top of page
סמל.jpg

תוכנית במ"ה- בית מדרש הורים

 הורים שותפים לדרך

download (10).png
download (10).png

עלון החמ"ד החודשי להורים

במגוון נושאים אקטואלים חינוכיים

Colorful Clown Balloon

פינת חמ"ד

בע"ה

   גיליון מספר 8  

אדר ב' ה'תשע"ט

מרץ 2019

Colorful Clown Balloon

מה שמסתתר מאחורי המסכה

ראש מנהל החמ"ד

הרב ד"ר אברהם לפשיץ

הורים יקרים

ברכות וה' עמכם,

פורים – מה שמסתתר מתחת למסיכה

 

פעמים שאדם מתייאש, אינו מאמין בעצמו, ביכולתו, במה ובמי שהוא. הוא חושב שהוא אינו מסוגל לכלום, ואין לצפות ממנו למשהו. יש וההורה אינו מאמין בבנו – 'ממנו לא יכול לצאת כלום', ולעתים זהו המורה, המנהל או המוסד החינוכי – 'הוא בחור טוב, אבל אנחנו לא מתאימים לו... לשם הוא מתאים יותר'.

 

 

כידוע, את ההתרחשויות המתוארות במגילה אפשר לנתח בלי לדבר על ריבונו של עולם. המגילה עצמה מסתירה את הופעת ה', שהרי שם ה' אינו מופיע בה. מגילת אסתר משקפת את היותו של העולם הזה מעלים את הופעת ה', ומלמדת כיצד נוכל למצוא אותו יתברך אם נתאמץ לעשות זאת. הנס הנסתר, מלמד אותנו הרמב"ן, הוא המדרגה האידיאלית שבה ה' מנהיג את עם ישראל: 'והכלל כי בהיות ישראל שלמים והם רבים, לא יתנהג עניינם בטבע כלל לא בגופם ולא בארצם, לא בכללם ולא ביחיד מהם. כי יברך ה' לחמם ומימם ויסיר מחלה מקרבם' (רמב"ן על התורה, ויקרא כ"ו, א).

החידוש במגילת אסתר גדול אף יותר, שכן אפילו בתוך הטומאה והתרבות ההוללת של ארמון אחשורוש, מתגלה מלכו של עולם וגואל את עמו. המהר"ל לימד אותנו את עומק המגילה: 'ואל תאמר כי בשביל זה הגאולה הזאת היא יותר קטנה, כי אדרבא, כי דבר זה מורה שהיא יותר גדולה מאוד, לגאול אותם אף כאשר היה בהסתרת פנים' (אור חדש עמ' קכה). זהו לימוד נפלא. במגילת אסתר יש הסתר כפול, 'הסתרה שבתוך ההסתרה' – עם ישראל נהנה מסעודת אותו רשע, הסעודה שבה הוא חוגג את כיליונם, ולמרות זאת ה' גואל אותו.

ר' צדוק הכהן מלובלין לימד הגדרה אחרת להסתר הכפול: 'וזה שאמרו "אסתר מן התורה מניין? שנאמר ואנוכי הסתר אסתיר"... שעיקר הירידה של האדם הוא כאשר נעלם ממנו זאת שהוא בהסתר פנים. וזה שנאמר "ואנוכי הסתר אסתיר", שיסתיר ההסתר פנים. וזה היה עיקר נס פורים, שהיו אז  בשפל' (פרי צדיק, פורים ד). הסתר בתוך הסתר, לפי ר' צדוק, הוא מצב בו האדם אינו מודע לכך שהוא בהסתר פנים. ישראל בתקופת אחשוורוש היו במקום נמוך כל כך עד שלא היו מודעים למצבם השפל והירוד, ומשם הקב"ה גואלם; דווקא בנקודה נמוכה זו מתגלה הקשר המיוחד בין עם ישראל ואביהם שבשמיים. 'וארשתיך לי לעולם' מתגלה במקום בו ניתן היה לצפות שיהיה ניתוק חלילה. שם, בהסתרה שבתוך ההסתרה, מתגלה נקודת החיבור, ו'נצח ישראל לא ישקר'.

