הרב שלי
לא הייתי בנו - אך הוא היה האבא שלי
לכאורה, לא למדתי אצלו כלום - אך הוא לימד אותי הכל.
זו היתה הרגשתי כשליוויתי אותו בדרכו האחרונה, יחד עם רבבות אנשי הכיפה הסרוגה. זו ודאי היתה גם הרגשתם של האלפים שהיו שם. אלה שהכירו אותו, ואלה שלא הכירו אותו אך הוקירו אותו.
תלמידו
"הוא ישב לפני הרב קוק זצ"ל. הוא אולי אחד התלמידים היחידים שהצליח להעביר את דבריו אלינו. מכל הדברים הוא פרנס אותנו.
"משנת הרב", חוברת קטנה זו הציגה את הרב בכל האספקטים. הוא זה שפתח את הפתח, הבליט את הסגולה.
איך הצליח לדבר בשפה ברורה, פשוטה וקדושה מתוכנו אל תוכנו."
(הרב צפניה דרורי)
אבא תלמיד ישיבת כפר הרואה
הילה וולברשטיין – מורה באולפנא: שמו של הרב נריה מילא תמיד את חלל בית הורי. משחר ילדותי אני זוכרת את סיפוריו של אבי מורי – פרופ' נחום רקובר על תקופת לימודיו בכפר הרא"ה.
אבא סיפר רבות על חוויותיו מהשנים בהן למד בכפר הרא"ה, על הרב נריה, על הישיבה שהקים, על דרכו החינוכית המיוחדת ועל התייחסותו לכל תלמיד ותלמיד.
תמיד כשראיתי את הרב ראיתי בו כמי שעזר וכיוון את בנין האישיות של אבי.
התקופה בה זכיתי להפגש עם הרב נריה, היתה התקופה בה סייעתי לאסוף חומר על הרב קוק.
כל פעם עמדתי מחדש על רצונו העז לעזור, מסירותו להגדלת שם הראי"ה קוק זצ"ל, מאצילותו של הרב, עדינותו ויחסו החם.
אז הבנתי שהמושג "אבי הדור" מושג אמיתי וממשי הוא.
בעצם אישיותו הקורנת והאוהבת, בנוסף לפעלו החינוכי האדיר, הוא שימש כאב לרבים. וכן גם הרבים הרגישו אליו קשר של בנים אל אביהם.
במבט לאחור רואה אני עד כמה השפיע עלי
הרב איתן שנדורפי – ר"מ ומחנך בבי"ס "נעם" בירושלים: כחניך בבני עקיבא לא ידעתי עד כמה הושפעתי מהרב נריה, שכן לא נפגשתי אתו באותם ימים. אך כעת במבט לאחור רואה אני עד כמה השפיע עלי הרב נריה בלא שהכרתיו.
השירים עליהם גדלתי, "יד אחים", "ישיבות נקים בכל מקום" ו"תורה ועבודה – שאיפת בני עקיבא" יצירותיו של הרב נריה הן.
בכל פעם שהנני רואה את מילות השירים צפה דמותו של הרב לעיני.
אימץ ילד בלי הורים
הרבנית רחל נריה: פרופ' בר אשר, איש האקדמיה ללשון עברית, מספר, שההורים שלו נשארו בחוץ לארץ והוא הגיע לבדו. הוא הגיע לישיבה מאחד מבתי-הספר הפנימיתיים לישיבה.
בעלי הרגיש שהוא עצוב מאוד, ושאל אותו לשמו ולמקום מגורי הוריו.
"הורי נשארו במרוקו", ענה, "ורק אני עליתי ונמצא בארץ."
"אם כך", אמר הרב נריה, "אתה תשב לידי על שולחני במשך כל השבת, אם הוריך אינם בארץ אתה זקוק לחום…"
צרכי צבור וצרכי תלמידים
שלום כהנא (ז"ל) : למרות שבזמננו נעדר הרב נריה רבות מהישיבה עקב עסקי הצבור הרבים, בערבים בהם היה נמצא בישיבה, הצליח ליצור קשר עם רוב התלמידים, והיתה לנו תחושה שהוא מצוי בכל הנעשה.
בשבילי הישיבה הייתה בית
יהודה דומיניץ, מראשוני הישיבה: הייתי עולה חדש שהיה בבני עקיבא בחו"ל.
הרב נריה, "נריה" כפי שקראנו לו אז, גילה הבנה מיוחדת לנוער שבא מהגולה. לגבי הוא היה תחליף של ההורים ובשבילי הישיבה היתה בית.
"רפובליקה של תורה"
שופט בית המשפט העליון [בדימוס] צבי טל, מראשוני הישיבה: הרב נריה לימד אותנו פרק בהלכות צבור ודמוקרטיה, וכפף עצמו והרכין ראשו, והמליך את אסיפת החברים ואת הועד הנבחר על סדרי קבלת חברים לישיבה ועל סדרי הישיבה.
יצר מה שנקרא אז "רפובליקה של תורה".
הדלת בחדרו הייתה תמיד פתוחה
דובי טל [שדמות מחולה]: לרב נריה היה חדר בישיבה. תמיד הקפיד שהדלת תהיה פתוחה.
קיבל בסבר פנים יפות כל אחד, והיתה לו סבלנות לכולנו.
ליצור בישיבה הרגשה של שותפות ויחד
אברהם מועלם: שנה אחת ביקש ממני הרב לצלם פיוטים לראש השנה מהמחזור הספרדי, כדי ללמד אותם בתפילה בישיבה. וכך עשיתי.
למחרת, לאחר שחרית של ראש השנה, ניגש, עצר את התפילה, וביקש ממני ללמד את הפיוטים לכולם. הוא עשה הכל כדי לתת לתלמידים בישיבה הרגשה של שותפות ויחד.
כולו אומר שירה
שירתו של הרב נריה הייתה רבת ניגונים.
ניגון של הנשמה – חייו היו שירת קודש לה', לתורתו, לעמו ולנחלתו.
"אהללה ה' בחיי אזמרה לאלוהי בעודי" – חייב אדם להפך לפרק שירה לבוראו, שתהא תהילת ה' עולה מכל מעשיו, שתהיינה כל פעולותיו וכל דרכיו זמרה אחת גדולה לאלוקים."
בחלילו שר עם תלמידיו –
בשיחה, בסעודת שבת, בתפילה…
בניגון היה דיבוק חברים והתרוממות הרוח.
באהבתו כתב לנוער שירים,
שירת תורה ועבודה לנוער הדתי בנוף ארצו.
בריקוד ראה התרוממות על לאדמה,
מעל החומר.
בשירה ראה התרוממות מעל המילים,
מעל החולין.
ובדממה – את השירה הנעלה, שירת הקדושה.
ריקוד מירון
"המנגינה החלה בטון חרישי צובט הלב והרב נריה רקד מתון מתון, עקב בצד אגודל ועיניו עצומות. כל תנועה הייתה מאופקת ומחושבת, עוצרת הר געש לבל יתפרץ החוצה.
אז החל הקלרינט להתייפח ברעדה, והרב נריה כפף עצמו קמעה קמעה, ידיו פרושות לצדדים, מכות גלים ככנפי ציפור, עד כי נגעו ברכיו באדמה. גוו נטוי לאחור וראשו שח לעפר כשעיניו העצומות נשואות כלפי מעלה. דומה היה כאילו נפרדה הנשמה מן הגוף." (חנן פורת)
מירון. ליל ז' באדר שנת התשי"ח... מאות חסידים מכל הארץ, ובעיקר חסידי ברסלב, נתכנסו ועלו לחוג את יום הסתלקותו של משה רבינו ע"ה, אבי הנביאים, החל לפי המסורת ביום ז' באדר. כידוע, גם יום הולדתו חל ביום זה.
...מעגלים מעגלים רוקדים במשך שעות ארוכות.
העיניים עצומות... ובתווך, כאחד מן החבורה, הרה"ג הרה"ח משה צבי נריה זצ"ל, ראש ישיבת בני עקיבא בכפר הרא"ה. גם הוא, עיניו עצומות והוא רוקד את ריקוד ה"דבקה" המפורסם. זריז מאוד וקל תנועה, כאילו מרחף באוויר... פניו קורנות מאושר ומאור עילאי מיוחד... שעה של התעלות הרוח על החומר... שעה של התפשטות הגשמיות... שעה של הנפש האלוקית המרחפת ועולה לעולמות טמירים, עולמות של אצילות, של סודות התורה ופנימיותה...
הרב נריה זצ"ל, חש עצמו, כאחד מאותם החסידים, אנשי ה"ישוב הישן" מירושלים. הוא מפזם בעל-פה את מילות השיר "בר יוחאי נמשחת" והפזמון השני: "איש אלוקים קדוש הוא" וכולם מחרים-מחזיקים אחריו...
ואנו נערים צעירים, תלמידי כיתה י"א, משבט "נחלים" עומדים נפעמים. מבינים אנו כי זהו מעמד קדוש, מעמד של התעלות הנפש. מעמד של השתפכות הנפש האלוקית אל חיק אביה.
הרב נריה זצ"ל, בנו של הגאון הגדול רבי פתחי'ה מנקין זצ"ל וכמי שלמד "תניא" וחסידות ברוסיה ב"מחתרת", קשור אל המקורות הללו, ולכן עודד אותנו, הנערים הצעירים, לעלות מכפר הרא"ה למירון לשאוב תעצומות נפש ממקום קדוש זה.
אין זה ביטול תורה... זוהי קיומה של תורה... אכן, חוויה זו של "ז' באדר" במירון, של הצטרפות למעגלי הרוקדים והמפזזים לא תישכח ממני כל ימי חיי... כיום, במבט לאחור, לאחר שעברו 40 שנה מאותו מעמד מרטיט ומאותה חוויה נפשית-רוחנית עילאית, הנני מבין את השיקולים החינוכיים שהנחו את ראש הישיבה, בעודדו השתתפות בחוויות מסוג זה...
כיום, ארבעים שנה אחרי, מבין הנני כי לחנך נוער בעל הכרה-דתית וגאווה יהודית, צריך לשתפו בחוויות רוחניות מ"עולם הרגש", כהשלמה והוספה ל"עולם השכל". כל זה תורם נדבכים נוספים לאישיותו של החניך הצעיר, המתבגר ומחסנת אותו מפני "רוחות סערה". (הרב יוסף הרטמן)
צמאה לך נפשי
"בשבת באנו לסניף.
אנחנו במעגל והוא, ר' משה צבי, במרכז. הוא שר. כולו שירה ודבקות. קולו העדין והנעים מזמר "צמאה לך נפשי" ואנחנו נמשכים אחריו. הוא, זצ"ל, גרף את כולנו כאותה מגרפה שהייתה בבית מקדשנו, שגרפה את אלף הזמר, את שירתו-שירתנו כולה. רבנו ביקש להחזיק בשבת ובקדושתה. ממש סרב להיפרד הימנה. שירת לבו, שירת נשמתו שבתה את לבי." (דב קולה)
"הוא לא רק לימד את תלמידיו, הוא למד אתם ושר אתם. את המהפכה בנוף הארץ עשה הרב נריה בלי שום אמצעים. לא עוזרים, לא יועצים, לא כלי תקשורת ולא כלים ארגוניים, לא קשרים פוליטיים ולא כסף.
הכלי היחיד שעמד לרשותו היתה הנשמה שנתן לו ריבונו של עולם.
