top of page

רשת של חמ"ד

מדיניות והתמודדות עם הסמארטפונים

 

מבוא ערכי

  1. החמ"ד דוגל בחיי תורה הכוללים השתלבות מבוקרת בעולם המודרני ובטכנולוגיה הנלווית אליו. משום כך הטכנולוגיה אינה נתפסת כאויב, אלא כמצע לכלים שהקב"ה זיכה אותנו לגלות, כדי להשתמש בהם בצורה מושכלת לשם תיקון העולם במלכות שד-י.

  2. בחמ"ד מודעים לכך שכלים אלה הם רבי עוצמה. מצד אחד יש בהם פוטנציאל עצום, אך מצד שני הם עלולים להזיק ליחיד ולחברה. עמדה משלבת זו, של ראיית ברכה בכלים תוך מודעות לסכנות, מחייבת התמודדות מושכלת ומתמשכת בזירה החינוכית הבית ספרית (וגם בזירה המשפחתית).

 

לקראת מדיניות חינוכית – הנחות יסוד

  1. בבואנו לקדם מדיניות בית ספרית בנושא זה, עלינו לזכור כי הנושא רגיש: מכשירים כמו סמארטפון נתפסים אצל רבים מהתלמידים כ'חלק' מהם, ובהגבלת השימוש בהם הם חשים שפוגעים בזהות העצמית שלהם ובחירותם. לעִתים אף ההורים מתנגדים למדיניות הבית ספרית בנושא המכשירים הסלולריים ורואים בה התערבות לא לגיטימית.

על כן, כל מדיניות חינוכית בתחום זה צריכה להיות מונחלת באופן תהליכי. חובה להקדים לה דיאלוג עמוק וכן של הצוות החינוכי עצמו, של נציגי הצוות עם נציגי ההורים, של נציגי הצוות עם נציגי התלמידים, ולעִתים גם של הנהלת בית הספר עם הגורמים המלווים (ברשות, בחמ"ד, ולפי העניין גם ברשת). הניסיון מלמד כי גיוס תמיכה ושותפות של גורמים אלה אינו יכול להיעשות בעזרת מכתב לקוני או מפגש חד־פעמי, וכי לעִתים יש צורך בכמה פגישות עם נציגי כל קהל יעד כדי לגבש מדיניות שתזכה לתמיכתם.

נוסף על כך, יש צורך בתהליך חינוכי מקדים משמעותי עם התלמידים. ולהוביל להסכמה, בעזרת התלמידים, עד כמה שניתן.

רק בעזרת תהליך שיטתי ורגיש, נוכל להגיע ליכולת שליטה ורק מתוך יצירת הבנה ושותפות של גורמים רבים, אפשר לקדם מדיניות שתזכה למימוש עקבי. מדיניות זו תצטרך המשך בחינה וחיזוקים מתמשכים כדי שתתממש ולא תישכח.

סיכום א': יש צורך לגבש ולהנחיל מדיניות חינוכית בנושא זה בעזרת תהליך עמוק ומתמשך יחד עם כל השותפים.

 

  1. מדיניות חינוכית בנושא זה (כמו בנושאים רבים אחרים) מורכבת משילוב של כללים ברורים ועזרי הגנה טכנולוגיים מצד אחד, וחינוך והסברה מצד שני. אי אפשר להסתפק בצד אחד בלבד.

סיכום ב': מדיניות חינוכית מושכלת מורכבת משילוב של כללים וטכנולוגיה עם הסברה.

 

  1. העולם המקוון הוא רב עוצמה ומתחדש תמיד. לנוכח כמות השעות שנער מבלה בכל יום מול המסכים, ולנוכח ההתפתחות המתמדת של כלים ואפליקציות, אי אפשר להסתפק בהכוונה חד־פעמית. על כן אנו ממליצים להיכנס לתהליך של אימון בית ספרי ופרטני אשר יעניק לתלמידים כלים למודעות עצמית למחירים של השימוש בסמארטפון, מיומנויות חיים של שליטה ובחירה ובנית תדמית דיגיטלית בריאה ומיומנויות מיטביות של קשרים בינאישיים.

  2. סיכום ג': מימוש המדיניות דורש עיסוק חינוכי-מעגלי קבוע בשפה אמונית ואימונית, בעזרת תכנית רב־שנתית קבועה. את העיסוק הרב־שנתי יש לתכנן ולקבוע מראש, פן יישכח.

 

 

מעגלי התמודדות

כדי לגבש מדיניות כוללת יש להבחין בין ארבעה מעגלי התמודדות שונים, שכל אחד מהם דורש יחס שונה וייחודי.

  1. בונים חיים: חלק גדול מהתלמידים משקיעים (ושקועים...) שעות רבות ביום מול מסכים, על חשבון חיי חברה בריאים, חיים אישיים תקינים ועוד. רבים מעידים שקשה להם לשוחח פנים אל פנים עם חבר, וכי הם מעדיפים להתכתב אִתו באופן מקוון.