ר' צדוק ידע את  כוחם של ימי הפורים, ימים המסוגלים למהפך. ר' צדוק 'צפה' על ה'טיש' בכפר הנוער כשכתב: 'ועניין זה מתנוצץ בכל שנה, בימי פורים נתוודע לכל פרטי נפשות ישראל, כל מי שיודע נגעי לבבו, איך הוא בשפל המדרגה, והוא מתמרמר על זה, בזה עצמו נודע ומאיר בליבו שנהפך לו מיגון לשמחה'.

'כל זמן מאיר בתכונתו', כתב הרב קוק זצ"ל, ולימי הפורים יש יכולת לגלות את הנקודה הפנימית. במהלך השנה אנחנו חיים עם הרבה תחפושות. כאומה לא תמיד אנחנו זוכרים מי אנחנו, מה שמנו, מה תפקידנו, מה הייעוד שלנו. תחפושות שונות מאפיינות את החיים היומיומיים בעולם הזה, שהוא עולם של הישגים, חומר, תחרות, לעתים נהנתנות חלילה. פורים מזכיר לנו ומביא אותנו אל הסוד, אל הנקודה הפנימית ביותר, בה אנו מגלים שגם בהסתרה שבתוך ההסתרה נמצא ריבונו של עולם. החובה שלנו היא לגלות את הנהגתו של הקב"ה ואת הקשר איתו במציאות כפי שהיא נראית עכשיו.

כך גם במעגל האישי. 'אין ייאוש בעולם כלל', כתב רבי נחמן. אין לנו להתייאש מעצמנו בשום מקרה ובשום מצב, ועלינו גם להפנים היטב כיצד יש לראות תלמיד, גם כשהוא עטוף בקליפות על גבי קליפות; המבט אל ה'תוך', אל הפנים, היכולת לזמן אוירה ומקום שבהם התלמיד יוכל לגלות את עצמו גם כשהוא מצוי 'בהסתרה שבתוך ההסתרה'. גם שם מצוי ה' יתברך, ובאמונתנו ובאהבתנו, הוא ואנחנו נזכה להוציא זאת לפועל.

נאחל לכולנו, לזכות למצות את הסגולות הפנימיות שיש בנו ובבנינו.