מתוך הנשמה הוא דיבר ושר." (אורי אליצור)
"הרב נריה גם כשדיבר – כולו אמר שירה"
(יהודה עציון)
שירים המכילים אידיאולוגיה
"מנגינות ושירים חוברו על ידי הרב נריה לאירועים שונים. בבני עקיבא גדלנו על שיריו, שירים המכילים את כל האידיאולוגיה שלנו כ"יד אחים", "על רוכסי הר", מאהלי תורה", "תורה ועבודה", "הוי אחים נריע", "נלינה בכפרים", קומה הנוער", "הוי עם בוטח" ועוד. (דובי טל)
הרב נריה לילדים
בס"ד
בס"ד, כט' שבט תשע"ו
שאלות בנות כיתה ב' בכוכב השחר על הרב נריה זצ"ל - תשובות פתחיה נריה
1. פעולה יומיומית מעניינת שהוא היה עושה: - כל יום, מיד לאחר תפילת שחרית, היה לומד בקול ובעמידה פרשת שבוע "שניים מקרא ואחד תרגום" עם פירוש רש"י. הלימוד היה לפי חלוקת הפרשה לקרואים. ביום ראשון: הקטע של ראשון בפרשה, ביום שני: הקטע של שני בפרשה וכן עד שבת, כולל שבת. את המנהג הזה הוא הנהיג גם בישיבה ורבים מתלמידי הישיבה אימצו מנהג זה לעצמם. רבים מבוגרי הישיבה בכפר הרואה, סיפרו לי - עשרות שנים אחרי שסיימו את לימודיהם בישיבה - כי לקחו איתם לכל חייהם את המנהג הזה. גם הם קבעו עיתים לתורה ללימוד "שניים מקרא ואחד תרגום" מיד אחרי תפילת שחרית.
2. באיזה ספר קודש הוא אהב לקרוא במיוחד? שאלה קשה מאוד! לנו, ילדיו, נראה היה שהוא אהב את כל ספרות הקודש. בכל רגע שהוא היה יכול, הוא למד תורה. הייתה לו בקיאות עצומה ומעמיקה בכל ספרי הקודש בתנ"ך, במשנה ובגמרא, בספרי הלכה ומחשבה, קבלה, חסידות ומוסר, ספרי שאלות ותשובות ותולדות גדולי ישראל. את אהבתו הגדולה לספרים הוא ביטא בכך שאסף וקנה ספרי קודש רבים מאוד. בספרייתו היו אלפי ספרים! קירות הבית היו עמוסים במדפי ספרים. פעמיים "תפסו" אותו בני המשפחה בביטוי מיוחד לאהבת ספרי הקודש שלו. לפני שהוא נסע בשליחות הישיבה לחו"ל וכן לפני נסיעתו לבית החולים בשנתו האחרונה, חיכו לצאתו מהבית אל הרכב והאמבולנס שהמתינו לו בחוץ. בני משפחה נכנסו לבדוק, מה גורם לעיכוב יציאתו מהבית? מצאו אותו עובר על פני מדפי הספרים, מלטף את הספרים בידו ומנשק את היד לאחר ליטוף כל מדף... הוא התנצל על העיכוב והסביר שהוא חייב להיפרד מהחברים שלו...
12. איך הוא נהיה רב כ"כ צדיק?
הוא גדל בבית של הורים צדיקים. הם חינכו את ילדיהם לחיים של אהבת תורה ויראת שמים, גאוה יהודית ומסירות נפש על חיים כיהודים בתנאים הקשים מאוד של רוסיה בתקופת סטאלין [ראו תשובה לשאלה 3]. הוא המשיך להתחנך ולגדול אצל רבנים גאונים וצדיקים בישיבות מחתרת ברוסיה. לימודיו ודבקותו המיוחדת במורו ורבו, גדול הדור הרב אברהם יצחק הכהן קוק זצ"ל, נתנו לו את הקו והראיה המיוחדת של הרב קוק: לחבר לתורה את כל מהלך החיים של עם ישראל בארץ ישראל בדורות של גאולה. בכשרונותיו הגדולים, בכח החזון והרצון האדיר, עם הנשמה הגדולה והקדושה שנתן לו ריבונו של עולם, הוא בנה את עצמו מכל המטענים החינוכיים הגדולים שקיבל ונהייה למחנך הדור. הקים מערכת חינוכית אדירה שבנתה את הציונות הדתית ככח מרכזי ומוביל לקידום התורה ועם ישראל בארץ ישראל.
=========================================
. "הוי מקדים שלום לכל אדם"
הרב נרי'ה זצ"ל נהג להקדים שלום לכל אדם וילד, לכל אחד מאנשי הכפר, לעובדי הישבה ותלמידיה.
רבות מבנות הכפר התחרו ביניהן – מי תצליח להקדים שלום לרב נרי'ה? ואף אחת לא הצליחה.
סיפרה בשבעה אחת מנשות כפר הרואה – במשך שלושים ושש שנה לא זכיתי להקדים לו שלום. ממרחק עוד לפני שהייתי מזהה, והוא כבר הנהן בראשו.
סיפרה מורה באחת הכתות הנמוכות בביה"ס שבכפר שלאחר שהרב נריה זצ"ל נפטר, רצתה לספר לתלמידות על הרב נריה, וכשהתחילה לתאר אותו (היא חשבה שהתלמידות לא כ"כ מכירות אותו, הן הרי קטנות) אמרו לה התלמידות: מיהו הרב נרי'ה? ודאי שאנחנו יודעות מי הוא, הרי תמיד הוא היה אומר לנו – שלום!
.........................................
8. דפיקה בדלת וממתק לקטנים
אחת מאמהות תלמידי הישיבה ספרה, כי כשבנה חזר מהישיבה בפעם הראשונה הביתה, הוא דפק בדלת ונכנס.
לשאלתה: מה קרה? לשם מה הדפיקה?
השיב הבן: "הרב נרי'ה אמר לנו: לפני שתכנסו הביתה, אפילו שזה הבית שלכם, דפקו על הדלת והיכנסו. כך ראוי לנהוג, לא להיכנס הביתה במפתיע".
להפתעתה, לאחר מספר דקות, אסף הבן את אחיו הקטנים, הוציא שקית ממתקים מתיקו וחלק להם.
כששיבחה אותו על היוזמה היפה, ענה: "גם את זה אמר לנו הרב נרי'ה, שלא נשכח לקנות ממתק לאחים הקטנים שבבית".
= [פתחיה] תלמידים רבים באו לנחם אותנו בשבעה וכממתיקים סוד שאחרים לא ישמעו, אמרו לי שהם מרגישים שלרב נריה היה אמנם קשר ויחס אישי לכולם, אבל אליהם היה לו יחס קרוב ומיוחד במינו.
אחד הרגיש זאת מתוך ששוחח עמו על מעשיו והתענין במיוחד על פעולותיו בסניף. אחר הרגיש זאת מתוך ההתענינות הרבה במצבו הלימודי והחברתי. אחר הרגיש זאת מתוך ההתענינות במשפחתו וקרוביו...
הרב נריה- פעולה על חלומות
בס"ד
חלומות-הרב נריה
"גדולים-החולמים חלומות גדולים
והופכים חלומות למציאות .
גדולים- העוסקים במעשים קטנים
והופכים את המעשים לגדולים .
אבל ...
הקטנים החולמים על גדולות ואינם עוסקים
בקטנות ,אין להם עולם .
שכן.. החלומות ,נשארים בחלומם .
הקטנים בקטנותם
והעולם תהו ובהו".
(הרב נריה זצ"ל)
------------------------------------------
https://xn--8dbbvwj.net/forum20-post-183
על ידי אודי מנהלת ראשית » 13 מרץ 2014, 09:31
זאת פעולה ממש נחמדה לעשות לחניכים שלנו-היא קלילה ומעניינת...
אז בעצם מה שעושים הוא שכל חניך מקבל פתק שעליו הוא רושם איזה חלום כלשהו שהוא היה רוצה להגשים...
אח"כ עושים הגרלה בין כל החניכים וכל אחד מוציא פתק שעליו כתוב חלומו של מישהו מהשבט ועליו להגשים לו את החלום בדרך מצחיקה,העניינת ומקורית! את כל זה מקציבים לחניכים בכמות מוגבלת של זמן. נגיד,שעה...
**אפשר לעשות את הפעולה הזאת בלי תקציב בכלל אבל אפשר לעשות אותה נגיד עם תקציב של 3 שקלים לכל חלום...
הנה דוגמא קטנה כדי להמחיש לכם את העניין:אם נגיד חניכה רוצה להוציא ספר-אפשר לכתוב לה חוזה מצחיק כזה לסגירת הספר החדש שלה או לקנות לה מחברת שבה היא יכולה להתחיל לכתוב את הספר שלה...
בהצלחה!!!
===========================================
http://www.hadracha.org/he/vw.asp?method=r&id=1681&title=%E1%F2%EC%20%E4%E7%EC%E5%EE%E5%FA
[מחלקת הדרכה - בני עקיבא]
Just Keep Dreaming... - בעל החלומות
הערות ותגובות
סטטיסטיקות:
נצפה: 13150
הורד: 2128
Rated 29 times
Add this file to your personal library.
האם הורדתם פעולה זו ויש לכם במה לשתף אחרים?
זה המקום!
פרטי הקובץ :
סוג פעולה : פעולה בשפה: עברית
גילאים 14 - 15
גודל קבוצה 6 - 30
משך הפעולה : 45 דקות
פרטים נוספים...
שיתוף10
מטרת הפעולה
מטרת הפעולה:
החניך יכיר בחשיבות הרבה שיש בשאיפה לחלומות ובהגשמתם, לאור דרכם של יחיאל אליאש והר' נריה.
תוכן הפעולה
פעולה 5: "בעל החלומות"
לדמותם של יחיאל אליאש ז"ל והרב נרי'ה זצ"ל.
קהל יעד- מעפילים- הרא"ה 14-15
פעולה לאמצע שבוע.
מטרת הפעולה:
החניך יכיר בחשיבות הרבה שיש בשאיפה לחלומות ובהגשמתם, לאור דרכם של יחיאל אליאש והר' נריה.
מהלך הפעולה:
חלק א': נשחק עם החניכים משחק אסוציאציות- המדריך יגיד מילה / יניח כרטיסיה, והחניכים יזרקו לאוויר כל המילים שעולות בראשם.
המילים: מבצע אנטבה, הסכם אוסלו, שנאה, הכרזת המדינה, אהבה, נאציזם, עיראק,
י"א חשוון, עשרת הדיברות.
בד"כ החניכים יזרקו שמות של דמויות הקשורות למילה.[ דוג': מבצע אנטבה- יוני נתניהו..] וישתמשו פחות בתיאורים אחרים.
דמויות מותירות רושם חזק על אנשים!! אנחנו זוכרים דמויות שנתקלנו בהם, זוכרים את ההשפעה והרושם שהדמות הותירה בנו.
ניתן לראות זאת גם בטלוויזיה: עולם הפרסום יוצר אצל הצופה דמויות איתם הוא מזדהה, החל מגיבורי סדרות מסוימות ועד לבובות... לאדם קל יותר להתחבר לדמות ולשאוף להיות כמותה מאשר להתחבר לרעיון גדול.
בהמשך הפעולה ננסה ללמוד על דמויות כאלו!
חלק ב': נשחק עם החניכים את המשחקים הבאים: {מומלץ בחוץ- צריך מרווח!}
-
"קפיצה למרחק"- לעשות תחרות.
-
"3 מקלות"
-
"7 צעדים"- מניחים על הרצפה 2 מקלות עם רווח גדול ביניהם וכל חניך צריכים לעבור ביניהם לא יותר מ-7 צעדים. כל פעם האחרון מרחיק את המקל השני...
נשאל את החניכים:
מה משותף לשלושת המשחקים ששיחקנו?
* למדריכי יובל- בשבטים שלא שייך לשחק משחקים כאלה, אפשר להראות תמונות של ריצה וקפיצה ולדבר עליהן.
בשלושת המשחקים- ככל שלקחנו תנופה יותר גדולה כך הגענו יותר רחוק!
חלק ג': נחלק לחניכים את נספח 1.
נבקש מהם לענות על השאלות...אפשר לשים ברקע מוזיקה שקטה..
- נבקש מחניכים שרוצים לשתף אותנו, שיקריאו את מה שכתבו.
המטרה – להראות לחניכים שלפעמים אנו משפיעים ו /או מצליחים להגיע רחוק, אבל לא שמים לב לזה!
לדוגמא: "ידעתי שהמבחן בתורה יהיה קשה, לכן השקעתי יותר זמן בלימוד.."
