top of page
Navigating in Woods

"בין

הזמנים"

בע"ה

חמד ללא רקע.png

"בין הזמנים"- הזדמנות של צמיחה 

"בין הזמנים" הוא כינוי לתקופת ה"חופשה" של לומדי התורה במסגרת תלמודי התורה, הישיבות והכוללים. לימוד התורה דורש התגייסות מעמיקה בעולם התורה ועל כן ישנה חשיבות רבה ליצירת רצף של למידה ב"זמן". הערך העצום של ניצול ה"זמן" במהלך השנה, מביא את החשיבות של תקופת העיבוד, הנגיעה במקומות הרגשיים, משפחתיים ומקום לעצור ולאסוף כח לקראת ה"זמן"- תקופת הלימוד הבאה.

המושג "חופש" אינו מושג שקיים בקרב לומדי התורה. בבחינת "עבד ה' הוא לבד חופשי"- ריה"ל. לימוד התורה ממשיך להתקיים, תוך כדי שמירת קיום המצוות. אך אופן הלימוד וכמות הלמידה משתנה בתקופת "בין הזמנים".

בין הזמנים במבט אל ה..

"תכלול זהות

וייעוד אישי"

המושג ‘תכלול’ מבוסס על המילים “תכלית” ו”כוליות”. פירושו למידה המייצרת משמעות, תכלית ומודעות ערכית, ומאפשרת גיבוש של עצמי שלם בעולם של שינויים מהירים ושל ריבוי זירות השתייכות. במציאות עתירת תמורות, פיתוח מודעות לזהות האישית הוא תהליך חיוני כעוגן רגשי וקוגניטיבי. (אגף מו"פ)

בין הזמנים...

"יסוד החסידות ושורש העבודה התמימה הוא - שיתברר ויתאמת אצל האדם מה חובתו בעולמו וּלְמַה צריך שישים מבטו ומגמתו בכל אשר הוא עמל כל ימי חייו". (הרמח"ל/ מסילת ישרים)

האדם, נברא בעולם לממש את תכליתו ולשמה הוא נברא. 

תקופת ה"זמן" היא התקופה בה האדם מתמלא בלימוד התורה, בהשקפה, באמונה, בהתחבטויות שונות של מהלך החיים תחת כותלי בית המדרש. תקופת בין הזמנים, מאפשרת את היישום של בית המדרש אל מציאות החיים, מחד.

ומאידך, תקופת "בין הזמנים", מביאה את עולמה אל כתלי בית המדרש לקראת הזמן הבא. תקופה, בה האדם מתבונן אל עולמו הפנימי, אל האוצר שצבר בהמלך ה"זמן" אל החשיבה אל דרכי היישום, אל הרצון להעמיק בתחומים שונים.

עולמו של לומד התורה מתמלא, משפיע ומושפע בשאלה המתמדת של מה תפקידו האישי בכל אשר הוא עמל, כל ימי חייו.

Vintage Compass

בין הזמנים במבט אל ה..

"אי פורמליות"

עקרון אי-הפורמליות מתייחס לתופעה של פעילות אנושית המתבצעת מחוץ למסגרות ארגוניות ומוסדיות פורמליות, שבאופן מסורתי היו אמונות על תכנונה, ניהולה והערכתה.  (אגף מו"פ)

בין הזמנים...

"בכל דרכיך דעהו" (משלי ג, ו') יש למצוא את הקדוש ברוך הוא בכל מציאות החיים בה אדם חי. (הראי"ה, מוסר אביך ב', ב').

ההזדמנות של "בין הזמנים" היא, לגלות את הטמעת הלמידה ויראת השמים גם במציאות שאינה מוכתבת במסגרת ה"זמן".

רבנים רבים, פונים בקריאות נרגשות אל לומדי התורה, להעצים את תקופת "בין הזמנים" אל הביטויים השונים של קידוש ה', לימוד תורה וקיום המצוות דווקא בימים אלה. במהלך הטיולים השונים, במפגשים חברתיים, בפעילויות בקהילה- דווקא שם לחפש ולמוא את הדרך לבטא את הקודש שיש בהם.

Vintage Compass

בין הזמנים במבט אל ה..

"שיתופיות"

שיתופיות היא תהליך שבו שתי ישויות או יותר פועלות יחדיו כדי לממש או להשיג יעד משותף  הערך המוסף של השיתופיות טמון בהצלחה. ביכולתה להעצים את השותפים ולאפשר להם להשיג יחדיו מטרות שלא יכלו להשיג כל אחד לבדו. שיתופיות היא כלי רב עוצמה להשגת הישגים גבוהים יותר ופרודוקטיביות מוגברת, שכן יעילות קולקטיבית יכולה להגביר משמעותית את רמת השאיפות, המוטיבציה, המורל והחוסן לאתגרים של קבוצה. (אגף מו"פ)

בין הזמנים...