פורים שמח לכול משפחת החמ"ד ולעם ישראל כולו

מוקירכם מאד,
אברהם

Colorful Clown Balloon

"היש צוהלת ושמחה כמוני מסכ /ה" - על מסכות ומסכים

חגית ניזרי

מדריכה ארצית ביחידה למצבי חירום, משבר ומניעת אובדנות, שפ"י

אדווה זיידמן

כולנו גדלנו על השיר המתנגן לו בפי הילדים של פעם והילדים של היום: 'היש צוהלת ושמחה כמוני מסכה'... בדור שלנו ניתן לייצר כבר גרסה מעודכנת - משודרגת לשיר: 'היש צוהל ושמח כמוני המסך'. זה אמנם לא כל כך תופס, נראה לי רק בגלל שאין פה חרוז. אך שדרוג ה'מסכה' ל'מסכה וירטואלית' בחיינו וחיי ילדינו, תפס וגם תופס. האם שאלנו את עצמינו האם המסך/ה הוירטואל/ית המשתקפת על פנינו ועל פני ילדינו –היא אכן שמחה וצוהלת? 
אפקט המסכה והמסכים בכלל מלווים אותנו לאורך השנה והחיים בכלל, ולא רק בפורים. בדור שלנו, דור המסכים, המסכה הפורימית לובשת תחפושת משודרגת של התבוננות פנימית וחיצונית במציאות חיינו הווירטואליים. כיצד נדאג לכך, שמציאות הזו העוברת דרך המסכ/ה לא תיצור משוכה לשמחה אמיתית וכנה? 
למעשה, במודע או שלא, אנו שקועים עמוק בעולם מסכות וירטואליות – התכתבות עם חברים וירטואליים, מסרונים בוואטסאפ – בין אם הם חושפניים או פוגעניים או מחמיאים ומחזקים. מצב זה יוצר מציאות הניתנת תמיד לפרשנות קוגניטיבית– "למה הוא התכוון.." "על מה הוא חשב כשכתב\ה..." וגם פרשנות רגשית – המסתכמת לעיתים בכמה אימוג'ים. מציאות זו הניתנת לפרשנות תמידית יוצרת מצב בו האדם חי חיים נטולי אמת, נטולי רגש ישיר ואותנטיות – ממש כמו שהוא חובש מסכה מתמדת או רואה מולו – מציאות עם מסכה מתמדת. 
פעם כשהייתי נערה מתבגרת אווירת הפורים והשיח על פורים היה על מסכות ותחפושות – פנים וחוץ, היום השיח עם מתבגרים הוא כפול ואפילו משוריין יותר – על מסכים ומסכות שלוכדים אותנו לרוב ברשת סבוכה ומורכבת של מציאות מדומה. מציאות כזו מסבכת את השיח על – מהי אמת, פנימיות, הגיון ושכל ישר. מורכבות שעלולה לייצר כאוס פנימי עמוק בנפש.
הימצאות ה"מסכות הממוסכות" בדור הזה מחזקת ומשריינת עוד יותר את העולם הנסתר והפנימי הסודי כל כך בחיי האדם. כמו במסכים ופלאפונים – נדרשת סיסמא וקוד כניסה שמור היטב על מנת להיכנס לעולם הזה הפנימי – בין בנפש של ילדינו ובין ב'נפש הווירטואלית' שלו.
ישנם מצבים בהם לילדים עצמם הרבה יותר קל להיחשף דרך המסכה או המסך. היכולת של הנער/ה לחשוף תעבור דרך מסך הממסך לכאורה במשהו ומגן על העצמי הפנימי מפני חשיפה ישירה למציאות. מהצד החיובי של הנושא – אי אפשר להתעלם מהיעילות שבמסכה או במסך בכלל המאפשר דווקא גילוי מוגן יחסית ומשוחרר מפני תגובות ישירות של הסביבה. ישנם מצבים שבהם המסכ/ה מהווים דווקא 'מרחב מוגן' לחשיפה של התמודדויות פנימיות, שאילולי המסכ/ה הן לא היו  מתגלות.
ימי הפורים הגבוהים הבאים לקראתנו הם הזדמנות נפלאה להתבוננות מחודשת בצדדים הסותרים כל כך של פנים וחוץ, סוד וגילוי, אמת ומציאות מדומה, כאוס מול סדר פנימי וחיצוני. יש כאלה שהקוד הסודי וה'סיסמא המשוריינת' למתרחש מאחורי המסכ/ה נמצא דווקא במצוות "לבסומי.." ו"עד דלא ידע...". מצוות אלו מאפשרות להרגיש ולו במעט שחרור מהניגודיות הזו ולהתחבר לתחושה נטולת מסכות, המצליחה לשחרר משהו מהאמת הפנימית העמוקה החבויה כל כך, גם אם כל כך משוריינת ווירטואלית.