* למדריכי יובל- בשבטי יובל אפשר גם להכין חוברת קטנה כשבכל עמוד (מתוך מבחר תמונות שהמדריך מכין מראש) כשבכל עמוד מדביקים או מציירים וכותבים:
1. דברים שאני יכול לעזור בהם לאחרים.
2. אנשים שמשפיעים עלי שעזרו לי בחיים.
3. מתי היה לי קשה והחלטתי להתעקש והצלחתי.
4. איזה דברים קשים לי ואני רוצה להתקדם בהם.
חלק ד': - על ריבועים של נייר טואלט נכתוב את המשפטים [בנספח 2.] כל חניך בתורו יתלוש ריבוע ויקריא את תוכנו.על החניכים לנחש מי הוא בעל החלומות? ומה היה החלום שלו?
הפתרון: יחיאל אליאש, מייסד תנועת בני-עקיבא.
- בחלק הבא של הפעולה נרחיב קצת על דמותו של יחיאל אליאש ועל שותפו להגשמת החלום- הרב משהצבי נריה, אבי דור הכיפות הסרוגות.
נחלק לחניכים את דף המקורות [ניתן לאסוף סיפורים על הרב נריה וללמוד יחד עם החניכים], נקרא יחד את הסיפורים ונבקש מהחניכים שישתפו אותנו בסיפורים שאליהם הם מתחברים ומדוע?!.
סיכום:
בפעולה זו ראינו דוגמא ל-2 דמויות מופת, אנשים ששאפו להגיע רחוק והצליחו להגשים את חלומותיהם ואף מעבר. אדם חיים לשאוף קדימה, למציאות שלמה ומתוקנת! לא לקמץ בחלומות. וככל שלפני הקפיצה ניקח תנופה חזקה יותר, ככל שנשאף רחוק יותר כך גם ההישגים שלנו יהיו גבוהים יותר..ונרחיק לכת!
רעיון לצ'ופר- "גדולים החולמים חלומות.." [נספח 3].
הרב חיים סבתו על הרב נריה ותלמידו הרב ציון
הרב חיים סבתו על הרב נריה זצל ותלמידו הרב ציון
פרק ראשון מהרומן החדש של חיים סבתו: "בשפריר חביון"
ציון, זיכרונו לברכה, ידע לספר מעשים, וידע גם לשמוע מעשים. באימוני הטנקים שלנו בחולות בִּיר גַפְגַפַה הייתי אני התותחן של הטנק, והוא הטַען־קַשר. לעיתים ממתינים היינו יחד על צריח הטנק לפתיחת תרגיל של הגדוד. השכימו אותנו שעתיים לפני התרגיל שמא יקדים איזה מפקד בכיר בדרגות מצוחצחות וימצא טנק שהתמהמה. סיימנו להכין את הטנק וישבנו לנו, ממתינים, בשתיים בלילה, על כיפת הצריח. אוויר מדבר סיני צונן היה, והשמים זרועים המון כוכבים. מימַי לא ראיתי בלילות כל כך הרבה כוכבים ברקיע כפי שראיתי שם. שתִינו יחד כוס קפה טורקי מריר עם הֶל שהכין ציון על התִמסוֹרוֹת של הטנק. הוא היה מספר לי אז על נפתולי עליית סבו לארץ מתימן דרך עַדֶן, ועל ילדותו כיתום בשכונת התקווה, ואני הייתי מספר לו על חלבּ ועל קהיר שבמצרים, על בית מזמיל וחבורותיה, ועל הרוש וקסלסי. כך היינו יושבים ומספרים עד שנשמעו נהמות מנועי הטנקים וטרטרו רשתות הקשר.
פעם אחת סיפר לי ציון:
איך הגעתי לכפר הרא"ה? ילד יתום בשכונת התקווה הייתי. אמא, זיכרונה לברכה, נפטרה עלי כשהייתי בן ארבע, סבתא טיפלה בי. סבתא רכבה על חמור מצנעא לעדן כדי לעלות לארץ ישראל. הרבה הרפתקאות עברו עליה בדרך, וכל ממונה אזל. שלוש שנים עבדה סבתא בעדן בכל מלאכה, כדי שתחסוך ממון לאונייה המפליגה לנמל תל־אביב. לאחר כמה חודשים בתל־אביב ובכרם התימנים קבעו סבא וסבתא את דירתם בשכונת התקווה. אבא ירש מהם אהבה עמוקה לארץ ישראל, ומָשך גם את ליבי לאהבת הארץ. אהבתי לקרוא מעשים. ברחתי ממצוקות היום אל הסִפרות, קראתי כל דבר שהגיע לידי, פיוט, שיר או סיפור, קטן או גדול. כשקיבלנו בבית הספר את המקראה "פסיעות" לכיתה ו', ובה דברי ספרות ישנים וחדשים, ישבתי לי לבדי על גדר אבנים בפינה אחת בשכונה ובבת־אחת בלעתי את כולה אל קרבי. שם נתקלתי ברשימה אחת של הרב משה צבי נריה ובה תיאור נערים חוגגים את חג השבועות בגבעה בכפר הרא"ה.
התיאור הִדיף ריח נעים של תפוזים, ניחוח של אדמה חומה בעמק חפר, ושובבות נערים מלאי התרגשות הרוקדים הורה במעגלים ולומדים משניות מסכת ביכורים. קראתי את הרשימה שוב ושוב, אולי מאה פעמים, ואמרתי לעצמי: בישיבה הזאת אני רוצה ללמוד. שלוש שנים חלמתי על הגבעה ועל הישיבה עם הכיפה. כשהגענו לכיתה ח', רוב חברי מהשכונה הלכו לעבוד כשוליות במוסכים, הטובים שבהם הלכו ללמוד ללטש יהלומים במפעל של יששכר כדי לסייע בפרנסה הדחוקה של המשפחה, ואני כתבתי גלוית דואר לרב נריה וביקשתי שיקבל אותי לישיבה. אחר כמה שבועות הגיעה תשובה. מעטפה עם ציור הגבעה והכיפה, שמי כתוב עליה מלפנים, והשם משה צבי נריה מאחור. התרגשתי. הפכתי את המעטפה בידי שוב ושוב. בתוכה היה מכתב. הרב נריה הזמין אותי בחביבות להתארח בשבת בישיבה וחתם: מצַפה מאוד לראותך בביתנו. חשבתי, מאוד מצפים לי, אני ציון, שם בגבעה. באתי באוטובוס וטיפסתי מהתחנה לגבעה. מצאתי את הבית והמתנתי בפתחו בהססנות. הרב נריה פתח את הדלת לרווחה, הזמין אותי לביתו בתנועת יד רחבה, וקידם את פני בלחיצת יד אמיצה: ברוך הבא, מר ציון צדוק, אני מחכה לך. והוא הגיב לידי המהוססת ואמר: צברים צריכים ללחוץ יד אמיצה, רְאה, כך!
נכנסה השבת לכפר, יופי של בין השמשות ננסך בו, ואני רואה טורים טורים של נערים יפים בבלורית מסורקת, לבושים חולצות לבנות ומכנסי חאקי, והם שרים יחד: אילו היה לי כוח, הייתי יוצא לשוק, הייתי מכריז ואומר: שַׁבָּת הַיּוֹם לַה'. הרגשתי שאני בעולם אחר, כל כך יפה וטהור, ולפתע פסקה השירה ובָאולם שקט גמור, הרב נריה קם לדרוש. רגיל הייתי בדרשותיו של הרב צוברי בשכונה, אבא היה מעריץ אותו, גאון היה, אבל הרב נריה דיבר במילים אחרות לגמרי, מילים שהיו כולן חדשות לי, מעולם לא שמעתי כמותן. לאחר התפילה מישהו מהנערים משך אותי למעגל רוקדי הורה, ואני נסחפתי. לאחר התפילה ירד איתי הרב נריה מבית המדרש. הילכנו שנינו במשעול, והוא הניח ידו על כתפי ואמר: ראה איזה ירח נפלא של ארץ ישראל ואיזה ריח עדין, אתה מריח את ריח הפרדסים? ואני ילד יתום משכונת התקווה, איש לא דיבר איתי כך עד אז.
דרך אגב, אומר ציון, הזכרתי לך את הבלוריות היפות של הנערים בכפר הרא"ה. פעם אחת ביקר בישיבה בכפר אדמו"ר חשוב. ראה הרב נריה שפניו עגומות. לתמיהתו, הגיב לו האדמו"ר: הבלוריות הללו, איך אתה מניח להן?
השיב לו הרב נריה מיד: בבלוריות האלה אני אוחז להציל את הנערים משטף מים רבים.
ליל יום הכיפורים הראשון שלי בבית המדרש של ישיבת בני עקיבא בכפר הרא"ה, ואני נער משכונת התקווה שרגיל במניינים המוקדמים של התימנים שמעוררים את השחר. הרב נריה דיבר על ליבי שבימים הנוראים, בראש השנה וביום הכיפורים, אשאר בישיבה. טענתי לפניו, והלוא אין הלב נרגש אלא מִנוסח בית אבא, אבל הוא עמד על דעתו ופסק: הֱיֵה עימנו. כל הטענות שהעליתי וכל הראָיות שהבאתי לא הועילו ולא כלום. לא יכולתי לסרב לו. מאז, בכל שנה הייתי שׁם בכפר בראש השנה וביום הכיפורים, עד שנפטר הרב נריה לבית עולמו.
כחצי שעה קודם התפילה כבר היה האולם הגדול מלא מתפללים. האוויר מלא הוד היה. נערים צעירים בכיפות סרוגות, וחקלאים בפנים שזופות מן המושב, אנשי תורה ועבודה, הצטופפו יחדיו בלב רַגָשׁ מקדושת היום, פניהם מוטמנות במחזורים. רגיל הייתי בילדותי שהחזן הזקן בשכונת התקווה פותח את היום הקדוש בפיוט: לְךָ אֵ־לִי תְּשׁוּקָתִי, בנעימה מלאה ערגה ותחנונים, כמנהג תימן, אבל כאן, בכפר הרא"ה, אני שומע את הקהל כולו לוחש כל אחד לעצמו תפילה זכה ובה דברי וידוי ותחנונים, ופניהם מוסתרות בטליתות ודמעות מנצנצות בעיניהם. מפינות בית המדרש נשמעות אנחות כבושות, ואז, בבת־אחת, נעמדים כולם מול ארון הקודש הפתוח, ושליח הציבור קורא בקול אדיר: אוֹר זָרֻעַ לַצַּדִּיק וּלְיִשְׁרֵי לֵב שִׂמְחָה. מאות נערים ענו אחריו בשאגה: אוֹר זָרֻעַ לַצַּדִּיק. מוקסם, התבוננתי בכיפת התכלת המשובצת משבצות לבנות. הכיפה עמדה במרכזה של תקרת בית המדרש, מקושטת היתה בגוונים של כתום, בציורי נבל וכינור וחצוצרות תרועה ותוף ועוגב והם מקיפים את פסוקי המזמור בתהילים, הַלְלוּ אֵ־ל בְּקָדְשׁוֹ, הַלְלוּהוּ בִּרְקִיעַ עֻזּוֹ, הַלְלוּהוּ בְּתֹף וּמָחוֹל, הַלְלוּהוּ בְּמִנִּים וְעֻגָב, כֹּל הַנְּשָׁמָה תְּהַלֵּל יָהּ הַלְלוּיָהּ. הכיפה מעוטרת סביב סביב באותיות אל"ף־בי"ת, והאותיות מצטרפות לתיבות, והתיבות לביטויים מכִּתבי הרב קוק על תורה ועל ארץ ישראל: אין השכינה הכללית שוֹרה אלא בעם מלא גבורה, אושר וקוממיות. כפר הרא"ה קרוי על שמו, הוא הרואה, והרב נריה, תלמידו הנאמן היה. נער הייתי, ונדמו לי כיפת התכלת והאותיות שבה כרקיע זרוע כוכבים, כאור זרוע לצדיק.