תקופת ה"זמן" היא התקופה בה לומדי התורה מתמלאים בלימוד, במידות וביראת שמים. הקשר אל העולם החיצוני הוא פחות באה לידי ביטוי במפגשים של פא"פ. (ישנה השפעה עצומה של עצם לימוד התורה על העולם כולו)

תקופת "בין הזמנים" היא תקופה בה, נוצרים קשרים נרחבים יותר גם בתוך המשפחה, בתוך הקהילות ובתוך עם ישראל כולו בין סוגי האוכלוסיות השונות. המאפשרות העמקה והפצה של הלמידה בשיתוף פעולה אל עבר המטרה העיקרית של "קידוש ה'" בעולם כולו. "ביום ההוא יהיה ה' אחד ושמו אחד" (זכריה י"ד, ט).

Vintage Compass

בין הזמנים במבט אל ה..

"גלוקליות"

גלוקליזציה (עולמקומיות) (ויקיפדיה, גלוקליזציה) היא תופעה המתארת מהלך דיאלקטי בין שתי מגמות מנוגדות, גלובליזציה ולוקליזציה.. (אגף מו"פ)

בין הזמנים...

שפת "עולם הישיבות" ולומדי התורה מאפיינת לוקליות מאוד מגדרית. ישנן מאפיינים רבים אל עולם מיוחד זה, החל מתפיסת העולם ומהות החיים ועד אופני הלבוש ושפת הדיבור.

"בין הזמנים" היא תקופה של בחינה מתמדת של לומדי התורה את העולם החיצוני, בבחינת למידה והעמקה, על החשיפות ליצירת קשרים, על בחינת הדברים שיש לקחת המעולם החיצוני, לבין דברים שיש להיזהר בהם ולא להתקרב.

ומעל הכל, ישנה חשיבות עצומה בדרכים בהם נעשים קשרים אל העולם כולו, בבחינת "קידוש ה'". 

ההשפעה של לומדי התורה על העולם כולו.

Vintage Compass

בין הזמנים במבט אל ה..

"תמורתיות"

העידן המודרני הוא עידן של תמורות מורכבות, רבות עוצמה ומואצות. בשנת אלף לספירה ניתן היה לנבא בוודאות גבוהה כיצד ייראו חיי היום- יום בטווח של מאה שנים קדימה. לעומת זאת, במציאות המודרנית, המשתנה באופן דרמטי ומהיר, קשה להעריך כיצד תיראה המציאות בעוד עשורים אחדים. התמורות הן פרדיגמטיות, רבות עוצמה, המשנות סדרי עולם ויוצרות מציאות השונה באופן מהותי מזו שהכרנו בעבר, כדוגמת הסמארטפון, הרשת החברתית והמשפחה המודרנית.(אגף מו"פ)

בין הזמנים...

הממד המשמעותי במציאות ה"תמורתית" הוא ממד הבחירה. היכולת של האדם להביט בפני המציאות המשתנה ובכל עת לבחון ולבחור את דרכו. 

"ראה נתתי לפניך היום את החיים ואת הטוב ואת המות ואת הרע" (דברים ל)

"בין הזמנים" היא התקופה הבוחנת היטב את הבחירות של לומד התורה ומעמידה אותו בפני נקודות בחירה רבים. לאחר לימוד והמעקה בתקופת ה"זמן", עם כל המטען והכלים שקיבל בחור הישיבה. הציפיה והתפילה היא שיישם את כל תפיסת העולם שקיבל בבחירה הנכונה: "ובחרת בחיים".

Vintage Compass

בין הזמנים במבט אל ה..

"פרסונליות"

פרסונליזציה משמעה התאמה אישית של תכנים, מוצרים ושירותים לצרכים ולרצונות הייחודיים של הפרט כדי להגדיל את הערך המוסף שהוא מקבל. התאמה אישית יכולה להתבצע על ידי האדם עצמו או על ידי ספק השירות או המוצר, באופן גלוי או סמוי על ידי אלגוריתמים חכמים או בזמן אמת. הפרסונליזציה היא מגמה גלובלית המייצגת מעבר מייצור ושיווק סדרתי להמונים לייצור ושיווק בהתאמה אישית וזאת לאור ההתפתחות הטכנולוגית המואצת. (אגף מו"פ)

בין הזמנים...

במסגרת ה"זמן" ישנו סדר יום מאוד מובנה של תכנים, מסגרות למידה ואופני למידה מדוייקים. תקופת "בין הזמנים" היא תקופה המאפשרת לבחון מחדש את הליך הלמידה, את נקודות החוזק והעמקה ולבחור את דרכי הלמידה במהלך ה"זמן הבא". 

התורה, רחבה מיני ים, כוללת בתוכה פרד"ס- פשט, רמז, דרש וסוד. כוללת לימודי אמונה והלכה, למידה מתוך בקיאות ולמידה מתוך עיון, לימוד דיינות/ רבנות, לימודי הוראה ועוד.

לקראת ה"זמן החדש", לומד התורה בוחר  את ה"חברותא" המתאימה לו. לעיתים, אף את מסגרת הלמידה.

Vintage Compass
bottom of page