הרב קוק מלמד אותנו להאמין דווקא בכוחות הנפש הפנימיים, שמהם אדם שואב את הכוח. ולראייה הרב מביא את הניגודיות שבמגילה: כשהמן רואה עם מפורד ומפורז, מפיל פור - הוא הגורל, המפיל משבר חברתי לאומי קשה. וכשהמשבר הלאומי החברתי והזהותי בעיצומו – נדרשת התכנסות פנימית ו"הסרת המסכות" כפי שביקשה אסתר: "לך כנוס את כל היהודים" ומנקודה זו דווקא- מתחילה הישועה. 
עוד בהקשר זה, הרב כותב ומסביר: "מבוסמים אנחנו יותר מדי מדמיונות חיצוניים ובשביל כך אין אנחנו מרגישים את האמיתיות הפנימית שלנו – את סוד האמת.....שוכחים אנו שהיד הסודית הזאת – זאת היא כל המפעל....נגלה נא את איגרת הפורים הזאת בכל נפלאותיה" (הרב קוק, אד"ר תרצ"ה – 1935, עיתון "היסוד", מופיע גם במאמרי הרא"יה, עמ' 153).
אמנם במקור הזה הרב מתייחס ליד 'בעל המלחמות וזורע הצדקות' – הקב"ה, אך המקור מעורר אותי לחשוב על ה'יד הסודית' על האופן שבו היא פועלת כך שהיא מאפשרת לגלות כוחות הנפש הפנימיים, נטולי המסכות, לא משנה כמה הן משוריינות וממוסכות.
ימי הפורים מביאים איתם הזדמנות נפלאה להושטת היד הזו. פורים הוא הזדמנות לשיח פנימי - אישי ושיח חברתי-משפחתי, על המציאות המדומה הממוסכת כל - כך בחיינו -  יתרונותיה וחסרונותיה. פורים מזמין אותנו לגילוי כוחות הנפש הפנימיים - אישיים ומשפחתיים  - הנדרשים להתמודדות במציאות זו. כמו גם על החשיבות בפתיחות וגילוי הסודות, שבסופו מאפשר לגלות את עצמינו. – כך אני רואה את הוראת הרב לגלות את "איגרת הפורים הזו בכל נפלאותיה".
לשיח הזה נדרש אומץ רב. שיח זה חייב להיות כן ונטול ביקורתיות ושיפוטיות. שיח שנותן אלטרנטיבות אפשריות להתמודדות, שיח המאפשר תקווה. שיח מלא במסרים של חוסן ומחזיר את תחושת השליטה של הפרט בחייו, ללא צורך בכיסוי - לא של מסך ולא של מסכה.
אולי סוד קסמה של ה"יד הסודית" המאפשרת כניסה אל כוחות נפש פנימיים, כטמון דווקא במתן אלטרנטיבות לנער\ה עטוית המסכה. בעבודה עם ילדים ומתבגרים מצאתי שמתן בחירה היא כלי מצוין לבסס עליו שיח שכזה. כשאדם חש שיש לו בחירה, זה מאפשר לו לחוש שליטה במציאות חייו. כך, צריך ללמד את ילדינו שיש להם יכולת לבחור במודע האם הם נשארים ונשאבים למציאות מדומה או שיבחרו להסיר מסכות – גם וירטואליות. 
בחירה במיטבה, היא בחירה עם רגש נכון המתלווה לו – רגש השמחה. כשאדם מבין שיש לו אפשרות לבחור והוא שמח בזכות הזו, הרי שזו הבנה גבוהה יותר של שליטה עצמית במציאות חייו.
הבנה גבוהה זו היא הנותנת לאדם את הכוח העמוק הפנימי להתחבר לעצמו ולסביבתו ולבוראו באמת, ללא צורך במסכ/ה. היא הנותנת לו את הכוח להתמודד במציאות, שלעיתים מזמנת מצבי משבר עמוקים – נטולי מסכות. ההבנה ביכולת לבחור גם במציאות קשה ברגש הנכון - היא הנותנת לאדם את היכולת לראות גם מציאות משברית כהזדמנות לצמיחה.  
בואו ניתן לימי הפורים הבאים עלינו לטובה, להיות הזדמנות מיוחדת להחזיר לעצמינו את תחושת השליטה במציאות חיינו בשמחה פנימית אמיתית - בין אם נבחר שתעבור דרך המסך או המסכה, ובין אם לא. נאפשר לימים הללו להיות הזדמנות לגילוי ולבחירה מודעת ושמחה בכל הקשור לתקשורת עם ילדינו בכלל ועם עצמינו בפרט.

Colorful Clown Balloon

פורים – התבוננות ממקום אחר והזמנה לשיח

bottom of page