וציון ממשיך ומספר: בראש השנה, בתפילת מוסף, עמד הרב נריה במקומו לפני התיבה, עטוף כולו בטלית וראשו מכוסה בה, פניו להבים, והוא מנעים את התפילה ואת הפיוטים בקולו העָרב, ומתחנן בנעימות מסורתיות, מהן שעברו מדור לדור בקהילות ישראל, ומהן ששמע משליח הציבור של ישיבת מיר. הרב נריה שהה בישיבת מיר בימים הנוראים בביקורו בליטא כמה חודשים לפני חורבנה.
וכשהגיע הרב נריה בכפר הרא"ה לתפילת זיכרונות, והחל לומר: אַתָּה זוֹכֵר מַעֲשֵׂה עוֹלָם וּפוֹקֵד כָּל יְצוּרֵי קֶדֶם, פתאום שמעתי שהוא פוסק, שותק רגע, מחליף את מנגינת התפילה המקובלת מדורות, קולו נעשה חנוק ורוטט מדמעות, והבחנתי שהנעימה שהוא מנעים בה היא: בְּעַרְבוֹת הַנֶּגֶב אִישׁ מָגֵן נָפַל... בחלל בית המדרש נשמעות מילות תפילת זיכרונות: לְפָנֶיךָ נִגְלוּ כָּל תַּעֲלוּמוֹת וַהֲמוֹן נִסְתָּרוֹת שֶׁמִּבְּרֵאשִׁית... וְעַל הַמְּדִינוֹת בּוֹ יֵאָמֵר, אֵי זוֹ לַחֶרֶב וְאֵי זוֹ לַשָּׁלוֹם... וּבְרִיּוֹת בּוֹ יִפָּקֵדוּ לְהַזְכִּירָם לַחַיִּים וְלַמָּוֶת... ובאוזנַי כאילו שמעתי: הֲלוּמַת עַצֶּבֶת וְיָגוֹן נוֹרָא, אֵם זְקֵנָה נִצֶּבֶת וְנוֹשֵׂאת דְּבָרָהּ, הַדִּמְעָה נִגֶּרֶת מֵעֵינֵי אִמְּךָ. כולנו ידענו את השיר ואת מה שמאחוריו. הרב בכה בדמעות, ואנו אחריו בכינו איתו... עד שנדמה היה לי כאילו מסַדרי התפילה כתבו את מילותיה במיוחד למשורר הפלמ"ח המבכה את איש המגן שנפל. לשנה אחרת שמעתי אותו מנעים בפיוט "ויאתיו כל לעובדיך" את נעימת הפזמון אָנוּ אָנוּ הַפַּלְמָ"ח. באותה שעה בכפר הרא"ה התערבבו בראשִׁי פיוטי היום הקדוש עם נעימות ארץ ישראל וחלוציה, ואהבת ישראל עם יראת ה', והיו בעיני לאחד, ואני עודני נער.
ובמוצאי יום הכיפורים, כשהטנק שלנו עבר אחריכם את גשר בנות יעקב, ואנו עולים לגולן למלחמה הנוראה, והשמועות הקשות החלו להגיע אלינו, עמדו מול עיני פיוטים וסליחות שאמרנו באותו היום בתפילת המוסף עם מנגינת אִישׁ מָגֵן נָפַל של הרב נריה בכפר. ואני שומע בקשר: שעיה נפל, שמואל נפל, אחר כמה רגעים אני שומע, גם שׂריאל נפל. וקולו של הרב נריה בוכה ומתחנן באוזני: בְּעַרְבוֹת הַנֶּגֶב אִישׁ מָגֵן נָפַל, וּנְתַנֶּה תֹּקֶף קְדֻשַּׁת הַיּוֹם כִּי הוּא נוֹרָא וְאָיֹם. אָדָם יְסוֹדוֹ מֵעָפָר וְסוֹפוֹ לֶעָפָר. מִי בַמַּיִם וּמִי בָאֵשׁ, מִי בַחֶרֶב וּמִי בַחַיָּה, מִי בְקִצּוֹ וּמִי לֹא בְקִצּוֹ. במשקפת אני רואה אש ועשן מטנקים בוערים כלפידים, וברוחי אני רואה את הרב נריה דורש על איילת השחר שבָּקע אורה. ואני מבקש לראות ניצוץ אחד קטן מאותו האור.
זהירות בדרכים/ עולם קטן תש"ע
הרב נריה זצ"ל בקריאה לזהירות בדרכים
[ צלה בראלי ]
עלון "עולם קטן" גיליון 231, פר' "מקץ", ב' טבת התש"ע
את האיגרת המצב שכתב אבא זצ"ל לתלמידיו-יקיריו מצאתי באחד מתיקיו הגנוזים. גם כשבגרו ועזבו את ספסל הלימודים בישיבה, יקרה הייתה לליבו הדאגה לבריאותם של התלמידים. נהיגה בלתי זהירה עוררה חרדתו וזלזול בחוקי התנועה נתפס אצלו כעניין ממשי של פיקוח נפש.
לשיטתו, ראה ב"כיפה הסרוגה" ערך מוסף מחייב, ובחובש כיפה סרוגה הנוהג בזהירות ובאדיבות – מקדש שם שמים. זכותו תעמוד לנו להצלחה בכל דרכינו.
"ליקירינו וחביבינו, תלמידינו ובוגרינו שיחי' האוחזים בהגה –
צאתכם לשלום ושובכם לשלום לאורך ימים ושנים!
אילו זכינו הייתה מדינת ישראל עומדת בשורה הראשונה של תנועה ללא תאונה, מדינת תורת ה' שמתקיים בה מקרא שכתוב "אשרי תמימי דרך". עכשיו שלא זכינו נמצאת, לצערנו, מדינת ישראל בשורות הראשונות של תאונות דרכים קטלניות, והמספרים מדהימים ומכאיבים.
המרץ והזריזות חברו יחדיו עם המתח והעצבנות, ואיתם יצר ההתחרות ודחף המשיגנות, והם פורצים-רומסים את חוקי התנועה, וגדלה והולכת רשימת ההרוגים והפצועים.
הקטל בדרכים הפך להיות מכת מדינה, אמצעי השלטון אינם מצליחים לעצור את סחף הפיגועים והדם זועק לשמים.
הכרח הוא שתבוא התעוררות פנימית אשר תשנה את פני הדברים, ואם קצרה ידינו להקיף את אזרחי המדינה כולה, הבה נתרכז בחוגנו אנו ונתרום את חלקנו בעצירת הפגע הקטלני החמור הזה. אליכם נקרא ומכם נדרוש: אנא, אל תרגזו בדרך! זוכרים אתם את הנאמר לגבי אדם המזיק – "אדם מועד לעולם" ונא להיזכר בדברי התוספות במסכת בבא קמא: "שיותר יש לאדם לזהר את עצמו שלא יזיק לאחרים משלא יזוק הוא" (כ"ג, א', ד"ה "וליחייב"), והוכפלו הדברים שוב: "יותר יש לו לשמור שלא יזיק משלא יוזק" (כ"ד, ד"ה אמאי).
כולכם יודעים שנצטווינו במצוות עשה "ועשית מעקה לגגך" (דברים כ"ב, ח) שעיקר מטרתה היא, ולא תשים דמים בביתך". אכן, דיברה תורה על גג וכוונתה לכל התקלות המצויות, כלשון הרמב"ם: "אחד הגג ואחד כל דבר שיש בו סכנה וראוי שיכשל בה אדם וימות" (פרק י"א מהלכות רוצח, הלכה ד'). הרמב"ם מוסיף ומבהיר: "וכן כל מכשול שיש בו סכנת נפשות, מצוות עשה להסירו ולהשמר ממנו ולהזהר בדבר יפה יפה, שנאמר השמר לך ושמור נפשך. ואם לא הסיר והניח המכשולות המביאין לידי סכנה, ביטל עשה ועבר בלא תשים דמים" (וראה חושן משפט סי' תכ"ז).
ובספר החינוך כותב רבי אהרן הלוי: "מצות עשה תקמ"ו, לעשות מעקה לגגו להסיר המכשולים והנגפים מכל משכנותינו, ובכלל מצווה זו לבנות ולתקן כל כותל וכל גדר שיהיה קרוב לבוא תקלה ממנו... ותצוונו התורה לשמור משכנותינו ומקומותינו לבל יקרנו מות בפשיעותנו".
אין צורך להאריך בדברים עד מה חמור אצלנו עניין פיקוח נפש, שאפילו הצלת נפש לחיי שעה דוחה את קדושת השבת. ולא רק של יחיד אלא גם של רבים, ואיך יעלה על הדעת שניתן לזלזל בחוקי תנועה שעיקרם בא למנוע סיכון נפשות.
וראוי להוסיף: מלבד סכנות חיים, אין להסיח את הדעת מפיגועים של פציעות המסתיימים בשברי ידיים ורגליים וכו', שלפעמים קשים יותר מהמוות. לא פעם נפגשים ברחוב עם נפגעי תאונות הדרכים והלב מתפלץ למראה שברי אדם ששרדו וחיים הם, אבל אוי ואבוי לחיים שכאלה.
בוקר-בוקר חובת קודש היא לבדוק את הרכב ולדעת אם תקין הוא. דעו שבבדיקה זו אתם מקיימים מצות עשה, וכשאתם נמנעים מלצאת לכביש כשגיליתם תקלה, הנכם מקיימים מצוות לא תעשה.
בצאתכם לעבודת יומכם, גם אם אצה לכם הדרך, אנא התאזרו בסבלנות, ואל תגמעו ק"מ למעלה מן המותר, גם אם המתח הנפשי גובר ודוחף.
ולתפילת הדרך הוסיפו נא תפילת תנועה: "יהי רצון שלא תארע תקלה על ידינו, שלא נפְגע ולא נפָגע, וה' ישמור צאתנו ובואנו מעתה ועד עולם.
יתקדש נא שם שמים על ידכם ותהא נא הכיפה הסרוגה אשר על ראשכם גם סמל של נהג זהיר, זהיר ואדיב, שומר חוק גם בתנאי לחץ, נענה לנתקל ועוזר לתקוע, דוגמה ומופת לרבים.
סעו לשלום והצליחו בכל דרך אשר תלכו בה ובכל המעשה אשר תעשון, ויהי נועם ה' עליכם סלה.
וזאת הברכה כעתירת דר"ש הכו"ח ברוב כבוד ויקר
משה צבי נֵרִי'ה
זהירות בדרכים/ עולם קטן תש"ע
הרב נריה זצ"ל בקריאה לזהירות בדרכים
[ צלה בראלי ]
עלון "עולם קטן" גיליון 231, פר' "מקץ", ב' טבת התש"ע
את האיגרת המצב שכתב אבא זצ"ל לתלמידיו-יקיריו מצאתי באחד מתיקיו הגנוזים. גם כשבגרו ועזבו את ספסל הלימודים בישיבה, יקרה הייתה לליבו הדאגה לבריאותם של התלמידים. נהיגה בלתי זהירה עוררה חרדתו וזלזול בחוקי התנועה נתפס אצלו כעניין ממשי של פיקוח נפש.
לשיטתו, ראה ב"כיפה הסרוגה" ערך מוסף מחייב, ובחובש כיפה סרוגה הנוהג בזהירות ובאדיבות – מקדש שם שמים. זכותו תעמוד לנו להצלחה בכל דרכינו.
"ליקירינו וחביבינו, תלמידינו ובוגרינו שיחי' האוחזים בהגה –
צאתכם לשלום ושובכם לשלום לאורך ימים ושנים!
אילו זכינו הייתה מדינת ישראל עומדת בשורה הראשונה של תנועה ללא תאונה, מדינת תורת ה' שמתקיים בה מקרא שכתוב "אשרי תמימי דרך". עכשיו שלא זכינו נמצאת, לצערנו, מדינת ישראל בשורות הראשונות של תאונות דרכים קטלניות, והמספרים מדהימים ומכאיבים.
המרץ והזריזות חברו יחדיו עם המתח והעצבנות, ואיתם יצר ההתחרות ודחף המשיגנות, והם פורצים-רומסים את חוקי התנועה, וגדלה והולכת רשימת ההרוגים והפצועים.