על כן, מעגל ההתמודדות הראשון הוא מהלך שנועד לטפח את חירות האדם, שחרורו מהתמכרות למסך ויצירת מצב שבו הוא שולט במכשיר ולא להפך. מתוך החירות הזו יש לתלמיד מרחבי זמן רבים במשך היום, שבהם הוא חי חיים איכותיים מתוך מודעות לעצמו ולחבריו. מרחבי הזמן מיועדים לקריאה, לספורט ולמפגשים עם החיים, וכך התלמיד אינו שקוע בבליל אין סופי של סרטים או במעקב סיזיפי אחרי סטטוסים מקוונים של חבריו.

המעגל הראשון: הצורך להשיב את החירות לתלמיד וללמדו לצמצם את מספר שעות הגלישה.

 

  1. ואהבת לרעך כמוך: התנהלות רגישה ומוסרית כלפי אחרים היא רכיב שמחנכים אליו כל צעיר, בציפייה שהוא יחיה חיים מוסריים ביום יום שלו. דא עקא, לא כולם מפנימים שכך ראוי להתנהל גם בעולם המקוון. לעִתים קרובות אפשר לפגוש 'קבוצות שטנה' בפייסבוק, 'קבוצות חרם' בוואטסאפ, שיימינג של חברים אחרים, כתיבת תגוביות (טוקבקים) אלימוֹת כלפי אחרים, ביצוע של לינצ’טרנט ועוד. 

עלינו ללמד את התלמידים 'אזרחות דיגיטלית' ראויה. בעוד שחלקם חשים שמותר ליטול חלק בפעילויות אלה ("זה לא באמת. זה רק בפייסבוק"), עלינו ללמדם כי הפגיעה דרך הרשתות החברתיות לעִתים מעליבה ופוגעת לא פחות, ואף יותר, מאשר עלבון הנאמר פנים אל פנים.

המעגל השני: ללמד התנהלות מוסרית ובעלת רגישות חברתית – גם בעולם המקוון.

 

  1. כל אדם יְשַנה: בית הספר נועד להיות מקום שבו לומדים, חווים, צומחים ומתפתחים. אי אפשר ללמוד בשיעור עם מכשיר סלולרי פתוח מתחת לשולחן או מרטט בכיס. אי אפשר לצמוח מרצף של שיעורים משמעותיים, אם בהפסקה ביניהם מתעדכנים בהתפתחות של תכניות ראליטי שונות. אמנם אפשר להחליט להיעזר במחשבים או בטלפונים סלולריים בשיעור מסוים כדי לקדם את הלמידה, אך ככלל, נער זקוק לפגוש בבית הספר מורים אמִתיים, קשובים ואמפתיים, ולנצל את ההפסקות לשם חשיבה ומפגש עם חברים. על כן, מותר ואף ראוי להגביל מאוד את השימוש במכשירים בזמן בית הספר, תוך הבנה שגם ההפסקות הן חלק מהעולם החינוכי שלנו.

המעגל השלישי: הצורך להגביל את הגלישה, או לאסור אותה לחלוטין, בזמן השיעורים וההפסקות, למעט שיעורים ייעודיים.

 

  1. מה יעשה הנער: הרשת מלאה בתכנים המשחיתים את הנפש ומפתחים דימויים מעוותים על זוגיות ומיניות, כמו גם בתכנים העוסקים באלימות קשה ועוד. עלינו לפעול כדי לצייד את תלמידינו במכשירים 'מוגנים', שבהם ישתמשו אף מחוץ לשעות בית הספר.

המעגל הרביעי: הצורך לקדם שימוש בתוכנות הגנה למכשירים, אף מחוץ לשעות בית הספר.

 

 

מדיניות מעשית

התמודדות בונה עם העולם המקוון בכלל, ועם אופן השימוש במכשירים סלולריים בפרט, היא חיונית להמשך חינוך ילדינו כילדים בני חורין, היודעים להשתמש בטכנולוגיה העוטפת אותנו בצורה בונה, בדרכו של החמ"ד.

על כן:

  1. צוות הניהול יקיים כמה פגישות כדי לבנות את התהליך החינוכי והמעשי שהוא מתכוון להוביל בתחום המכשירים הסלולריים. על חברי הצוות לקבוע את יעדם הסופי, ולהבנות את התהליך שבאמצעותו יצעדו לעברו (כולל החלטה אילו פעילויות מכינות לקיים עם כל קהל יעד: הורים, מורים, תלמידים וכו').

  2. בכל בית חינוך יש למנות איש צוות אחד שיהיה רפרנט לנושא. הוא יעקוב אחר חוזרי החמ"ד, אחר מאמרים וחומרי הוראה ואחר פרסומי השפ"י מצד אחד, ואחר מידע על תרבות תלמידי בית הספר במרשתת, כולל אפליקציות חדשות, מצד שני.

  3. יש לגבש מדיניות ביחס לכל אחד מארבעת המעגלים שפורטו לעיל:

מעגל א': בונים חיים. בית החינוך יבנה מערך חינוכי רב־שנתי לטיפוח החירות והעצמאות של תלמידיו בהקשר זה.