הקטל בדרכים הפך להיות מכת מדינה, אמצעי השלטון אינם מצליחים לעצור את סחף הפיגועים והדם זועק לשמים.
הכרח הוא שתבוא התעוררות פנימית אשר תשנה את פני הדברים, ואם קצרה ידינו להקיף את אזרחי המדינה כולה, הבה נתרכז בחוגנו אנו ונתרום את חלקנו בעצירת הפגע הקטלני החמור הזה. אליכם נקרא ומכם נדרוש: אנא, אל תרגזו בדרך! זוכרים אתם את הנאמר לגבי אדם המזיק – "אדם מועד לעולם" ונא להיזכר בדברי התוספות במסכת בבא קמא: "שיותר יש לאדם לזהר את עצמו שלא יזיק לאחרים משלא יזוק הוא" (כ"ג, א', ד"ה "וליחייב"), והוכפלו הדברים שוב: "יותר יש לו לשמור שלא יזיק משלא יוזק" (כ"ד, ד"ה אמאי).
כולכם יודעים שנצטווינו במצוות עשה "ועשית מעקה לגגך" (דברים כ"ב, ח) שעיקר מטרתה היא, ולא תשים דמים בביתך". אכן, דיברה תורה על גג וכוונתה לכל התקלות המצויות, כלשון הרמב"ם: "אחד הגג ואחד כל דבר שיש בו סכנה וראוי שיכשל בה אדם וימות" (פרק י"א מהלכות רוצח, הלכה ד'). הרמב"ם מוסיף ומבהיר: "וכן כל מכשול שיש בו סכנת נפשות, מצוות עשה להסירו ולהשמר ממנו ולהזהר בדבר יפה יפה, שנאמר השמר לך ושמור נפשך. ואם לא הסיר והניח המכשולות המביאין לידי סכנה, ביטל עשה ועבר בלא תשים דמים" (וראה חושן משפט סי' תכ"ז).
ובספר החינוך כותב רבי אהרן הלוי: "מצות עשה תקמ"ו, לעשות מעקה לגגו להסיר המכשולים והנגפים מכל משכנותינו, ובכלל מצווה זו לבנות ולתקן כל כותל וכל גדר שיהיה קרוב לבוא תקלה ממנו... ותצוונו התורה לשמור משכנותינו ומקומותינו לבל יקרנו מות בפשיעותנו".
אין צורך להאריך בדברים עד מה חמור אצלנו עניין פיקוח נפש, שאפילו הצלת נפש לחיי שעה דוחה את קדושת השבת. ולא רק של יחיד אלא גם של רבים, ואיך יעלה על הדעת שניתן לזלזל בחוקי תנועה שעיקרם בא למנוע סיכון נפשות.
וראוי להוסיף: מלבד סכנות חיים, אין להסיח את הדעת מפיגועים של פציעות המסתיימים בשברי ידיים ורגליים וכו', שלפעמים קשים יותר מהמוות. לא פעם נפגשים ברחוב עם נפגעי תאונות הדרכים והלב מתפלץ למראה שברי אדם ששרדו וחיים הם, אבל אוי ואבוי לחיים שכאלה.
בוקר-בוקר חובת קודש היא לבדוק את הרכב ולדעת אם תקין הוא. דעו שבבדיקה זו אתם מקיימים מצות עשה, וכשאתם נמנעים מלצאת לכביש כשגיליתם תקלה, הנכם מקיימים מצוות לא תעשה.
בצאתכם לעבודת יומכם, גם אם אצה לכם הדרך, אנא התאזרו בסבלנות, ואל תגמעו ק"מ למעלה מן המותר, גם אם המתח הנפשי גובר ודוחף.
ולתפילת הדרך הוסיפו נא תפילת תנועה: "יהי רצון שלא תארע תקלה על ידינו, שלא נפְגע ולא נפָגע, וה' ישמור צאתנו ובואנו מעתה ועד עולם.
יתקדש נא שם שמים על ידכם ותהא נא הכיפה הסרוגה אשר על ראשכם גם סמל של נהג זהיר, זהיר ואדיב, שומר חוק גם בתנאי לחץ, נענה לנתקל ועוזר לתקוע, דוגמה ומופת לרבים.
סעו לשלום והצליחו בכל דרך אשר תלכו בה ובכל המעשה אשר תעשון, ויהי נועם ה' עליכם סלה.
וזאת הברכה כעתירת דר"ש הכו"ח ברוב כבוד ויקר
משה צבי נֵרִי'ה
מכתב מהרב נריה לבנו נחום
מכתב מהרב נריה לבנו הבכור (בן השמונה) ששהה במחנה קיץ של בני-עקיבא, שנת תש"י:
הבן יקיר לי באפרים (ירמי' ל"א, יט) מעוז ראשי (תהלים ס', ט), נחום בכורי –
יתר שאת לך, ויתר עוז עד העולם!
הנה באת במגילת-ספר כתובה אלי כי באת אל המנוחה ואל הנחלה, ונאחזת בארץ אשר נשבע ד' לאבותינו לתת לנו. ברוך ד' אשר נתן מנוחה לעמו ישראל. אכן לא נפל דבר מכל הדבר הטוב, הכול בא. ועתה אל תשכח, בני, כי ברכת ד' עליכם מאז שיכל אבינו הזקן את ידיו, וישם את אפרים לפני מנשה. ונשמרתם מאוד לנפשותיכם לאהבה את ד' אלוקיכם. ואם גדולים היערות בהריכם (יהושע י"ז, טו) – הישמר פן תרבה עליך חית השדה. אכן הצאן ירעו הרועים, אך שית לבך לעדרים וידעת כי שלום לעשתרות צאנך.
לא טובה השמועה אשר אנוכי שומע, מעבירים עם-ד', כי לא הורשתם את הכנעני היושב בגזר, והוא יושב בקרבכם ויהי למס עובד (יהושע ט"ז, י). שקר המס והבל העבודה! כי יהיה הכנעני לשיכים בעיניכם ולצנינים בצידיכם (במדבר ל"ג, נה). ועתה קומו האפרתים, אזרו חיל רבבות אפרים, עלו על גזר וכבשוה, ודגל השוהם יתנוסס בהדר בכור-שורו (במדבר רבה, פ"ב, ו) על גזר ועל בנותיה.
והנה עמכם שם משפחת הלויים מבני צוף (שמואל-א, א', א) לבית קהת (דברי-הימים-א, ו', ז-יא) – הביאו נא אליהם את מעשרותיכם, כי לווית-חן הם להרי אפרים, מורים משפט ליעקב ותורה בישראל – ברך ד' חילם!
והגלעדים היושבים בתוככם (שופטים י"ב, ד) אנשי חיל הם ולגדולות נועדו, אל תכלימום, ואנשי מנשה כאזרחים באפרים יהיו.
ומן האלמנה, אשת ימלה, תתרחק, כי אשה נדרנית היא, ולא באלה חפץ ד.' ובנה מיכה היושב בגרב בלבו יצפון ארבו, ואם דם פתו מצויה לעוברי-דרכים (סנהדרין ק"ג, ב) אל ביה"ד שילה לא יעלה. הוקר רגלך מביתו ואת נווהו לא תפקוד.
ואחר בני גש נא אל תמנת-סרח, העיר אשר בנה יהושע (י"ט, נ), הלא היא מצפון להר-געש (יהושע כ"ד, ל), ופקוד נא את קברו של משרת משה. ואל זקני העיר תאמר כי יקימו מצבה על קברו ודמות החמה יעמידו בראשה לזכר היום בו הדמים יהושע שמש בגבעון יום תמים (יהושע י', יג), ולא יהיה עוד שם העיר תמנת-סרח כי אם תמנת-חרס יהיה שמה (שופטים כ"ט) על שם החרסה אשר העמיד יהושע. ואף את קברות יוסף אבינו אשר בשכם (יהושע כ"ד, לב), והקבר לאלעזר הכהן אשר בגבעת פנחס (שם, שם לג) יפארו, והיו לזיכרון לדור יבוא. ואליהם תאמר כי לא ישכחו את גיבורי אפרים מני קדם, וזכרו את עזר ואת אלעד שרי החיילים אשר יצאו לכבוש את הארץ בסערה, והרגום אנשי-גת (דברי-הימים-א ז', כא). תפארת בנים אבותם ובשמם יתיימרו.
כהתימי את כל דברי האיגרת הזאת אודה לד' על דבריך כי נעמו, כי אם גם הייתה שכם לעיר מקלט (יהושע כ', ז) טרם ימצא בה כל רוצח, ובני קהת והלויים המה ישכנו בה (שם כ"א, כ-כא) ושיר ד' יתנשא מפיהם על יד אבן-העדה העומדת שם תחת האלה (שם כ"ד, כו). כה לחי!
ואתה שלום וביתך שלום,
שלו' לך ושלו' לעוזריך,
ושלום להר אפרים כולו, יערו וכרמלו.
כה דברי אביך אבי-נחום מכפר הרואה אשר בנחלת חפר בחצי שבט המנשי.
ישפות ד' שלום לנשיא השבט נשוא-הפנים קמואל בן שפטן, מודע לנו האיש מימי שבתנו בקדש-ברנע, ינוב בשיבה בקרב אחיו.
נימוקי פרס ישראל
תשל"ח – שנת השלושים למדינה
נימוקי פרסי-ישראל
על תרומה מיוחדת למדינה
ולחברה בכללה
לרב משה צבי נרי'ה
מתרומותיו הרבות של הרב משה צבי נרי'ה לטובת המדינה והחברה, תצוין זו המכרעת בהתוויית דרך חדשה בחינוך הנוער הדתי בארץ. דרכו החינוכית הדתית והישיבתית התגשמה תחילה בישיבת כפר-הרא"ה ונהפכה לנחלת הכלל ביסוד רשת חינוך ענפה, תוך השפעה גדולה על העם השוכן בציון ועל עמנו המפוזר בגולה.
כדי להעריך את גודל תרומתו, יש להבין את מצבו של החינוך הדתי והישיבתי בארץ לפני כארבעים שנה. הישיבות המסורתיות, נוסח מזרח-אירופה, לא היו מעורבות בחיי הישוב, אלא נחלתו של חלק קטן ממנו. נוער דתי לא ידע להתמודד עם שאלות שהזמן גרמן – שאלות של דת ומדינה, הגנה ופעילות התיישבותית וחברתית. הרב נרי'ה הקים בכפר, הרחק ממוקדי החינוך של הישוב, ישיבה ארץ-ישראלית מותאמת לתכונות הצבר, ובה ניסה למזג לימודים ישיבתיים-מסורתיים ומעורבות בחיי הישוב. בהתחלה שולב בישיבה חינוך חקלאי, ומאוחר יותר חינוך תיכוני רגיל. הרב נרי'ה האציל מרוחו על חניכיו והפיח בם רוח של הערכה לעצמותם ושאיפה להתמודד עם הסביבה בדרכי שכנוע והסברה. לימודי הישיבה היו שזורים באהבה לארץ ישראל ולעם ישראל, היושב בציון ובגולה, וברצון להתנדבות וחלוציות, וזו בזמן באהבת התורה וקידוש השם ודרישה מכל תלמיד ישיבה לשאוף להיות תלמיד חכם ובעל מידות טובות. הישיבה הראשונה נוסדה בזמן השואה. לאחר קום המדינה נוסדו לפי מתכונתה עוד ישיבות תיכוניות ומקצועיות בכפרים ובערים, עש שהיום רשת החינוך הזו מסועפת ובעלת הישגים מרשימים. כהמשך לישיבות התיכוניות, נוסדו "ישיבות ההסדר" וישיבות על-תיכוניות. גם באלה מוכרת דרכו של הרב נרי'ה. הן מחיבות את גיוסם של בחורי ישיבה לא רק כחובה לאומית אלא כשליחות לעם.
תרומתו של הרב נרי'ה לחברה היא במציאת גשרים להידברויות בין העם השומר מצוות ובין העם השומר אותן רק בחלקן או בכלל לא. הוא תרם לזאת בליבון בעיות הקשורות ביחסים בין שני חלקים אלה. התמודדות עם בעיות של דת ומדינה מצאה ביטויה גם בהרצאותיו, בשידוריו הקבועים ב"קול ישראל", וכן במאמריו ובספריו – למשל על הלכות מדינה ובירור הלכתי בשאלות מלחמה בשבת ומלחמות ישראל בכלל. לאות הוקרה על התוויית דרך חדשה ועל מפעל חייו מצאה ועדת השופטים לנכון להמליץ לפני שר החינוך והתרבות על הענקת פרס-ישראל לרב משה צבי נרי'ה בשנת השלושים לעצמאות ישראל.
פרופ' שלום אברבאנל – יו"ר גב' רבקה גובר פרופ' זאב לב
פרופ' יעקב נאמן פרופ' מזה רוזן
נימוקי פרס ישראל
תשל"ח – שנת השלושים למדינה
נימוקי פרסי-ישראל
על תרומה מיוחדת למדינה
ולחברה בכללה
לרב משה צבי נרי'ה
מתרומותיו הרבות של הרב משה צבי נרי'ה לטובת המדינה והחברה, תצוין זו המכרעת בהתוויית דרך חדשה בחינוך הנוער הדתי בארץ. דרכו החינוכית הדתית והישיבתית התגשמה תחילה בישיבת כפר-הרא"ה ונהפכה לנחלת הכלל ביסוד רשת חינוך ענפה, תוך השפעה גדולה על העם השוכן בציון ועל עמנו המפוזר בגולה.
כדי להעריך את גודל תרומתו, יש להבין את מצבו של החינוך הדתי והישיבתי בארץ לפני כארבעים שנה. הישיבות המסורתיות, נוסח מזרח-אירופה, לא היו מעורבות בחיי הישוב, אלא נחלתו של חלק קטן ממנו. נוער דתי לא ידע להתמודד עם שאלות שהזמן גרמן – שאלות של דת ומדינה, הגנה ופעילות התיישבותית וחברתית. הרב נרי'ה הקים בכפר, הרחק ממוקדי החינוך של הישוב, ישיבה ארץ-ישראלית מותאמת לתכונות הצבר, ובה ניסה למזג לימודים ישיבתיים-מסורתיים ומעורבות בחיי הישוב. בהתחלה שולב בישיבה חינוך חקלאי, ומאוחר יותר חינוך תיכוני רגיל. הרב נרי'ה האציל מרוחו על חניכיו והפיח בם רוח של הערכה לעצמותם ושאיפה להתמודד עם הסביבה בדרכי שכנוע והסברה. לימודי הישיבה היו שזורים באהבה לארץ ישראל ולעם ישראל, היושב בציון ובגולה, וברצון להתנדבות וחלוציות, וזו בזמן באהבת התורה וקידוש השם ודרישה מכל תלמיד ישיבה לשאוף להיות תלמיד חכם ובעל מידות טובות. הישיבה הראשונה נוסדה בזמן השואה. לאחר קום המדינה נוסדו לפי מתכונתה עוד ישיבות תיכוניות ומקצועיות בכפרים ובערים, עש שהיום רשת החינוך הזו מסועפת ובעלת הישגים מרשימים. כהמשך לישיבות התיכוניות, נוסדו "ישיבות ההסדר" וישיבות על-תיכוניות. גם באלה מוכרת דרכו של הרב נרי'ה. הן מחיבות את גיוסם של בחורי ישיבה לא רק כחובה לאומית אלא כשליחות לעם.
תרומתו של הרב נרי'ה לחברה היא במציאת גשרים להידברויות בין העם השומר מצוות ובין העם השומר אותן רק בחלקן או בכלל לא. הוא תרם לזאת בליבון בעיות הקשורות ביחסים בין שני חלקים אלה. התמודדות עם בעיות של דת ומדינה מצאה ביטויה גם בהרצאותיו, בשידוריו הקבועים ב"קול ישראל", וכן במאמריו ובספריו – למשל על הלכות מדינה ובירור הלכתי בשאלות מלחמה בשבת ומלחמות ישראל בכלל. לאות הוקרה על התוויית דרך חדשה ועל מפעל חייו מצאה ועדת השופטים לנכון להמליץ לפני שר החינוך והתרבות על הענקת פרס-ישראל לרב משה צבי נרי'ה בשנת השלושים לעצמאות ישראל.
פרופ' שלום אברבאנל – יו"ר גב' רבקה גובר פרופ' זאב לב
פרופ' יעקב נאמן פרופ' מזה רוזן
סודו של הרב נריה/ אדיר זיק
סודו של הרב נריה
"כך הצלחתי לראיין את הרב נריה והרב צוקרמן לסרט היובל. ראש שבטי ישראל, ראש שבטי בני עקיבא, ראש מחנכי הדור", מתוך כתבי אדיר זיק.
בנימין שינברג, כ' בכסלו תשע"ה, 12/12/14 09:02 ערוץ 7
ראש שבטי ישראל
קיץ תשמ"ט
אני מפיק את מופע יובל החמישים של ישיבת בני עקיבא בכפר הרא"ה.
צריך לראיין את הרב נריה לקטעי הסרטים על הישיבה. והוא: "אני... מה אני?? מה פתאום להצטלם? תצלם את הישיבה... את הבחורים... אותי לא צריך..."
אני מתריס לעומתו: "הלא אם קטן אתה בעיניך – ראש שבטי ישראל אתה... לשם כבודה של תורה אתה חייב להצטלם..."
וכך הצלחתי לראיין את הרב נריה ואת הרב צוקרמן לסרט היובל.
ראש שבטי ישראל
ראש שבטי בני עקיבא
ראש מחנכי הדור.
תהיתי הרבה האם באמת יכול אדם בודד, אחד, לשנות דור שלם ובכך להשפיע על ההיסטוריה של עם ישראל.
שאלתי את עצמי את השאלה הזאת בעיקר לגבי הדורות האחרונים בהשוואה לדור שלנו...
כמה אנשים היו בחבורתו של האר"י הקדוש בצפת?? כמה עשרות בלבד... ותורתו חובקת עולם.
כמה אוגדות היו לגאון מוילנא? לרבי נחמן מברסלב??
כמה עשרות היו, אך לכדי אוגדות לא הגיעו.
למרות זאת תורתם קיימת, משפיעה עלינו ומתסיסה את חיינו עד היום.
הרב נריה שינה את העולם.
הספורים על רבי עקיבא שיצא ללמוד תורה וחזר עם שנים עשר אלף תלמידים נשמעו לי מופרזים במקצת כשקראתי אותם בהיותי ילד כבן שתיים עשרה... אך במו עיני ראיתי, במשך שנות דור איך אותה חבורה של חברי בני עקיבא, תלמידיו של הרב מ.צ. נריה הופכת לציבור של מאות אלפים. כולם תלמידיו, כולם מכוחו ומכוח-כוחו.
"דור הכיפות הסרוגות" – יצירתו של הרב נריה.
בנות "דור החצאיות נושקות הַמרֽצֶפֶת" - התוצר החינוכי של הרב נריה.
הכיפות הסרוגות שאדם מבחין בהן בכל מקום בעולם – סיפורו של הרב נריה.
בנערותי, כשהייתי בבני עקיבא (סניף ת"א מרכז) ובהיותי קומונר (חדרה ואח"כ תל אביב צפון), הכרנו את כל חובשי הכיפות הסרוגות בארץ (כמעט).
היה זה הרי מישהו מסניף רמת גן או נתניה, פתח תקווה, חיפה וירושלים. כמה חבר'ה מרחובות ובני ברק, וזהו זה... כמעט לא יותר. שני שבטים מעליך או שני שבטים מתחתיך, ונפגשת עם כולם בישיבה בכפר הרא"ה (היא הייתה אז יחידה) או במחנה קיץ בסמינריון או בסניף. מאז, במשך שנים רבות, כל פעם שראיתי כיפה סרוגה על ראשו של מאן דהוא – ניסיתי לראות את פניו – בהנחה שאני מכיר אותו...
הדור הלך והתעצם והאכזבות בזיהוי פניהם של חובשי הכפות הסרוגות הלכו וגדלו.
לפני מספר שנים הפסקתי לנסות ולזהות. השלמתי עם העובדה ש"אני חלק מההמון הגדול" (ב"ה).
לא רק חובשי הכפות הסרוגות הם תלמידיו של הרב נריה. גם אלו המסתובבים בעולם בכיפות שחורות במקום בכובעים – עושים כך מתוך חיקוי דור הכיפות הסרוגות.
הרב נריה כיסה את העולם בכיפות.
"מלך בכיפה סרוגה".
מה היה סודו של הרב נריה?
בני הדור שלי קראו לו "נריה". בלי התואר "הרב". לא מפני שזלזלנו – הרי עם השנים הקפדנו להוסיף לשמו את התואר "הרב" – אלא מפני צניעותו, מפני הקשר האישי שהיה לו כלפי כל אחד מתלמידיו, חניכיו... מפני הדוגמא האישית שהוא ואשתו רחל היוו לכל חברי התנועה, בדרכם, בהליכותיהם, בניהול ביתם החם והצנוע בכפר הרא"ה.
אהבה, צניעות, דוגמא אישית והתגדלות בתורה – זהו סוד החינוך של נריה.
הוא ידע את שמותיהם של כל כוכבי הכדורגל של אותם ימים: שייע גלזר, אלי פוקס, חודורוב וסטלמך... כל כך הרשים אותנו... והוא הרי למד זאת כדי לקרב אותנו... כדי להראות לחברי בני עקיבא של אז איך בעולם של כדורגל מצמיחים עולם של תורה.
"כוחו של ניגון" היה חלק מהווייתו.
מלבד שירי בני עקיבא הקלאסיים שכתב – ומצא להם מנגינות – לימד הרב נריה את ניגוני עולם הישיבות. ניגונים חסידיים, ניגוני ר' ישעיהו שפירא, זמירות לשבת ולמוצאי שבת ("אמר ה' ליעקב", "אני ביער הלכתי, קולות של ציפורים שמעתי...") ניגונים ששרנו בסעודות שבת, באפלולית של סעודה שלישית, בהבדלה, במחנות במצעדים ובפעולות בני עקיבא.
"ישראל עם קדושים קומו לעבודת הבורא... אידאלאך אידאלאך טייערע כושערע אידאלאך שטעיטס אוף לעבודת הבורא..." כך נריה בבקר וכך שתל בנו ניגונים המלווים כל אחד מאתנו לאורך חיינו ועוברים אל ילדינו ונכדינו.
הרב נריה נטע בתלמידיו אהבה ללימוד תורה ורצון להתגדל בה ובעודו מקים על עומדו את עולם התורה הדתי הלאומי – קשר אותם גם אל עולם התורה של ישיבות חברון, פוניבז' סלובודקה וכפר חסידים – וזאת על אף ביקורת חריפה שנמתחה עליו בעניין זה.
הרואה למרחוק
"אַ ואַיטען קוק", "ראיה למרחוק" הייתה לו לרב נריה.
כשדיבר על אולפנות לבנות – צחקו רבים. מה ילמדו שם?? גמרא עם תוספות?? והבנות יניחו תפילין?? לגלגו.
הרב נריה גייס את סיסי שהגיעה מארה"ב – וקמה האולפנא בכפר פינס וכשם שנוסדו ישיבות בני עקיבא נוספות בירושלים ובנחלים ובנתניה ואח"כ בכל הארץ – כך נוספו אליהן האולפנות הפזורות אף הן על פני המדינה.
את השילוב של ישיבה ושירות בצבא מיסד הרב נריה כבר במלחמת השחרור (צהלי ורוני חטיבה 7...) ואת התפיסה ש"עלינו מוטלת אחריות לאומית לכלל האומה" שאותה למד מהרא"ה קוק - הקנה לנו הרב נריה במנות גדושות.
הייתי בן תשע עשרה, קומונר בסניף חדרה ובקרתי תכופות את הרב נריה בכפר הראה הסמוך.