מעגל ב': ואהבת לרעך כמוך. המערך שהוזכר בסעיף הקודם יכלול התייחסות מובנית להתנהגות המוסרית בעולם המקוון ויביא סימולציות, דיון משותף על כללי עשה ואל תעשה בעת גלישה ועוד.

מעגל ג': כל אדם ישנה. בכל הקשור לשימוש במכשירים בשעות בית הספר, על צוות הניהול לבחור באחת מהחלופות הבאות:

  1. איסור מוחלט על הבאת טלפונים סלולריים לבית הספר

  2. היתר להביא טלפונים סלולריים לבית הספר, אך הם יופקדו בצורה מאובטחת בארון כיתתי (בכיתה או במזכירות).

  3. היתר להביא טלפונים סלולריים לבית הספר, בתנאי שהם כבויים וספונים בתיקים, למעט בשעה ייעודית שבה מותר להוציאם (כגון בשיעור מוגדר או בהפסקה קבועה אחת). ראוי לציין כי חלופה זו היא הקשה ביותר לאכיפה.

מעגל ד': מה יעשה הנער. בית חינוך שבחר באופציה המאפשרת הבאת טלפון סלולרי לבית הספר (חלופה 2 או 3 בסעיף הקודם) יאפשר זאת רק בתנאי שמדובר במכשיר מסונן. לשיקולו של בית החינוך אם לארגן רכישה משותפת של תוכנות סינון, או רק להמליץ על התקנתם בבית.

מעגלים א' וב' מתייחסים לתהליך חינוכי, מעגלים ג' וד' הם מדיניות וחוקים של ביה"ס, שביה"ס מחוקק ואוכף.

 

עדכון והטמעת המדיניות והתהליך החינוכי:

 

עדכון המדיניות והטמעתה

בית הספר יעדכן את התקנון, ויבנה מבנים ארגוניים לאכיפה ותיעוד של הפרתו.

עדכון התקנון ייעשה עם צוות המורים, התלמידים וההורים.

 הצעה למהלך עדכון מדיניות:                          

1. מפגש הכנה של צוות ההנהלה וצוות המחנכים לפתיחת הנושא

2. מעגלי שיח תלמידים, הורים ומורים, על סוגיות רלוונטיות בהקשר לסמארטפונים: תרבות השיח בפלאפון, בחירה ושליטה עצמית, קוד אתי, סוגיות חברתיות בסמארטפון ועוד. במעגלים יבואו לידי ביטוי גם היתרונות שבסמארטפון וגם ההתמודדויות והמורכבויות.

3.הצבעה/ הצעה בסיום התהליך להנהלת ביה"ס לבחירת המדיניות.

4. ישיבת צוות לאחר התהליך עם ההנהלה, למשוב ותובנות בהקשר למדיניות. המדיניות תכלול תגובה חינוכית וסנקציות על הפרתה, לצד הבהרה מי האחראי על התגובות.

5. יצירת מבנים ארגוניים בית ספריים לתיעוד, ואכיפה של הפרת המדיניות.

6. אחת לשנה הצוות יתכנס וידון במדיניות ובשינויים נצרכים עם התפתחות הזמן.

 

הטמעת תהליך חינוכי:

  1. כלל בתי הספר עובדים כל שנה על נושא זה. גם השנה נעלה קומה ונמשיך את המהלך הבית ספרי הרב שנתי.

  2. בתי הספר יבחרו בעל תפקיד מוביל "רשת של חמ"ד", שיעבור השנה הכשרה להוביל תהליכים בית ספריים מובנים בנושא הרשת, ויתחיל את עבודתו בביה"ס בשנה"ל תשע"ט.

מוביל "רשת של חמ"ד" יהיה בעל יכולת הנהגה והובלת תהליך, הנחיית חדר מורים, מיומנויות צוות, יכולת שיתוף פעולה והתמודדות עם התנגדויות.

נדגיש כי , ובעל התפקיד אחראי מקצועי על הנושא.

הכשרת מוביל "רשת של חמ"ד" תתקיים בע"ה בבית יציב, בימים א'-ג', ל' ניסן – ב' אייר, 15-17.4.18.

מהות התהליך החינוכי:

  • מודעות עצמית ביחס לסמארטפון – ניטור עצמי, זמן שימוש בסמארטפון,  שיח ופגיעה, אתרים בהם גולשים, פרסום תכנים אישיים, ועוד.

  • שיח פתוח (אישי מורה-תלמיד / קבוצתי / כיתתי) על ממצאי הניטור, תובנות, רווחים והפסדים במצב הנוכחי. שיח ללא שיפוטיות, הדורש למידה.

  • בחירת מוקד להתקדמות. דוגמאות: הפחתת זמן שימוש, איכות הסרטים, חסימת אתרים, שיח מכבד, קוד אתי ברשת, ניהול זמן השימוש.

  • נושאי ליבה שידונו בכיתה, לכלל התלמידים, בכל נושאי הבחירה, שליטה ובחירה, תדמית דיגיטלית, עבודת ה' מול הסמארטפונים, מה באמת נכון וטוב לי, קשרים ויחסים וכיו"ב).

לחזרה לעמוד הבית לחץ כאן

bottom of page