בני עקיבא חינכה להליכה לקיבוץ בלבד ואילו הרב נריה באותה "ראיה למרחוק" שאף ל"ריבוי חזיתות". הוא קרא לפעילות של חברי בני עקיבא ובוגריה בתנועה בכל מקום שצריך אותם. במוסדות חינוך, פיתוח, בעולם התורני, המדעי, הצבאי, הרפואי והכלכלי.
למרות שהייתי בטוח שאני אישית הולך לקיבוץ – הצטרפתי לדעתו, דעת המיעוט, ותמכתי ב"ריבוי חזיתות".
הו הו, כמה הוא הותקף ע"י ה"קיבוצניקים" – "ריבוי חזיתות יפורר את התנועה. הוא יטה את הנוער מהעיקר (הקיבוץ) אל הטפל... וכמה שמח נריה על כל אחד שתמך בו אז – והקשר שלנו התחזק.
בני עקיבא היום – פעילות בכל שטח, הגשמה בכל מקום. בני עקיבא נענית לכל אתגר חלוצי לאומי – ובהצלחה כה רבה...
"ריבוי חזיתות" לפני ארבעים שנה.
"אַ ואַיטען קוק".
אוהב ארץ ישראל וכואב את כאבה
כמה אהב את ארץ ישראל וכמה אהב את ירושלים...
הכיר את הארץ והקים את הישיבות והאולפנות בכל קצותיה. מי שהתלווה אליו בסיוריו יכול היה להבחין שהפסיעות העדינות שלו על פני קרקע המקום היו מעין ריחוף של קדושה שהתווסף אל הניגון ואל המבט ואל דבר התורה שנאמר.
רגיל היה אצל "גדולי האומה".
הרי התנסה גם ב"להיות חבר כנסת"...
כמונו, תלמידיו ותלמידותיו, היה פגוע עד עמקי נשמתו מההתנשאות של ממשלת השמאל מאז עליתה לשלטון בתשנ"ב (1992) – מההתנכרות כלפי המולדת והנכונות לתת את ארץ ישראל לערבים. הוא נדחק כמונו, אל פינת המושמצים, ה"קיצוניים" ה"פרופלורים" "משתפי הפעולה עם החמאס" ושיחות נפש היו לי איתו על נושא זה.
מי יודע עד כמה קרבו צרות אלו של עם ישראל את קיצו... והוא נפטר לבית עולמו בלי שזכה לראות את השינוי הפוליטי של שנת תשנ"ו.
השאלה המעשית שלי והתשובה האידיאליסטית של הרב נריה.
בראיון הטלוויזיוני שעשינו עם הרב נריה ועם הרב צוקרמן שאלתי בין היתר, שאלה שהציקה לי שנים רבות:
"מדוע לא למדו למודים כלליים בישיבה בראשית שנותיה, ומדוע נכנסו למודים אלו לישיבה כאילו בדרך האחורית (גב"ע) ורק אחרי שנים רבות קבלו לגיטימציה?"
ענה לי הרב נריה: הישיבה הרי קמה עם ראשית מלחמת העולם השנייה. עולם התורה באירופה אבד והושמד... צריך היה לבנות עולם של תורה בארץ ישראל – ואנו לקחנו זאת על עצמנו כמשימה לאומית.
באותן שנים היו תלמידי הגימנסיה בירושלים נוטשים את הלימודים והולכים להקים קיבוצים. ה"בגרות" הייתה הסמל של הבורגנות וגם בקיבוץ הדתי לא הכינו לבגרות עד אמצע שנות השישים.
אנו הקמנו ישיבה – רצינו להקדיש את כל כוחנו לבניינה. כשהתייצב המצב והייתה לנו מדינה עצמאית – או אז התחלנו גם לטפל בצד של ההשכלה הכללית.
בתשמ"ח מסר לי הרב נריה חוברת (עם הקדשה אישית מרטיטת נפש). שם החוברת: "ברוך ד' יום יום" על השימוש בשם ה' בברכות ובדיבור היום יומי.
כמובן שיש חלק המתייחס לברכת בועז לקוצרים: "ד' עמכם", שהפכה לברכת חברי בני עקיבא.
ומתוך העולם הגדול שספגתי ממנו אני זוכר את הפסוק שהיה לו ל"מוטו": "אלה ברכב ואלה בסוסים – ואנחנו בשם ד' אלוקינו נזכיר".
מתוך הספר "זיקוקים של אדיר" - מאמרים ורעיונות מפרי עטו של אדיר זיק ז"ל. הספר עתיד לצאת לאור בקרוב במלאת עשר שנים לפטירתו.
ספורי הרב נריה לגיל הרך
בילדותו, גדל הרב נרי'ה זצ"ל בארץ רוסיה הרחוקה. (כמובן שעוד לא היה רב, וקראו לו אז משה צבי מנקין). בזמן ההוא ברוסיה לא הרשו ליהודים ללמוד בבית ספר משלהם. אבא שלו – הרב פתחיה, לא רצה שילדיו ילכו לבית ספר של גויים וילמדו בשבת. לכן לימד את משה צבי הקטן ואת אחיו תורה ומשנה בבית שלהם. משה צבי מאוד נהנה ללמוד ואהב לקיים מצוות. כשהגיע לגיל שתים עשרה, שנה לפני בר המצווה שלו, רצה מאוד להתחיל להניח תפילין. (הוא קרא על האדר"ת - רב גדול וחשוב – שנהג כך כשהיה צעיר, וזה מצא חן בעיניו!) אביו כבר הכין לקראת בר-המצווה שלו זוג תפילין (פחד שברוסיה אי אפשר יהיה להשיגן), ומשה צבי ידע היכן הן מונחות. השכם בבוקר, כשאף אחד עוד לא הגיע לתפילת שחרית, עמד בהיחבא בפינת בית הכנסת, ובסתר התחיל להניח תפילין.
יום אחד ראה אותו שמש בית הכנסת, והיה מופתע. איך זה שילד בגיל כזה מניח תפילין? זה לא מקובל! השמש הנדהם סיפר על כך לרב מנקין – בטוח שלא ירשה לבנו להמשיך ולהניח תפילין. והנה – פלא! הרב פתחיה ממש לא נבהל. הוא הכיר את משה-צבי, ידע שכוונתו טובה ורצונו אמיתי לזכות במצווה חשובה, והניח לו להמשיך ולהניח תפילין בנחת...
כשעלה הרב נרי'ה לארץ ישראל, רצה מאוד ללמוד בישיבה של הרב קוק, שהיה הרב הראשי של ארץ ישראל. הוא הגיע לירושלים, לישיבה, וכל כך שמח שיכול סוף-סוף ללמוד תורה בישיבה, ויכול ללכת ברחוב עם כיפה על הראש! ברוסיה רגילים היו ללכת רק עם כובע, כי לא רצו שיכירו שהם יהודים. והנה, בארץ ישראל, בירושלים – אפשר היה ללכת בלי לפחד – שכולם ידעו שאתה יהודי דתי!
כך גם לימד את הילדים הצעירים שהגיעו לסניף "בני עקיבא" בו היה מרכז ומדריך. בתקופה ההיא היו ילדים שקצת התביישו בדתיות שלהם, והרב נרי'ה עודד אותם לשמור מצוות וללכת עם כיפה. "הכיפה על הראש – זה סמל שלכם!", הסביר. "תרגישו שמחה וגאווה שאתם ילדים דתיים!". מאז, ב"ה, עברו דורות רבים של ילדים ונערים שחובשים בגאווה את הכיפה הסרוגה .
מוקף בעצי פרי ועציצים יפים נמצא בכפר הרואה הבית הקטן של הרב משה צבי נרי'ה זצ"ל. כל מי שנכנס לבית היה ממש מופתע לראות שכל קירות החדרים עמוסים במדפים עם ספרים – מאות רבות של ספרי קודש. הרב נרי'ה הכיר כל ספר וספר, וידע היכן נמצא. ילדיו מספרים כי בילדותם היה להם "חידון" מיוחד – הם היו בוחרים מדף ממש גבוה עם ספרים רבים-ישנים, מצביעים על ספר מסוים במדף הזה, ושואלים אותו איזה ספר זה. תמיד ידע הרב נרי'ה את התשובה ל"חידה". הוא לא רק אמר מיד מה השם של הספר, אלא ידע בדיוק מה כתוב בו, ומי כתב אותו.
הרב נרי'ה היה קשור מאוד לספריו. פעם היה צריך לנסוע לשליחות לחו"ל. ליד הבית חיכתה לו מונית לקחת אותו לנמל התעופה. אשתו, הרבנית רחל, שהייתה ליד המונית, שמה לב שהוא מתעכב בבית, וחששה שלא יספיק לטיסה. היא נכנסה הביתה לראות מדוע אינו מגיע – ולהפתעתה ראתה שהוא עומד ליד ארון הספרים, מעביר את ידיו בעדינות על פני הספרים ונושק להם. כל כך קשה היה לו לעזוב את ספריו היקרים, והוא נפרד מהם בנשיקה כפי שנפרדים מחברים אהובים...
סמכות המחנך בעיני חינכיו
בס"ד, י"ב במרחשוון תשס"ו
סמכות המחנך בעיני חניכיו
דברים לזכרו של מורנו ורבנו הרב משה צבי נריה זצ"ל
הרב ד"ר נתן צולמן
אחד הנושאים המעסיקים היום רבים מן המחנכים הוא "סמכות המחנך בעיני חניכיו" והשאלה האם לשתף תלמידים בהחלטות חינוכיות. יש החוששים ששיתוף התלמידים עלול "לכרסם" בסמכות המחנכים.
נדמה לי שמחנך רציני בעל אוטוריטה, איננו חושש מ"כירסום" מעמדו בעיני תלמידיו, ולא רק שסמכותו לא תיפגע, אלא ששיתוף אמיתי של התלמידים, בכבוד הדדי, יכול להגביר את סמכות המחנכים ואת הכבוד כלפיהם מצד התלמידים.
זכורני, כשהייתי תלמיד בישיבת בני- עקיבא בכפר- הרואה לפני כ- 50 שנה, הרב משה צבי נריה זצ"ל הנהיג "ועד חברים" בישיבה. זו הייתה מעין "מועצת תלמידים" שהייתה מורכבת מחמישה תלמידים מכיתות י-יא. הרב נריה זצ"ל היה משתף אותנו בכל דבר שעמד על הפרק. הוא התייעץ אתנו בבעיות החינוכיות הקשות ביותר, החל בקבלת תלמידים חדשים לישיבה ועד להרחקת תלמידים לא מתאימים. הוא דן אתנו בכובד-ראש בבעיות חינוכיות קשות, ונתן לנו הרגשה של שותפות אמיתית בהחלטות. לא פעם אמר לנו, שזה עזר לו להחליט בבעיות קשות, ולהיות שלם יותר עם החלטותיו. בדרך זאת, רצה לחנך דור של מנהיגות חינוכית.
כאשר היו בינינו חילוקי-דעות- בדרך כלל החמרנו יותר מן הרב.
באחת הפגישות של "ועד החברים" עמדה על הפרק הרחקתו של תלמיד בכיתה י'. הבחור ממש לא למד, בקושי פותח היה את הגמרא. לאחר שכל אחד מאתנו אמר את דברו, הביע הרב את עמדתו:
ראשית, אמר, עלינו לזכור שמדובר בדיני נפשות. ההחלטה שלנו תקבע לא רק את גורלו של תלמיד זה באופן אישי, אלא את גורל צאצאיו ובני משפחתו, יתכן שיעזוב את הישיבה ואת כל דרך הישיבה. מצד שני, יתכן שאם ישאר בישיבה, עלולה להיות לו השפעה שלילית על תלמידים אחרים, שגם לגביהם אלה דיני נפשות. האם מותר לנו לקחת על מצפוננו "דמו" של תלמיד זה לעומת "דמם" של תלמידים אחרים?
מכאן עבר הדיון על מידת השפעתו של התלמיד על חבריו: האם יש לו השפעה שלילית? הרב הזכיר בשם ה"חזון-איש", שאם בחור מסכן בהשפעתו השלילית תלמידים אחרים, הרי יש לו "דין רודף" ויש להרחיקו. אולם אם אין חשש שיגרום נזק לאחרים, עלינו לעשות הכול כדי לקרבו. אני זוכר שהעמדת הדברים באור זה, הייתה בשבילנו בגדר חידוש עצום, התחלנו לחשוב אחרת על אותו חבר.
מה היה סופו של אותו חבר? הוא סיים את לימודיו בישיבה והיה אחד המחנכים הבולטים בבית הספר שבו חינך.
קל לשער מה תרם לנו דיון מסוג זה עם הרב נריה זצ"ל. למדנו ממנו השקפת עולם חינוכית. הוא שיתף אותנו בהתלבטויותיו, ושמע במלוא הרצינות את דעתנו.
חז"ל אומרים "גדול שימושה של תורה, יותר מלימודה" פירוש הדבר, שאפשר ללמוד מן הרב הרבה יותר כאשר "משמשים" אותו, כאשר רואים אותו בחיי המעשה, מאשר כאשר לומדים ממנו באופן תיאורטי. יש לזכור שגישה "מתקדמת" זאת התבצעה לפני שנים כל כך רבות.
חושב אני שמחנך בעל שיעור-קומה כמו הרב נריה, יכול היה להרשות לעצמו להיות כל כך "ליברלי".
הכבוד חייב להיות הדדי
"עשה דבריו מאהבה. אינו דומה עושה מאהבה לעושה מיראה. העושה אצל רבו מיראה, כשהוא מטריח עליו, מניחו והולך לו". עלינו ליצור בישיבה, בבית הספר ובבית אווירה של כבוד הדדי. רק אם נכבד איש את רעהו ילכו התלמידים בדרכנו ויכבדו אותנו. התלמיד צריך להרגיש שיש לו אוזן קשבת אצלנו לכל שאלה שיש לו. כל שאלה היא לגיטימית. אין שאלה אפיקורסית, יש תשובה אפיקורסית. יש לתלמידים שאלות רבות וצריך לצייד אותם ב"כלים", "דע מה שתשיב". ההתייחסות בכבוד לשאלות מקנה ביטחון עצמי, תחושה טובה. התלמיד מרגיש שיש אמת בדרך שבה בחר.
דרכו החינוכית של הרב נריה זצ"ל כל כך הצליחה, כי היא התבססה על כל העקרונות האלה, מתוך כבוד ואהבה כלפי כל תלמיד ותלמיד. על מחנך כמו הרב נריה זצ"ל ניתן לומר בכל הכנות "חבל על דאבדין".
תפחן הנוגש 1
תחפן הנוגש
הרב משה צבי נרי'ה זצ"ל
כשהיו ישראל במצרים עבדו בחומר, בלבנים, ובכל עבודה קשה. כשעבדו בלבנים היו צריכים כל יום לעשות כמות גדולה של לבנים. והיה מאוד-מאוד קשה. מאוד קשה. מינו המצרים שוטרים שילחצו, ידרשו, ישגיחו כדי שבני ישראל הפועלים, עבדי פרעה, יכינו לבנים יותר ויותר. על כל 10 שוטרים היה ממונה נוגש מצרי חזק. בידו היה מקל ורצועה, והוא הסתובב במחנה, והרביץ לאלו שחשב שלא עובדים טוב. גם את השוטרים היכה. "למה לא צעקת על ההוא שעומד שם?", כעס עליהם. למה לא נתת מכה לזה שעשה רק 4 לבנים והיה צריך לעשות 5? זה היה נוגש קשוח, רשע. הרביץ על ימין ועל שמאל, וכולם פחדו ממנו. תחפן קראו לו. כשהזכירו את תחפן הנוגש - נרעדו ונבהלו. ידעו שהוא נותן מכות - ויודע לתת מכות חזקות. מאוד פחדו ממנו.
כך היה עד שהגיע משה רבנו, ואמר לישראל: "דעו לכם, עוד מעט הקב"ה יוציא אתכם ממצרים! ד' אמר לי שאני יכול להגיד לכם שעוד מעט תצאו ממצרים. 'והוצאתי אתכם מתחת סבלות מצרים, והצלתי אתכם מעבודתם' "…"אוי", היהודים נאנחו. "איך? מתי? בינתיים אנחנו בצרה גדולה. כל יום כשבאים לעבודה נורא מפחדים מהמכות של תחפן הנוגש.
"לא", אמר משה רבנו. "זה לא ימשך הרבה זמן. עוד מעט תבוא הישועה, תבוא הגאולה". ואמנם כך היה! כשבאה מכת דם, קם תחפן בבוקר, רצה לשתות כוס תה, רצה לשתות כוס קפה - שפך מן הנטלה לתוך הכוס, ומה זה? זה לא מים, זה דם! הלך אל הבאר, רצה לשאוב מים. הדלי מלא משהו אדום! זה לא מים! זהו דם! מה לעשות? מה לעשות? צמא, יצא מן הבית. "אני צריך לרוץ לעבודה בארץ גושן, ושם צריכים להתחיל לעבוד, ואני צריך להגיע - אבל אני צמא"!
בא לארץ גושן. ראה יהודים ובידיהם מימיות, ובכל פעם הם שותים קצת. ניגש אל אחד מהם ואמר: "אה, שמע, תן לי את המימייה שלך"! היהודי נבהל ונתן לו. התחיל לשתות, והנה מים! מים! "מה, אצל היהודים יש מים", התפלא. שאל יהודי שני: מה שתית הבוקר? "כרגיל, מים|, ענה לו. והנה ניגש אליו נוגש אחר ואמר: מה שלומך תחפן?
-
למה אתה שואל?
-
מה שתית הבוקר?
-
שמע מה שקרא לי הבוקר, רציתי לשתות מים בבית, והיה דם!
"גם אצלי היה דם", אמר הנוגש השני.
-
אז מה עשית?
-
עכשיו כשבאתי לעבודה שתיתי פה מים. בקשתי מיהודי אחד את המימייה, ושתיתי.
-
מה? אז הדם רק אצל המצרים ואצל היהודים לא?
-
כן, כן! בא אליהם איזה אדם ששמו משה, ואמר שאצל המצרים יהיה דם, ורק למצרים!
-
יא… צרה גדולה…
בינתיים שוב היה תחפן צמא. שוב רצה לשתות. לקח יהודי אחר, וכבר לא צעק עליו. אמר: "אה, סליחה, תן לי את המימייה שלך".
והוא נתן לו: "בבקשה".
ותחפן כבר לא צעק. כך, בימים של מכת דם, כשרצה לשתות ובבית והיה זה דם. בא למחנה ישראל, ושם היו מים!
ראה תחפן שזה לא מה שהיה. זמנים חדשים. משה רבנו בא, והודיע לישראל שתבוא הגאולה, שתבוא הישועה. הרגיש שכבר אי אפשר להרביץ, להצליף, כי זה לא כמו שהיה…
כך נמשך הדבר במשך עשר המכות. תחפן לא העיז להרביץ, ולא ניסה להצליף.
והנה, בתחילת חודש ניסן, כשישראל הכינו את קרבן הפסח, בא תחפן למחנה ישראל, כי היה צריך לסדר שם משהו. והנה התרגשו הילדים: "תחפן בא! איפה המקל שלו? אין לו מקל בכלל! איפה הרצועה שלו? אין לו רצועה בכלל! אם ככה - הבה נגרש אותו"!
התאספו עוד ילדים ועוד ילדים, ואמרו: "אם אנחנו כבר עשרה, כבר עשרים – בואו נגיד לתחפן: "לך מפה! לך מפה! הרבצת לאבא שלי, הרבצתי לאח שלי, הרבצת לדוד שלי, מה אתה עושה כאן"? נבהל תחפן, והתחיל ללכת מהר. התחילו הם ללכת אחריו מהר. פתאום, כשם לב שכל הילדים רודפים אחריו ומגרשים אותו - התחיל לרוץ ולברוח. ברח,
שמחו הילדים ו: שה הבאנו לקורבן,
וגרשנו את תחפן,
כלב לא חרץ לשון,
גיבורנו הוא נחשון!
פרעה: הגיעה השעה שתוציא את ישראל ממצרים!
אביהם של בני עקיבא/ אורי אליצור
בני הנוער הציוני-דתי קוראים לעצמם בני-עקיבא. לא פחות נכון לקרוא להם בני משה צבי נריה. יש לו, לרב נריה, עשרות אלפים של בנים ובנות בכל רחבי הארץ. מהפכת הרב נריה לא רק שינתה את פני המדינה ואת מפת הארץ. היא הניחה את היסוד האנושי והנפשי לתורת ארץ-ישראל, שבדור הזה רק ניצניה נראים, אבל מעלותיה העיקריות יהיו ניכרות בדורות הבאים. רק אחרי שגמרתי לכתוב את המשפט הזה, שמתי לב שעשיתי שימוש במילים שלו: "ניצניה" ו"מעלותיה". בעצם, את שלב המפעל הענק שעשה הרב נריה, מאז אסף סביבו את קבוצת הילדים הראשונה ועד היום, אפשר לתאר בארבע מילים משלו: נבטים, ניצנים, מעלות, מעפילים. מוכרות כל כך, עד שלא התפנינו להקשיב לדיוק המשוררי שלהן. או למשל: ראשנו בעמקי תורתה, כפינו ברגבי אדמתה. הנה כל התורה כולה על רגל אחת.
בני-עקיבא. לרבי עקיבא היו, לפי האגדה, עשרים וארבעה אלף תלמידים. תמיד חשבתי שזו מן הפלגה של אגדות. גוזמה שבאה, כדרך האגדות, לומר רעיון ולא לספק נתון סטטיסטי. שהרי אין אדם יכול בשנות חייו בעולם הזה, להעמיד באמת רבבות תלמידים, פשוטו כמשמעו. והנה איתנו ובימינו איש שיש לו, ממש כפשוטו, רבבות תלמידים. חיים וקיימים ונוהגים כבוד זה בזה.
את המהפכה בנוף הארץ עשה הרב נריה בלי שום אמצעים. לא עוזרים ולא יועצים, לא כלי תקשורת ולא כלים ארגוניים, לא קשרים פוליטיים ולא כסף. הכלי היחיד שעמד לרשותו היה הנשמה שנתן לו ריבונו של עולם. מתוך הנשמה הזאת הוא דיבר ושר, ומשך אחריו שלושה דורות של תלמידים ותלמידי תלמידים, שהקימו ישיבות ובתי מדרש בכל העולם, בנו יישובים, השתלבו בצבא, בכלכלה, במדע ובייצור, והביאו לכל מקום את המנגינה ואת הרוח של כפר הרואה. ולא במקרה אני אומר מנגינה: הרב נריה לא לימד את התלמידים שלו, הוא למד איתם ושר איתם. תמיד היה שר. אני לא מספיק חסיד כדי להבין את סוד השיר, אבל בעיניים הריאליות והמתנגדיות שלי, אני יכול לראות, כמעט יכול למדוד, את העוצמה וההשפעה של השיר והניגון שעלו והתפשטו מבית הרב נריה.
איבדנו את הרב נריה בימים שבהם אנחנו מאבדים את שכם ואת בית-לחם, ורואים בטלוויזיה את צה"ל בורח בלילה, וישמעאל מצחק, מזנב בו ומיידה אבנים. ודווקא עכשיו, מתוך המחשבות על מה שחולל איש אחד קטן-גוף וגדול-נשמה, בכלים של אמונה ושירה ועיניים מאירות, אני מתחיל לחשוב שאולי לא איבדנו ולא עזבנו. כלי הפלדה שלנו נמלטים משכם ומבית-לחם, אבל מסביב הרי הן מוקפות בקהילות-קהילות של תלמידים שצוידו במשך 50 שנה בכלי המנגינה והאמונה מנשמתו של הרב משה צבי נריה.
("נקודה", כסלו תשנ"ו)